Quan La Vanguardia sospira pel retorn de Puigdemont

  • El diari monàrquic barceloní intenta, d'una manera ben significativa, de vendre una operació que podria resoldre la situació dels presos i exiliats. Però la cosa no és tan clara

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari La Vanguardia publicava ahir d’una manera molt destacada un article de Lola Garcia titulat ‘El govern vol moure fitxa amb els presos de l’1-O abans de les eleccions’. En els ambients polítics i periodístics de Barcelona tothom té coll avall que aquesta periodista té una relació excel·lent amb la Moncloa i per això les seues informacions es consideren una mena de globus sonda, especialment quan tenen el fons i els detalls d’aquesta. Per això ahir alguns polítics espanyols ja van posar el crit al cel.

Abans d’explicar què hi diu cal fer un advertiment: el relat, pel que jo sé, és molt optimista, massa i tot. Tinc la sensació que fa veure que al pa hi ha més formatge que no hi ha en realitat. Però, dit això, és cert que el text conté alguns aspectes reveladors. Com a símptoma, doncs, però només com a símptoma, l’independentisme ho hauria d’apreciar i fer valer.

Segons Garcia, Sánchez ha decidit d’impulsar ràpidament una reforma del codi penal que canviaria la tipificació del delicte de sedició, cosa que permetria d’excarcerar els presos polítics. Diu que ho volen fer abans de les eleccions catalanes per evitar que ‘JxCat faça bandera electoral de la repressió’ (i no sé per què suposa que ERC i la CUP no en faran) i obtenir el suport parlamentari d’ERC al pressupost, després de constatar que els acords amb el PP sobre la renovació del poder judicial són impossibles –aquesta qüestió és d’una gravetat especial i explotarà definitivament el dia 30.

Segons l’article, la revisió del delicte de sedició, ‘que no s’ha tocat des de fa dos-cents anys’, és necessària. Diu que temps enrere el govern espanyol ja ho va entendre perquè ‘les rebolcades jurídiques en més països, especialment la que va impedir d’extradir Puigdemont des d’Alemanya, eren un senyal evident que la tipificació d’aquesta figura resultava inexacta i excessiva a la vista d’algunes altres instàncies europees’. Però, malgrat això, la voluntat de fer canvis es va frenar perquè Sánchez pensava que podia pactar amb el PP la renovació del Consell General del Poder Judicial, cosa que ja veu que és impossible. De manera que ara, segons La Vanguardia, de pressa i corrents, intentaran per la via parlamentària de fer un tomb radical.

Aquest tomb sembla que es basaria en la feina que fa temps que duu a terme el diputat Jaume Asens, d’En Comú Podem, de qui ningú no pot posar en dubte el compromís total en la defensa dels presos i dels exiliats. La cosa consistiria a canviar el codi penal obligant que el delicte de sedició reclamàs violència armada. Amb això, segons l’article, les penes als presos polítics serien reduïdes automàticament, fins al punt que s’insinua que els permetria d’eixir en llibertat i tot. I, alerta amb el detallet, diu que la mesura es podria aplicar també als ‘expatriats’, és a dir als exiliats, que de sobte han deixat de ser tractats de ‘fugits’. És evident que aquesta crisi no acabarà fins que el president Puigdemont no puga tornar com a tal, però, sincerament, no m’esperava de veure La Vanguardia tan prompte sospirant pel seu retorn…

L’article és molt ambigu, especialment en aquest darrer aspecte sobre els exiliats. Però, llegint-lo entre línies, conté aquests detalls interessants que m’agradaria d’enumerar. Perquè, tres anys després, algunes de les coses que ha sostingut l’independentisme sembla, potser, que algú les comença a entendre a Madrid. I també perquè demostra que la fermesa del moviment independentista, malgrat el pessimisme exagerat i malgrat aquest mal humor i tensió de nivells gairebé indecents que gastem, dóna fruits.

El primer detall és les conseqüències nefastes del pendent ferroviari. Just al final de l’article es diu: ‘El govern espanyol admet en privat que el control dels fiscals no és tan fort com presumeixen’, de manera que l’única possibilitat de resoldre l’embolic que ells mateixos van crear seria traure’l de la via judicial i tornar-lo a la via política. Doncs que conste que des d’aquesta banda ja els vam advertir fa molt de temps que posar un conflicte polític en mans de la justícia, i d’una justícia evidentment reaccionària, per no dir franquista encara, era col·locar el tren de la governabilitat en un pendent ferroviari que menava a la catàstrofe. I que no ho van voler veure.

El segon és la constatació, una vegada més, que no es pot governar Espanya contra Catalunya. Mentre nosaltres continuem dins l’estat espanyol i votant com votem, l’esquerra no podrà governar mai a Espanya si governa contra Catalunya. De fet, si governa contra les minories nacionals. Al congrés de Madrid, el bloc diguem-ne postfranquista té 154 diputats contra 196 de la resta. Hi ha una diferència de 42 diputats. D’aquests 42, 30 vénen del Principat, on els postfranquistes obtenen 6 diputats contra 36 de la resta. I si hi sumem el País Basc, el resultat és d’escàndol: un sol diputat postfranquista contra 17 dels altres. Entre el Principat i el País Basc parlem, doncs, d’una diferència de 7 diputats postfranquistes contra 53 dels altres. 11 més dels necessaris. Les xifres són ben rotundes i obliguen l’esquerra espanyola a pensar què vol fer. Que conste també que quan el PSOE va decidir d’abandonar les files demòcrates i arrenglerar-se amb el postfranquisme durant l’octubre republicà també vam avisar de què li passaria. I ací en té el resultat ara, ben visible: els postfranquistes no l’accepten com a postfranquista, i alienant com aliena les minories nacionals, simplement no pot governar, no li quadren els comptes. És ben bé que ha fet el negoci de Robert amb les cabres…

Però el tercer detall i el més important és constatar que la maniobra d’acudir a l’espai de llibertat i justícia europeu és la que trinxa el règim. Per l’excepcionalitat, que és la clau de volta de tot allò que passa de fa deu anys. Lluitar a partir de l’espai jurídic europeu, esquivant la justícia espanyola i acollint-se a l’europea, demostra amb fets i sentències que l’actual estat espanyol no és homologable a les democràcies de la Unió. I això sí que té conseqüències monumentals a llarg termini. Ara ja en veiem unes quantes, però resten per veure, que arribaran, les principals.

Fins ací he explicat allò que m’ha semblat significatiu del globus sonda llançat –insistesc que em pareix que amb massa optimisme– pel diari barceloní. I ara punxem-lo.

Jo diria que aquesta reforma del codi penal, encara que prosperàs al congrés espanyol, no faria efecte per una raó molt simple: el concurs medial. Que és la situació que es crea quan el tribunal entén que un delicte és necessari per a poder-ne fer un altre. I cal recordar que els presos polítics estan condemnats, per exemple en el cas de Junqueras, a tretze anys de presó per un concurs medial dels delictes de sedició i malversació. Això vol dir que tots dos delictes van associats, i l’un desemboca en l’altre. Per això, precisament per això, no es van imposar dues penes separades, una per a cada delicte, sinó una de sola. De manera que, encara que es reforme la pena de sedició, el resultat de la sentència, que l’ha d’aplicar el Suprem, no n’eixirà afectat perquè el delicte de malversació continuarà vigent exactament igual. Sí, aquell delicte ridícul que fins i tot el govern de Rajoy deia que no existia però que els jutges es van encabotar a incloure-hi com fos, i ara ja sabeu per què.

Perquè quan et deixen donar un colp d’estat, i cada dia és més evident l’existència d’aquest colp d’estat judicial a Espanya, si saps què fas i controles les argúcies legals, simplement no deixes res a la improvisació.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
20.09.2020  ·  22:11

Sembla que Sánchez vol fer bo el qualificatiu que s’ha guanyat de “tros de quòniam”. Ara ja veu que no té eixida. Que, tal i com van les coses, ha de continuar dalt del vagó que continua en pendent ferroviari amb la locomotora tripulada per una judicatura clarament franquista. Cal mantindre la fermesa. I més ara, que ells comencen a donar mostres (poques) de feblesa.

teresa labourdette
teresa labourdette
20.09.2020  ·  22:17

Amb Espanya no hi ha res a fer. Algú creu que el TS acceptarà rebaixar les penes perquè han canviat el concepte de sedició? I amb efecte retroactiu? Prou d’aixecar-nos la camisa. AMB ESPANYA NO HI HA RES A FER.

Victor Serra
Victor Serra
20.09.2020  ·  22:29

I no podria ser que tinguéssin enquestes que els diuen que si no canvien radicalment les coses els independentistes passarem del 50% ? Potser els cal fer de poli bo fins les eleccions per evitar-ho, perquè a això hi tenen terror. Tot i que no està clar que nosaltres ho sapiguem aprofiar, un vot democràtic homologat de més del 50% és una cosa a la qual no et pots oposar durant gaire temps a menys que ja esdevinguis una dictadura descarada i declarada i facis un Lukaixenko.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
20.09.2020  ·  22:30

Cal veure què passa amb això … però dubto que el PSOE tinga la valentia política de dur-ho fins a les últimes conseqüències (cosa que sí agrairia). Cal estar pendents de com ho gestionen però sense massa esperances … no per casualitat es van apuntar a un 155 que, per al cas, és com haver pujat modernament al carro del 36: un colp d’estat!

Francesc Planas
Francesc Planas
20.09.2020  ·  22:42

Absolutament d’acord amb la Sra. Teresa Labourdette: amb Espanya no hi ha res a fer. En tot cas, independitzar-nos-en.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
20.09.2020  ·  22:47

De Pedro Sánchez no se’n pot esperar res. Fa jocs de màgia. Va canviant segons les circumstàncies i continuarà fent-ho. Espanya no té remei. És irreformable.

Valeri Serret
Valeri Serret
20.09.2020  ·  23:06

Hi ha articles teus, Vicent, que hauran de formar part d’un llibre específic. La Pendent, en diria jo.

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
20.09.2020  ·  23:07

Tot això està molt bé, els comentaris d’en Vicent tan aguts com de costum, però un cop aprovats els canvis en el delicte de sedició, i molt abans que el TS es negui a reduir les penes, ERC, perquè ho està esperant amb candeletes, correrà a aprovar el pressupost de Sánchez, que és una de les coses que volen aconseguir tots dos, el partit català i el president espanyol. I podria ser que els presos es quedessin amb un pam de nas, i els expatriats, doncs, expatriats.

Maria Isabel Monturiol
Maria Isabel Monturiol
20.09.2020  ·  23:26

DONEC PEFICIAM

Lluí Mor
Lluí Mor
20.09.2020  ·  23:37

El senyor Partal sempre troba quelcom per tornar a parlar del pendent ferroviari. Vosté és la persona de tots els Paisos Catalans que fa els artícles més lúcids, amb diferencia, ara bé, si continuem així, d’aqui a cinq anys encarà parlarem de la pendent ferroviaria.

En la meva opinió, la pendent ferroviaria cap a via morta, a hores d’ara, la tenim els independentistes. Penso que vosté s’hauria de mullar una mica més en l’estratègia a seguir, -en parlava algúnes editorials enrerà- no li demano l’imposible, només li demano un pas més, i si li demano és perquè vosté és un referent i ho sap. Estem en una guerra i hem d’emprar tot l’armament, amb algún risc si cal. Gràcies per la seva feina.

Gemma R.
Gemma R.
21.09.2020  ·  00:19

Todo atado y bien atado. Ara no poden sortir del merder. Però baja, que tampoc és d’ extranyar, la cultura franquista és majoritària a l’ Estat Espanyol. No tota la culpa la ténen els tribunals. Si hi hagués pressió mediàtica, intel.lectual, jurídica, empresarial o popular, potser el règim no se sentiría fort per a no rectificar.

No hi ha futur en un Estat així, ja ho sabem tots això. Només ens hem de conjurar en acabar la feina.

Núria Florensa
Núria Florensa
21.09.2020  ·  00:21

Pensant que sigui un globus sonda jo responc el següent:
“Un segon ja estic aquí! NO! “.
Quan va tornar exiliat el president Tarradelles, alguns/nes ens vam pensar que es podia obrir una nova etapa. Però quan vam llegir la Constitució de 1978 ja vam veure que era “café para todos” i “cambiar para que no cambie nada” i així va ser. Només calia llegir bé la “Carta Magna” que van deixar a totes les bústies d’España i deuria anar a la paperera en moltes cases (i potser sense llegir). Jo encara la conservo. Curt i ras com fem els catalans.
No són moneda de canvi els presos i les preses.
No volem el retorn del President Puigdemont havent renunciat a una República independent de Catalunya ( Un Tarradelles II, després accepta q el facin marquès!).
No volem un cert concert econòmic a la basca a canvi de renunciar a la nostra independència.
No acceptarem unes molletes per a un poble que va sofrir i lluitar per votar l’1 d’octubre, a Urquinaona, a l’aeroport del Prat, a la Junquera AP-7, a l’estació de Sants, q ha resistit a Meridiana, etc., etc. Ens voleu vendre ara de nou, quan el 27-O no ens vàreu deixar defensar al Parlament la DUI?
No jugareu més amb un poble que li vau crear espectatives i esperances, sap que vol i moltes de nosaltres no hem renunciat, ni renunciarem mai! Jo també m’he explicat! Queda prou clar? No cal que la història us jutgi. Una historiadora ara i aquí ja us he argumentat classe política el que NO VOL EL POBLE: ser enganyat de nou! Visca Catalunya lliure! O seguirem dignament sent una colònia d’explotació.

Josep Gualló
Josep Gualló
21.09.2020  ·  00:34

MASSA BONIC PER SER REALITAT

Com que ja estic fart de galledes d’aigua freda, prefereixo considerar que aquest article de La Vanguardia no és res més que un globus sonda. Sánchez necessita saber fins a quin punt pot estirar la corda.

Vol tenir informació sobre quins temes son totalment inacceptables per el conjunt d’Espanya, incloent les minories nacionals. I de la resta en quin grau seria acceptat cada un.

La teoria del pendent ferroviari l’has explicat prou vegades perquè no la posem en dubte, i aqui es posa en evidencia que Espanya s’estavella.

Sense fer-nos gaires il·lusions sembla força clar que alguna cosa ha de fer Sánchez per assegurar-se el vot d’ERC que sap que es el que més fàcilment aconseguirà.

Sense pecar massa d’optimistes podem creure que estem en un bon moment. Sempre i quan la coalició de l’assemblea i esquerra no ho engegui tot a rodar.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
21.09.2020  ·  00:53

Tot i que no ha governat molt temps, sembla que les anades i vingudes del President Sánchez ja són prou evidents per a tothom. Per tant aquestes notícies de “diuen que diuen” està bé agafar-les, com fa la peça, amb un cert escepticisme o prevenció.
Dit això el punt de vista de “reforçar” Puigdemont – o la persona que el supleixi – no és una ximpleria si considerem els sectors polítics i socials dels quals ve el President a l’exili.
Massa cops, enduts per la passió, oblidem que, a més de representar una visió sobre com assolir l’autodeterminació del país, els partits que defensen la independència representen interessos socials i econòmics molt concrets i molt diferents. Uns interessos que després, quan governen els 42.000 milions d’euros de pressupost de la Generalitat, tenen un paper important.
Si, per uns moments, fem l’exercici d’apartar d’escena el tema de l’autodeterminació, em sembla clar que, en els aspectes econòmics, seria més fàcil que Sánchez lligués caps amb el món de Puigdemont que no pas amb el d’ERC o de les CUP. Com valorar sinó l’exquisida prudència de l’ex-President Mas?

Jordi Torruella
Jordi Torruella
21.09.2020  ·  05:48

L’únic objectiu que cerca el relat és l’aprovació dels pressupostos. Ara és qüestió de saber si els partits autonomistes ho compren. El problema que tenen els autonomistes són les eleccions autonòmiques catalanes. Han de vendre la moto que són independentistes i això d’aprovar els pressupostos no els dóna marge suficient per crear un relat creïble.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
21.09.2020  ·  06:11

Pur optimisme per justificar que algú els aprovi els pressupostos. Deixant de banda que no hi ha temps d’aprovar la reforma abans no s’hagin de votar els comptes, és evident que el govern espanyol- si ho planteja- simplement llença l’esquer, com en el cas de la taula de diàleg, per tal que els donin els vots gratuitament a canvi de promeses que evidentment no compliran. Un cop aconseguits els vots passarà com amb la famosa taula de diàleg: es dissoldrà tot plegat com un sucret o la reforma toparà amb problemes “tècnics” que faran que quedi arxivada en un calaix.

