Pedro Sánchez pot ser cruyffista?

  • La pregunta principal és fins on estarà disposat a conservar la pilota Pedro Sánchez. O, més ben dit, quin preu està disposat a pagar per a conservar-la

Vicent Partal
13.09.2023 - 21:40
Actualització: 14.09.2023 - 08:23
VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

En la situació estranya que vivim, hi ha dos components que la tornen explosiva. Per una banda, fent un paral·lelisme amb la guerra freda, la credibilitat de la dissuasió impulsada pel president Puigdemont. Tothom sap que si ha de pitjar el botó vermell ho farà –signifique què signifique. És una credibilitat que Bildu o ERC han perdut pel comportament que han exhibit aquests darrers anys –ja no hi ha ningú que crega que siguen capaços de posar en un compromís el dirigent socialista–, però que Puigdemont manté intacta.

Hi ha un segon factor, tanmateix, que l’altre dia un amic futboler em definia com la sobtada conversió de Pedro Sánchez al cruyffisme. Perquè el president del govern espanyol ha assumit la principal tesi del catecisme futbolístic de l’astre neerlandès: si nosaltres tenim la pilota els altres no poden jugar. Cosa que, si és certa, implica que Sánchez està disposat a pagar qualsevol preu –o gairebé qualsevol preu– per mantenir-la en camp propi.

M’explique. Si tornem a fer eleccions, al gener, el PP és tan sols a quatre diputats de la majoria absoluta. Però no pas per culpa del nombre de vots sinó per la distribució d’aquests vots. En les eleccions del juliol, Feijóo va aconseguir 8.160.000 vots. I cal recordar que en les eleccions del 2015 Mariano Rajoy n’havia obtinguts menys, 7.236.000, i, en canvi, va guanyar amb majoria absoluta. Què ha canviat ara? Què ha passat perquè el 2015 el PP governàs amb majoria absoluta amb poc més de set milions de vots i ara no hi arribe amb més de vuit? Òbviament, la llei electoral i la competència amb Vox, que ha fet que els uns pels altres hagen perdut escons clau en unes quantes demarcacions.

I és això que espanta Pedro Sánchez a l’hora de pensar en unes noves eleccions. Tan sols que Vox perda vots, potser fins i tot sense necessitat que vagen a parar al PP, Feijóo ja en tindrà prou per a guanyar. Dit d’una altra manera: és molt fàcil que la repetició d’eleccions porte Feijóo al poder. I en vista d’això pren cos la tesi de Johan Cruyff: no els passes la pilota. Conserva-la tu. I ells no podran fer gol.

Fins ací s’entén tot. Ara, la pregunta principal és fins on estarà disposat a conservar la pilota Pedro Sánchez. O, més ben dit, quin preu està disposat a pagar per a conservar-la. Perquè haurà de fer concessions monumentals a l’independentisme, més en concret a Junts, i més en concret encara al president Puigdemont, si no vol que la pilota torne al camp del PP. Sánchez tem que si la pilota passa ara als peus del PP els socialistes no la tocaran en quatre anys i potser ni en vuit. Però, novament, la pregunta clau és quin cost té evitar això?

He dit moltes vegades que Pedro Sánchez és una persona amoral, un home sense escrúpols, capaç de fer qualsevol ziga-zaga si li interessa i només si li interessa. Ho hem vist tots. On posarà el límit ara? Doncs segurament ni ell no ho sap encara. I és aquesta incertesa que tornarà els mesos vinents, les setmanes vinents, en un període de temps apassionant per a aquells a qui ens interessa la política i, especialment, per als qui volem una Catalunya independent.

Jo ara mateix diria i juraria que un referèndum acordat d’autodeterminació és impossible, com sempre hem defensat tots. Però també era impossible que el català es parlàs al congrés espanyol o que fos llengua oficial a Europa. I també era impossible una amnistia.

Quina és la fórmula raonable, doncs? Com hem d’encarar aquest temps que ve? Jo diria que cal molta desconfiança i un gran nivell d’escepticisme, però explorant a fons qualsevol possibilitat que s’obri. Per què no? Si ell vol quedar-se la pilota, que en pague el preu. I que el preu siga caríssim. O això o eleccions…

 

PS. Tal com expliquem en aquesta notícia, aquestes darreres hores s’ha fet públic el recel d’alguns estats sobre l’oficialitat del català. En la línia d’això que dèiem, la situació és ben clara: la responsabilitat d’aconseguir-ho és de Pedro Sánchez i del govern espanyol. I si no se’n surt o no s’hi esforça prou, doncs no cal continuar parlant de res més: eleccions. Sense cap mirament. Perdrà la pilota.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
13.09.2023  ·  22:09

