‘Per no perdre el temps’, calendaris tradicionals, grans testimonis de la història

  • Presentació a l’Espai VilaWeb del llibre 'Per no perdre el temps'  
  • L’acte es farà a l’Espai VilaWeb el dijous 13 d’abril a les 19.00

VilaWeb
Redacció
06.04.2023 - 17:06

El dijous 13 d’abril, a l’Espai VilaWeb (carrer de Ferlandina, 43), es presentarà el llibre Per no perdre el temps. La sessió anirà a càrrec dels seus autors: Amadeu Carbó, Norbert Tomàs i Albert Domènech. 

Per no perdre el temps presenta una aproximació al món de l’edició dels calendaris tradicionals. A partir d’una mostra documental atractiva i variada, centrada en el segle XIX i principi del segle XX, acompanyada del relat de nombroses curiositats, el llibre vol fer valdre aquest gènere editorial que, en gran manera, ha passat desapercebut en la historiografia. D’una manera amena i molt gràfica, descobrirem com aquestes publicacions senzilles reflecteixen els canvis viscuts a la Catalunya de la revolució industrial, tant en l’àmbit social com editorial.

El text central del llibre és enriquit amb nombrosíssims gravats i reproduccions en color de calendaris de tota mena i també reproduccions dels seus interiors. També amb recursos gràfics i textual als marges de les pàgines: dades, curiositats, dites, observacions… Una estructura i un format pensats per fer-ne una lectura fàcil, amena i atractiva, i per convertir el llibre en una eina de consulta i de gaudi visual.

Quin calendari va publicar un 30 de febrer?

I una setmana de 10 dies?

Com influïen les llunacions a l’ordre de la vida?

Qui eren els almanaquers?

Per què no es podien editar calendaris sense el permís del rei?

Què va convertir Barcelona en un centre editorial de primer ordre?

Com va evolucionar la imatge gràfica durant el segle XIX?

Els autors

Amadeu Carbó (Barcelona 1970)

És educador social, folklorista i escriptor. Dinamitzador, gestor cultural i activista en el món festiu des de diversos àmbits. Articulista en unes quantes publicacions, és autor i coautor de diversos llibres de temàtica relacionada amb festes i tradicions, a més de ponències per a congressos, alguns internacionals, relacionats amb temes festius. Ha exercit la docència en postgraus, campus d’estiu especialitzats, seminaris, etc. També ha participat en exposicions, espectacles i esdeveniments en tasques tan diverses com la recerca, el guió i la direcció. Ha estat membre del consell de redacció de la revista Gegants, Coordinador de l’Any Amades 2009 i membre del Consell de Cultura Popular i Tradicional del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Actualment, és membre del Consell de Cultura de Barcelona, codirector del programa Festa Festa (abans a Ràdio 4 ara a www.festafesta.net), membre de l’Associació Cultural Joan Amades i del consell de redacció del Calendari de l’Ermita dels Pirineus. Gran comunicador, col·labora habitualment amb diferents mitjans de ràdio i televisió.

Norbert Tomàs

La seva formació artística el vincula al món cultural i associatiu. Durant gairebé quaranta anys d’experiència associativa ha realitzat tota mena de tasques de gestió i direcció, organitzant nombrosíssimes activitats culturals arreu de la geografia catalana, espanyola i de l’estranger. Ha format part dels equips directius de diferents entitats musicals, com ara les Joventuts Musicals de Barcelona, i ha estat membre fundador i secretari del Consell Català de la Música. Paral·lelament a la seva activitat cultural, s’ha dedicat a la fotografia professional. L’any 1996 va inaugurar el seu estudi-plató. Ha estat president de l’Associació de Fotògrafs Professionals d’Espanya i membre del Comitè Organitzador de Sonimagfoto (2000-2007). Ha estat director general de Promoció i Difusió Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2011) i director del CoNCA-Consell Nacional de la Cultura i les Arts (2011-2013). El 2014 va ser comissari de l’exposició La bellesa de la màquina. Fotografia industrial de Ramon de Baños (1890-1980) feta al Museu del Gas de Sabadell per Fundació Gas Natural Fenosa.

El 2015 va crear la societat Edicions Morera, S.L. per editar el tradicional Calendari l’Ermità (que donava continuïtat a l’antic Ermitaño de los Pirineos creat el 1875) i altres publicacions de cultura tradicional i popular. El 2020 va ser comissari de l’exposició itinerant “Calendaris de Pagès”, que va iniciar el recorregut a Taradell (gener de 2020) i es va presentar amb el títol Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals des del món rural a la societat industrial a la Casa dels Entremesos de Barcelona (desembre de 2020 i de 2022).

Albert Domènech (Barcelona, 1964)

És llicenciat en Geografia i Història, especialitat d’Història de l’Art i professor de secundària i batxillerat. Les seves investigacions se centren en la història del llibre, sobretot de la il·lustració en totes les seves tècniques, i gestiona el bloc especialitzat Piscolabis Librorum. Aquests estudis l’han portat a especialitzar-se en l’art efímer barroc, l’erotisme clandestí (sobretot del s. XIX), l’inici de la fotografia (s. XIX) i en general en l’art imprès i la cultura popular.

Hi sou convidats!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any