Metges que no t’entenen o metges que no et volen entendre?

  • La crisi en el govern de les Illes Balears per l'exempció lingüística als professionals de la sanitat posa en relleu un problema greu que hi ha a tots els Països Catalans
  • Quina classe de professional de la sanitat és aquell que, en compte d'ajudar el seu pacient, opta per agreujar la situació de vulnerabilitat creant-li encara més tensió i violència?

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pacte de govern a les Illes viu la pitjor crisi arran l’exempció del coneixement del català als professionals de la sanitat que han de fer oposicions per a consolidar les places que ara ocupen interinament. Tal com explica Esperança Camps en aquest reportatge, la decisió de la Conselleria de Salut, actualment en mans dels socialistes, ha estat durament contestada pels socis de govern de Més per Mallorca i Podem, però també per Més per Menorca, el PI, la Universitat de les Illes Balears i sindicats i associacions civils.

El fet que els socialistes hagen pres la decisió de manera unilateral, sense consultar els socis de govern, és la causa immediata del conflicte, que la presidenta Armengol prova de reconduir amb la convocatòria del Consell Social de la Llengua Catalana. Però és evident que, de fons, hi ha una situació insostenible que ha de ser resolta. Insostenible no solament a les Illes sinó a tot el país. Fa poques setmanes, quan el govern valencià va pactar un mínim requisit lingüístic per als funcionaris, els professionals sanitaris en restaren incomprensiblement exclosos. I ara també s’exclouen en aquesta convocatòria del govern balear.

Que actuen així dos governs que es diuen de progrés i en què participen forces nacionalistes és simplement un escàndol. Sobretot a partir de la constatació que és precisament en l’àmbit sanitari, i a tots els Països Catalans, on aquests darrers temps hi ha més agressions contra els drets dels catalanoparlants, tal com ha denunciat repetidament la Plataforma per la Llengua.

Tots devem ser conscients i compartir que la gran majoria dels treballadors de la sanitat no tenen res a veure amb aquestes agressions i que presenten un comportament modèlic, fins i tot més enllà de les exigències que puguen tenir per llei. Però fa temps que es fa molt visible una minoria intransigent i envalentida que cal denunciar. I que cal denunciar no tan sols per allò que fa sinó per allò que significa l’actitud que adopta.

Perquè un metge que no és capaç d’escoltar –dic escoltar, que és previ i tot a entendre– el pacient que té al davant, quina classe de metge és? No és això, escoltar, una de les actituds essencials de la seua feina? I quina classe de professional de la sanitat és aquell que, en compte d’ajudar el seu pacient, opta per agreujar la situació de vulnerabilitat i crear-li encara més tensió i violència? És evident que moltes de les situacions que s’han denunciat aquests darrers mesos corresponen a professionals que no és que no t’entenguen o tinguen dificultats per a entendre’t sinó que no et volen entendre i creuen que tenen el dret de ni intentar-ho. I això diu massa coses negatives. De la incapacitat dels governs per a posar-los a ratlla. Però també, i més enllà de la llengua, del tarannà incompatible amb el servei públic del professional que actua així.

 

PS. Avui serà un dia de molta tensió informativa. A les 9.30 tindrem la lectura de la decisió del TJUE sobre les preguntes que li va formular temps enrere el jutge Llarena, arran la negativa de Bèlgica a lliurar-li el conseller Lluís Puig –i us recomane de llegir aquest article de Josep Casulleras per a entendre la dimensió d’aquest acte. I, precisament també avui al vespre, el rei dels espanyols tornarà a ser a Barcelona, en un acte particularment provocatiu i contra el qual hi ha una convocatòria de manifestació. Ho seguirem tot fil per randa i en tindreu informació puntual. Us tornem a recordar que podeu llegir VilaWeb directament a vilaweb.cat o amb les aplicacions per a iOS o per a Android.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
30.01.2023  ·  22:08

Com en tot com.lectiu molt nombrós, s’hi troba gent de tota mena. Com hi ha pocs metges, se n’importen. I una part dels espanyols i també dels sud-americans són supremacistes. I el si governs progressistes no els posen al seu lloc perquè tenen por d’ofendre a ningú. No siga cosa que algú s’enfade. Amb el “tots i totes” ja queden esgotats.

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
30.01.2023  ·  22:35

Un dia també s’haurà de parlar dels professors d’institut que imparteixen les seves classes en castellà tot i ser funcionaris de la Generalitat, sembla que ningú els obliga a usar el català. Quan pregunto a la meva neta, que fa 4rt d’ESO, quantes son les classes que el professor les imparteix en castellà em quedo ben parat.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
30.01.2023  ·  22:44

Si noi vaig errat hi ha pocs metges a tot l’estat … Els qui poden se’n van a treballar als USA o a Europa perque hi troben millors condicions de feina i/o cobren més.
A les Balears i a altres indrets del PPCC passa també que els preus dels habitatges se’n duen gran part del sou. Si en lloc de donar ajudes a la compra o al lloguer (mesures que en fan pujar els preus) es creassin habitatges de lloguer social de propietat pública, i se’n reservassinuna part per a aquells sectors on hi ha necessitat de professionals la cosa es compondria molt i, potser, els qui són prou bons com per voler aprendre la llengua hi vendrien més, i els ineptes incapaços d’aprendre-la o de fer-ne l’esforç s’haurien d’espavil·lar.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
30.01.2023  ·  23:08

Pensar en els socialistes espanyols com a possibles aliats per governar porta al disbarat. És com entrar el cavall de Troia. Per les obres els coneixereu.

joan rovira
joan rovira
30.01.2023  ·  23:45

The Tempest, Act 1 Scene 2.

Joan Benavent
Joan Benavent
31.01.2023  ·  00:03

L’atenció d’aquests sanitaris cap a un pacient que parli anglès, francès, alemany, norueg, rus o qualsevol altre idioma que no sigui el català és del tot diferent al menyspreu amb què ens despatxen a nosaltres, tot i saber que el català és l’idioma del país on han vingut a guanyar-se les garrofes. Ens veuen als catalans com a uns indígenes de merda que a casa seva parlen un dialecte de merda i que no hem tingut més remei que aprendre la llengua civilitzada de l’imperi per una qüestió de cultura. En realitat, són aquests sanitaris els qui tenen de debò una mentalitat provinciana i tanoca. Potser caldria que els tractessim a ells com el que són realment, fer-los veure que s’equivoquen en creure que sabem parlar l’idioma de la mare que els va parir. Ací som un altre país que no és pas el seu. Tinguem-ho clar i no ens deixem pas atropellar per aquesta tropa de canalles. Davant de qualsevol agressió lingüística només cal fer cara de suec, o de tarzan, respondre en català que no sabem parlar castellà, que ni ganes, repetir-ho les vegades que faci falta si no ho entenen, sense abaixar el cap ni perdre en cap moment la compostura, amb tota calma del món, tranquils, convençuts que tenim la raó i que són ells els qui se’ns han de disculpar per ignorar la llengua pròpia del país, fer que la seva voluntat mesquina s’estavelli contra un mur de formigó, fer que s’adonin que la persona que tenen davant dels ulls no està pas disposada a que li trepitgen la dignitat. Nosaltres no hem pas de demostrar res. Val a dir, això no obstant, que els polítics dels governs de merda dels Països Catalans són uns mediocres covards i llepaculs que només aspiren a quedar bé davant l’amo castellà.

Jaume Casas
Jaume Casas
31.01.2023  ·  00:46

Estic d’acord, pensar en els socialistes com a possibles aliats per governar els nostres països porta al disbarat. Un cavall de Troia per a la nostra llengua, cultura, …
I si, per les seves obres els coneixereu.

Artur Quintana
Artur Quintana
31.01.2023  ·  00:57

El govern no té cap incapacitat de posar a ratlla els metges supremacistes envers el catalá. Tot porta a pensar que els hi estimulen o, si més no, ja els està bé.

Albert Miret
Albert Miret
31.01.2023  ·  07:55

Crec que ja seria hora d’obligar a la Generalitat o a la Conselleria de Sanitat quan a algú se li adjudiqui un metge, es faci constar en quin idioma o idiomes podrà ser atès, per evitar sorpreses una vegada comença la visita. Mentrestant, cal dir que a mi no m’ha passat mai que em neguin parlar en català. Sí que m’ha passat que jo parlo en català i el o la metge en castellà. Si a mi em passes, m’aixecaria, em posaria l’americana i me’n aniria cap a casa, no sense omplir el full de reclamacions per a deixar-lo ben guapo. Si el metge es posa estúpid i em diu que parli en castellà, la fórmula màgica és dir: “Ho sento. El castellà l’entenc tot, però no el parlo”. Al metge li sonarà molt, perquè és el que ells ens han dit des de fa segles.

Pep Agulló
Pep Agulló
31.01.2023  ·  08:47

COL·LECTIUS QUINTACOLUMNISTES…

Hi ha sindicats i col·lectius que passen per damunt del poder autonòmic emparats per l’Estat, un clar indicador d’un país colonitzat. I ara, arran d’aquest col·lectiu de sanitaris supremacista de ses Illes, em ve a la memòria un altre sindicat de taxistes, del tot opac, amb predomini d’una determinada ideologia…

…el seu lider en Tito Alvarez, per allà el 2017 agafant el megàfon cridava: “i si això no s’arregla…, els manifestants responien, guerra, guerra, guerra”. (en castellà, és clar) Van tallar el trànsit de la Gran Via durant 5 dies i malgrat l’evocació bèl·lica i amb enfrontaments amb els mossos amb ferits… La protesta els va sortir judicialment de franc. Els togats els van aplicar el “dret de l’amic”.

Quan això passava, Jordi Cuixart dalt del jeep cridava que amb tranquil·litat i pacíficament es dissolgués la convocatòria… i li van demanar 17 anys per rebel·lió.