És com allò de la maledicció. “Tant de bo agafes un mal de ventre que, quan més corris, més mal et falta. I si t’atures, rebentes”. Jo ho veig així. I hem de recordar que tot d’allò que ara se’n parla és només a canvi ve votar la mesa. Per la investidura, ja veuríem. En qualsevol cas, jo no perdria el meu capital polític investint ningú, a Madrid. Però aquesta ja és la meua opinió.
De moment, a vore vindre, que diuen a la Plana.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
13.09.2023  ·  22:19

Els qui es fiin de qualsevol acord amb el PSOE o amb el PP seràn tan incompetents com els dirigents de l’Autoritat Jueva establida pels nazis que hi col·laboraren com a mal menor … No hi ha mal menor possible amb qui et vol fer desaperèixer del mapa!!!
https://twitter.com/jaumemoll/status/1695860975843320300?s=20

Jaume Vall
Jaume Vall
13.09.2023  ·  22:21

Bon editorial, el subscric sencer. Interessants temps per a la política.
A menjar crispetes … tot esperant que no se’ns indigestin, perquè estiguem al costat correcte d’on bufen els temps de la història.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
13.09.2023  ·  22:27

Pedro Sànchez amoral però se’n pot sortir reclamant a última hora joc net dins la constitució.
Amb això ell, Sànchez, queda com un patriota i Puigdemont com un colpista.
Espanya funciona així.

La pregunta és si el president Puigdemont ho sabrà aprofitar per fer pedagogia històrica elemental de colonitzat intel·ligent.

Però sortint del guió editorial, veig molt probable que bastants socialistes salvin la unitat espanyola votant PP.

Joan Font
Joan Font
13.09.2023  ·  22:36

Abans de cedir al Independentisme alguna cosa que valgui la pena, jo hi veig la possibilitat que PSOE i PP es posaran d’acord per governar un dels dos o a mitges.
El Català al Congrés ja veurem el que dura (quan siguem la República Catalana tampoc tindrà cap sentit).
A la UE ho veig difícil. França o algun altre estat dirà que no, amb el ben entès espanyol de sota ma. I el mateix d’abans, amb la República Catalana a la UE ja ho aconseguirem automàticament.

Jaume Riu
Jaume Riu
13.09.2023  ·  22:58

PERQUÈ NO?
El servei militar era obligatori, i jo fumava en pipa assegut a consulta del metge, al teatre i a l’avió.
El Tribunal de Orden Público dictava sentències de mort contra el militant anarquista Salvador Puig Antich, executat amb garrot vil el 2 de març de 1974 a la presó Model de Barcelona, o el militant d’ETA Jon Paredes Manot, de malnom Txiki, afusellat el 27 de setembre de 1975 a Cerdanyola del Vallès.

No fa tant de tot això i jo encara ho veig en present, perquè hi érem.
Ara cal que ens preparem pels canvis molt menys traumàtics, que consisteixen -només-, a presenciar l’esfondrament natural i molt previsible de la monarquia, i del règim del 78 amb els partits polítics que l’han apuntalat.

Sobretot ha canviat l’escenari.
Ja no hi ha secrets d’Estat perquè ja se sap tot i ho sap tothom gairebé en temps real.
No es poden amagar ni tan sols les estratègies fiscals més ocultes de la Casa del Rei i, per això, el 3 d’agost de 2020 Juan Carlos I de Borbón va haver d’anunciar per carta que abandonava Espanya després de transcendir els seus pressumptes negocis i comptes amagats a Suïssa.

L’amnistia que treu de pollaguera tant a J.M. Aznar com a Alfonso Guerra, és una oportunitat potentíssima i determinant per Catalunya, perquè seria reconèixer quines polítiques no haurien d’haver d’estat perseguides i reprimides per l’estat espanyol i, amb aquesta ressolució, anarien al punt de sortida i haurien de repensar la transició.
Només amb l’amnistia doncs, es canviarien els fonaments de l’estat des dels propis fonaments i la DUI seria efectiva per fer marxar Espanya de Catalunya.
Tenim al davant i aprop, l’oportunitat de ser un nou estat democràtic d’Europa, independent del regne d’Espanya, en forma de república.
Quan veig d’on venim, quins salts hem fet i on som ara, penso perquè no?

joan rovira
joan rovira
13.09.2023  ·  23:02

Sr. director, malauradament discrepo del que vostè entén per política, en aquest editorial, i com a ciutadà ho lamento perquè explica la distància colossal que hi ha entre l’organització col·lectiva a través de presa de decisions raonables pel servei dels ciutadans arreu del continent i l’espectacle colonial peninsular.

Evidentment, que ho matisa, però després de la bota franquista (37 anys) i la toga borbònica (47 anys) administrats per només cinc presidents espanyols amb períodes de 7 anys excepte el primer doble i al darrer li manquen dos vol dir que la seva incertesa s’ha acomodat dins les classes dirigents catalanes.