Trobo fins i tot entendridora aquesta mania de pensar que l’esquerra espanyola té interès en no governar contra Catalunya o li preocupa no estar integrada en el règim (digueu-li amb els postfranquistes) quan tots els símptomes indiquen el contrari: qui més ha protegit la monarquia, ha renunciat en un no res al republicanisme, fet bandera de la transició i atiat la repressió ha estat precisament la mateixa esquerra. I no ara, sinó històricament. Convindria qu algú es mirés què deien Negrin i Azaña sobre Catalunya, la col·laboració de Largo Caballero amb Primo de Rivera, les posicions d'”intel·lectuals” com Ortega i Gasset…

Potser cal recórrer a un tòpic tan suat com la frase de Pla sobre els espanyols (Pla gens sospitós de nacionalista, ja que va ben col·laborar amb el general, per cert) per entendre que per part d’Espanya no podem esperar res que no sigui repressió i engany. Res. La nostra única postura hauria de ser fer el que fos per marxar. I el que fos no són manifestacions que durin una setmana, sinó accions com les que ara mateix estan passant a Bielorússia, a Tailàndia, a Hong Kong i a altres llocs on els importa realment l’alliberament i la gent i els polítics estan disposats a fer sacrificis i a perdre la llibertat, si cal, per milers. Perquè- no ho dubteu- la resposta d’Espanya serà sempre una repressió creixent, mentre puguin, ignorant la UE, els tribunals internacionals, els drets humans i el que sigui. I si cal enviaran els tancs al carrer i dispararan a matar. Són així.

Però és que fins i tot un govern benintencionat, que no és el cas, no podria segurament aplicar la reforma que diuen que volen fer: deixant de banda qüestions tècniques de tipus jurídic (que sempre com hem vist se’n pot fer de més i de menys, i en aquest cas ben segur que seria de menys), una reforma d’aquest tipus s’enfrontaria a una oposició tan ferotge al parlament espanyol, a tots els mitjans de comunicació i al carrer (admetem-ho d’una vegada: al 90% dels ciutadans espanyols i al 50% dels de Catalunya ja els està bé el què està passant). Inclosos recursos al constitucional, manifestos, etc. Cap govern que mostri la més mínima clemència amb Catalunya, els catalans o els presoners polítics i exiliats, cap, aconseguirà mantenir-se gaire temps al poder o repetir en unes hipotètiques eleccions. Coses com ara el MHP Puigdemont entrant tranquil·lament per la Jonquera i anant a prendre un Vermut a la Plaça de la Independència de Girona són coses que Espanya i els espanyols veurien com una humiliació intolerable i que li costarien el càrrec a qui les permetés. I tots sabem que el principal objectiu del PSOE/PSC i de Podemos (inclòs Jaume Asens que no entenc gaire per què tothom tracta tant amb guant de seda) és de mantenir-se a la cadira, no de solucionar res.

Joan López
Joan López
21.09.2020  ·  06:39

Tenen molta por al president Puigdemont,segur que tenen enquestas amagades,del munt de vots que rebra al president I per això s’inventan un altre “taula de dialec” I utilitzan aquet panflet monarquic per fer soroll,mentrestan la realitat es que Torra serà inhabilitatt,pesarrodona jutgat I a independentistes per tallar un carrer demanan la visalia 5 anys de pressó. Molt clar tot.

Josep Segura
Josep Segura
21.09.2020  ·  06:51

Amb només l’article de La Vanguardia, ERC en té prou per a aprobar els presupuestos d’aquest any. I els del que vé, també. Ja no cal ni taula de negociació

Oriol Roig
Oriol Roig
21.09.2020  ·  06:57

“Dónde está la bolita? Debajo de qué vaso está la bolita?”. Jugada de trilero per distreure el personal i aixecar-nos un cop més la camisa així que badem. N’aprendrem mai?
Crec que el comentari d’en Víctor Serra va en la direcció correcta.

Albert Miret
Albert Miret
21.09.2020  ·  08:02

No ens enganyem més, per favor. Un triler no es fa amb el temps, hi neix. Entén que els pactes es prometen, però que no hi ha cap obligació de complir-los. Ara els tiro la canya a aquests, ara la tiro als altres, simplement el just perquè ben mesells facin el que jo vull. El demà ningú l’ha vist, i jo podré simular que m’havien entès malament i que jo mai vaig prometre res de res, o el clàssic “està fora de context”. És una trampa més. Els espanyols creuen fermament que una mentida és lícita, encara que sigui il·legal, i per a ells mentir no és més que un joc on l’engany i l’amoralitat és sobretot una mostra de llestesa. Per favor, no siguem nosaltres els trossos de quòniam. Quant a l’Assens és un unionista profund, i no ha pretès mai ajudar a l’independentisme, sinó tot el contrari. A hores d’ara, ja no podem mossegar l’ham ni una vegada més. Si el triler s’està fotent de peus a la galleda, que déu l’empari, però no nosaltres.

Montserrat Puig
Montserrat Puig
21.09.2020  ·  08:02

Sanchez, el gran estafador.

ER, la gran estafada i estafador al mateix temps.

Estan regalant a ER la justificació per aprovar els pressupostos.

Només hi ha una sortida: INDEPENDÈNCIA.

I només assolirem la Independència amb el President Puigdemont. ER la rebenta des de dins.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
21.09.2020  ·  08:07

Gràcies Sr. Partal un dia més.
Entre el comentari d’en Jordi Torruella i el d’en Josep Segura queda tot ben definit.

Pep Agulló
Pep Agulló
21.09.2020  ·  08:15

VEL·LEITATS SOBRE LA CAPACITAT DE MANIOBRA DE SUÀREZ ?

Tot està lligat. Fins i tot qualsevol govern que l’Estat li permet governar (dretes, esquerres), es a dir, que hagi “jurat” (implícitament) la defensa de la “unidad de la patria,” té el poder limitat per aquest dogma que està per damunt de tot i que la casta dels togats s’encarrega de vigilar i amb tot el poder per retorçar qualsevol llei i il·legalitzar qualsevol opció política o govern que consideri.

PS. Picar ferro fred… Insisteixo en el fet que els mots són molt definidors sobretot en el tema del règim que suportem. “Post franquisme” pressuposa que el franquisme s’ha acabat (allò que ve després) i s’inicia un altre règim que no es defineix (?). Estableix una frontera. ¿Hi ha un punt de ruptura? Ex. post nazisme o post estalinisme.

Neofranquisme, en canvi, implica una continuïtat del règim en el fet essencial: autoritarisme i antidemocràcia que és el règim del 78. El franquisme està molt lluny d’haver finit. Vicent s’obstina en parlar sempre de postfranquisme, però mai explica quin és el punt de ruptura, el final del franquisme que estableix la frontera?

PAU BOLDU
PAU BOLDU
21.09.2020  ·  08:28

La vanguardia del godó de franco.dei, amb els seus peri.chapuzas.dei volen desinflar la GRAN VICTORIA DE PUIGDEMONT i l’enfonsament definitiu dels seus estimats junqueras i renegats. NO HO SOPORTEN ni bastes, ni marquitos alvaro, ni tians, ni sols ni heredias. Salvar españa i la vanguardia es essencial per erc

Secundí Mollà
Secundí Mollà
21.09.2020  ·  09:03

Què ofereix Sánchez amb aquest article a la Vanguardia? Sánchez ofereix una reforma (que veurem si s’acaba fent o no però que en qualsevol cas no mourà ni un milímetre l’actual situació dels presos) i que aquesta reforma serveixi a ERC per presentar-la de cara a les eleccions com una gran victòria.
Què demana Sánchez? Que ERC li aprovi els pressupostos.
Sánchez li ofereix a ERC fum. Un fum màgic que pot ajudar ERC a guanyar les eleccions però que no serveix per res més. ERC sap perfectament què està comprant, però potser ja li va bé comprar aquest fum. És a dir una empenteta de cara a eleccions a canvi d’aprovar els presupostos. Res més.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
21.09.2020  ·  09:15

Estic potser més amb les paraules del Sr. Gilibert.

Realment crec que a l’Octubre de 2017, si haguéssim mantingut el pols, i l’haguessin mantingut els nostres polítics (el poble ja hi era) , i amb els franquistes del PP al gobierno i el PSOE a la oposició, ens podria haver anat millor. Potser no hauria arribat ni el 155 si no una repressió policíac-militar que Europa no hagués pogut consentir.
Bielorrusia n’es un exemple contra un règim més brutal potser que l’espanyol.

Josep Francesc Pèrez
Josep Francesc Pèrez
21.09.2020  ·  09:23

Espanya de la toga, “antes muerta que sencilla”.

El problema es, que els senyors jutges, només han de rendir comptes als altres senyors jutges, que son els mateixos que els han ordenat que transgredeixin la llei amb la seguretat que no seran jutjats (Fins i tot els fan pujar)
I qui tria aquests jutges corruptes?
Els mateixos partits corruptes que desprès son jutjats (per corrupció), per aquests jutjes corruptes i que prevariquen i/o maniobren corruptament.

Son “intocables”

Bernat Garrigos
Bernat Garrigos
21.09.2020  ·  09:29

El problema dels pressos catalans no és un problema d’una llei mal redactada, és un problema de jutges prevaricant.

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
21.09.2020  ·  09:30

A mi em sona a un pla de les elits botifleres, les de sempre, que no sé si tindrà gaire recorregut. En tot cas, crec que hi ha una cosa molt important a considerar: Mentre Castella mantingui presos polítics, té tancades les portes a la sobre representació institucional internacional i a la influència en la política econòmica europea. No és que ningú hagi fet un veto explícit, però… si vostès són diputats europeus… a qui tindran tendència a considerar per un càrrec, a un representant d’Erdogan? A un representant de l’extrema dreta rumana? O potser a un diputat d’una de les innocents repúbliques bàltiques?
Mentre els estats d’arrel feixista no es comporten com a tal, la pressió constant que exerceixen per aconseguir més llocs de representació i més salaris internacionals els permet estar sobrerepresentats, però quan es passen de ratlla en repressió, perden gran part de l’efectivitat d’aquesta pressió.
I si perds 3 anys de pressió, després necessites un munt d’anys per guanyar els càrrecs que ara no se’t concedeixen. I sense càrrecs no hi ha influència.

Eduard Muntada
Eduard Muntada
21.09.2020  ·  09:34

A veure si ho entenem. El senyor Partal, com tot ésser humà, té fílies i fòbies i per tant és un impossible metafísic que pogués ser objectiu. Tots som subjectius i, doncs, no podem ser imparcials per molt que ho intentem. Em sembla lògic que el sr. Partal tingui la seva agenda política i des de les pàgines del diari vulgui fer-la avançar. Els punts de vista editorials del VW son prou coneguts, i debatuts també, en relació amb el suport explícit a ERC o amb el d’avui -tan exquisidament matisat i concretat (vegeu les negretes)- al senyor Jaume Asens. Amb tot això, cap problema.

Però el cas és que s’ha de fer bullir l’olla (sinó de què menjaríem) i a vegades cal omplir pàgines senceres amb “articles” que, ben mirat, quasi bé podrien reduir-se a “notícies”. Que això no son pas els Estats Units, caram!

Per cert, en català el sufix “isme” s’aplica al fet de compartir, és a dir ser “partidari de” quelcom que t’agrada. Per tant, el sr. Partal -com ell mateix ho explica sovint- és molt coneixedor de que els que comparteixen les idees, la conducta i els fets i llurs resultats de les accions d’en Franco, son encara ben vius a la península ibèrica. Per tant, el “franquisme no ha mort” i parlar de “post” franquisme és més aviat parlar del futur.

I, en un futur de “trens en vies amb pendent”, tanmateix cal no oblidar que arreu del món hi ha trens que circulen amunt i avall per les muntanyes gràcies a que funcionen amb el sistema de “cremallera”, que n’evita catastròfics finals. Caldria pensar si nosaltres hem de permetre que mentrestant algú vagi muntant una “tercera via central” (la cremallera) per a evitar la catàstrofe del SEU tren…

Eduard Samarra
Eduard Samarra
21.09.2020  ·  09:40

Ara només ens falta acabar de donar forma a la teoria vomitiva del Jordi Muñoz de potenciar un referèndum de monarquia o república a Espanya i ja ho tindrem més que enllestit. La frase “A Madrid es comença a entendre” o parlar del PSOE com a “esquerra” em resulta insofrible. N’estic fart de sopars de duro, vinguin del diari que vinguin.

Pere Grau
Pere Grau
21.09.2020  ·  09:46

D’acord amb Josep Gualló. Això només és un globus sonda per saber on pot arribar en Padritu. I com diuen tants dels companys opinants, per veure si ERC s’empassa l’ham i aprova els pressupostos. I tots els que hagueu llegit el “M’explico” del President segur que tindreu clar dues coses. Una, que del que diguin a Madrid (i no parlem ja dels globus sonda) no se’n pot refiar ningú des del setembre i l’octubre del 17. I segona que a ERC hi ha prous curts de vista per fer-li el joc a Sánchez. Ep, als altres partits també n’hi ha (i no pas pocs), però al Padritu no li calen.

Però suposem que (pels motius que siguin, ni que siguin agafats per la punta dels pèls) tot es fes realitat, els presos sortissin i els exiliats poguessin tornar. Qui pot estar segur que, ara tenint-lo a l’abast, només quinze dies després no tindríem ja Puigdemont a Alcalá-Meco? Costés el que costés de protestes de l’estranger… Qui creu que es deixarien escapar la ocasió de revenjar-se d’aquest enemic públic núm. 1 de la caverna espanyola? Haurien de demanar-se garanties molt dures, i amenaçar amb sancions molt dures si no es complia la paraula donada. I hauria d’estar ben clar que els presos sortirien i els exiliats tornarien sense renunciar de cap manera a seguir treballant per acabar la feina començada l’octubre del 17. Algú hi creu, tal com està ara el panorama espanyol? Jo no. Tan de bo pogués fer.ho…

JORDI PIGRAU
JORDI PIGRAU
21.09.2020  ·  09:49

La Sra Núria Florensa no hodiu gens malament

josep soler
josep soler
21.09.2020  ·  09:58

Un quart detall és que l’esquerra espanyola també és postfranquista exactament igual que el PP.

Durant la dictadura els antifranquistes en Espanya eren 4 gats, avui també són una minsa minoria els espanyols que acceptarien l’alliberament de Catalunya. Només ha canviat una cosa en el franquisme monàrquic: avui és transversal perquè inclou a l’esquerra.

Els relat del NO-DO en La Vaguardia és foc d’encenalls perquè els opinadors professionals de TV3 pugui continuar donat ales a ERC.

La “Solució Final” del Règim per finiquitar el mobiment d’alliberament català passa perquè ERC pugui fer govern amb PODEMOS.cat amb l’anstenció del PSOE.cat i JUNTS.

Junqueres vol deixar fora a Puigdemont des del 2016. Serà molt complicat per JUNTS votar en contra el nou govern Tripartit si el PSOE/PODEMOS.cat com alternatva, pot aliar-se amb CIUDADANOS, com han fet a l’Anuntament de BCN.

Tampoc és una bona opció repetir govern JUNTS-ERC. Qui tingui menys vots dels dos serà deslleial amb qui guanyi.

Amb ERC és inevitable que el Parlament autònomic continuï sent inútil i submís. Ens caldrà donar temps perquè el votant d’’ERC apagui la TV i la Ràdio i miri per la finestra si vol saber el temps que fa al seu carrer.

El problema el tenim a casa, com sempre o un o l’altre agafa el barret de la Puta i la Ramoneta.

Com va caure la parròquia de Convergència SA, ara ha de caure ERC SA. Fins que ni tinguem els partits SA renovats, no avançarem un pam.

Josep Salart
Josep Salart
21.09.2020  ·  10:23

El gobierno de españa no te rés a veure amb l’estado español. A partir d’aquí no cal insistir amb lo mateix de sempre.

El estado español sempre ha trobat al llarg de la història els botiflers de torn dispossats a pidolar. Sigui a canvi d’un pollastre a l’ast fent articles a diaris que ja no serveixen ni per posar al terra després de fregar, ni a través de contractes de Ferrovial, ni amb promeses de que seràs MHP vuit anys però estigues quiet a la presó uns dies i practica la desunió independentista.

Lo més urgent avui, ara i demà es que hem de tenir la mirada posada a la COL.LABORACIÓ que ens demanarà el MHP Puigdemont dintre de poc.

Contrariament l’estaca quedarà dreta fins una altre generació per culpa nostra.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
21.09.2020  ·  10:35

Per a mi, la conclusió global de l’article de la Vanguardia és : per a què l’han escrit? Intueixo que a la corte hi ha nervis, i cada cop més. I aleshores volen endegar un altre engany com van fer l’octubre del 17. I és que el MHP Puigdemont els fa por, molta por. Simultàniament estan intentant pressionat al Parlament Europeu per modificar la normativa que obligaria als eurodiputats a jurar les respectives constitucions. El 17 també jugaven pessionant amb les eleccions que calia fer (o eleccions o 155, deien…); ara segueixen fent el mateix més o menys: afluxeu, feu eleccions, i potser us donarem un caramel…El panorama europeu s’els va complicant i cada cop més. I es temen amb raó que qualsevol dia els pot caure uina clatellada de les que fan mal, sobretot a nivell econòmic. A veure si sim capaços de aprofitar-ho!

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
21.09.2020  ·  10:38

Rai!
Una cosa és el govern titella, quitapon.
Altre l’estat espanyol i ses clavegueres.
N’estic d’acord amb Josep Salart…

PERE SIO
PERE SIO
21.09.2020  ·  10:39

Les conspiracions de La Vanguàrdia “Espanyola”, de l’inefable Compte de Godó que s’arrossega pels cercles de l’oligarquia espanyola, no mereixen cap mena de credibilitat. El problema de La Vanguardia i el catalanisme venen de molt lluny. Les conspiracions i falses notícies és la línia habitual d’aquest diari de la burgesia catalana, que sota l’aparença de seriositat i objectivitat, amaga la seva servitud i submissió als interessos del Govern espanyol de torn, i de les estructures de l’Estat, d’on li venen els diners per poder subsistir.
El problema judicial no s’arreglarà canviant una llei de dos-cents anys d’existència, mentre es mantingui una estructura judicial hereva de l’ideologia del franquisme, corrupta, i prevaricadora. La solució judicial definitiva per als catalans arribarà, massa tard, quan la justícia europea tombi el judici del procés i totes les seves sentències repressives de l’Estat. Però el catalans no hem de confiar, ni hem d’esperar a resoldre el nostre problema per vies judicials.
Pedro Sánchez ara té un greu problema, aprovar els Pressupostos de l’Estat, o posar en perill la legislatura. I coneixent el trilerisme del personatge, sabem que farà tota mena de giragonses i promeses, per aconseguir seduir a la baula més feble del catalanisme, ERC.
Si volem aconseguir la llibertat de Catalunya, deixem-nos de taules de diàleg, de reformes legals, de negociacions amb el Govern espanyol. A les properes Eleccions, quan vinguin, tots els que van demanar l’independència l’1-O, cal que votin només als que tenen com a únic objectiu l’independència i fugir d’aquest Estat corrupte.
Si els més de dos milions així ho fan, a partir d’aquí és pot tornar a fer.

jaume vall
jaume vall
21.09.2020  ·  11:00

Pertinents la majoria de comentaris, i en especial els de J.Usó, T.Labourdette, Ll. Mor, C.Millan, J.F.Pérez, S.Mollà, E. Samarra, E.Muntada,, Pep Agulló, i naturalment l’avís d’en J.Salart.

És a dir, l’escepticisme màxim, que ja apunta l’editorial en la segona part. Per què ara l’Espanya profunda hauria de comportar-se diferentment de com ho ha fet fins ara ? Si li ha anat bé, des del seu punt de vista. Òbviament, li ha anat fatal perquè ha anat perdent riquesa, benestar, justícia, dignitat. Però els és igual si la condició mesella, submisa dels espanyols, permet d’acontentar-se amb victòries pírriques que els continuïn ser hidalgos orgullosos.

Fan gràcia els comuns i les preteses esquerres catalanes, de fet fan pena, quan creuen en una cosa que no han pogut veure mai, ateus-marxistes-materialistes, ells. Negaran l’existència de déu, del factor trascendent de la religió, perquè no és científic, ni demostrable, però acceptaran de bon grat una idea que mai ha tingut plasmació en la realitat. Només cal saber història, no tans sols no és científica, ni demostrable, sinó que hem comprovat que no és real : la possibilitat que Espanya es regeneri, que hi hagi una transició pacífica cap a una república democràtica, que esdevingui confederal, que la majoria social espanyola deixi de ser sociològicament franquista i anticatalana. Però segons els “agnòstics-progressistes-ciutadans del món”, és qüestió de temps i de paciència. Home, que ja es van equivocar amb la victòria del comunisme : que ja va quedar demostrat que sense democràcia, els comunistes que ostenten el poder, gaudeixen del capitalisme “en petit comitè”. Que espavilin, si us plau !!!!!
Per acabar. Depèn de qui triem en les eleccions, tindrem unes virtuts socials o unes altres. Pensem quins líders nostres proposen resiliència, dignitat, audàcia, poc sectarisme i transversalitat, molt poca ingenuïtat, esperit guanyador.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
21.09.2020  ·  11:21

Adoneu-vos que la intenció és recordar-nos que els presos estan a les mans d’Espanya i els seus jutges.
És pur xantatge als partits catalans.

“El Gobierno és expert en jugar amb la repressió per fer xantatge
La mateixa crònica de la Sra. Garcia afirma, sense mitges tintes, que la modificació del codi penal es va aturar, però ara volen reprendre-la per fer més fàcil l’acord de pressupostos amb els partits independentistes.
Ells mai no se n’amaguen, de dir que la repressió és una eina per al xantatge polític i la mateixa Lola Garcia ho confirma”

Diari LA REPÚBLICA.CAT ahir.

oriol avila
oriol avila
21.09.2020  ·  11:34

Hem de mantenir-nos FERMS, i voldriem incluore als d´ ERC entre els nostres FERMS, desafiant a Pedro Sanchez en NO APROBAR els pressupostos fins a obtenir la LLIBERTAT TOTAL, COMPLERTA I GARANTIDA INTERNACIONALMENT dels nostres represaliats politics: Puigdemont, Junqueras i una llarga llista !!!
Tenim a Pedro Sanchez a la corda fluixa i a punt de caure !!!

Pauli Morer
Pauli Morer
21.09.2020  ·  12:00

Si ho defensa La Vanguardia es que ens volen enganyar, mes que “alliberar els presos” i “permetre el retorn, segur, dels exiliats”, el que volen es desacreditar-los a tots i que continuem barallant-nos, presos contra exiliats, ERC contra JxC, PDCat i la CUP contra tothom, i embolica que fa fort. Si de debò volen “forçar” l’alliberament dels presos que suprimeixin el “delicte” de sedició, que no ho faran ni borratxos, i que el de rebel.lió hagi de ser amb armes, no amb pancartes, urnes i paperetes, i que es jutgin els fets, no les idees dels acusats, però per fer això caldria que abans es tornessin demòcrates.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
21.09.2020  ·  12:02

Uns comentaris dels companys i companyes farcits de ‘perles’ (que no citaré, per l’extensió), cobrint tot l’espectre de respostes possibles al globus d’en Godó i a l’editorial d’avui. Felicitats a tots i totes i gràcies.
Només vull afegir un concepte i un matís.
L’objectiu al que hem de dedicar tots els esforços, és el d’assolir l’independència. No la llibertat dels presos (i expressament em deixo els exiliats, ja entendreu el perqué). Ells no poden ser moneda de canvi de res. Són una conseqüència, una de tantes, de ser una colònia espanyola. La Justícia ja arribarà i no vindrà d’Espanya. No perdem de vista la lluna, per molt que l’erc junquerista ens vulgui ensenyar el dit.
I un matís. No és que erc s’empassarà l’am, és que fa molt que l’estan demanant ells mateixos, per poder ‘vendre’ el seu relat i minimitzar la davallada monumental de vot, que desitjo sigui històrica, per netejar aquesta cúpula nefasta i que el partit torni a la voluntat real dels seus votants.

Bernabe Molina
Bernabe Molina
21.09.2020  ·  12:20

Realment encara hi ha qui es cregui que l’estat espanyol hagi sortit del marc mental del “mas vale honra sin barcos que barcos sin honra”.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
21.09.2020  ·  12:50

Sincerament trobo una perdua de temps i d’energies demanar amnistia, modificació del codi penal, indult….

Fem efectiva la República Independent i tot això ja no cal.

enric llopis
enric llopis
21.09.2020  ·  13:15

Estic d’acord amb el senyor Josep Soler, el principal problema el tenim a casa.

Joan Royo
Joan Royo
21.09.2020  ·  13:57

Ara mateix estic veient el programa Planta baixa de TV3. Intervenen la tal Lola Garcia de la Vanguardia i el catedràtic d’economia Anton Costa. Els dos personatges unionistes espanyols. Tota la setmana passada vaig controlar quins “experts” participaven al programa. Tots els dies intervenien periodistes de mitjans espanyols, unionistes. He enviat una protesta per e-mail a tv3.

Pilar Bota
Pilar Bota
21.09.2020  ·  14:40

Mentre la pene de sedició es contempli,la “justícia” ja s’inventera el que sigui per castigar amb la presó.
La forma seria que la sedició no si contemples de cap manera.

Jordi Torres
Jordi Torres
21.09.2020  ·  15:03

Ni La Vanguardia, ni el Pedro Sanchez, ni la justícia espanyola, són creïbles quan tracten el tema de la independència de Catalunya. Així que ni cas.

Roser Caminals
Roser Caminals
21.09.2020  ·  16:25

A partir del comentari de Víctor Serra, tots incidim en el mateix punt: escepticisme i sospita de motius purament electoralistes per part del PSOE.
També em sumo a l’opinió de Josep Soler i Enric Llopis: el principal problema el tenim a casa.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
21.09.2020  ·  17:06

No em crec res.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
21.09.2020  ·  17:17

Hispaniam ineptias esse. Imperii ad mendacium.

J. Eduardo Polío
J. Eduardo Polío
21.09.2020  ·  17:29

La compulsio a mentir del país veí no te límits.

D’acord amb Josep Soler I Enric Llopis

Rubèn Fernández-Pola
Rubèn Fernández-Pola
21.09.2020  ·  18:19

Pedro Sánchez pateix la síndrome Orzowei (Alberto Manzi, 1955): els blancs no l’accepten perquè s’ha criat entre negres (amb “la banda”, que deia un tal ‘Albert’), i els negres no l’acaben d’acceptar perquè, en el fons, és blanc (i pertany al club del 155).

Lluís Paloma
Lluís Paloma
21.09.2020  ·  19:08

Un globus sonda que més val agafar amb pinces. Pedro Sánchez canvia tant d’opinió i d’estratègia com Ada Colau, amb tal de passar un dia més i empènyer l’any. No ens en fiem.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
21.09.2020  ·  19:25

No es creïble ni com a globus sonda. El PSOE està agafat pels dallonses, també pel poder judicial.

Podemos inventa historietes (quina llàstima d’Assens jugant al joc que li manen) per fer veure que són diferents del PSOE i es preocupen pels presos i exiliats, però al govern no hi pinten res.

Més aviat penso que tot aquest rotllo és un missatge trampa per veure si el president Torra pica i avança eleccions.

Està clar que si ER dóna suport al PSOE en els pressupostos espanyols, abans de les eleccions catalanes, certificaran la seva defunció com a partit independentista. I s’esfumara qualsevol possibilitat futura de tripartit “d’esquerres” a Catalunya.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
21.09.2020  ·  19:28

Jo, com el Tomeu, que no es creu més que el que veu. I el que hem vist ès que EspaÑa sempre enganya.

Jaume Riu
Jaume Riu
21.09.2020  ·  20:44

Els més joves no podeu recordar, perquè no hi éreu, que cap als primers mesos de 1978 els futurs pares de la Constitució, els diputats Gabriel Cisneros (UCD), Manuel Fraga (AP), Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón (UCD), Gregorio Peces-Barba (PSOE), José Pedro Pérez Llorca (UCD), Miquel Roca Junyent (Pacte Democràtic per Catalunya) i Jordi Solé Tura (PSUC), a més de discernir si el terme “nacionalitat” era més digerible que “nació”, van confessar que tenien l’obsessió reformista de mantenir l’estabilitat, per sobre de cap altre objectiu.
Encara pensen que el seu país és indivisible “por la gracia de Dios”. L’estabilitat es debatia sobretot al capítol 8è i, concretament, es va imposar un article 145 on textualment es diu que “en ningún caso se admitirá la federación de comunidades autónomas” quan tothom sap que un model federal és infinitament més coherent, més intel·ligent i més just que el model autonòmic, Voleu encara una major evidència del fracàs d’aquella Constitució?
Doncs som allà on érem.
Tenen tan assumit -genèticament- que el regne d’Espanya està per sobre del bé i del mal, que ara no se’n saben avenir ni el rei , ni el PSOE de Pedro Sánchez, ni La Vanguàrdia, que allò tan lligat i ben lligat no ha donat el resultat que “tenien assegurat a Europa”, i fan volar coloms.
Avui coneixem la realitat objectiva, i sabem que no poden governat contra Catalunya.
El “a por ellos” no els ha funcionat .
L’octubre del 17 no és doncs un coitus interruptus, és l’inici del pendent ferroviari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes