La pífia de Dolors Montserrat: enxampada admetent que ha perseguit la immersió sense fonament

  • La dirigent del PP reconeix que les institucions europees no tenen competències sobre els sistemes educatius i els règims lingüístics dels estats membres

VilaWeb
Redacció
27.02.2024 - 16:42
Actualització: 27.02.2024 - 18:00

Dolors Montserrat fa anys que instrumentalitza el Comitè de Peticions del Parlament Europeu per tal d’afavorir l’agenda política del PP, especialment en contra del sistema d’immersió lingüística de Catalunya. Ara bé, ella mateixa ha desacreditat la seva campanya en una resposta a la petició d’un ciutadà grec de la minoria turca –que reclamava una educació bilingüe per als infants d’aquesta minoria–, en la qual reconeix que les institucions europees no tenen res a dir sobre com es regulen els sistemes educatius i els règims lingüístics dels estats membres.

“Us vull informar que la UE no té competència per a legislar sobre l’organització del sistema educatiu dels estats membres. Les disposicions i les modalitats de l’educació escolar nacional no es regulen amb el dret de la UE i depèn de les competències nacionals dels estats membres. La Comissió no té competència per a revisar les decisions dels estats membres en matèria d’ensenyament i ús de les llengües nacionals i minoritàries, que depenen de la matèria d’ensenyament i de l’organització del sistema educatiu“, assegura Montserrat, sobre Grècia, on governa Nova Democràcia, formació afiliada al PP Europeu.

Cal assenyalar que durant el seu mandat com a presidenta del comitè, la dirigent del PP ha fet mans i mànigues per ressuscitar una petició del 2017 d’Ana Losada —ex-candidata municipal del PP i presidenta de l’entitat espanyolista Asamblea per una Escuela Bilingüe— per a liquidar la immersió a Catalunya, tot i que el 2018 la Comissió Europea havia reconegut que no hi podia fer res. “La Comissió no té cap autoritat per a investigar si la política en qüestió és compatible amb allò que diu la constitució espanyola”, va respondre.

Malgrat això, Montserrat va persistir en la seva obsessió i va emparar la creació d’una missió d’eurodiputats –plena de representants de la dreta i l’extrema dreta amb una pronunciada hostilitat contra la immersió– per tal de valorar la situació del castellà a les escoles. De fet, la presidenta de la missió i ponent de l’informe, Jana Toom, és al centre de la polèmica per haver defensat els interessos russos i del Kremlin des de les institucions europees.

“Un xou polític”

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba és qui ha destapat la contradicció en el discurs de Montserrat. “Demostra que tots els xous polítics i mediàtics contra el català que hem aguantat aquests anys a l’eurocambra han format part de la instrumentalització que ha fet la dreta i l’extrema dreta d’aquest comitè”, ha lamentat en un enfilall a Twitter, en el qual destaca que les males praxis de Montserrat, amb el suport del PP, Vox i Ciutadans, suposen un gran malbaratament de recursos públics en debats, informes i missions inútils.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any