El llibre roig de la repressió: així s’immortalitza el suport entre encausats

  • Alerta Solidària ha impulsat una iniciativa per a acompanyar els represaliats d’una manera més humana · Una llibreta testimonia tots els missatges de suport entre activistes jutjats

VilaWeb
Clara Ardévol Mallol Albert Salamé
05.10.2022 - 21:40
Actualització: 06.10.2022 - 07:31

La setmana passada Eulàlia Reguant lliurava una llibreta vermella a Antonio Baños després del seu judici per haver-se negat a contestar a Vox en el Suprem. No era pas una llibreta qualsevol, sinó una iniciativa impulsada per Alerta Solidària, que, amb el temps, pot esdevenir un testimoni inèdit i completíssim del suport entre encausats i de l’abast de la repressió al país. Quan algú surt del seu judici, deixa en aquest llibre una dedicatòria i un missatge d’ànims dedicat al següent que serà jutjat, acompanyat normalment d’una foto o d’un vídeo.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

La idea va sorgir fa uns quants mesos en una assemblea d’Alerta. “Treballem molt el vessant humà a la persona, a les famílies i a l’entorn, que a vegades no es té en compte –explica Martí Majoral, el portaveu–. Més enllà de lemes polítics, hi ha la persona i els seus sentiments.” I el fet que la llibreta sigui vermella no és casual: “Remet a la idea de fil roig de la història, que teixeix lluites al llarg del temps i arreu del país.”

De fet, els encausats que escriuen a la llibreta no són activistes tan sols del moviment independentista; també n’hi ha de feministes, antifeixistes, ecologistes… En definitiva, tothom qui és jutjat i a qui Alerta Solidària porta la defensa. “La gent s’enfronta als mateixos delictes, tribunals i cossos policíacs”, afegeix Majoral. “Qui va escriure la dedicatòria més llarga, bonica i sentida és un company anarquista que no va voler ensenyar la cara. Anava dedicat a les feministes de la campanya ‘Hi érem totes’, de Manresa.”

El primer a signar la llibreta va ser Marcel Vivet, que va dedicar el seu missatge a Brian Bartés, encausat arran d’una protesta del Tsunami Democràtic. I el darrer ha estat el Roger, quan va sortir del judici encreuat amb uns agents de la policia espanyola dimarts. Ha dedicat el missatge solidari a en Jordi, encausat per haver cremat una bandera espanyola. L’Anna, activista feminista jutjada a València, havia deixat el seu missatge a en Roger, i va ser Antonio Baños qui va dedicar el missatge a l’Anna. També va ser una activista feminista, la Mireia, qui havia dedicat el missatge a Eulàlia Reguant.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
En Roger escriu una dedicatòria per a en Jordi.
La dedicatòria de la Gina.
La dedicatòria d'Antonio Baños.

A les portes del judici a en Roger també hi havia la Gina, jutjada i absolta fa uns quants mesos per les protestes post-sentència. A ella li va dedicar el missatge Robert Llach, també jutjat per aquestes protestes. Ella defensa que la solidaritat antirepressiva manifestada de manera més humana és clau per a afrontar aquesta mena de situacions: “És molt important perquè dóna un toc d’emocionalitat i tendresa a una situació que no és gens tendra. Som persones molt diferents que potser no ens coneixerem mai, però hi ha aquest fil i aquesta solidaritat que ens uneix. Quan ixes del judici ets una persona diferent i poder plasmar aquest sentiment tan fresc és molt bonic.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor