Pessebres Puig: tota mena de figures per al betlem d’ençà del 1933

  • Tres generacions de pessebristes Puig donen forma als betlems que continuen ambientant Nadal a moltes cases

VilaWeb
Carme Escales
16.12.2023 - 21:40
Actualització: 16.12.2023 - 21:45

A hores d’ara, que ja hem passat el dia de Santa Llúcia, tots els pessebres haurien d’haver estat muntats a les cases on encara conserven aquesta tradició nadalenca. La llera del riu fet amb paper d’alumini, i ponts per a travessar-lo, cels estelats de paper blau, xais, bous, branquillons que fan el foc dels pastors i el caganer enmig de la muntanya han sortit de la capsa on al febrer, per la Candelera, van entrar a fer la hibernació de primavera, estiu i tardor. Ara tornen a decorar aquell espai de la casa destinat a la celebració del naixement de Jesús.

Si es troba a faltar un bou o una mula, Sant Josep o la Mare de Déu, el nen Jesús o algun dels Reis d’Orient, no cal patir, perquè al número 127 del carrer del Comte Borrell de Barcelona, just per sota de la Gran Via, hi ha l’única botiga física de pessebres, i hi és tot. Al voltant de dos mil articles per al betlem es distribueixen pels prestatges d’aquest comerç amb cinquanta-sis anys d’història en mans dels mateixos propietaris, la família Puig. Però d’ençà de l’any 1929 ja era un negoci dedicat als pessebres.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Rètol dels Pessebres Puig.
Sisco Puig col·loca bé les figuretes.
En aquesta botiga hi ha figures de tota mida.
A Pessebres Puig, hi ha figures de tota mida.
Sisco Puig, propietari de Pessebres Puig, al carrer del Comte Borrell de Barcelona.

L’any 1967 Josep Puig Llobera va comprar la botiga per instal·lar-hi el seu taller, que del 1943 al 1966 va tenir al Poblenou. Puig havia nascut a Sant Boi de Llobregat l’any 1916. Fill d’una família pagesa amb camps de conreu, li agradava molt passar temps fent construccions amb suro per als pessebres, i allò que va començar essent una afecció va acabar esdevenint la seva activitat professional a partir de l’any 1933. Després d’anar a la guerra, va posar-se de debò a vendre les estructures de betlem que feia, amb algunes de les quals havia guanyat premis que reconeixien el seu saber fer en l’art pessebrista.

El seu fill, Sisco Puig, és ara qui atén els clients a la botiga del carrer del Comte Borrell, Pessebres Puig, que obre cada any de principi d’octubre fins al 31 de desembre. La resta de l’any, a la rebotiga, on té el taller amb totes les eines per a treballar el suro, passa bones hores deixant ben definides formes de portal, cases que ambienten les ruralies de Betlem i més elements com els que abans havia fet el seu pare, tot i que –diu– “ell sí que era un geni, feia coses molt més sofisticades”.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Tenen figures de tota mena i mida de la Mare de Déu i el nen Jesús.
Hi ha tot de figures per a muntar el naixement.
El nen Jesús, Sant Josep, la verge Maria, l'àngel, el bou i la mula.
També hi ha diverses versions de Sant Josep i la Mare de Déu.
L'àngel, Josep, i Jesús i Maria sobre la mula.

Els dies de més feina

Aquests dies la porta de la botiga s’obre i es tanca contínuament. “Hi ha gent que fa vint anys que fan el pessebre i cada any vénen a buscar alguna peça més per a fer-lo més gran”, explica. De molsa seca també en despatxen molta, i arribada de ben lluny. “Ve de la Capadòcia, a Turquia; cada any, un contenidor ple.” Si fem les passes ben curtes amb els ulls ben oberts, a la botiga dels Puig no hi trobem a faltar ningú: el caganer –tan sols l’autèntic pastor tradicional– i el pixaner són a prop, els dimonis, també, de Joseps i Maries n’hi ha de totes les mides, com de tot el que tenen, perquè les mides són importants. Per això diu Sisco Puig que no venen per internet, perquè s’ha d’encertar la mida que encaixi amb allò que ja es té. Poden ser forques o uns altres estris del camp en miniatura, xais petits i més grossos de llana molsuda, figures de plàstic, de resina, de fang i de suro. També veiem porrons petitons de vidre bufats a mà en un taller de Barcelona que Puig omple amb vi bo. Setrilleres de vidre, també en miniatura, arbrets, paradetes de fruita i dones que renten al safareig. “Aquí pots gastar-te de deu euros a mil”, comenta.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
De caganer, tan sols hi ha el tradicional: el pagès.
Hi podeu trobar figures de tota mena d'oficis.
Un nen pesca enfilat en unes roques a la llera del riu.
Una dona renta la roba prop del riu.
Els Reis d'Orient adoren el nen Jesús al costat del riu.
Figures de tota mena d'oficis.
Figures de tota mena d'oficis.
Figures de pagesos.
Els Reis d'Orient i els patges.

A setze anys ja hi treballava amb el pare al Poblenou. Mare, pare i germans feien pinya a la botiga. I ara sent que la tradició familiar és allò que ho manté viu. “El pessebre resisteix perquè passa d’avis a néts, perquè els pares tenen molta feina i a les escoles s’ha deixat de fer”, explica.

Els seus tres fills, Arnau, Guifré i Xerta, continuen el negoci familiar a la nau que tenen a Sant Esteve Sesrovires. Allà hi ha les oficines on es porta l’administració del negoci, com a proveïdors de fires i comerços que despatxen aquest producte nadalenc. L’equip comercial encarregat de les vendes, amb un espai expositiu al servei dels clients, i el magatzem amb tot el producte que arriba de diferents llocs també hi són, igual que el despatx on es creen els models nous.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
D'edificis, també n'hi ha de tota mena i mida.
D'edificis, també n'hi ha de tota mena i mida.
També incorporen il·luminació.
Les cases també incorporen il·luminació.
Les cases també incorporen il·luminació.

Arnau Puig fa el disseny de les figures i els altres elements, que després envien als fabricants. “A la Xina tenim una fàbrica que treballa per a nosaltres, a Múrcia també ens fan figures de fang, i les de suro, a Catalunya, i portem la representació d’una firma italiana”, comenta Sisco Puig. Cada any exposen a les fires del sector, la principal de les quals és a Frankfurt.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor