Incendis, saquejos i 1.311 detinguts en una nova nit d’aldarulls i violència a l’estat francès

  • A les ciutats de París, Marsella, Lió i Tolosa és on hi ha hagut més incidents · Nahel, el jove assassinat per la policia, serà enterrat avui

VilaWeb
Europa Press / Redacció
01.07.2023 - 08:24
Actualització: 01.07.2023 - 12:27

Nova nit de caos i aldarulls arreu de l’estat francès arran de l’assassinat a Nanterre del jove Nahel –serà enterrat a les 14.00 a la ciutat de la perifèria de París– a mans de la policia. Marsella ha estat un dels focus principals de violència. Els manifestants han assaltat una armeria, on han robat uns quants rifles de caça, però segons fonts policíaques sense munició. El propietari del negoci ha dit que havia vist uns trenta joves amb una intenció clara i ha denunciat, segons que recull Le Parisien, que els seus productes ja no estaven segurs.

La policia del departament de Bouches-du-Rhône ha informat el diari Le Figaro que havien fet més d’un centenar d’arrests pel cap baix i el batlle ha demanat reforços: “A Marsella, les escenes de saqueig i violència són inacceptables. Condemno amb total fermesa aquests actes de vandalisme i demano a l’estat que enviï immediatament forces policíaques addicionals.”

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Arreu de l’estat, segons que ha informat el Ministeri d’Interior francès, s’han fet 1.311 detencions pel cap baix –hi ha 79 agents ferits–, la major part a París (406), Lió, Marsella i Tolosa. Segons dades provisionals, en els aldarulls s’han cremat o destrossat 1.350 cotxes i 234 edificis. En total s’han registrat 2.560 incendis. “És la República la que guanyarà, no els esvalotadors”, ha dit el ministre Gérald Darmanin, que ha lamentat la joventut dels manifestants. “Nens de 13 i 14 anys […] que òbviament és millor que siguin a casa que caminant pels carrers.”

“El Ministeri d’Interior està llest per augmentar encara més la posició de força si les coses van a pitjor, cosa que no és el cas aquesta nit”, ha afegit el ministre, que s’ha mostrat cautelós sobre la possibilitat de decretar l’estat d’emergència, que tan sols s’ha aplicat quatre voltes aquests darrers seixanta anys. L’última vegada va ser en els aldarulls del 2005 (es va aplicar en la desena jornada de protestes).

Fins ara, les autoritats franceses han pres unes altres mesures, com ara la mobilització de 45.000 agents de policies, la limitació de la venda de pirotècnia i el tancament prematur del transport públic (la connexió entre l’estat francès i Suïssa està interrompuda). A més, ahir, a París, es va suspendre el concert de Mylène Farmer a l’Stade de France.

A més de les protestes, un grup de pirates informàtics sudanesos sota el nom d’Anonymous Sudan han dit a Telegram que feien ciberatacs als serveis de les institucions franceses. Ahir van atacar dos hospitals de Lió i Marsella, fet que ha causat la saturació dels centres.

Els aldarulls s’escampen a Bèlgica i fora de la França continental

Els territoris d’ultramar tampoc no s’han escapat dels aldarulls. A la Reunió s’han detingut 28 persones i s’han registrat 81 incendis registrats arreu de l’illa, on s’han desplegat 240 agents. Cal recordar que les autoritats de la Guaiana francesa van confirmar ahir un mort en el marc de les protestes, tot i que les autoritats han volgut desvincular-lo dels aldarulls pel jove Nahel.

D’altra banda, les protestes també s’han fet notar a Bèlgica, on hi ha hagut aldarulls a ciutats com Brussel·les i Lieja. La policia ha fet un centenar de detencions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any