Els Mossos sospesen de fer servir Pegasus en les investigacions

  • El comissari en cap del cos, Eduard Sallent, ha dit que estudiaven i valoraven aquesta tecnologia

VilaWeb
L'ex-comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, i l'actual comissari en cap, Eduard Sallent, durant la compareixença al parlament (fotografia: parlament).
Pol Baraza Curtichs
01.12.2023 - 14:57
Actualització: 01.12.2023 - 15:58

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, ha anunciat que la policia catalana sospesava l’ús de programaris d’espionatge, com ara Pegasus, en les investigacions policíaques. “És una tecnologia que estudiem i valorem, però ja veurem en quines circumstàncies i com s’acabaria incorporant a la nostra organització”, ha dit avui a la comissió d’investigació sobre l’espionatge amb Pegasus del parlament, acompanyat de l’ex-cap dels Mossos, Josep Maria Estela. Sallent ha afegit que, en cas d’incorporar-se, les eines haurien d’anar acompanyades de garanties d’auditoria i traçabilitat. “Si el cos hagués d’incorporar mai una eina d’aquesta naturalesa, només es faria sota aquests principis”, ha matisat. Dos comandaments més del cos, l’intendent Carles Hernàndez, cap de la Comissaria General de la Informació, i el comissari Ramon Chacón, cap de la Comissaria General d’Informació Criminal, n’han defensat l’ús. “Qualsevol investigador de la Unió Europea els dirà que és la millor eina que pot tenir una policia”, ha considerat Chacón.

Durant la comissió d’investigació, Estela i Sallent han explicat que, ara per ara, el cos no feia servir programaris com Pegasus i Candiru, i que tan sols feien servir la tecnologia Siltec, que els permetia de punxar els telèfons mòbils i escoltar les converses. “Les persones que fan intervencions són supervisades pels comandaments. El procediment és molt taxat i protocol·litzat. Tot allò que no té a veure amb el delicte, no ho gravem”, ha explicat Estela. Però també ha dit que en cas de trobar-se amb un altre fet delictiu, demanaven permís al jutge per a poder-ho continuar estudiant.

Fonts del Departament d’Interior consultades per VilaWeb arran de les declaracions de Sallent expliquen: “El problema no és l’eina, sinó l’ús que se’n fa. I, sobretot, si es fa sota ordre judicial o no. Aquesta és la clau.” I que per això Sallent ha remarcat la qüestió de l’auditoria i la traçabilitat: “Que és on podria fallar Pegasus.” Interior diu que és evident que els Mossos necessiten eines per a les investigacions, però en matisen l’ús: “Ha de respectar drets fonamentals bàsics i sempre sota l’ordre d’un jutge, i això sembla que amb Pegasus no ha passat.”

Sota la condició de la traçabilitat i l’auditoria, segons els Mossos

“Els Mossos voldríem disposar d’eines, les màximes possibles que permet la legislació, per poder aportar el màxim de proves possibles d’aquells que pensem que tenen responsabilitat en accions criminals davant el jutge, és clar que sí, i això és així i és una cosa que desitjaria per a totes les policies del món”, ha dit Estela. Tant Sallent com Estela han admès que la incorporació d’aquest programari en les investigacions dels Mossos s’haurien de fer sota la condició de la traçabilitat i auditoria. “I si no fos així, seríem els primers a denunciar-ho”, ha comentat Estela.

Sallent ha explicat com funcionava aquesta mena de programari: “Són sistemes que infecten amb una tecnologia que cerca errors dins el terminal. Alguns són de zero clics. L’usuari en serà víctima segur perquè no hi interactua. No s’envien missatges. Es fa servir un codi per instal·lar-la i esborrar-la. Són programes que no necessiten interacció”, ha dit. I una vegada dins el terminal: “Podem obrir el micròfon, fer vídeos, fotos, accedir a la missatgeria. El que vostès ja saben. Aquest és el funcionament”, ha dit Sallent davant els diputats. El comissari en cap ha volgut deixar clar que ells no el feien servir, però que aquest n’era el funcionament. Segons ell, el sistema que empra la policia catalana és basat en el buidatge dels terminals.

L’intendent Hernàndez i el comissari Chacón han fet valdre els processos i protocols dels Mossos, que, segons que han dit, assegurarien l’ús correcte de Pegasus o Candiru. Hernàndez ha dit que el problema no era l’eina, sinó l’ús que se’n feia. “El sistema que té el cos de Mossos d’Esquadra ens farà garantir que es farà servir d’acord amb una autorització judicial i un protocol intern”, ha dit. Chacón considera que hi ha massa alarmisme respecte dels programaris d’espionatge com Pegasus. I ha recordat que actualment el cos ja accedeix en terminals quan hi ha delictes greus, sempre amb autorització judicial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any