Vicente Barrera, el matador franquista que ha entrat al Consell amb l’estoc a la mà

  • Perfil del torero retirat que serà el vice-president i conseller de Cultura del govern que encapçalarà Carlos Mazón

VilaWeb
Redacció
15.06.2023 - 21:40
Actualització: 16.06.2023 - 11:20

“Jo seré un matador fins que em muira.” Així parla Vicente Barrera Simó (València, 1968), torero retirat i virtual vice-president i conseller de Cultura de la Generalitat a proposta de Vox, tot i que no formava part de les llistes electorals a les Corts Valencianes. Amb la mà dreta empunyava l’estoc i ara fa servir l’esquerra per lluir una polsera de la bandera espanyola. “El problema d’aquest país és la falta de patriotisme”, ha dit més d’una vegada, sense amagar la seva simpatia pel franquisme.

El seu pare no volia que es dediqués a la tauromàquia –va estudiar dret–, tot i que el seu avi patern era un matador conegut, Vicente Barrera Cambra. “Hi vaig arribar gràcies al cavall, que va ser la meva primera gran passió. De seguida vaig descobrir quina era la meva vocació i vaig lluitar amb dents i ungles”, ha declarat.

El seu avi matern, José Simó, va fer una carrera molt diferent. Va ser un empresari d’èxit que es va relacionar amb l’alta burgesia valenciana. El 1919 va fundar la marca de mantes Paduana a Ontinyent (Vall d’Albaida), on la família encara conserva una finca. “Passe molt de temps allà, sóc un enamorat de la natura. El món dels toros és un món profundament ecologista”, ha dit.

Barrera va lidiar amb els primers vedells a final dels anys vuitanta i principi dels noranta. El 15 d’agost de 1992, en una correguda de vedells sense picadors a Blanca (Múrcia), es va vestir de torero per primera vegada i es va clavar una banderilla al peu. No va ser fins al juliol del 1994, a València, que va rebre l’alternativa com a matador de mans de Curro Romero.

“Cornades n’he tingudes deu i he passat tretze voltes per la sala d’operacions perquè un toro em va trencar la parpella, un altre l’húmer del braç esquerre i un altre els lligaments encreuats. Però, afortunadament, estic sencer”, ha resumit sobre la seva trajectòria en les places, que es va allargar fins al 2011.

Un home del PP de Camps

Abans de tallar-se la cueta, Barrera ja va flirtejar amb el món de la política, concretament amb el PP. El 2008 va ser l’estrella convidada al congrés provincial de València. El 2011, una volta retirat, es va deixar acompanyar per Francisco Camps, Rita Barberà i Alfons Rus a l’exposició sobre la seva carrera de torero. Mesos més tard, Alberto Fabra el va condecorar amb l’Alta Distinció de la Generalitat.

El gener del 2012, Barrera va anar a les portes del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià a donar suport a Camps, que va ser declarat no culpable en la causa sobre els vestits de la trama Gürtel. Ara, la cúpula del PP va quedar arrasada pels casos de corrupció i l’ex-torero es va fixar en unes altres sigles, les d’Unión Progreso y Democracia (UPyD).

Aquell mateix any, es va deixar veure en actes de la formació de Rosa Díaz, que feia poc que havia entrat al congrés espanyol amb 5 diputats. Tanmateix, l’idil·li va ser fugaç perquè UPyD va desaparèixer en les entranyes de Ciutadans tan aviat com va irrompre en el panorama polític.

Afiliat i candidat de Vox

“Mai no he estat afiliat a cap partit polític. Tradicionalment, he estat votant del PP, també durant una temporada d’UPyD, però les circumstàncies, la pèrdua de principis i valors, han fet que per primera vegada m’afilie, i ha estat amb Vox”, va explicar el 2020 en una entrevista a Las Provincias.

Després d’una temporada sense sigles de referència, Barrera es va acostar a Vox per la defensa que Abascal fa de la tauromàquia. A part de pagar la quota de militant, també ha ajudat en l’àmbit de l’organització interna. Concretament, ha estat coordinador de la zona d’Ontinyent. A les eleccions municipals del 2019 va ser el número 10 a l’Ajuntament de València, on el partit d’extrema dreta va aconseguir dos regidors.

Mesos després de les eleccions li van demanar si li havien ofert cap càrrec. “Sí, però no l’he volgut. Sóc un ciutadà de peu. Si m’he compromès, ha estat en l’àmbit personal. Visc tranquil”, va respondre. Barrera és conseller d’una empresa vitivinícola i administrador de dues immobiliàries i d’una d’importadora de tonyina de Mèxic.

Enguany, en les eleccions del 28-M, va ser el número 7 de Vox al consistori valencià, on la formació ha obtingut 4 representants. Novament, es quedava sense càrrec, però la direcció del partit el va col·locar en la delegació que es va reunir amb Carlos Mazón per a negociar el repartiment del Consell.

El vet del PP a Carlos Flores Juberías, arran de la seva condemna per violència masclista, ha fet la resta.

Amor pel franquisme

A les xarxes socials, Barrera ha ensenyat la seva veritable cara política fent exaltacions del franquisme i del cop d’estat del 1936. “Jo també em sent orgullós de ser nét dels que van donar la seua sang i van guanyar la guerra”, va escriure a Facebook. En la mateixa publicació defensava que sense el franquisme no hi hauria democràcia a l’estat espanyol i reclamava que a la dreta que s’espolsés el complex antifranquista. “La classe política del franquisme va ser brillant. Segurament la més culta i preparada que hem tingut en segles”, afegia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any