Les tres consideracions sobre la crisi del govern Aragonès que no es poden esquivar

No es pot aïllar –ni és decent en termes periodístics– la decisió adoptada avui per la militància de Junts d'abandonar el govern de totes les coses que han passat les darreres setmanes

Vicent Partal
07.10.2022 - 21:15
Actualització: 07.10.2022 - 21:24
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En qualsevol manual sobre com manipular una notícia, hi ha una pràctica essencial, que és la més important de totes: aïllar-la de la seqüència, treure-la de context.

Per això no es pot aïllar –ni és decent en termes periodístics– la decisió adoptada avui per la militància de Junts d’abandonar el govern de totes les coses que han passat aquestes darreres setmanes i que, en definitiva, ens han portat fins ací. Propose, en conseqüència, una lectura dels fets que han passat que inclou, com a mínim, tres consideracions:

1. Què ha passat perquè les bases de Junts, fins i tot en contra del que demanava una majoria de la direcció, trenquen el govern?

El que ha fet Junts com a partit polític és inusual a l’estat espanyol i en la democràcia postfranquista –deixar en mans de la militància, sense controlar-la, la decisió de més pes en termes polítics. I això la fa molt important. I segurament també l’explica.

Les bases de Junts han adoptat una posició que, objectivament, és molt forta. I si ho han fet, després d’haver votat ells mateixos en el seu moment que calia entrar en aquest govern, la cosa més racional és pensar que el factor clau a l’hora d’adoptar-la ha estat que no podien continuar més així. Però, aleshores, la pregunta obligada és què fa que un grup polític passe en setze mesos de votar a favor d’entrar en un govern a no poder continuar més temps dins seu i votar d’eixir-ne.

I en el cas que ens ocupa, la cosa és més greu encara. Perquè la pregunta en realitat és com és possible que dos grups polítics tan diferents com la CUP i Junts, en només setze mesos, passen de donar suport a una investidura –i en el cas de Junts, entrar en un govern– a formar part de l’oposició? En tan sols setze mesos.

Qualsevol manera de respondre a aquesta pregunta sense analitzar i assenyalar, en primer lloc, la responsabilitat directa de qui té més responsabilitat de tots, és a dir, del president de la Generalitat, és fer trampa. O practicar l’art innoble de la propaganda.


2. Quina relació té aquesta actitud amb les mobilitzacions ciutadanes del mes de setembre i amb la crítica creixent contra la ineficàcia de l’estratègia portada a terme fins ara?

Tampoc no sembla gaire raonable desvincular això que ha passat amb Junts del sentiment opositor creixent dins el moviment independentista cap a l’acció del govern Aragonès. Han passat cinc anys d’ençà de la proclamació de la independència i setze mesos d’ençà de la formació del govern i per a qualsevol independentista és una evidència que es perd el temps. Particularment, amb la taula de diàleg.

Aquesta és la raó per la qual ha crescut d’una manera tan notable el rebuig al govern. Un rebuig que és visible, que esclata al carrer l’Onze de Setembre gràcies, precisament, a un greu error del president Aragonès mateix, quan desautoritza la manifestació, i el Primer d’Octubre. Amagar que això que ha passat avui té a veure amb la mobilització ciutadana d’aquest setembre és fer trampa. O practicar l’art innoble de la propaganda.

i 3. En què es basa ara el president Aragonès per a governar?

Finalment, després de la sortida de Junts del govern, la qüestió central, la que és realment important, és quina legitimitat política –jurídica, la té tota– té ara el govern Aragonès.

En les eleccions, Pere Aragonès i Esquerra Republicana van quedar segons per darrere del Partit Socialista. En una democràcia parlamentària, és legítim formar govern en minoria, practicant la geometria variable. I també és habitual, i legítim, bastir una coalició encapçalada pel segon partit més votat si es dóna el cas que el primer no té prou vots per a arribar a formar una coalició que li garantesca la majoria absoluta, com a mínim parlamentària. És el cas català, en què el PSC no pot formar una coalició que li done els 68 vots necessaris i, en canvi, ERC sí que va poder.

Però què passa si el president que va quedar segon perd els vots de la coalició que el va portar a la presidència? Què passa quan, com en el cas que ens ocupa, dels 74 vots aconseguits per la investidura el govern, passa a tenir només els 33 del partit del president, amb els dos socis anant-se’n a l’oposició?

En la majoria de països democràtics, amb una situació com aquesta, el president dimiteix perquè entén que s’ha quedat sense legitimitat per al càrrec que ostenta: ni va guanyar el vot popular en les eleccions ni té el suport de la coalició que el va portar a la presidència, superant qui va guanyar el vot popular. I perquè la gestió que ell, com a cap visible de la coalició, ha fet de la confiança dipositada objectivament és nefasta si resulta que no és un partit sinó els dos altres partits que el deixen sol. El president sempre pot proposar una qüestió de confiança o instar l’oposició a presentar una moció de censura per a guanyar un poc de legitimitat, però mirar de transitar els mesos vinents tot sol com si no haguera passat res, a banda de ser una cosa gairebé impossible, és un menysteniment clar de l’electorat i de la responsabilitat del càrrec que ostenta. I no destacar avui això, per damunt de qualsevol altra cosa, és fer trampa. O practicar l’art innoble de la propaganda.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
jaume vall
jaume vall
07.10.2022  ·  21:33

Podem estar d’acord en la totalitat de l’anàlisi, en molts aspectes, en alguna consideració. Tant és. Es tracta d’unes reflexions basades en fets recents, i en una decisió del dia, i que amb prontitud, el director s’ofereix a explicar-nos, a ampliar-nos la mirada. M’atreviria a dir que amb total sinceritat i neutralitat, tingui la tendència que tingui.
Això és periodisme del bo, útil, independent. Això és el que necessitem.
Gràcies.
Quant a la qüestió en si, dies tindrem per continuar parlant-ne.

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
07.10.2022  ·  21:39

Clarisimi

Consol A
Consol A
07.10.2022  ·  21:52

ER no assumeix ni rectifica els seus errors perquè no vol ni en sap. Continuaran alimentant l’innoble art de la propaganda, amb l’ajuda dels medis de comunicació subvencionats, per auto-justificar-se. Però de tot plegat hi ha quelcom positiu: ja ningú els votarà enganyats sinó perquè estan d’acord amb el que fan.

Lluís Bullich
Lluís Bullich
07.10.2022  ·  22:01

D’on surten las legions de comentaristes criticant per tot arreu JxC i obviant l’incompliment del pacte per part d’ER?
Com s’ho fan?

