Poder contra poder

  • «Potser el PP, en la borratxera feixistoide en què s'ha embarcat, no ho veu clar això, però passa que nosaltres tenim poder»

Vicent Partal
18.09.2017 - 22:00
Actualització: 19.09.2017 - 10:16
VilaWeb

Deixeu-me que us cride l’atenció sobre una reacció interessant que va ocórrer ahir i que em fa l’efecte que va passar una mica desapercebuda. Des de fa dies l’estat espanyol aplica una espècie d’estat d’excepció encobert –poc dissimulat, de fet–, en què les normes i les regles pròpies són violades ara i adés amb impunitat total. La llista de violacions és immensa i comença, evidentment, pel fet que organitzar un referèndum no és penat i, si no és penat, si no és inscrit com a delicte en el codi penal, no pot ser punible. A partir d’ací, tot el que vulgueu: l’estat espanyol fa abús dels poders que té i perpetra autèntiques il·legalitats que ells creuen que poden cometre lliurement perquè es pensen que tenen el poder i que la situació ho justifica.

No han entès, per això, una premissa bàsica, que és que al Principat, després de l’aprovació de la Llei del Referèndum d’Autodeterminació, hi ha una legislació pròpia que els dificulta l’acció, especialment si és una acció més que discutible o il·legal, fins i tot segons les seues pròpies lleis. I no han entès sobretot que l’ús indiscriminat de la força no té efecte. La campanya continua, ja han passat vint-i-quatre hores més i el país avança cap al primer d’octubre.

Avança, també, reaccionant als abusos. I és d’això que us volia parlar. Ahir van passar fets significatius relacionats amb dos abusos evidents. D’una banda, l’Ajuntament de Sitges va obrir expedient per atemptat a les llibertats, contra un policia municipal que s’havia extralimitat durant una concentració pel referèndum. Això és important, perquè aclareix una cosa que Madrid no vol veure: que ací també n’hi ha, de poder. I no el són pas ells, ni de bon tros, el poder. Els abusos repetits que veiem es basen en el convenciment que tenen aquells qui els cometen que poden fer qualsevol cosa perquè posseeixen la força. En aquest cas de l’ús espuri de les guàrdies locals com a policia judicial, completament discutible, ja veurem si accions com la de Sitges o els advertiments d’ajuntaments com ara el de Badalona i Vic tenen efecte. Que una cosa és creure que no t’hi jugues res i sentir-te fort perquè tens tot el poder al teu costat i una altra cosa ben diferent és actuar sabent (amb plena consciència) que pots rebre.

I també van en aquesta línia dues reaccions polítiques d’ahir. La de la presidenta Forcadell que demanà al TSJ una consulta prèvia als tribunals europeus i la del Departament d’Economia que vol aturar legalment la controvertida ordre de Montoro amb què pretén apoderar-se dels comptes de la Generalitat. I en aquest darrer cas la situació és particularment greu, car viola un munt de principis legals i, per tant, l’actuació de la Generalitat és obligatòria i determinant. Els poders públics catalans, en aquest sentit, fins ara han preferit mantenir discreció i no entrar en la batalla directa, però això com més anirà més difícil serà, perquè la injustícia és més flagrant.

Potser el PP, en la borratxera feixistoide amb què actua, no ho veu clar, tot això, però passa que nosaltres tenim poder. No sols perquè hi ha la gent i la voluntat de votar passe què passe. No. Tenim poder també perquè tenim govern, parlament i ajuntaments i policies i mestres i trens i hospitals i… Que no ho perda de vista, això.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
18.09.2017  ·  22:36

A hores d’ara, Vicent, no ho veuen. N’estic segur. Han passat cinc dies sencers de campanya i no han aconseguit res. No tan sols no han aturat cap acte de la campanya electoral. És que, a més a més, l’han amplificada d’una manera fantàstica. Els cartells no ha calgut ni tan sols anar-los a enganxar. Les xarxes socials s’han encarregat d’escampar-los per tot el món. Ells, com a gran triomf, han detingut unes quantes graneres (al País Valencià, en diem graneres, a les escombres). I ja només veuen que tenen les “seues” lleis. Les de la seua conveniència. No és només que no veuen que Catalunya ja en té de pròpies; tampoc veuen que quan Europa se’n canse, els aplicarà la legislació europea. Ja fa temps que la por va canviar de bàndol. Ara, pel què es veu en casos concrets, per exemple Sitges o Badalona (de moment) arribarà als individus concrets. Només els falta això. Però és que la velocitat és tan gran que ja no poden veure gairebé res. Per cert. Resten onze dies, per al final de setembre. Estem quasi al mig de la segona setmana de campanya electoral i tot sembla anar quasi com una seda.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
18.09.2017  ·  22:48

Una cosa que m’ha sorprés és que en els dies que portem desde l’aprovació de les lleis de desconexió Rajoy ja ha cremat quasi tota la pólvora mentre que el govern català pràcticament no ha fet ús del poder. Ha encarat el combat girant contra Rajoy totes i cada una de les seves maniobres.

Su poso que guarda la munició per emprar-la a partir del 2-O i potser el mateix 1.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
19.09.2017  ·  00:37

Em sembla que Madrid ja ha perdut de vista tantes coses que ja no ve d’una. Ja s’ho trobaran.
Això sí, crec que és moment de recordar que dins del cos de Mossos, per demés altament cel·lebrable, encara hi ha un cert nombre d’antics policies espanyols que van canviar de cos atrets per les bones condicions econòmiques, però que mai no s’hi han integrat realment, que encara van pel món amb mentalitat altivament castellana, i que poden dur problemes. No va ser una idea gaire bona obrir-los la porta.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
19.09.2017  ·  00:37

Ara en trobem en una cruïlla de lluita de poders que és una altra manera de dir lluita de legalitats i de sobiranies. Fins fa poc, quan Madrid ens atacava, poc podíem fer per protegir-nos però ara que va desbocat i sense miraments, el govern català s’hi torna amb tota la força que té, legalment, també, i si aquí no hi ha manera anirem a la legalitat europea.

Si ells tenen l a seva policia nacional i la guàrdia civil, nosaltres tenim els mossos i la policia local, si ells tenen lleis, nosaltres tenim les nostres i si ell sens apliquen un estat d’excepció matisada, tot i que cada cop menys, nosaltres tenim una gran majoria de la nostra ciutadania que ens dóna suport i que no defallirà. Però a més tenim uns poders que ells no tenen: una majoria parlamentària i un govern decidit anar fins el final per poder votar i proclamar la independència, una majoria absoluta d’ajuntaments que fent cas de les reclamacions de la seva gent, donaran suport al referèndum i tenim una UE que cada dia que passa s’escandalitza que Espanya continua aplicant lleis pròpies d’una dictadura i li retreu contínuament.

Davant d’això, el poble català només té un camí: fer el referèndum el dia 1 d’octubre, guanyar-lo, proclamar la nostra independència i fer una crida per tal que hi hagi països que ens vulguin reconèixer, iniciar el procés constituent intern al mateix temps de començar un diàleg amb el govern espanyol, per tal de fixar els termes de la secessió, tot parlant entre d’altres àmbits del tema dels actius i passius, des de la igualtat de condicions i fet sota l’empara internacional.

Josep Martín
Josep Martín
19.09.2017  ·  00:38

“Per dret de conquesta” tenen el poder des del 1714.
Ens hauríem d’atrevir a pensar com arrebatar-los aquest poder que tenen il·lícitament.
Només votant? O votant SI ?

Josep Martín
Josep Martín
19.09.2017  ·  00:38

“Per dret de conquesta” tenen el poder des del 1714.
Ens hauríem d’atrevir a pensar com arrebatar-los aquest poder que tenen il·lícitament.
Només votant? O votant SI ?

Víctor Serra
Víctor Serra
19.09.2017  ·  00:39

Estic d’acord en que, a part de somriures, hem de començar a repartir i tornr alguns cops. Sempre amb intel.ligència. Que sàpiguen que tots els seus abusos acabaran als tribunals europeus i actuarem en conseqüència. Recordem que amb tota la repressió que estan portant a terme, en la legislació internacional poden arribar a justificar una DUI.

19.09.2017  ·  00:54

En una situació ambivalent, gairebé d’interregne, com la que estem vivint aquestes setmanes, tothom té tendència a mostrar-se tal com és, deixant part de la cotilla a casa. N’hi ha que agraeixen poder fer ús d’una coerció a l’adversari, n’hi ha que contesten els símbols autoritaris, n’hi ha que no gesticulen gaire i van llaurant el terreny. Fins i tot té un punt d’experiment sociològic. Ara bé, en aquest petit caos llibertari, tots van definint-se. I cadascú serà responsable de les seves accions i de les seves omissions.

19.09.2017  ·  00:56

Aquest comentari el signa Jaume Vall :

En una situació ambivalent, gairebé d’interregne, com la que estem vivint aquestes setmanes, tothom té tendència a mostrar-se tal com és, deixant part de la cotilla a casa. N’hi ha que agraeixen poder fer ús d’una coerció a l’adversari, n’hi ha que contesten els símbols autoritaris, n’hi ha que no gesticulen gaire i van llaurant el terreny. Fins i tot té un punt d’experiment sociològic. Ara bé, en aquest petit caos llibertari, tots van definint-se. I cadascú serà responsable de les seves accions i de les seves omissions.

19.09.2017  ·  01:08

El que comenta el Victor Serra, sobre les possibles, i desitjables, repercusions en els tribunals internacionals que poden comportar aquestes transgressions als drets bàsics de la societat, no he escoltat als nostres liders que ho denunciïn públicament i em sembla que caldria fer-ho de tant en tant perquè fossin conscients que actuar d’aquesta manera tant barroera els hi pot passar factura. Estic segur que els ajudaria a tranquil·litzar-se una miqueta.

19.09.2017  ·  01:12

Avui dia penjar un cartell a la paret es un fet antiquat però eficaç; veus una imatge i llegeixes el que hi posa. Pro avui dia arrencar aquest cartell de la paret és fer el mateix que feien a la edat mitja o al farwest, quan les comunicacions eren difícils. El sentit de tot això és que em permet pensar que el manaia que ho ha ordenat te un inconscient que va en “taparrabos”, plomes al cap, o trabuc i cota de malla. Un figura, com diuen ara, vaja. Un babau com dèiem abans.

19.09.2017  ·  01:24

Arran del títol faré una disquisició una mica epistemològica sobre “Poder contra poder”.

Bàsicament perquè no podem adoptar el llenguatge de l’enemic.

Sí. Estem parlant de la independència del Principat, però n’és molt més. N’és una revolució social i un canvi de paradigma a nivell mundial.

Si observem l’ús del terme “sobirania” que usen des de la metròpoli colonial (i no és exclusiva del regne d’Espanya sinó de qualsevol estat imperial) és una concepció molt similar al de la religió monoteista. Un estat i un poble elegit. Aquell que detecta la sobirania nacional.

La resta de “poble” no és garant d’eixa sobirania és l’enemic intern que cerca a destruir-la.

Que intenta fraccionar-la perquè és un tot. Per això cada diputat provincial té una porció de la totalitat que no és divisible. Un diputat d’Àvila detecta TOTA la sobirania i pot immercir-se en qualsevol afer del territori de l’estat sense tindre la mínima idea d’aquells que l’han triat o si els importa un ble.

Com en l’islamisme i el catolicisme extrems. Una abstracció filosòfica duta a la pràctica de la psicosociologia conductiva de masses que ja serveix de garant de la conducta a adoptar ftont a un fet.

Oblidem les bases republicanes de qui detecta el poder és la gent. El grup humà. Per això temen tant la l’heterogeneïtat grupal. Les faccions divergents. Llibertat, igualtat, fraternitat i propietat. Els 4 pilars. Les revoltes del XIX sempre obviaren eixe quart pilar per la tendència protocomunista, socialista i comunista de qui els herois burgesos van ajudar a oblidar com si ells no posaren en pràctica l’acumulació de propietats provinent de les desamortitzacions a la aristocràcia.

El protestantisme trencà amb eixa concepció unitària religiosa. Creant-hi grups units i interessats per qüestions diverses fent valer llur poder amb estats a centre i nord d’Europa fruit d’una revolució filosòfica, social i econòmica que esquinça eixe poder d’estat.

En el moment en què concebem que el poder irradia des de l’individu cap amunt passant a comunitari de barri, districte, vila o ciutat, comarca, etc. és quan s’escruixeixen les estructures d’estat imperial i jacobí.

L’empirisme científic de la vida trenca amb l’adoctrinament abstracte que projecten els grups de poder de l’estat dominant.

En valorar des d’avall cap amunt és quan posen en crisi el seu sistema de poder i d’estat que sembla provinent d’una elecció divina.

Aquesta revolució que estem protagonitzant posa cap per avall tants i tants estats innecessàriament fora d’escala que s’allunyen dels individus i la petita part de propietat terrenal que els hi correspon per a viure feliços. El seu petit “estat” com l’hortet del Càndid de Voltaire. La comunicació actual relliga mitjançant internet o d’altres que vindran la germanor i necessitat d’unió i intercanvi entre individus i col·lectius a escala planetària en horitzontal sense la ingerència dels poders de domini de caràcter piramidal amb l’ull de Déu vigilant-nos que apareix en certa iconografia des d’Egipte ençà.

Bo, m’ha quedat un poquet “rotllet macabeu” però algú d’entre tots nosaltres calia que ho verbalitzàs.

19.09.2017  ·  08:36

No em preocupen tant les animalades que pugui fer un “gobierno de españa” durant els estertors de la mort, com l’actitud d’una Unió Europea, que lluny d’entendre que el renaixement d’un neo-feixisme galopant en un dels seus països, l’hi acabarà fent molt mal, el deixen fer mentre el seu pou sense fons va deglutint milions i milions d’euros que mai podrà tornar. D’aquesta manera el que estan fent és subvencionar el renaixement d’una de les pitjors aberracions que ha patit la humanitat, i no pas fora d’Europa, sinó en el seu propi nucli. No he pretès mai que la Unió Europea ens defenses de la bèstia, perquè he estudiat una mica d’història, però aquesta exhibició d’insensibilitat democràtica només la puc entendre si imagino que els seus governants són de la mateixa corda que la bèstia. I això sí que em preocupa profundament, perquè amb la Unió hi haurem de seguir tractant, tan si ens quedem com si en sortim, en canvi dels tirans que ens han estat explotant durant tres segles, jo almenys, no me’n penso recordar durant molt de temps.
Ara ja només ens queden onze dies per a treure’ns del cap que teníem amo i acostumar-nos a pensar i actuar com a ciutadans lliures de cap jou. Aquest mal son s’ha acabat i ara hem de multiplicar el nostre sentit de responsabilitat per a ajudar tant com puguem en la construcció de la nostra nova República.
Em sembla recordar que va ser J.F. Kennedi que va dir: Deixeu de pensar què pot fer l’Estat per vosaltres i comenceu a pensar en el que vosaltres podeu fer per l’Estat.
Ara ens toca a nosaltres!

19.09.2017  ·  08:40

Ep! Jo no sóc la Glòria Gómez, sinó l’Albert Miret.

Pep Agulló
Pep Agulló
19.09.2017  ·  08:58

El “rotllet macabeu” de la glòria o gloria és prou interesant. I tant.
Però l’edifici epistemològic que basteix té algunes indefinicions que potser no és el lloc per a la discussió. P.ex. afirma que la independència de Catalunya implica un canvi de paradigma a nivell mundial. Amb tantes revolucions que hi ha hagut en la història què fa que aquesta doni el clic. ? o p.ex. el concepte: “L’empirisme científic de la vida”, s’hauria d’explicar…

Pep Agulló
Pep Agulló
19.09.2017  ·  09:02

La gloria gómez ens ha colonitzat les signatures…. 🙂

Pep Agulló
Pep Agulló
19.09.2017  ·  09:26

Ara comento l’editorial.
Les dues legalitats s’enfronten en tractar d’imposar cadascuna la seva llei. L’Estat utilitza la seva llei per reprimir per la qual cosa, es salta la seva pròpia. El fa trampós però a la vegada vulnerable perquè actua sense xarxa de protecció de la seva mateixa llei. És un poder d’un Estat sense dret! D’aquí el tret de desesperació. Això irà en augment, arribarà fins que el cumpliment d’una llei es faci, per part de l’Estat, amb l’impediment de la llibertat individual : detenció, o impediment físic d’exercir un dret fonamental. Llavors esclatarà tot.

19.09.2017  ·  09:29

PODER significa que los que se estan pasando tres pueblos en la represion , pagaran si se consigue la independencia.

De igual manera que sabemos que los dirigentes politicos (alcaldes, concejales , presidente de la generalitat , gobierno , parlamentarios ….. ) catalanes perderan su piso familiar , sus ahorros , su trabajo si se pierde en referendum , la represion española va in crescendo acercandose a dictadores como ERDOGAN en su practica politica con acoso a politicos y empresarios catalanes …

¿TENEMOS PODER PARA HACER EFECTIVA LA INDEPENENCIA ? creo que si , pues actuemos democraticamente y sin miedo .

Andreu Fàbregas
Andreu Fàbregas
19.09.2017  ·  10:45

Aquest comentari el signa Andreu Fàbregas.

Qui dimonis és aquesta o aquest o això o aquest ‘ente’ de ‘gloria gomez’?

19.09.2017  ·  10:50

Per fer servir aquest poder els nostres dirigents hauríen de fer un curs accelerat de com controlar i neutralitzar un ramat de bous i vaques esvolotats i cabrejats que trenquen les normes de l’educació, la decència, la justícia i la legalitat, la pròpia i l’aliena

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
19.09.2017  ·  11:24

Filletes i fillets, els comentaris de la Glòria Gomez els trobo ben interessants però el conflicte d’identitats em confon.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
19.09.2017  ·  11:37

En qualsevol cas, “alea iacta est”. Ens hem llançat a la piscina i ara toca nedar sense massa roba per guardar. Us ben asseguro que trobo que ja era hora. Del què pot fer España, en tant que reialme controlat per una oligarquia extractiva per esdevenir un estat democràtic, no en tinc cap dubte: RES. No ho tenen ( la oligarquia) en el seu ADN. Tracten a tots els pobles com esclaus: als uns fuet, als altres pinso…segons el seu caprici immoral.
Com diu el poeta: ” tenim a penes el què tenim i prou” La resta del poema de Marti i Pol és el que ara ens reclama.

Ramon Sans
Ramon Sans
19.09.2017  ·  12:08

No es un conflicot de identidades , sino que cuando publicas aparece en vez de mi nombre (ramon sans) , aparece como si lo hubiese hecho la tal gloria , es un fallo o jakeada informatica .
PODER significa que los que se estan pasando tres pueblos en la represion , … eso lo escribi yo , no la tal gloria .

19.09.2017  ·  12:24

Repeteixo:
“Por derecho de conqista” tenen el poder des del 1714. Poder il·legítim.
Ens hauríem d’atrevir a pensar com arrebatar-los aquest poder que tenen il·lícitament.
Només votant? O votant SI ?

VW ens hauria d’aclarir que passa amb la Gloria Gomez.

Pep Agulló
Pep Agulló
19.09.2017  ·  12:53

Atenció. Signeu els comentaris. No us refieu del servidor on hi ha les nostres dades. Alguna cosa no va fina.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
19.09.2017  ·  15:15

Espero que s’ofeguin a la seva pròpia bassa de merda i tirania de tres-cents anys.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
19.09.2017  ·  20:50

En resposta a l’amic i connacional Pep Agulló, de les comarques gironines, malgrat la canya que ens casca als valencians.

Sí Pep, sóc el Blesa, de València, qui ha escrit eixe “rotllet”. Mercès per la deferència a ressaltar-ho. Vaig dubtar a publicar-ho perquè em semblava inadequat i tampoc era el lloc.

Pobre de mi que no sóc ni filòsof ni res de semblant. Agafe les teus paraules i m’explique succintament:

1. “P.ex. afirma que la independència de Catalunya implica un canvi de paradigma a nivell mundial. Amb tantes revolucions que hi ha hagut en la història què fa que aquesta doni el clic? ”

Crec que estem obrint una manera nova d’estat sense massa “estat”. L’estat emanat del poder de la gent mitjançant les noves maneres de comunicació. De vegades certes revolucions d’avantguarda no s’havien pogut portar endavant perquè mancaven de la teconologia escaient. Quan apareixen idea i maquinària ho fan possible. Aiò és el que crec que tenim ara. I des de l’ara i ací. Hi ha la gent preparada i la tecnologia per a irradiar-ho. I això fa que siguem “model” per a d’altres societats d’arreu.

2. p.ex. el concepte: “L’empirisme científic de la vida”, s’hauria d’explicar…

Estem actuan com en la pel·lícula” “Quan rugeix la marabunta” ( Leiningen Versus the Ants) si recordes el magnat colonial a Amèrica del Sud desseca i desvia el llit del riu per a plantar cacau. Això fa que en modificar l’entorn hi cresca desorbitadament unes formigues enormes que al seu pas s’ho papen tot al punt que per a esbandir el perill li cal esventrar els murs que contenien les aigües. Avui amb el coneixement del Big Data ( les dades massives) som capaços de copsar i registrar què passa realment a nivell planetari a partir dels individus.

Per això vaig enraonar a propòsit de l’empirisme científic de la vida.

PS: de seguida vaig observar que VW estava sent atacat cibernèticament. Desconec si és un artilugi de defensa de la casa o, per contra un hacker “del senyor Leiningen àlies regne d’España) que ho està intentant.

Nosaltres com les formigues de la marabunta cal recuperar l’espai vital que ens pertany.

No m’estranya que ens ataquen perquè ens sabem en VilaWeb (i alguns altres) la punta de llança d’aquest envit. Vencerem !

jordi Rovira
jordi Rovira
19.09.2017  ·  22:47

Sí, el poder de fer saltar “pantalles” al poder adversari. Sí, l’estratègia russa davant Napoleó: tu entra a trot que ja ho trobaràs. I anem tirant l’ham. I anem perdent guanyades paperetes confiscades per la guàrdia civil. I els donem la carnassa amb la que informen de tot i es venten de tots els seus trofeus. Ai la pressa, que conforma amb la por l’execució d’uns plans que com més els volen, més els poden trair. L’excés de vi, emborratxa. L’excés d’España enfarfega.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any