Per tant, com català de base, acostumat a fer la feina per tal de no donar excuses als altres ni als forasters perquè els artefactes aliens imposats, s’identifiquen com es va fer el Primer d’octubre; a continuació, es descodifiquen que és on som ara; però, també dels autonomistes i finalment, es desmunta per construir-ne el propi.

En conseqüència, la conveniència, com sovint li recordo de descodificar la teranyina colonial dins de casa, perquè aviat li caldrà parlar de com entomem l’alentiment econòmic simultani a l’actual caos provocat per una estructura colonial endèmica que no relaciona premeditadament activitat-població-cultura.

PS. El català a les institucions europees, tal com va suggerir el Sr. Josep Blesa, arribarà possiblement o també d’Andorra. Però, descodificar el format colonial a la Nació sencera ho han de fer els professionals de la política, premsa, col·legis professionals, universitats i entitats; però, ho volen, realment? O, esperen que els hi marquin el camí des de la Unió Europea? O, també, carrer?

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
13.09.2023  ·  23:17

Carai Partal! Barrejar en Johan Cruyff amb un personatge com en Pedro Sánchez és de molt mal gust

Jordi Alsina
Jordi Alsina
13.09.2023  ·  23:32

Afegitó:
Recordeu que a tot Escanya ha guanyat el PP excepte a les colònies.
Si les persones independentistes de pedra picada (puristes 🙂) tornen a agafar confiança amb els partits, provocarà una recuperació i com a conseqüència una baixada de diputats del PSC a Catalunya, fen encara més difícil la possibilitat que governi Pedrito Sánchez.

Per a res li interessa repetir eleccions al PSOE, per tant, cal collar amb el preu fins a cotes inimaginables, i si no les compren allà ells.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
13.09.2023  ·  23:33

Confiem que el President Puigdemont no deixi a cap dels 1.430 repressaliats endarrera amb l’excusa de fixar un preu “caríssim”.
Això de deixar els febles abandonats ja ho van fer els prínceps grecs de l’Anàbasi. Ara, ningú recorda el nom dels autors d’una acció tant miserable.
Confiem que el President Puigdemont, que ve del comerç, entengui que els preus han de ser raonables i adaptats a les circumstàncies del moment.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
13.09.2023  ·  23:35

España, PP i PsoE, es poden trovar en un dilema difícil i complicat: més i menys a la curta o a la llarga hauran de decidir si s’aferran a la sagrada “unidad” , o si teenen cabuda de debó dins la UE i solucionen el problema amb Catalunya i Euskadi. Tots dos camins tenen conseqüències greus i importants. Optar per la Unidad més d’hora que tard els allunyarà de la UE de manera greu, i això vol dir la ruina econòmica, ara mateix paliada per la UE. Optar per la UE vol dir l’independència de Catalunya i de Euskadi. Cada cop s’anirà fent més clar aquest dilema.

I crec que optaran per la sagrada Unidad, encara que hagi de ser amb un cop d’estat més o menys dissimulat.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
13.09.2023  ·  23:39

1. El català podrà usar-se al Congreso colonial. Que és cosa de sabatilles d’anar per casa en un escenari internacional -o glogal- si voleu. Sent “CASA”, la seua “españa”.

2. Un altre cantar serà poder-lo usar a Brussel·les que ja no és casa “dels españols” ni nostra. Per tant només ho aconseguirem ficant Andorra a la U.E. (cosa que ja he expressat moltes voltes). España tampoc s’esmerçarà més del compte.
No és el mateix pagar 120 milions d’€ a una república bàltica per a que no reconega l’U d’octubre, i amb això el segon estat català, que pagar-li a Estocolm o qui siga per enfrontar-se en un tema que ens internacionalitza i globalitza, que duu la direcció contrària vist des de Màdrix.

3. No crec que siga el primer ministre español, en Sanchez, qui pensa les jugades, sinó que els “amorals” són uns “altres”. Aquells qui realment manen a l’estat español, que són majoritàriament desconeguts i anònims per a tothom. I, de tant en tant, a posteriori de les jugades sabem algun nom.

4. La ratera, com sempre, és la “conllevancia” d’haver posat damunt de la safata “català-euskara-gallec”.

El gallec? si quan puguen anar a Brussel·les sempre podran dir que són els pares de la lusofonia!

Els euskalduns: no miren més enllà d’españa. Tot i que si cal tornar a bombardar Pearl Harbour, igual els japonesos ja sabran entendre l’euskara.

Ací, ens l’han tornat a endilgar amb “la igualtat de totes les colònies” per a no igualar-nos amb els colonitzadors.

No, Sánchez no és cap èmul d’en Johan Cruiff, ho és d’Hannibal a les portes de Roma.

D’ací a un mes tornarem a enraonar-ne.

Les eleccions españoles, contra tot pronòstic, les té més fàcils d’empatar i/o guanyar-les que ganes d’aconseguir res per a uns pobres desgraciats colonitzats capats que som nosaltres.

Recordeu quan demanàvem a Juan Carlos I que fera d’arbitre per a defensar-nos dels atacs colonialistes, i ell respongué:
“Com he de fer arbitre vostre, sent el davanter centre de l’equip contrari?”

És que ens deixem “engatussar” amb molt poquet.

“Engatussar”, no amb el significat del DNV, quasi pres del castellà, sinó amb el ben entés de subjectar-nos amb “gats” per a no poder-nos escapolir d’ells.

Josep Blesa (València)

Josep Gualló
Josep Gualló
14.09.2023  ·  00:06

Doncs a mi la comparació amb Johan Cruyff m’agrada, tot i que no m’agrada el futol.

“Porqué si tenemos la pelota nosotros no la tienen ellos” deia ell amb aquell castellà tant peculiar que gastava.

Entenc Vicent que el que dius és que, en Sanchez voldrà aguantar la pilota, per evitar la bimba (mestre Pujal) vagi als peus del PP i aquests facin gol.

El preu que hipotèticament haurà de pagar el sanchisme és que el fà por a Sanchez

Lluís Paloma
Lluís Paloma
14.09.2023  ·  00:24

Un detall: si els barons del PSOE es posen a votar PP per a que guanyi Feijóo… el PSOE farà un Ciutadans?

Ramon Perera
Ramon Perera
14.09.2023  ·  00:57

Ja sé que relatar les coses amb rigor és pesat i el llenguatge tendeix a relaxar-se, però si no es fan revisions crítiques les coses poden anar malament.
Estic pensant en la trampa de la “igualdad”.
Recordo un acudit de La Cordoniz a l’època de Franco: “Hay que ser libre, y al que no quiera se le obliga”.
Un perfecte antecedent del “café para todos”.
Els que ho vam viure recordem perfectament que el “café para todos” fou una enganyifa sota l’argument de la igualtat. I l’estat espanyol ens segueix prenent el pèl amb el mateix sistema.

Torno al rigor. Espanya no ha demanat a la Unió Europea que el català sigui llengua oficial, sinó “solicitar al Consejo la inclusión del catalán, euskera y gallego, lenguas españolas distintas del castellano…”. No és el mateix, ni de bon tros.

Nota incisa, gens trivial. S’han vist obligats manifestar que la llengua malden per imposar-nos es diu “castellano” y no pas “español”. Tinguem-ho ben present. Tanco la nota.

Que ho havien demanat bascos i gallecs que la seva llengua fos oficial a la UE? Que no són prou grans per demanar-ho ells mateixos si així ho volen? Oi que recorda allò del “se le obliga”?

Si Espanya hagués demanat de veritat la oficialitat del català [només del català, recordem el rigor], potser les reticències manifestades per alguns estats no s’haurien produit. Espanya pot estar pagant la seva “igualdad”.

No sé com estava redactada la condició posada per Junts per constituir la mesa del Congreso, però si a més del català van incloure euskera i gallec, es van equivocar. Encara no s’han descolonitzat mentalment. Poden aprendre de l’error, com tots nosaltres aprenem dels nostres errors.

JORDI PAGES
JORDI PAGES
14.09.2023  ·  02:27

L’ambició desmesurada de Pedro Sanchez, li fara signa tot i mes…pero la por al Tamayazo existeix, per això en public seran prudents, i esclar que tambe hi han moviments per comprar 4 diputats i donin suport a Feijo, no es casual que el Borbo fes la proposta d’investidura al PP, no obstant penso que es guanyaria molt mes pactant amb Feijo, que amb Sanchez, que no deixa de ser el masover, en tot cas repeticio eleccions y tamayazo son inestabilitat per l’estat espanyol i el peix al cove (si ens refiem de Puigdemont, pot ser de la mida d’una balena, que seria molt utit per crear estructures estat mes fermes……cadia dia mes a prop de l’indepèndencia, pero encara queda molt de camí , i encara fa pujada.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
14.09.2023  ·  06:07

Interessant editorial benvolgut Partal, però jo crec que o bé Junts (MHP Puigdemont) rebaixa les exigències amb qualsevol dialèctica o bé 4 diputats és posen malalts i surt votat en Feijó. Salut.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
14.09.2023  ·  07:14

Rebaixes JUNQUERAS, com sempre ERC ajudant a les esquerres espanyolistes.lerrouxistes contra Catalunya. I per cert el lerroux Rufian a on el tenen amqgat la banda de l’aragones?

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
14.09.2023  ·  07:42

Per què no donar per sorpresa soport al PP en la investidura per desbaratar aixi a Sánchez en el seu joc brut? D’aquesta manera disposariem de temps per negociar una moció de censura amb el PSOE amb garanties de compliment dels pactes. El punt feble és que no sé de quines garanties podem disposar per garantir el compliment dels pactes.

Sánchez ja ha decidit (veure l’article de la sempre ben informada Beni al Nacional) que no tindrem l’anmistia abans de la seva investidura. Pressiona Puigdemont perquè li doni els vots només amb la promesa del seu compliment i sense cap altre condició addicional. Això ho fa inacceptable i en anar a noves eleccions hi ha el perill real que PP + VOX sumin majoria.

Al meu entendre, les alternatives son:

1- Arribar a acords amb el PSOE segons el llistat que Puigdemont ja va enunciar
2- Crear la màxima inestabilitat a Espanya

Al no poder-se complir la primera anem a buscar la segona votant la investidura de Feijóo i proposant el PSOE que encapçali una moció se censura. Merder assegurat!

Albert Miret
Albert Miret
14.09.2023  ·  08:07

Sánchez no és un partit, sinó un empleat de la vella guàrdia del PSOE de Felipe González i Guerra que són més feixistes que Franco. Feijóo tampoc és cap partit, sinó que és directament la veu del franquista de les famílies espanyoles de sempre. El Borbó no és “rei de todos los españoles”, sinó que és el “capo” de les deu famílies espanyoles que manen a la parcel·la peninsular. Aquests tres putxinel·lis són els que figura que governen “ara et toca a tu i ara em toca a mi” al territori. Però l’última decisió depèn d’unes famílies desconegudes pel públic, que defensen per sobre de tot les caixes dels seus robatoris constants, darrerament gairebé centrats en Catalunya que estan en la labor d’empobrir i absorbir-la a Madrid. El que Sánchez pot pactar no depèn d’ell, i els vots que Feijóo pot comprar tampoc depenen d’ell, sinó de les famílies espanyoles que ningú coneix amb certesa, perquè són i actuen com la màfia siciliana i els domina només l’afany de riquesa i al manteniment del seu poder, i són capaços de matar pobles i persones per apropiar-se del que volen. Davant d’un escenari així, hom només pot marxar-ne i deixar-lo podrir sol, que és més o menys el que ja està passant. Aquest país actualment s’aguanta només per les almoines que rep d’una Europa que és estúpida i que van directament a les butxaques florentines de sempre. Per als catalans, si seguim estudiant l’astre, només ens queda la independència o la mort. Pot ser que parem de badar i passem a l’acció. Si no ho fem aviat, estem destinats a la desaparició.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
14.09.2023  ·  08:30

Un editorial clarificador del perquè d’aquest canvi tant a españa com a Catalunya.

Penso també, que potser s’està cuinant a poc a poc, la possibilitat del 4 trànsfugues que li falten a Feijoo.

Joan Benet
Joan Benet
14.09.2023  ·  08:37

A un pam de la Independència…
Aquest pam està resultant més difícil que les trinxeres del Donbass.
Ho dic sense actitud ni ironia, però al 2017 lluitàvem per una independència que semblava factible i a tocar, i 6 anys més tard parlem de qüestions totalment perimetrals i encara i amb dubtes i ja veurem si…
Sincerament, no veig que res del que fem ens hi acosti. Em semblaria més efectiu fer un altre 1 d’Octubre el 2025 i esmerçar un munt d’esforç i deixar clar que aquest cop aplicarem el resultat caigui qui caigui.
Això sí seria pressió i tornar a possar-nos en el mapa.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
14.09.2023  ·  08:45

https://www.youtube.com/watch?v=Sec-ogday8g

Espanya ? Aqui li fan un bon i fidel retrat

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
14.09.2023  ·  08:55

Confiar amb el sr. Sànchez és esperar que volin els porcs, és no aprendre res del passat i és no conèixer la corrupció total de l´estat espanyol. Cap pacte amb els torturadors.

Victor Serra
Victor Serra
14.09.2023  ·  08:58

Això del Cruyffisme està ben vist, si tú tens la pilota els altres no la tenen i a més és molt efectiu. La llàstima és que darrerament els independentistes això no ho practiquem i ens dediquem, moltes vegades amb suport d’aquest editorial, a regalar la pilota al contrari o a l’enemic directament a canvi de res. No sé si a Sánchez o a Puigdemont els sortiran bé les jugades, però almenys el PP i VOX hauran de suar.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
14.09.2023  ·  09:00

De debò que algú encara creu que la INDEPENDÈNCIA de Calalunya (tant de bo extensible als PPCC) depèn, ni que sigui un bocinet, del que es pacti amb espanya?
Que JUNTS estigui negociant, amb el protagonisme de la interlocució del renascut i benvolgut MHP Puigdemont, és una molt bona noticia. Doncs, des de la tardor de 2017, els polítics fake-indepes (amb ERC al capdamunt) ens han demostrat quan d’ignominiós, d’indigne i de fastigós pot arribar a ser el seu comportament. JUNTS ha decidit, després de 6 anys de pixar a la cara dels seus votants i dels indepes en general, fer el que se suposa és la seva feina, ni més ni menys. ERC ni això, segueixen mossegant-nos i llepant els peus de l’amo espanyol. La CUP, quina pena, s’han volatilitzat, ja només són un record difús.

L’única opció que Catalunya (i PPCC) tinguin un futur millor com a nació i Poble, més just, més sostenible, més digne i més pròsper és la INDEPENDÈNCIA d’espanya.

espanya sempre menteix i traeix. No respecta res i només entén de violència, opressió i repressió. “Negociar” és un terme tan desconegut a espanya com ho és “Democràcia”.
L’anticatalanisme de la metròpoli i la sacro-santa “unitat” (del negoci de les elits mafioses i espoliadores espanyoles) són incompatibles amb qualsevol concessió a Catalunya que vingui d’espanya.

L’única via és la UNILATERALITAT.
Catalunya pot aconseguir definir un escenari (amb una espanya en fallida perpètua) a on a la comunitat internacional li interessi reconèixer la INDEPENDÈNCIA. Només s’ha de TREBALLAR. Cosa que ningú està fent amb determinació.
Somiar és gratis però és una pèrdua de temps quan tenim tanta feina a fer.

PD: Deixem fer a JUNTS a veure si sap metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-organitzem-nos, re-fem urgentment el Procés (comencem per omplir carrers el 1-O, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

Josep Ramon Collado
Josep Ramon Collado
14.09.2023  ·  09:24

Bé, lo de “Tothom sap que si ha de pitjar el botó vermell ho farà” és el moment perquè el President Puigdemont ho demostri. Fins ara el que sabem és que quan havia de pitjar el botó vermell de veritat, el de fer efectiva la República votada i guanyada el primer d’octubre, no ho va fer.

Carles Serra
Carles Serra
14.09.2023  ·  09:28

Apreciat Vicent, per fi has posat el mateix nivell de botiflerisme sobre Bildu i això d’ER; com possar els mateixos valors de cinisme i hipocresia el Judes de Junqueres i Otegui.
Poca cosa més afegir Vicent, com ja he fet esment més d’una vegada, aquest comentaris/editorials/apostés que fem els subscriptors, és producte de que els vots depenent de JxC i concretament del president Puigdemont, si fos per aquesta secta d’ER, tot estaria dat i beneït com va demostrar en les dues últimes legislatures del govern d’espaÑa.
Aquest FETS del president Puigdemont fa que aquesta secta d’ER hagi pujat el llistó de les seves exigències per fer president en aquest franquista de Pedrito i el PSO€.
Ja veus Vicent les últimes declaracions de la botiflera Jordà, és la negociadora per part de la secta.
Està clar que la secta ha aparta’t/amagat el nefast Rufián.
No tinc gaires esperances, per no dir gens, que el català sigui reconegut a la UE, si depèn de països com aquesta França jacobina, ja que dir sobre l’amnistia que depèn d’aquesta espaÑa franquista i corrupte.
Però quedant poques setmanes per poder veure la realitat

Pep Agulló
Pep Agulló
14.09.2023  ·  09:29

SANCHEZ NO ÉS EL PODER…

“En un moment dado”, l”equip de jugadors del PSOE podrien no fer cas a l’entrenador Sànchez regalant la pilota…

Fora del camp, de l’abast de l’entrenador és on és controla el marcador final…

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
14.09.2023  ·  09:51

aquest Sr. Blesa, arquitecte, cada dia m’agrada més. No sé si soc gat, rata o serp (el que sí soc és ruc), però trobo que els seus comentaris quasi mereixen una columna periodística

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
14.09.2023  ·  10:43

“”Jo ara mateix diria i juraria que un referèndum acordat d’autodeterminació és impossible, com sempre hem defensat tots. Però també era impossible que el català es parlàs al congrés espanyol o que fos llengua oficial a Europa. I també era impossible una amnistia.”” Sr. Partal dixit.
Sr. Partal; Realment creus que per a l’Estat i per al PSOE són comparables i/o similars l’autodeterminació, amb el català al Congrés, el català oficial a Europa (caldrà veure com s’acaba al final) o la probable o possible amnistia?
Crec sincerament que no són comparables i sobre això he trobat aquesta frase: “L’obligava a comparar allò que li convenia amb allò que desitjava, i a comprendre que preferia quedar-se amb allò que desitjava. “Los aires difíciles” (2002), Almudena Grandes “”

Paola Polacco
Paola Polacco
14.09.2023  ·  10:54

“Jo ara mateix diria i juraria que un referèndum acordat d’autodeterminació és impossible, com sempre hem defensat tots. Però també era impossible que el català es parlàs al congrés espanyol o que fos llengua oficial a Europa. I també era impossible una amnistia.”

Sembla com a minim molt prematur i més que una mica optimista presentar en una mateixa frase el dret català d’autodeterminació que, per totes les ganes de Sánchez d’aferrar-se a la pilota, tots sabem que el PSOE no permetrà/no podrà mai permetre, a una amnistia que podria ser concebuda en bon se sap quantes variacions i després recorreguda per qualsevol apassionat de Vox, Ciutadans o el PP. Fins i tot el dret a que la llengua catalana sigui acceptada com a llengua oficial (al costat del basc i del gallec!!) ja sembla molt incert. PD: En el millor dels casos, Catalunya pagaria la factura per la inclusió de les tres?

Salvador Aregall
Salvador Aregall
14.09.2023  ·  11:34

Estem en un moment històric perquè per segona vegada es demostrarà que l’estat espanyol és irreformable. El primer cop va ser amb l’estatut del 2006. Després d’un llarg període post-franquista en que l’estat va fer tot i més per diluir les nacionalitats històriques. Aquell estatut, que molts no vam acceptar perquè va ser mutilat a las cortes, va ser reinterpretat pel tribunal constitucional -el garant de la unitat d’Espanya al segle XXI (abans ho era l’exercit)- anul·lant 14 articles vitals, per exemple el preàmbul que reconeixia Catalunya com a nació i passant-se pel forro el pacte constitucional del 1978, deixant Calalunya com la única autonomia que no ha votat el seu estatut i amb la paradoxa d’haver anul·lat articles que en altres autonomies són absolutament iguals i legals. La segona ocasió és ara. Ara l’estat mostrarà la seva capacitat de reformar-se que, al meu entendre, és nul.la. L’amnistia no és il·legal perquè la constitució no en parla però l’”Ulster” que muntarà la dreta -com va fer amb l’estatut- serà insuportable per Sánchez perquè, a més, en aquest “pollo” també hi seran part dels seus. Es dona la circumstància que si es repeteixen eleccions només poden passar dues coses, que es repeteixi el joc actual, en aquest cas guanya David a un Goliat cec i maldestre, però si guanya la dreta el PSOE restarà a la banqueta durant molts anys perquè des de en fa 30 que necessita els vots de catalans i bascs per governar. Si guanya la dreta en unes segones eleccions oblidem-nos de l’amnistia i del català a la UE i probablement també a les cortes. Si Puigdemont/Junts mantenen la posició, en quin terreny o amb quines “armes” podem guanyar a l’estat espanyol?. És evident que amb violència no perquè el moviment hi ha renunciat d’antuvi i a més ells són infinitament més forts. Al carrer!, es diu sovint i molt gratuïtament això de que només es pot guanyar al carrer, però la història en va plena d’esdeveniments que han mobilitzat milers i milions de persones sense que hagi canviat res substancial. Recordem el maig del 68 o més recentment el moviment del “gilets jaunes”, el sistema sempre fagocita. Els catalans tenim poques cartes però una que és fonamental, representem més del 20% del PIB espanyol i a més som una petita peça molt decisiva per inclinar la balança del tauler estatal. Crec que s’ha de combinar tot. Quan hem de negociar amb l’estat?, abans o després de ser independents?. No em sembla una pregunta intel·ligent. El que em sembla intel·ligent és amenaçar aquest 20% del PIB, omplir els carrers quan calgui, guanyar eleccions, mirar de col·lapsar l’estat i negociar sempre essent un mega meteorit a punt de caure en qualsevol moment, no un satèl·lit que només dona voltes sense cap altra transcendència que fer llum al cel. És això el que pretén el president Puigdemont?. Si és així anem bé.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
14.09.2023  ·  12:18

Sanchez crec que és un home de risc i sembla que intentara mantenir la pilota fins on pogui. També pot arribar a fer acords amb el PP per la seva unitat d´espanya
sI vol seguir tenint la pilota ell que pagui un preu molt alt i també hauria de demanar disculpes i concretament al President Puigdemont per totes les barbaritats que s´han dit referent a ell

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
14.09.2023  ·  13:03

El més probable és que el Tamallazo triomfi. Crec que el guió de la pel·lícula seria “Tamallazo II” s’està elaborant. El director seria “El preparao”, els guionistes serien: Isidoro i Guerrita i els actors serien algun diputat català ja veterà en aquest ofici i algun ex-ministre. En clau d’humor, sembla una mica esperpèntic, però pot ser real.

Pere Guarch
Pere Guarch
14.09.2023  ·  13:10

Si us plau, una mica més d’objectivitat: Junts pot apujar el preu perquè és l’últim a arribar a la subhasta. Fins ara era prescindible. Res més. No és qüestió d’habilitat ni d’exigència. Són les circumstàncies.

Josep Farré
Josep Farré
14.09.2023  ·  13:47

No crec que s’arribi a res de res. Crec que Feijo serà president amb vots (o no vots) del Psoe, i així els hi traurà un gran pes de sobre. El Psoe no acceptarà mai el referèndum ja que seria el seu suïcidi polític. I l’amnistia ja veurem on queda (ja veieu els missatges que envia la judicatura i el pp). De moment tots els moviments de negociació, al menys de cara a la galeria, són de Sumar i així pot dir el psoe que ells no han negociat res de res amb el independentistes.

Daniel Mir
Daniel Mir
14.09.2023  ·  13:59

La estrarègia de en Cruiff és molt bona però té el perill de que la por de perdre la pilota no et deixa xutar a gol. I, per tant, perdre la pilota. I per guanyar cal fer gols. Com més, millor. Si més no, més que l’altre.

Carles Benito
Carles Benito
14.09.2023  ·  14:56

Completament d’acord quant al tarannà de sánchez, tal vegada pujaria un grau la qualificació d’ “amoral”.

La cosa és que, si perd la pilota, hi serà alineat, ell, al següent partit?

Posats a elucubrar, i en la posició d’haver de vendre’s l’ànima, si m’hagués de jugar un pèsol, diria que és més transcendent però alhora més fàcilment justificable d’acceptar un relator internacional que no pas transferir la potestat de fer un referèndum

Gerber van
Gerber van
14.09.2023  ·  15:27

El preu per a Sánchez d’uns quants vots del PP, sigui el que sigui, és més baix que el de Junts.

Maria Antonia Antich
Maria Antonia Antich
14.09.2023  ·  15:50

Tinc per costum llegir els comentaris a l’editorial d’en Vicent Partal,però ha arribat un moment que ja no em ve de gust. Pràcticament sempre son les mateixes persones, amb uns escrits llarguíssims.
Us heu plantejat de deixar espai per altres comentaristes?

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
14.09.2023  ·  15:53

Al meu parer, si alguns vots del pso€ van a parar al pepe, el Feijóo ho tindrà complicat amb una mesa presidida pel pso€. Crec més probable que el Sanches provoqui noves eleccions si no s’have a pactar amb Puigdemont. En cas de noves eleccions, el futur tant de Sanches com de Feijóo seguirà sent incert i si els catalans votem a JxCat, tornaran a dependre de Catalunya. O sigui, o s’havenen a les demandes catalanes o bloqueig fins que se’n cansin.
Salut i força !!*!!

david graupere
david graupere
14.09.2023  ·  16:22

En Pedro pot esser el que vulga, si aquí no cau el govern autonomista.

Joan Royo
Joan Royo
14.09.2023  ·  16:58

Persona amoral? I tant. Amnistia? Sánchez pot dir que sí, enviarà una proposició de llei al congreso i és rebutjada. O potser que fos aprovada, però el constitucional la rebutja. Si en aquest interval Sanchez és investit, doncs res a fer. Referendum acordat? Ningú el posa com a condició per investir aquest individu amoral. Junts pot caure en aquesta trampa? Puigdemont està disposat a perdre la credibilitat que encara conserva? Algú se’n recorda d’un altre amoral, Zapatero? I del seu famós: “Apoyaré”? L’independentisme no té altra eixida digna que blocar les institucions espanyoles.

Lluis Molist
Lluis Molist
14.09.2023  ·  19:35

Hi ha un altre possibilitat i podria ser de molt ultima hora………….Un acord dels unionistes govern de coalició (per tal de no caura en les perfides mans dels Independentistes) ………….ull

Jajajajajjajaja un govern de salvació nacional que diran ells jajajajjajajaja

Ricard Portabella
Ricard Portabella
14.09.2023  ·  20:17

???????? El PP va treure 123 escons al congrés en les eleccions del 2015.

Tomas Pérez
Tomas Pérez
14.09.2023  ·  20:40

I perquè no remoure-ho tot perquè res no canviï per a tornar a posar en marxa de nou el “règim”. Un Tamayazo temporal pactat i una moció de censura a temps determinat?. I qui dia passa any empeny!. Serà que no hem vist coses estrafolàries en tot aquest temps que vivim.

Marc Mateos
Marc Mateos
14.09.2023  ·  20:48

Sí senyor, aquest és el camí.
Si el PSOE vol la poltrona s’hi ha d’esforçar mooooolt, i després del que s’ha vist avui amb en Buch dubto que arribin a res.
Doncs au, eleccions i a inestabilitzar la Ñ tot el possible.
Total, sempre, sota qualsevulla circumstància, ens faran semppre, sempre, sempre la guitza en tot el que puguin i seguiran sense ni invertir el que toca en les seves partides pressupostàries aprovades per ells mateixos.
Eleccions i a destrossar una mica més, de retruc i nogensmenys important, ER.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any