19.08.2015 - 19:19
|
Actualització: 19.08.2015 - 23:19
La vice-presidenta del govern valencià, Mónica Oltra, s’ha pronunciat sobre la polèmica del festival Rototom, que avui ha decidit de rectificar i no suspendre el cap de setmana vinent l’actuació prevista del músic de religió jueva Matisyahu per no haver-se pronunciat contra la guerra i a favor de l’existència d’un estat palestí. Oltra ha afirmat que no es podia practicar un ‘apartheid’ a ningú per ‘les seues creences, religió o opinions polítiques’, sempre que fossin ‘dins d’àmbits democràtics’. Oltra també ha reconegut que en el cas de Matisyahu hi havia hagut ‘discriminació’.
Segons la vice-presidenta, quan es contracta un artista per a actuar, ‘no se li fa un tercer grau per a preguntar-li les seues opinions polítiques’, perquè ‘dubte que a uns altres cantants se’ls faça la mateixa pregunta’.
L’organització del festival ha emès un comunicat per a explicar que rectificava. ‘El Rototom refusa l’antisemitisme i qualsevol mena de discriminació religiosa, respectem la comunitat jueva i demanem públicament disculpes per això que ha passat’, hi deia. També ha demanat disculpes al cantant i l’ha tornat a convidar per a l’actuació, prevista per al 22 d’agost. ‘El Rototom reconeix l’equivocació, fruit del boicot i de la campanya de pressions, amenaces i coaccions promogudes per BDS País Valencià perquè consideraven que podien alterar greument el funcionament normal del festival, la qual cosa va impedir de gestionar la situació amb lucidesa’, afegeixen.
Aquesta setmana el cantant nord-americà ha publicat un escrit al perfil personal de Facebook explicant els fets des del seu punt de vista. Ací us el reproduïm traduït al català:
«Els organitzadors del festival es van posar en contacte amb mi perquè rebien la pressió del moviment BDS. Volien que escrivís una carta, o fes un vídeo, declarant la meua posició sobre el sionisme i el conflicte palestí-israelià per a tranquil·litzar la gent de BDS. Estic a favor de la pau i la compassió per totes les persones. La meua música parla per si mateixa, i no hi barrege política. La música té el poder de transcendir l’intel·lecte, les idees i la política, i pot unir la gent durant aquest procés. El festival va continuar insistint que jo aclarís el meu punt de vista personal, en una clara pressió per correspondre l’agenda política de BDS. Sincerament, va ser horrible i ofensiu que mirassen de coaccionar les meues declaracions polítiques. Per què cap dels altres artistes que hi actuaran no han hagut de fer declaracions polítiques? Cap artista mereix de ser posat en una situació d’aquesta mena senzillament perquè s’expressa artísticament. Sense importar la raça, credo, país i antecedents culturals la meua meta és tocar música per a tothom. Això volem els músics. – Beneït Amor, Mati»