Jordi Torres
Jordi Torres
31.01.2023  ·  09:00

Et preguntes, Vicent, de forma retòrica:
“Quina classe de professional de la sanitat és aquell que, en compte d’ajudar el seu pacient, opta per agreujar la situació de vulnerabilitat creant-li encara més tensió i violència?”

Que jo sàpiga, a les cerimònies de graduació de les noves promocions de medicina encara es fa el jurament hipocràtic, aquell acte en què els nous metges es comprometen a exercir la seva professió amb honestedat i vetllant en tot moment pels interessos del malalt.

“Fixaré el règim dels malalts del mode que els sigui més convenient, segons les meves facultats i el meu coneixement, evitant tot mal i injustícia.”, proclamen solemnement.

Responent a la teva pregunta, encara que no calia: Els qui agreugen la situació de vulnerabilitat del pacient no sé què seran, però no són metges.

Carles Serra
Carles Serra
31.01.2023  ·  10:00

Apreciat Vicent, que vols que et digui sobre aquest elements de vividors provincians, que militant i representant un partit franquista com el PSO€; el drama Vicent és que quant es comenta sobre el PSO€ mai O quasi mai es defineix com un partit amb Idologia franquista; ; com molt bé els va definir en Manel Vidal, possant’hi el símbol dels hitlerians per definir aquest partit i els seus caps visibles; aquesta acció li ha costat cara i la feina que tindrà de trobar feina en aquesta colònia catalana.
El drama entre els drames Vicent, és que partits que es fan dir nacionalistes, com fas esment, no tenen cap problema a recolzar-lo i pactar, com fa ER.
Ja ens diràs Vicent lo que va fer aquesta Vergés quant era responsable de la sanitat en aquesta gestoria mal anomenada govern de Catalunya, donant entrada a un futimer de “metges” de procedència sudamericana sense exigir un mínim coneixement del català.
Però per més immoralitat i cinisme amb la paraula progrés i d’esquerres com ja faig esment, no tenen cap problema amb pactar i apalancar amb aquest partit franquista que és el PSO€.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
31.01.2023  ·  11:11

En aquesta i milanta qüestions més, sense independència: sempre dependents. Plantar cara? Com? Ni millors ni pitjors, sempre a l’albir “democràtic” de la majoria absoluta espanyola, els nostres respectius “pastors” polítics, aspiren a més? No són part complaent del sistema, acomodats, a la defensa a ultrança del mateix? Ens fan falta un rastre de “Puigdemonts” més.

Rafel Moreno
Rafel Moreno
31.01.2023  ·  12:14

Hi ha un fons de perversitat en aquest “no t’entenc si em parles català” que desapareix del tot si l’interlocutor, pacient, client, etc. parla italià, portugués, anglés, etc.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
31.01.2023  ·  12:59

Anem a una de les arrels del problema : la manca de metges propis, perquè tenim les nostres universitats, pagades per la Generalitat, curulles d’estrangers ocupant les places.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
31.01.2023  ·  13:28

Bona pregunta Sr. Partal.

Quina mena de metge és aquell que avantposa la seva ideologia naZionalista a escoltar al pacient?

Un tal metge mereix ser suspès i apartat de les seves funcions.

Entendre el català costa molt poc, encara menys per algú que suposadament ha estat capaç de fer la carrera de metge.

Li ho diu un andalús, que entén, parla i escriu en català, en alguns casos, sense voler ofendre, millor que un que ha tingut el català com a llengua materna.

Antoni Sans
Antoni Sans
31.01.2023  ·  15:18

Escriu Rosa:
sr. Partal aquest problema també al tenim a Catalunya. Que moltíssims professionals de la salut ni entenen ni parlen el català (ni ho volen). I el que és més greu, que la conselleria no fa res per arreglar-lo. I el mateix que passa a l’escola i a la universitat. I ningú dels que en tenen la responsabilitat fa res.

Però com veiem aquests dies, si al govern tan li fot que la sanitat i l’escola pública s’enfonsin a la misèria, què podem esperar que facin pel català?.

El mateix amb els professionals, si els maltracten i els paguen una miseria, com vol que a sobre es preocupin d’apendre el català?.

Xavier Bel
Xavier Bel
31.01.2023  ·  16:38

La qüestió de la llengua a l’àmbit sanitari és un aspecte més de l’estratègia que té com a objectiu eliminar la llengua catalana del territori que gestiona Espanya.
Sí que és veritat que es tracta d’un afer especialment dolorós perquè encara hi ha gent que li costa molt comunicar-se plenament en una llengua que no sigui la seva, en aquest cas el català. A l’hora de relacionar-se amb l’àmbit sanitari es produeixen situacions fins i tot de risc per a la salut d’eixes persones.
Això últim no amoïna gens a les forces polítiques espanyolistes. Encara més, no tinc cap dubte de que per als seus interessos de genocidi lingüístic, fora bo que aquelles persones amb dificultats de comunicació desaparegueren com més aviat millor. I en aquest tema no sóc capaç de distingir entre forces progressistes o no.

Judit Coll
Judit Coll
31.01.2023  ·  17:49

Això no entra en contradicció amb l’estatut d’autonomia? Pregunto des del desconeixement

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes