La Plataforma per la Llengua apel·la a la consciència lingüística dels electors amb vista al 23-J

  • L’entitat ha elaborat un programa marc que se centra en quatre eixos

VilaWeb
Redacció
22.06.2023 - 19:49
Actualització: 22.06.2023 - 20:33

La Plataforma per la Llengua reprèn la campanya “Vota per la Llengua” i apel·la a la ciutadania que voti amb consciència lingüística en les eleccions espanyoles del 23 de juliol. Representants de l’entitat iniciaran una ronda de contactes amb diferents partits per a traslladar-los les línies prioritàries d’acció en l’àmbit lingüístic i demanar-los que defensin el català a les corts espanyoles.

“El vector llengua agafa més rellevància en aquesta campanya electoral, sobretot després dels resultats de les eleccions municipals i autonòmiques i, en especial, a conseqüència dels acords de govern al País Valencià i a les illes Balears. En aquests dos territoris del domini lingüístic s’han conformat governs molt hostils envers la llengua catalana i que poden posar en perill la preservació dels drets lingüístics dels catalanoparlants”, diu la plataforma en un comunicat.

Reclamen que les administracions compleixen la normativa lingüística i emprenguin les mesures necessàries per promocionar l’ús de la llengua. D’altra banda, consideren que la ciutadania ha de fer servir les eleccions per exigir-los nous compromisos en matèria de política lingüística. A més, l’entitat demana als partits que actuïn amb unitat pel que fa a les polítiques lingüístiques, i es facin fronts comuns, amb la resta de formacions de territoris amb llengua pròpia diferent del castellà, per tal de defensar els drets lingüístics amb la màxima contundència.

El programa marc

L’ONG del català ha elaborat un programa marc que se centra en quatre eixos. El primer és exigir al pròxim govern espanyol que reclami l’oficialitat del català a la Unió Europea. El segon eix demana garantir la capacitació lingüística dels empleats públics estatals destinats a comunitats autònomes amb llengües pròpies. A més, es reclama modificar la Llei orgànica del poder judicial (LOPJ) per establir el català com a requisit per treballar en la justícia a Catalunya, el País Valencià i les illes Balears, i garantir que la ciutadania pugui triar la llengua dels procediments judicials.

El tercer eix demana fer efectiva la reciprocitat total dels mitjans de comunicació en llengua catalana. El quart eix se centra a revisar des del punt de vista lingüístic totes les normatives aprovades per l’estat espanyol. A més, també reclama modificar el reglament intern del Congrés per permetre l’ús de les llengües oficials diferents del castellà en les sessions plenàries i a les comissions. Finalment, s’incideix a protegir jurídicament el model d’escola en català per evitar la ingerència dels tribunals i garantir l’ensenyament en català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any