Oltra creu que la confluència amb IU “s’havia de fer” per a “moure fitxa” i que “probablement” tornaria a repetir-la

  • La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha considerat que la confluència entre Podem i IU (Compromís-Podem i EUPV en el cas valencià) "s'havia de fer" i va ser "una bona decisió" perquè calia "moure fitxa" davant de les noves eleccions. Preguntada per si de cas seria partidària de reeditar-la hui, ha dit que "probablement diria que sí", tot i que ha admès que cal reflexionar perquè el resultat no ha estat l'esperat.

VilaWeb
Redacció
29.06.2016 - 14:51
Actualització: 30.06.2016 - 01:52

VALÈNCIA, 29 (EUROPA PRESS)

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana i coportaveu de Compromís, Mónica Oltra, ha considerat que la confluència entre Podem i IU (Compromís-Podem i EUPV en el cas valencià) “s’havia de fer” i va ser “una bona decisió” perquè calia “moure fitxa” davant de les noves eleccions. Preguntada per si de cas seria partidària de reeditar-la hui, ha dit que “probablement diria que sí”, tot i que ha admès que cal reflexionar perquè el resultat no ha estat l’esperat.

La dirigent de Compromís s’ha manifestat en estos termes en declaracions a La Sexta, que recull Europa Press, preguntada sobre la seua opinió per la conveniència o no de la confluència entre Podem i IU i les últimes declaracions sobre esta qüestió del número 2 de la formació morada, Íñigo Errejón, que ha constatat que la unió no ha funcionat i que haurà d’avaluar-la.

En este sentit, Mónica Oltra –que ha recordat que encara s’està fent recompte de vot a l’estranger– ha opinat que la confluència “s’havia de fer en aquell moment perquè hi ha una exigència de l’electorat de no fraccionar les opcions de canvi i progressistes”.

“Va ser una bona opció apostar per esta confluència independentment del resultat; en el fons, calia traslladar a la ciutadania que havíem après la lliçó del 20D. No podíem anar a noves eleccions tots igual, sense moure fitxa, nosaltres ho vam intentar com a mínim”, ha asseverat.

Oltra ha comentat que la proposta va ser presentar una “única oferta” a un electorat que summa sis milions de vots per a vore si es millorava la representació de diputats. “Òbviament, ens hem quedat amb el mateix número i la gent no ha sabut premiar esta unió, haurem d’analitzar-ho, però crec que la decisió va estar ben presa en el seu moment perquè vam ser els únics que vam proposar una cosa diferent per a posar-s’ho més fàcil a les persones”, ha postil·lat.

“DUBTES”

Quan se li ha inquirit si repetiria la coalició hui, ha contestat que “probablement diria que sí” i, en assenyalar-li que aparenta “molts dubtes”, ha apuntat: “M’espanta molt la gent que no dubta. Diria que sí, però reflexionat i probablement alguna part de la projecció publica i explicant millor el que ens jugàvem este 26J”.

A més, la vicepresidenta valenciana ha estimat que l’abstenció ha influït més que les confluències en concret i ha subratllat la possible incidència de factors com el ‘Brexit’ una “campanya de la por atroç”. “Hi ha moltes més variables que s’ha de tindre en compte” pel que haurà de “donar-li temps i perspectiva”, ha dit.

“L’electorat s’ha quedat a casa, ha castigat la incapacitat per haver format en primera instància un govern de canvi que han demanat 11 milions d’homes i dones, això és el que ens ha passat més factura”.

PEDRO SÁNCHEZ

Ha afegit que hi ha “una força que es manté en nombre d’escons”, A la Valenciana manté diputats i ha triplicat senadors, i una “força més castigada, el PSOE” perquè “Pedro Sánchez era l’encarregat de formar govern i finalment no sabera fer-ho i això és el que ha desequilibrat els números per al pacte de govern”.

Prèviament, la vicepresidenta havia estat interrogada per la confluència amb Izquierda Unida en la roda de premsa de balanç d’un any del Consell del Botànic, on ha comentat que no es pronunciava perquè a ella no li agrada que opinen sobre la seua “casa”.

En clau autonòmica, sobre la confluència A la Valenciana, ha recalcat que s’han aconseguit els mateixos diputats –9– i han triplicat els senadors i “això és un fet objectiu”. “Una altra cosa –precisava– són els estats d’ànim i com gestionar desitjos i expectatives, és més complicat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any