Jaume Riu
Jaume Riu
07.10.2022  ·  22:03

3a CONSIDERACIÓ, VERSEMBLANT
– En què es basa ara el president Aragonès per a governar?
Fa dies que hi penso i no em veia en cor de formular aquesta consideració sense saber la decisió de Junts. Ara sí.
Des del punt de vista de la gestió de govern, la crisi s’hauria de resoldre amb la dimissió del president i amb la retirada del govern de tot el seu partit, perquè han estat els incomplidors del pacte de govern i, sobretot, Pere Aragonès ha acumulat decisions equivocades, molt greus, en les darreres setmanes fins a l’espurna incendiària de destituir al vicepresident amb l’excusa d’una enrabiada. Però potser el fet més negatiu és la mentida reiterada sobre tot el que fa referència a una taula de diàleg inexistent.
La renúncia de Pere Aragonès és una possibilitat versemblant, però en el regne d’Espanya en general, i en una Generalitat autonòmica sempre intervinguda, en particular, la versemblança no hi és, ni se l’espera.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
07.10.2022  ·  22:07

En aquesta votació ha passat un tema….curiós
Els que dins de Junts mateix s’han posicionat per continuar dins del govern…tenien tot l’aparell mediàtic al seu costat
Els del NO, només twitter i algun mitjà no subvencionat.
I el resultat a la vista

Josep Gualló
Josep Gualló
07.10.2022  ·  22:10

VICENT, FAS TRAMPA TRIANT ELS TRES PUNTS QUE HAS TRIAT

Saps que Aragonès no és lliure de fer de MHP de la manera que ell consideri més adequada. Ha d’obeir a mossen Oriol que saps que no és independentista si no autonomista.

Els partits independentistes l’abandonen perquè no ha complert cap dels compromisos que havia signat i ho fia tot a la taula de dialeg que sap molt be que és d’enganyifa, com va dir ja fa temps na Clara Ponsetí.

Joan Gímenez
Joan Gímenez
07.10.2022  ·  22:11

Quan el poder provoca ceguera es difícil de veure be
Costa molt entendra la prepotencia d aquest president

Maria Teresa Casals
Maria Teresa Casals
07.10.2022  ·  22:13

Cada dia estic més contenta de la meva humil col·laboració al projecte de Vilaweb. Realment sense Vilaweb la informació seria molt més esbiaixada. La tria dels tertulians i dels articulistes és tan partidista que fa vergonya aliena.

Carles Serra
Carles Serra
07.10.2022  ·  22:16

Gràcies Vicent per un anàlisi esplèndid; com va dir ja fa dies en Fachín, LA MENTIDA; que tu apreciat Vicent ho defineixe’s , L’ART INNOBLE DE LA PROPAGANDA.

Carles Serra
Carles Serra
07.10.2022  ·  22:16

Gràcies Vicent per un anàlisi esplèndid; com va dir ja fa dies en Fachín, LA MENTIDA; que tu apreciat Vicent ho defineixe’s , L’ART INNOBLE DE LA PROPAGANDA.

Victor Serra
Victor Serra
07.10.2022  ·  22:20

Avui estav molt disposat a discrepar perquè em pensava que l’enfoc de l’Editorial seria diferent. Però m’he trobat que estic d’acord amb tot els que s’hi exposa. És evident que a ERC s’ha jugat molt brut per forçar la sortida de Junts. I que a diferència de Junts, on és claríssim qui volia sortir i qui volia quedar-se, d’els que han provocat el terrabastall dins ERC no en sabem res. de res. De totes maneres, també cal destacar que el paper de Junts podia haver sigut un altre. Avui he vist Laura Borràs un pèl espantada. Ara haurà de demostrar com s’avança més ràpid cap a la independència des de fora del govern que des de dins. Li hem d’exigir que ho demostri, ja que és ella la que ha liderat la sortida per aquesta raó. Si no ho sap fer, haurà de plegar. Un altre líder cremat.

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
07.10.2022  ·  22:22

l’editorial d’avui Vicent és un d, una bomba i un torpedes, tot a la vegada, contra allò que tu en dius “propaganda” i que els propagandistes en dirien el “relat d’ERC i del poder”. No sé si t’ho perdonaran mai. Dit això, no cal sorprendre’s de res: en una guerra per a la supervivència pròpia (personal i de partit) només impera la lògica de guerra segons la qual si cego a l’altre bé que puc quedar borni, i, sobretot, que la veritat és la primera sacrificada (abans de començar).

Camí Tous
Camí Tous
07.10.2022  ·  22:23

Gens d’autocrítica i tot propaganda. Com s’ho fan amb aquest exèrcit a les xarxes? A l’unison i la mateixa consigna per part de tots. Jo no vull cap govern del meu país que usa les institucions per benefici partidista i usa mètodes barroers per derrotar el contrari en comptes d’argumentar.

Joan Rius
Joan Rius
07.10.2022  ·  22:25

Ara veurem què passa dins ERC, si hi ha escissió o no. I també dins Junts, esclar. No entendria mai un acord amb els Comuns però en política tot pot ser… Si fos així, potser sí que ERC es trencaria entre reformistes i confrontistes. La CUP sembla que ja ha pres partit i continua com un bloc malgrat l’aparent (i necessàri) desordre intern.

Ramon Tudela
Ramon Tudela
07.10.2022  ·  22:29

Doncs la solucio es ben facil, el tripartit tindria els mateixos diputats que ara hi havia i a mes a mes seria mes d eaquerres que un govern amb els de Junts, o sigui CiU.
I al cap i a la fi el Govern esta per governar, lo de la independencia amb el 52% dels vots, nomes i una abstencio important, em sembla poc democratic
Teoricament el Govern ha de ser-ho de tots els catalans, inclosos els que no estan per l independencia

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
07.10.2022  ·  22:30

Clar com l’aigua,si analitzes els esdeveniments polítics amb objectivitat,sense les ulleres deformadores del partidisme.

DOLORS Puig
DOLORS Puig
07.10.2022  ·  22:40

Dimitir com va fer Mario Draghi perque ja no tenia suficients suports ?, el President Aragonés no te aquesta alçada (no la física) sinó la política. Fa riure les justificacións que ha posat, el moment greu internacional el tenen igualment el Regne Unit i Italia i van dimitir Boris Jhonson i Draghi per tant és una excusa lamentable però si que será l’excusa que ha buscat per fer el tripartit. Per fi se li descubrirá el llautó

Joan Benet
Joan Benet
07.10.2022  ·  22:44

Eleccions i llista cívica.
Veurem què acaba passant si les convoquen ara. Si esperen, faran més findo el clot on estan ficats.
En tot cas, posar-se al poble en contra els passarà factura. Llàstima que no hagi passat abans.

Jaume Sans
Jaume Sans
07.10.2022  ·  22:47

Una análisi política impecable. Totalment d’acord amb el plantejament i les conclusions.

Josep Antoni Cerdà
Josep Antoni Cerdà
07.10.2022  ·  22:51

Més d’esquerres ERC+PSOE +comuns??? Jsjajajaja..

Josep Usó
Josep Usó
07.10.2022  ·  22:52

Junts ja no s’ha comportat com un partit espanyol. Bona senyal. El que faça ara el encara president sembla irrellevant. S’ha quedat sol i en terrible minoria. Entre el PSOE i els comuns se’l cruspiran.

Albert Ventura
Albert Ventura
07.10.2022  ·  23:14

Jo crec que estem assistint a la primera fase de l’harakiri d’erc. Per alguna rao incomprensible sempre han necessitat obtenir el carnet d’esquerranosos que atorguen els socialfeixistes i els estalinistes espanyols, aixo ja els va portar a la irrellevancia politica durant 15 anys pero continuen volent fer entrar el clau per la cabota. Si no son rucs del tot convocaran eleccions, perdran bous i esquelles, hauran de jubilar al Mossen, a l’Escolanet i cia. i, amb una mica de sort, potser quan les gallines pixin, podran reprendre algun paper determinant. Si son tontos de capirote, que es el que em temo, repetiran la jugada del Carod Rovira i, aquesta vegada si, ja se’n podran anar tots a jugar al parxis, perque no se’n tornara a cantar ni gall ni gallina.

Marià Armengol
Marià Armengol
07.10.2022  ·  23:15

Ja hi hà qui frisa per tindre per tindre un govern ‘progressista i d’esquerres’… Si, nois!, pot ben bé ser.
Encara veurem a la sra, Albiach com a consellera d”affairs socials’ (o d’Habitatge, que els comuns son aquells que ‘regalen pisos’…).
També, amb la substitució de Junts pel PSC es més que possible que haguem de veure com a presidenta del Parlament (si la troben pels passadissos, després de viure dins el Parlament més de 100 anys) la sra. Escarp… Es inevitable que em vingui al cap l’imatge de Belphégor.
PS: Si depengués de mí, entre la sra, Escarp i Belphégor no sabria ben bé per quí decidir-me… Bueno sí, pero no ho diré…

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
07.10.2022  ·  23:19

Abans posar les urnes era una necessitat política, ara ho és també ética.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
07.10.2022  ·  23:25

Demà tres punts que has exposat, Vicent, m’interessa comentar aquest que dius que ERC va ser el segon partit en les passades eleccions i gràcies a un suport que ara no te, va aconseguir d’investir el seu candidat.
Que passarà ara?
Per una banda, l’Aragonés no en té prou amb els vots dels Comuns i necessita els del PSC.
I per l’altra, no li recordarà el sr. Illa que ell va ser el primer I li toca a ell governar ara?
Però Illa està encadenat a Sànchez que alhora encadenarà ERC per donar-se suport mutu.

És a dir, el president Aragonès per seguir viu dependrà més que mai, del govern de Madrid format pels dos partits que li han de donar suport a Catalunya. I el poden fer caure quan els hi convingui.
Aneu captant?

Josep Garcia
Josep Garcia
07.10.2022  ·  23:39

Sr. Partal: Molt bo el vostre anàlisi que acabeu de fer a Més 324.

Josep Sindreu
Josep Sindreu
07.10.2022  ·  23:42

Ja fa massa temps que el rei del partit de govern va nu. I molt nu que va i ningú dels seus ho veu o gosa dir-li res.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
07.10.2022  ·  23:49

Estic d’acord amb que la situació és tant complicada que haurem d’esperar un díes per veure-ho amb una mica de perspectiva.
Des del meu punt de vista avui s’acaba un cicle polític que va començar amb JuntsxSí.
El que passi a partir d’ara dependrà dels votants que som uns cinc milions.
Important no perdre de vista que el canvi polític d’avui l’han decidit.uns 3.300 votants. Mai tants van ser re-dirigits per tant pocs.
El MHP Sr. Aragonés proposava un procés de claredat. És indubtable que hi estem posats de ple i em sembla que encara n’hi ha per dies abans no toquem fons.
Avui he pensat en l’au Fènix.

Joan Ortí
Joan Ortí
07.10.2022  ·  23:53

El salt qualitatiu de caire democràtic, en la política espanyola i jo hi afegiria europea, que ha fet la militància de Junts, com diu el director de Vilaweb, és totalment inusual.
Perquè vull ressaltar aquestes paraules de Vicent Partal, perquè el bipartidisme espanyol PSOE-PP han actuat històricament de manera que els uns i altres s’han tapat les vergonyes al marge dels programes electorals, al marge de la seva militància, al marge del compromís públic de complir amb els seus electors. Al marge de tot!
Aquest es el sistema de partits que hem viscut durant 45 anys. El regim polític podrit sorgit del 78, https://directa.cat/el-regim-del-78-i-tres-exemples/; no compleix amb el programa electoral i encara mes greu, fent al reves del que diu el seu programa electoral, no passar comptes amb la militància, i no passar comptes amb els electors.
Una república catalana independent amb aquest sistema polític ni me’l imagino!
No ja tant sols pel fet de que paguem amb impostos de colònia 20.000.000.000€ anuals a l’estat i per tant no podem fer polítiques progressistes i avançades en el nostre país ja que patim un total ofegament econòmic. Sinó que aquest estat desplega una repressió a tots els nivells fins hi tot perquè el Parlament no funcioni, queda prohibit parlar i debatre; curiosament allò que volen fer ERC i PSOE parlar i debatre en una taula de diàleg.
L’engany i la comèdia es massa evident.
Clar que ERC haurà d’explicar amb quina legitimitat vol seguir “governant”.
Si de 74 han passat a 33 i consideren que tant es, perquè en realitat això de la independència tant els hi fa, continuaran a la Generalitat pactant amb gent que no és independentista.
Arribats en aquest punt ja ho tenim tot aclarit, ERC vol continuar amb el regim del 78.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
07.10.2022  ·  23:59

Realment ja tenen el que cercaven els meus excompanys i traïdors a la nació catalana i a la tradició del catalanisme polític.

Fer un Consell o Govern com li diuen a la “cosa” a la Generalitat d’Amunt: manar junt a les sucursals principatines del psoE i Unidas no-Podemos alçar un gat per la cua.

En aquesta segona part del ball se’n deslliuren 2 balladors i n’entren d’altres dos famolencs de poltrona.

JUNTS trencarem el pacte indecent propi d’ERC de la Dipu de la província española de Barzelona o continuareu apegant-vos la caspa a la calba amb Loctite?

Josep Blesa (València)

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
08.10.2022  ·  00:00

Avui senzillament ha passat el que era lògic que passés fa estona: el fracàs de ERC i el seu govern de coalició ha sigut constatat i signat. L’acumulació d’errors greus en l’ultrim any i escaig per part de ERC ha sigut sistemàtic perquè la seva estratègia és bàsicament un error de principi a fi. Mai es pot acceptar el joc en el camp de l’enemic i amb les seves regles. Fins al punt de caure en errors tan garrafals com signar a la darrera “taula de diàleg” un document comprometemt-se a no actuar fora de la Constitució d’España, amb el fals bonisme de creure que España no és l’enemic, quan els fets diuen descaradament i repetitiva que sí.

Tot plegat ha conduit a que les bases independentistes no tan sols no s’han eixamplat sinó que s’han indignat i s’han frustrat a la vista de que no es feia absolutament res cap a la independència, ans al contrari la lluita de ERC es limitava a conquerir la hegemonia i sobretot la Generalitat.

Certament JxC té molt a reformar i a establir bases fermes i estratègies clarividents. Però ERC ha de reconsiderar-se de dalt a baix, sí o sí. I analitzar seriosament com ha arribat a la galdosa situació en que es trova i per què. Perquè ja fa molt que se li haurien d’haver encés totes les llums vermelles de alarma, i això no ha passat.

Roser Bravo
Roser Bravo
08.10.2022  ·  00:04

Ja era hora!!! Un aplaudiment per Junts que ha sabut aixecar-se de la cadira, de l’actual Govern Català, a temps!!!!

Carme Rius
Carme Rius
08.10.2022  ·  00:18

El PSOE i els comuns tenen molta gana. ERC sola per fi! Nyam nyam. Se la cruspiran amb pa i tomàquet.

Oriol Martí
Oriol Martí
08.10.2022  ·  00:36

Vicent:
(Tot recordant a Brossa, altre cop)

Els darrers editorials, i, particularment el que citaves a Rosa Luxemburg m’han fet plorar. No és una metàfora.

Avui collim allò que jo insisteixo i torno as insistir i tú ho dius: això ha passat per les inesperades immenses i manipulades per la premsa “oficial” mobilitzacions massives i l’èxit de la celebració (“inesperada”)del 1-O.
I si passen actes com els de Baños o Costa, ja podem aplaudir.
Comencem a saber el poder que tenim.
I per cert, amics per entendre a Baños o a Costa, llegiu a Franz Fanon !!!
Teu, Vostre,
Oriol Martí

enric arquimbau
enric arquimbau
08.10.2022  ·  00:56

El teu anàlisi, Vicent, jo penso que és el correcte. És inaudit que amb l’abandó del suport dels dos altres grups que van conformar el pacte, i amb la sagnia brutal en quan a nombre d’escons que això representa, el President s’entesti a continuar com si res. És una burla al mateix sistema parlamentari.

Celdoni Fonoll
Celdoni Fonoll
08.10.2022  ·  00:56

Peret lo cranc
no es mou del banc
i pota ranc
caurà al barranc
ben brut de fang,
cranc catacranc.

Pseudònim Llengut

xavier solaní
xavier solaní
08.10.2022  ·  01:00

No se si m’he perdut però no entenc els fets que diu l’article. ER fa fora junts, de continuar ho haguessin fet com membres independents, no és junts que vota anar-se’n,, junts estava fora sí o sí. Si ER els fa fora és perquè tenien alternativa, que no és altra que ser els titelles de qui mana, tenen més que suport, tenen ordres. Tothom sap qui governa/mana ara i després. Cal esperar, per entretenir-nos, que la Marta R. deixi ER, que la Gabi es passi a ER, total…

Mònica Vidal
Mònica Vidal
08.10.2022  ·  01:29

Conscient o inconscientment la militancia de Junts ha enviat erc als lleons. Aragonès no convocarà elwccions perquè ni té valor de der-ho ni li convé. Tampoc a Junts li convenen ara mateix elwccions. A fet un gest de valentia però encara té molta cursa per demostrar quin projecte estan disposats a loderar.

Algú diu que és en Illa que ha fet un win-win. Jo no ho veig tam clar perquè desde Madrid no hi haurà resposta encara que guanyés unes plausibles elwccions. I ara ela comuns i cia s’hauran de buscar un altre ase sels cops a banda d’acabar deremara erc.

En fi… No m’ho esperava pas. Seguim!

Josep Vilà
Josep Vilà
08.10.2022  ·  01:41

ERC va cap a l’abisme tota soleta. RIP.

Gertrud Hoffmann
Gertrud Hoffmann
08.10.2022  ·  01:43

Haig de dir una cosa molt dolenta, però peto si no ho dic: aquest senyoret del Aragonès sembla que li paguen en caixa B per posar bombes a tot el procés i progrés
d’independitzar- nos de la colònia de Madrid. Quin desastre més fotut!!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
08.10.2022  ·  02:08

Peret, para de fer el ridícul. Volem pent ptrparada, no criatures de partit que nomes saben mamar la lleteta

Jaume Bonet
Jaume Bonet
08.10.2022  ·  02:17

És evident que ERC ha aconseguit el que volia:
1er. La investidura den Pere Aragonès a canvi d’uns acords que no feia comptes complir
2.- Incomplint els pactes d`’investidura aconsegueix que Junts surti del govern
3.- Ara ja pot governar amb Comuns i PSC (1/2 d’amagat, o no, fins a les municipals, i clarament després)

Joana Casadevall
Joana Casadevall
08.10.2022  ·  05:42

No es pot fer una coalició de govern amb una Presidenta del parlament destituïda i un vicepresident cessat. Em sembla molt be que hagin marxat.

Joan Cabot
Joan Cabot
08.10.2022  ·  06:11

A veure amb quin sermó ens voldrà engalipar el mossèn a la missa major de demà.

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
08.10.2022  ·  06:33

Exceŀlent notícia!
I gràcies, Vicent, per la teva anàlisi. Som afortunats que existeixi VilaWeb.

Josep-Oriol Serra
Josep-Oriol Serra
08.10.2022  ·  06:41

La bona propaganda pot ser un art . Aquí no en veig . Més aviat msles arts .
Esguerra governarà amb suport d comuns i psoe . S’evidencia els ” catalanistes ” del psc han fagocitat erc . Ara tenim psc-er i psoe .
Que no passi el mateix a Junts i se’l mengi el Pdcat , oi Turull ?
La substitució demogràfica va fent forat . Ens cal amb urgència despendre’ns de Tabarnia .

Josep Salart
Josep Salart
08.10.2022  ·  07:14

Es molt simple tot això: els militants de Junts han desautoritzat als seus representants per la via més democràtica i participativa, però no perquè es tornessin ineptes en setze mesos, sinó per que varen confiar fer govern amb uns estafadors com són els “capos” d’ERC, gent venuda a l’Ibex per mediació del cambrer de la Moncloa.

Trobo que la militància d’ERC ha d’exigir lo mateix al seu partit, és a dir, un procés democràtic intern. Primer de tot però, que s’assegurin de que els tres o quatre que manen, no portin el ganivet amagat.
La mena de bestiar innocent que militeu a ERC, us toca a vosaltres: o el dit o la lluna.

Ara donarem voltes a un moviment tant democràtic?. Això em fa pensar amb la Marxa de la Sal.

Vicenç Cusi
Vicenç Cusi
08.10.2022  ·  07:30

També m’agradaria que Junts votés sortir del govern de la Diputació.

Albert Miret
Albert Miret
08.10.2022  ·  08:05

Ara, per desgràcia (no m’agrada fer llenya de l’arbre caigut) el president està en una situació crítica, perquè la vergonya d’haver traït al seu país li passarà comptes. Tota la fatxenderia amb què ha intentat governar (copiada dels governs madrilenys), li caurà a sobre, perquè en lloc de deixar-lo governar -com feien els de Junts-, el PSOE i els Comuns se’l menjaran amb patates cada vegada que tinguin gana… és a dir sovint. I el que és més trist i vergonyós, és que se’l menjaran amb l’ajuda del bisbe Junqueras que continuarà rebent les ordres del triler madrileny. Un traïdor, com un assassí o com un puter, quan ja ho han fet una vegada, no els importa fer-ho les vegades que calgui i carregant-se a qui calgui.
Creu-me president. És més fàcil per a tu convocar eleccions i sortir per la porta del darrere xiulant el “cuando calienta el Sol” i dedicar-te a fer d’empresari de les empreses del teu papà, lluny de merders i traïcions de gent que no estan gaire bé del cap. No cal que surtis per la porta gran, amb una de mitjaneta ja en tens prou.
Ah! Em descuidava de dir que ara entenc com un Sol senyor tot Sol tenia tant de poder amb els mitjans que havien estat catalans per fer-los recitar cada dia a tots els mantres d’ERC versió espanyola. Ho feia per ordres directes del triler madrileny, que aquell sí que té poder i els nostres calés, no com altres -que no vull assenyalar, perquè aquí els calés són només els de la setmanada – cinc euros els dissabtes, i a córrer. És aquell que corre per madrit i fa declaracions d’amor als traïdors de Catalunya. President: passi-ho bé, i fins mai més!

Joan López
Joan López
08.10.2022  ·  08:10

Primer vui felicitar als militants de JUNTS,una maloria ample 55%ha dit NO a ser-hi en un govern botifler.
Segon,Pere Aragonès volìa quedarse sol,però no de aquesta forma, democràcia pura el que ha fet JUNTS per sortin-ne,i ha quedat retratat ERC.
Tercer,ahir Pedro Sanchez desde MADRID,ja va oferir al seu partit titella anticatalà el PSC per donart suport a Pere Aragones,això es el que vol los rufianes de ERC
Cuart,ara ningù podrà dirt ancara que ERC es independentiste, ja no enganyarà a ningù mes.
Cinquè,en menys de un mes sa girat tot,la nau a frenat en sec i torna a girar cap l’independencia. Gracias ANC.Gracias josep costa,gracias Antoni Baños,Gracias Laura Borras,gracias MHP Carles Puigdemont,gracias Vilaweb i gracias a molte mes gent que no se han rendit i segueix lluitant.
Gracies Consell de la repùblica !!!

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
08.10.2022  ·  08:43

No hi ha crisi de govern perquè aquest mai ha existit. Felicitats a la gent de Junts, era la vostra única opció de supervivència. Ara veurem la desintegració d´ERC i preparem les eleccions que les tenim a prop.

Josep Morell
Josep Morell
08.10.2022  ·  08:45

Mireu, no ens enganyem, tot va començar quan no van baixar la banderota espanyola del Palau de la Generalitat aquell 27 d’ocubre de 2017 y és va reafirmar, per si algú en tenia cap dubte, quan s’acceptà anar a aleccions el 21 de desembre de 2017 perque els espanyols ho ordaren.

Amb aquesta classe política, tota, no hi ha res a fer, o els fotem tots fora, tots, o més val que ens dediquem a plantar calçots.

Miquel Alsina
Miquel Alsina
08.10.2022  ·  08:45

Suposo que del que parlem, es de que és millor per Catalunya, si un Govern d’Esquerra en solitari, o anar a eleccions i que governi el PSC amb Comuns. Suposo que del que parlem, és de fer el mateix que s’ha fet a la 3 institució del país, donar el poder al PSC, per evitar que el tingués Esquerra. Suposo que del que parlem, és, sobretot, d’evitar que Esquerra pugui governar a cap lloc. Esquerra són els botiflers i nyordos, i el PSC els companys de viatge. Molt clarificador.

sergi gonzalez
sergi gonzalez
08.10.2022  ·  08:47

Aragonés no arriba ni a ” l alçada” de Montilla.

Ha de dimitir

virgínia ayuste
virgínia ayuste
08.10.2022  ·  08:48

La clarividència del poema que, per exemple, Laura Borràs ens va fer venir a la memòria,
dut a la pràctica per l’independentisme democràtic ètic i coherent.

Amollo en la nit
la veu amarga o
la veu esperançada.
I aprenc a dir que NO.
Que ja no és temps de plorar
ni de lamentar-se, ni tampoc
el de cercar excuses fàcils.
I aprenc a dir que NO.

M. Abelló

Lluís Paloma
Lluís Paloma
08.10.2022  ·  09:06

Jo de Junts muntaria dos partits (el continuista i l’indepe) que no es fessin nosa, o Junts acabarà anant-se’n a l’aigua.
Sobre la tesi de l’editorial, seria divertit veure una coalició PSC-ERC amb Salvador Illa de MHP. Faria riure per dos motius: 1) Illa està tan poc capacitat com Aragonès per a fer de MHP; 2) sumen 66 escons, i caldrien els Comuns, que també són mestres en tenir ego sense resoldre res. Les coses quedarien molt clares i es desgastarien en qüestió de dies.
L’únic problema és qui queda que sigui votable. Que sigui votable.

Pep Agulló
Pep Agulló
08.10.2022  ·  09:17

11-S, 1-O I LES BASES DE JUNTS…

1/ Llegir el trencament del govern en clau d’hegemonia pel poder autonòmic seria del tot erroni. El fil de l’1-O en la protesta de l’11-S i de l’1-O actual, han precipitat, si més no, la consciència de les bases de Junts i han afavorit l’èxit del sector rupturista. Un enfrontament d’estratègies dins el govern.

2/ JxC sembla més un moviment que un partit. L’acte democràtic de deixar decidir les bases contrasta amb el partit de Junqueras d’estructura estalinista del gran lider amb la militància i els mitjans controlats amb ma de ferro.

3/ La coalició va nàixer morta quan cap del tres eixos estratègics de Junts, que van fer Aragonès president, es van complir. Quan la deriva d’ERC primava els acords amb Sánchez a canvi d’humiliacions (la taula), en comptes de Junts. I tot això, com diu Vicent, practicant l’art innoble de la propaganda amb tota la prepotència del món.

4/ Puigdemont vetat, quim Torra sense acta de diputat, la Presidenta Borràs suspesa, el vicepresident Puigneró expulsat del càrrec… Més deslleialtat impossible. Només el sector de Junts aferrat al govern explica la tardança en esclatar la crisis…

Marià Puig
Marià Puig
08.10.2022  ·  09:23

Gràcies per la lliçó. Ho deixes molt clar.

Josep B.
Josep B.
08.10.2022  ·  09:25

El fill del procés mort es diu democràcia catalana. Res a veure amb la democràcia espanyola o la D78. Els partits que no ho entenguin, i siguin catalans, també son morts. Aquesta piconadora ho trinxará tot fins el moll de l’òs i deixar un espai nou per tornar a néixer.

Ramon Marquillas
Ramon Marquillas
08.10.2022  ·  09:33

ERC ha de dir clarament que renúncia a l’autodeterminació , el fotut és que fa mal autonomisme, ni peix al cove. Junts per dignitat no podia estar ni un minut més al govern. Ja tenim el 2n tripartit ERC, PSOE i Comuns, a Madrid (Espanya) i Catalunya. Esperit Rufián a Guanyat… Catalunya a perdut.

NIL MALET
NIL MALET
08.10.2022  ·  09:45

Ni Catalunya és una comunitat autònoma ni el govern de la generalitat és el màxim representant de la nació. És sols una eina regionalista espanyola que si convé podem utilitzar i que sinó podem rebregar i llançar a les escombraries. En definitiva, un mitjà.

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
08.10.2022  ·  09:46

No puc estar d’acord en el tema de la legitimitat del president actual. Qualsevol govern és il·legítim en el sentit que representa una part i no la resta. La majoria de vegades amb menys del 50% del vot. El que fa legítim el sistema és l’alternança. Ara tu, ara jo, ara qualicio amb aquell que només representa el 10% i que, per tant, només pot accedir al govern cada tant.

El president no està al govern de rebot. Ho està perquè ara per ara no hi ha una altra relació de poders possible. La qüestió de confiança que demaneu es diuen pressupostos. I finalment…ara per ara avançar eleccions suposaria regalar la institució a l’unionisme.

No recordo els motius, però això ja ho he viscut i no fa pas tant. Amb el MHP Mas a la presidència i ERC sent qui abandonava el govern. I també amb Maragall a la presidència.

És just que llavors qui ostentava el 32% de la representativitat ocupes el govern i ara qui representa el 27% no ho faci (invento els números)? I jo dic que sí, perquè el que ho fa just és la probabilitat que succeeixi una cosa o l’altra, i sobretot perquè els mecanismes per no allargar la situació hi són, i ara per ara no està clar que és vulguin emprar.

Junts ha sortit del govern per ben poc. Això no vol pas dir que el vulgui fer caure.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
08.10.2022  ·  09:47

Bé, finalment JxCat no ha convertit la poca credibilitat en cendra tal com temia un editorial anterior.
Jo me’n alegro de la decisió de la militància de JxCat i penso que és la correcte pels que volem la independència del nostre país. Ara veurem com li cau la careta al govern d’ER en aquesta qüestió.
Ara falta que JxCat sàpiga connectar amb el moviment independentista i pugui teixir un bon full de ruta.
Visca Catalunya Lliure !!*!!

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
08.10.2022  ·  09:51

Remeto a la gent a llegir el BLOG publicat per Jordi Sanauja el passat 1 de Setembre.

Repassa pas a pas la maquiavélica planificació del Gran Botifler Oriol Junqueras, que ell titlla de feixista, i els seus plans amb la feixista S S Santamaria per a explosionar el procés des de dins.
Les seves enceses proclames independentistes abans del 1-O i en les eleccions posteriors, eren per poder enganyar tothom.
L’objectiu inicial era impedir el Referèndum, però com el MHP Carles Puigdemont es va mantenir ferm no va poder.
Lo de la presó posterior va ser un fallo temporal d’estratègia, no esperava que ell ingressés en presó.

Tornant a l’actualitat.

Era evident que Junqueras volia desfer-se de Junts, i a través del seu mediocre lacai Aragonès ho ha aconseguit, ara té les mans lliures per a governar amb el suport dels espanyolistes.
Era evident, si ho volia Aragonès, no era bo per Catalunya.

Per això, tot i que si per honestedat no es podia seguir al govern, en canvi com estratègia per a servir a la independència de Catalunya si que hagués calgut seguir, però de forma molt més combativa, forçant si de cas que Aragonès es tornés a retratar foragitant-los poc abans de les municipals.

Ara controlen tota l’administració i tots els mitjans de comunicació, tota la imatge pública, i, malauradament, hi ha encara molt votant massa manipulable.

Pel que fa al comportament democràtic, no podem esperar res, ER es fixa en la democràcia que practica espanya, Aragonés no presentarà una qüestió de confiança per haver perdut més de la meitat dels vots que el van dur a la presidència, la qual cosa seria lo lògic.
Junts ha comès també ara un altre error, en haver-se abstingut el dijous, per comptes de votar en contra d’Aragonés, ara aquest estaria fora i aniríem a eleccions, han pecat d’ingenus.

José Cardona
José Cardona
08.10.2022  ·  10:00

Gracies Vicent per ajudar a entendre. Aquesta es una de les raons per les quals soc soci i colaboro. Ara m’agradaríe entendre què es en realitat ERC, què preten i perquè hi ha encara tanta gent seguintla. Si algun día pots ajudar a entendre ERC te ho agrairía. Felicitats de totes maneres per la feina ben feta.

Jaume Caralt
Jaume Caralt
08.10.2022  ·  10:11

El Sr. Aragones ha volgut anar a la seva i fer el que li ha donat la gana prescindint de que en un govern de coalició de vegades es te que cedir. No te gaire clar com funciona un sistema democràtic i ha tingut una actitud dictatorial. Al final la qüestió de confiança que el va fer irritar tant, l’ha portada a terme Junts, peró no al parlament sino amb els seus afiliats. Ara caldrà que els afiliats d’ERC també diguin si tene confiança en els seus dirigents.
PS : Recordar que Aragones va quedar segon. No es pot ser tan irresponsable actuant amb tanta prepotència com ha fet.

Carme Garcia
Carme Garcia
08.10.2022  ·  11:04

Per fi tots tres (ER/PSOE/COMUNS), han aconseguit el que ja tenien pactat abans de les eleccions, que es fer un tripartit sense que se note el cuidado.
Junts ha fet molt bé i també farà molt be de no sortir de la Diputació, encara que a nosaltres no ens agradi, a ells (ER) els hi fa molt mal, doncs que es fotin.

Berta Carulla
Berta Carulla
08.10.2022  ·  11:25

Com vols que l’Aragonès dimiteixi? No hi ha cap altre objectiu que retenir el poder, ni hi ha capacitat per a comprendre que han perdut la legitimitat: l’ambició del tron i la via directa als diners que ens roba españa els impedeix fer altra cosa que seguir manipulant miserablement els mitjas de comunicació ragionals perquè el vot desinformat i conservador quedi ben convençuts que són els més bones persones, els únics independentistes, i els més incorruptibles de tots.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
08.10.2022  ·  12:00

Felicitats a JUNTS pel seu adjercici democràtic ara més clara la ombra independentista. Una gran editorial felicitats Sr Partal

ramon Feixas
ramon Feixas
08.10.2022  ·  12:05

A pesar el reconeixement quan a cura periodística que mereix en Partal, aquest titular és en la línia del diaris espanyols. Des de que es tenen els primers coneixements socials és propi que ho sàpiga que s’està parlant del govern de la Generalitat i no pas el govern Aragonès. Per suposat que si algú considera que el President Aragonés es comporta com un amo, pot explicar les seves raons, i si són coherents, tots els que esperin coherència les reconeixeran. El titular fa pensar que aquestes raons no existeixen sinó que hi ha un prejudici que deriva del prejudicis d ela cultura espanyolista.
El que ha fet Junts , no és només inusual sinó una patinada que perjudica la integritat dels administrats pel govern de Catalunya. Per suposat que les eleccions de representants s’han de votar, i si en el transcurs de l’exercici polític hi ha fets ( com per exemple l’entrada una organització internacional) que requereix una posició del votants, cal fer-la. Però el govern actual va ser format pels polítics que havien estat votat pel poble i en termes de gestió, actuant com a representants de tots els catalans. Així mig partit de les junts no és jut que decideixin sobre la composició del govern, sense ser ells govern. Així com és una violació que els jutges decideixin sobre la composició d’un govern també ho és que ho facin bases que no formen para de la gestió política de l’estament Generalitat.
No sé, com és lògic que sigui, els motius dels consellers de Junts per abandonar el govern, ja que forma part del diàleg intern entre ells, així que respecto a qui diu saber-ho. Però en aquest cas són els propis consellers, o l’òrgan superior del Partit que podrien n haver pres aquesta decisió, com és normal que passi. No es pot agafar un munt de manobres i fer-los decidir sobre qüestions tècniques fonamentals en la construcció. Entre altres coses els manobres no han fet el seguiment presents a la confecció de plànols de primera mà. Des del meu de vista aquesta consultat és un a españolada (amb totes les lletres), per molt que els consellers i la cúpula de Junts són els qui sabien si havent o no de sortir del govern. Els militants de Junts no es mereixien haver de decidir quelcom que en cap cas els pertocava decidir.
Mai cap ser humà ha assolit la perfecció, però donar la funció del cap als peus és dolent com ho és donar la funció del peus al cap.
Sí que és propi que els periodistes demanin AL President Aragonés, com a qualsevol altre President, en què es basa per governar, i que obtinguin respostes .
Tindran una gran sort els humans que visquin el dia en la constructivitat (al marge del diccionari) desplaci a la història a la rivalitat, competició, lideratges i les figures de vencedors i vençuts.

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
08.10.2022  ·  12:15

Sr. Camprubi, és veritat què 3300 persones han decidit un canvi polític i que això afecta a tot un país. Crec que som uns 7 milions.
Poques persones decideixen una cosa que afecta a tantes.
No hauria de ser així. Penso que aquestes persones només tenen dret a decidir sobre el que volen que faci el partit polític del que formen part.
Que hauria de fer un president d’un govern per a que una cosa tan poc democràtica o, inclús, tan poc lògica no passi? Tots el catalans hauríem d’opinar sobre el govern que volem.
Pere, convoca eleccions!!

Francesc Gaspar
Francesc Gaspar
08.10.2022  ·  12:41

Les preguntes que es fa molta gent són:
1 – Com és que no dimiteix un quart d’hora després de saber-se el resultat de la consulta?
2 – Com pensa governar amb una minoria tan esquifida?

Les dues preguntes estan totalment entrellaçades i de fet, es podria considerar una única pregunta. Perquè pensa governar amb el suport, ja pactat, de PSC i Vulgars, per la porta del darrere i sense fer escarafalls. Quan els pressupostos espanyols estiguin aprovats, molt probablement, el PSOE farà caure el Govern i forçaran eleccions a Catalunya sabent que guanyaran amb suports suficients per no necessitar els suports de cap partit independentista.

Josep Soler
Josep Soler
08.10.2022  ·  13:07

Primer de tot felicitar a la militancia de JUNTS per la responsabilita demostrada, votant no a continuar amb aquesta govern, presidit pel Sr. Aragones.
Tambe a voste Sr, Director pel seu article (darrerament els fa molt bons)
Despres tambe als opinants (entre d’altres, es clar) com Josep Gualló , Albert Ventura, Josep Ramon Noy. Albert Miret, Joan F Ruiz … per desbrossar tant be, la situació actual.
La veritat es que -per a mi- em resultava molt dificil creure que la resposta de la militancia de JUNTS (dic militancia que no pas càrrecs del partit) poguessin fer altra cosa que la que han fet.
Crec que el factor Josep Costa, ha contribuit -poc o molt- a decantar -per a qui tenia dubtes- el pes de la balança. No en va actes de la rellevancia protagonitazada per aquest senyor en aquell escenari, tenen influencia en el comportament dels demés.
Aragones no te talla, però es obedient a qui el mana. Qualsevol President que se senti President, ni que sigui de Comunitat Autonoma com la nostrat, per poca estima que es tingui de si mateix, mai faria el ridicul que ha estat fent, fabricant una ruptura que es a ell precisament a qui mes li passarà factura.
Es evident que qui mana de forma absoluta , i que a sobre -mes enlla de protegir els seus interessos personals- no sap capa a on va, es el Sr. Junqueras.
Es molta la gent afecta a ERC, que es manifesta encantada de veure al seu partit manant Catalunya, sense que li importin les consequencies de com es faci. Avui mateix he vist el titul d’un mur a Facdebook que deia: “PER PRIMERA VEGADA DES DEL COP D’ ESTAT DE FRANCO I LA GUERRA, ERC GOVERNARÀ SOLA”.
Aquestes accions aniran a meny, perque d’esde una euforia sense base, no es contruix res, en tot cas es dinamita com a esta fent molta gent.

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
08.10.2022  ·  13:12

Sí el ministre Illa no diu ni piu, és perquè des de Ferraz li donen aquesta ordre, doncs amb més vot popular, hauria de reclamar el govern i la presidència. Però la cosa és que l’estratègia del PSOE és molt ben trenada. Ahir 10 minuts després que JxC anunciés que deixava el govern, a Sánchez li va faltar temps per anunciar que ERC tindria tot el suport per continuar endavant. Tot plegat, fruit del pacte tàcit que mantenen aquests dos partits, que de ben segur incloia l’assetjament a JxC perquè finalment deixés el govern i via lliure a la solució hispànica del que nosaltres anomenem problema polític i ells nosa nacional.
ERC se les haurà amb aquest Poble, doncs la cosa ja passa de mida. Mantenir 15 anys de govern absolut i absolutista és el seu nirvana, el seu 7è cel. Els cismes que ERC ha patit al llarg de la seva història (els darrers 25 anys tres de molt potents) no seran res comparat amb la desintegració còsmica i sideral que patirà fruit de les horroroses de les horroroses decisions preses els darrers 5 anys amb la direcció del duet fantàstic, el mossèn i la refugiada, que pretenen eternitzar-se en el càrrec, juntament amb els seus satèl·lits i el cor de veus celestials a xarxes i mass-media.
Hi vaig militar activament de 1992 a 2018 i puc assegurar que aquesta vegada els d’anys al partit, no seran reparables. Seran definitius.

CARLES MILLAN
CARLES MILLAN
08.10.2022  ·  13:35

Magnífica anàlisi de Vicent Partal, com de costum. D’acord en tot.

Joaquim-Jordi Salvany
Joaquim-Jordi Salvany
08.10.2022  ·  15:03

Molt bé, Vicens. Critica molt encertada, encara que “suau” al meu entendre. El que ha estat fent aquest govern es frau a part dels que han votat. I el discurs d’ERC defensant el seu “independentisme” – i en Jonqueras fent valer la seva presó, com si això li dones dret a fer qualsevol cosa i a mentir com mai – es mes fals que un duro de plata. Lamentablement, el principal enemic del independisme el tenim “a dins”. I es diu ERC. S’ el ha de desemmascarar i posar en evidencia. A veure si manté els vots que ha rebut fins ara ….

PERE SIO
PERE SIO
08.10.2022  ·  15:20

Pere Aragonés fa com l’estruç, amagar el cap sota l’ala i malgrat perdre tots els suports, fa com si res passés.
En qualsevol democràcia es sotmetria a una moció de confiança o es convocarien eleccions, però això no serveix per als ineptes d’ERC.
Però ERC pot estar tranquila, el triler Pedro Sánchez “les tiende la mano para que con el dialogo i la concordia” els pugui portar al precipici per estavellar-los definitivament.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
08.10.2022  ·  15:38

Increïble manca d’autocrítica.

Roser Caminals
Roser Caminals
08.10.2022  ·  16:23

Un sector de Junts i de la CUP ha entès que, per trencar amb Espanya, s’ha de trencar amb el govern autonomista. Els que estan amoïnats pel que passi a la Generalitat–qui guanyarà les eleccions, quina coalició es formarà-segueixen atrapats dins del marc autonòmic. És fora d’aquest marc, dins d’un ampli moviment independentista, on ens hem de reunir ciutadans de tots els partits i de cap. En aquests moments, el govern liderat per ERC i el govern espanyol són una mateixa cosa.

Assumpció Cantalozella
Assumpció Cantalozella
08.10.2022  ·  16:39

Bé, el meu problema consisteix en ser l’ única persona que veu la res pública diferent que tota, tota la gent inscrita a vilaweb.cat . No em vaga seguir els punts de Vicent Partal per a analitzar la conjuntura d’avui mateix. Tinc altres punts que segueixen de dalt a baix el desastre de la no-avinença entre els 2 grups polítics protagonistes de la festa. Només puc dir-vos: quina sort!!!!! per primer cop, des del 39, ERC podrà governar sola!!! La veig a la paradeta de la Rambla els 11 de setembre…corrent quan veia polis. Endavant, President Aragonès!!! Comptes amb tots nosaltres i amb aquell 40% de la militància de Junts que no volia estripar la unitat. Per molts anys!!!!

Francesc Casajuana
Francesc Casajuana
08.10.2022  ·  17:04

A la mateixa data de les eleccions jo ja sabia que el govern no compliria i que la taula de diàleg era un diàleg “simbòlic”. No tinc cap bola de vidre i crec que tampoc sóc l’únic que ho veia així. Per tant, vull pensar que si altres “han trigat” 16 mesos en descobrir-ho, crec que o eren ingenus (cosa que dubto) o perseguien un interès diferent al què ens estan venent.

En aquests 16 mesos ERC ha fet el mateix que en Torra quan governava, per a assolir la independència. És a dir: res.

Com cantava Fermín Muguruza fa uns anys (Ideien kontrabandoa): “independència” no és un nou model de cotxe ni una marca de colònia.

Cap partit del triangle de les Bermudes: Junts, ERC i CUP, cap d’aquests demostren anar en direcció cap al nostre Dáil Éireann, l’única eina realment efectiva com ha demostrat la història. Aquí tenim un referent semblant, si es fa bé podria funcionar, si no es fa bé serà una altra cortina de fum. També reconec que ara per ara, tampoc hi confio.

Mercè ariza
Mercè ariza
08.10.2022  ·  17:08

Sisplau agrairia que algú m´expliques com entrar a aquest blog recomenat per el Sr Ruiz.Ho estic intentan i no m´en surto.gracies.
“Remeto a la gent a llegir el BLOG publicat per Jordi Sanauja el passat 1 de Setembre.”

Carme Andrade
Carme Andrade
08.10.2022  ·  17:34

Doncs bé, si la gent d’a peu hem estat decisius en els darrers esdeveniments, ens queda molta feina en un tema cabdal: la denúncia de la manipulació a què està sotmesa la CCMA per part d’un sol partit.

jma vialis
jma vialis
08.10.2022  ·  18:06

Analutzan la situació s’ha de parlar de ERC I JUNTS.
No som europa i tenim una idea de la democracia coixa com la que te Espanya.
El govern pinta poc qui mana es Junqueras no Aragones. .Avui Junqueras ha dit no pactaran els presupostos amb el psc , no ho ha dit Aragones.
El paper de JUNTS no l’ha decidit els compromisaris , els caps del partit si no l’assamblea.
Qui va tenir l’infantil idea de fer un partit assambleari com la Cup ?
Quin beneit !!!
De qui ca ser l’idea de plantejar una hipotètica Qüestió de Confiança a Aragones.
Podriam matisar durant pàgines.
En fi continuarem caminant per aquest pais erm de tantes coses.

David Mascarella
David Mascarella
08.10.2022  ·  19:15

En el seu anàlisi no ha fet cap referència a la divisió del vot de Junts. Simplement és rellevant, crida l’atenció…

Albert Barrachina
Albert Barrachina
08.10.2022  ·  19:36

Tinc uns quants dubtes respecte al que ha passat i que en Partal descriu prou bé.
En primer lloc, jo crec que el cas Puigneró va ser una provocació a Junts: “a veure què fas ara que esbandeixo un dels teus puntals”. “A veure si t’agenolles ara”. Aragonès estava segur que els altres membres del govern voldrien conservar la poltrona i acabarien ballant la seva música, la qual, en realitat, és la de mossèn Jonqueres. El cop testosterònic no els ha sortit bé.
En segon lloc, Junt ha fet una jugada forta: consultar les bases. D’aquesta manera no havien de dimitir o no com a iniciativa pròpia. A títol personal no es cremaven tant com si haguessin sortit, en certa forma com si haguessin traït. Es deuen sentir “recuperables”.
En tercer lloc, com ho sabem, són les bases que han decidit. Però no molt més que el 50% de la militància, que són els que han votat (o m’equivoco?). Crec que alguns consellers/conselleres haurien venut son pare i sa mare per seguir a la palestra. Auguro un cert mal ambient a Junts.
I finalment, com s’ha dit en alguna editorial, mossèn Jonqueres és un dèspota i un ideòleg de baixa pacotilla. Com a ideòleg, té les seves bases quadrades en rengleres de cinc al pati d’entrenament. No permet la dissidència, però això no vol dir que no n’hi hagi. Serà més complicat, però també auguro mar de fons al partit autonomista del mossèn.

Mercè Duran
Mercè Duran
08.10.2022  ·  19:43

A Marià Armengol: Belphegor for ever.
Dit això, em fan molt de riure tots els tertulians satèl·lits d’ER.
Fins ahir dient que Junts no marxaria perquè si jugaven molt…etz i avui tots estarrufats perquè havien marxat, sembla que ja els troben a faltar

Núria Boniquet
Núria Boniquet
08.10.2022  ·  20:06

Ramon Tudela, el Brexit es va dur a terme amb un escàs 51% a favor
Perquè us sembla poc demòcrata que el 52% d’independentistes podés ser aplicat ?

Tomas Pérez
Tomas Pérez
08.10.2022  ·  20:53

1.- Menystenir al soci de govern fins a la degradació total, ha provocat la implosió de les bases del partit de coalició.

2.- La força del carrer ha incidit sobre el futur del partit. Tambe la pressió de la “inexistent bombolla de twitter”.

3.- No dimiteix per a guanyar el temps que pugui i refer l’estratègia de cara als propers comicis.

Francesc Josep Robert
Francesc Josep Robert
08.10.2022  ·  20:54

Totalment d’acord amb l’article.

A mi el que em fa gràcia és aquesta cosa que pregonen els d’ERC de fer un “govern que promogui polítiques socials per cobrir les necessitats de les ciutadanes i els ciutadans”. Algú d’aquesta colla que s’anomenen d’esquerres i progressistes saben com fer quelcom d’això en un país represaliat, amb una Generalitat que no pot fer cap llei ni tant sols declaracions ni res de res, i al que roben 20.000 milions d’euros cada any? Em sembla que aquesta colla ja sospiten que no se’ls creu gaire gent.

Joan Royo
Joan Royo
08.10.2022  ·  23:21

Junts no és Convergència, això és el que ha passat i passarà, per molta manipulació d’ERC i altres herbes verinoses hagen escampat en els darrers anys. Malgrat els mitjans que dominen, catalans i espanyols, Junts no és Convergència. Malgrat TV3, convertida en una tv autonòmica d’entreteniment, ha,ha,ha,hi,hi,hi. Ahir a TV3 comentaven el resultat de la votació, connectaven amb dos “experts”, un de la Vanguardia i l’altre del Periódico. No cal dir res més.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes