Les connexions del Grup Planeta amb el complot de Fernàndez Díaz

  • El grup editorial no té previst fer fora el seu cap de seguretat Antonio López López

VilaWeb

Redacció

28.06.2016 - 22:00
Actualització: 29.06.2016 - 01:31

El Grup Planeta no té previst de despatxar el seu cap de seguretat, Antonio López López, que ara com ara continua al càrrec, segons que informen a VilaWeb fonts de l’empresa. Recordem que López López apareix a la conversa entre el ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández, i el cap de l’Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, que el diari Público ha fet públiques, en què es demostra un complot antiindependentista des de les altes esferes del poder. Concretament, sembla que l’any 2014 el cap de l’Oficina Antifrau va demanar l’ajut al Grup Planeta per a investigar al pare d’Oriol Junqueras. Heus ací el fragment de l’entrevista:

«Jo ara intento convèncer el Grup Planeta perquè em faci una investigació –però que no hi aparegui ningú i no sigui gens sospitosa– d’una informació que em va arribar i que no sé si es veritat (i per això no m’atreveixo a prendre-me-la com a tal i l’externalitzo perquè algú la investigui com cal), que és un enriquiment del pare d’Oriol Junqueras al municipi de Puigcerdà, en terrenys i més. (…)He parlat amb el director de seguretat de Planeta, que és un home de la policia, Antonio López López, i li he dit: ‘Escolta, sabent com pensa José Manuel Lara, ens interessa. Si vols, ho podeu fer vosaltres. A mi m’interessa que comproveu adjudicacions, requalificacions, en nom o com a apoderat en els últims vuit anys. Que hi apareguin noms i tal. I després dóna-m’ho, que ja ho posaré en ordre jo’.»

Antonio López López, comissari de policia
En la compareixença de Daniel de Alfonso al Parlament de Catalunya (vídeo), el cap de l’oficina antifrau va donar més detalls sobre Antonio López López. Segons De Alfonso, l’actual cap de seguretat del Grup Planeta havia estat comissari de policia, i és amic personal seu. Concretament, va dir-ne:

«Em sap greu per aquest grup editorial que no té res a veure amb tot això, però res. Però com que surt el seu nom, i per a netejar-ne la possible sospita o màcula, que ha d’estar immaculat, ho explico: a mi em ve a veure entre moltes altres persones un detectiu privat d’un cert renom. I em porta una certa informació. Li dic que si l’ha obtinguda de manera il·lícita ni la tregui del maletí, que no em serveix de res. No puc investigar el que em proposa, perquè no tinc ni el personal ni els mitjans. I li dic: ‘Pensa alguna altra cosa.’ I em diu: ‘Tinc una idea; tu tens un conegut. Va ser comissari de policia aquí. Sé que sou bons amics. T’has avingut amb tots els comissaris de policia al llarg de la teva vida professional com a jutge. Sé que sou amics. Parla’n amb ell. Ell està al capdavant d’un determinat grup empresarial i editorial. Pregunta-li-ho. Em sembla que ells estarien disposats a col·laborar.»

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, al Parlament (Foto: ACN)
Daniel de Alfonso, al parlament (fotografia: ACN).

Jo li dic: ‘Mira, si a tu no et puc pagar perquè no tinc ni fons reservats ni mitjans de cap mena, doncs encara menys puc pagar un equip de seguretat d’un grup editorial que em demanarà més diners.

I em diu: ‘No, no. Parla’n amb ell, perquè potser t’ho poden fer.’

I això és el que vaig fer. Vaig parlar-ne amb aquest policia. Ex-policia. I l’ex-policia, com a bon amic, em va rebre. I efectivament l’ex-policia ho va consultar. I al cap de tres o quatre dies em diu: ‘Mira, no. Que no hi veiem res. Que no.’ I això és el que va passar. Ni més, ni menys.»

‘Antonio López López no fa classes a la UB’
Entre els professors del màster de seguretat privada que imparteix la Universitat de Barcelona (UB), hi ha un senyor que es diu Antonio López López. VilaWeb s’ha posat en contacte amb el director del màster, Carlos Villagrasa Alcaide: ‘El mateix nom, persones diferents. L’Antonio López López que fa classes aquí no és del Grup Planeta. Treballa per a El Corte Inglés.’ El setmanari la Directa va publicar la setmana passada aquesta informació sobre policies, i ex-policies, que treballen de caps de seguretat de grans empreses al país. Són policies que es passen a la privada.

El Grup Planeta i la maniobra contra Mas
Un altre moment en què apareix el nom del Grup Planeta és quan Daniel de Alfonso informa Jorge Fernández Díaz que diversos empresaris estan al corrent, i veuen bé, una operació per a fer fora Artur Mas del capdavant de CDC, i substituir-lo per Germà Gordó. Concretament, el cap de l’Oficina Antifrau diu això a Jorge Fernández Díaz: «He mogut fils pel meu compte. Sempre he anat proposant idees i quan he anat a parlar amb empresaris… T’ho resumeixo molt. Hem anat parlant amb Isidre Fainé: esmorzars cada mes i comentem coses; amb José Luis Bonet [Freixenet], que fins i tot ve als dinars que jo organitzo a Santander a l’estiu; amb Julio Fernández, de l’associació d’empresaris gallecs de Catalunya; amb José Manuel Lara [Grup Planeta]… I vas parlant amb empresaris forts i diuen: ‘D’això n’has de parlar, aquesta és la sortida.’»

El Grup Planeta i el procés d’independència

José María Lara Bosch (Foto: ACN)
José María Lara Bosch (Foto: ACN)

Les converses entre Daniel de Alfonso i Jorge Fernández Díaz van ser l’any 2014, quan el Grup Planeta era presidit per José Manuel Lara Bosch (1946-2015), que es va morir poc temps després. Lara Bosch va ser un dels empresaris catalans que més es va pronunciar contra el procés d’independència català. Va arribar a afirmar que si es declarés la independència traslladaria la multinacional fora de Catalunya.

Un cop mort Lara Bosch, l’equip directiu que li va succeir va reafirmar-se en la mateixa direcció. El president del grup, José Crehueras, va dir que la posició del grup ‘és inequívoca’ i el fill menor i conseller delegat del grup, José Lara García, va dir durant la gala dels premis Planeta: ‘Crec que avui pensem exactament igual que el meu pare va dir el 2012’, i que ell ‘no era qui’ per a rectificar el seu pare.

El Grup Planeta i el franquisme
El Grup Planeta va ser fundat per l’avi dels actuals hereus, José Manuel Lara Hernández, que va néixer el 1914 a El Pedroso, Sevilla, i que va acabar essent capità a la Legió espanyola. Va entrar amb les tropes de Franco per la Diagonal de Barcelona. Dels inicis de Lara Hernández, tothom en recorda el nas per als negocis. L’increïble habilitat per a fer diners. Poca gent en recorda cap més habilitat. Tret de gent com ara Xavier Borràs, que va penjar aquest apunt a internet. Son germà, Enric Borràs, fa anys ja hi havia penjat aquests altres dos parlant d’això mateix (1 i 2): el Lara vell, a vint-i-dos anys, entrant amb les armes a la mà a les impremtes de Barcelona. Robant i amenaçant els impressors. En aquest article de VilaWeb, Enric Borràs deia: ‘En Lara feia allò que volia, perquè era el president del sindicat vertical d’arts gràfiques. Amb aquest càrrec, i armat, entrava a les impremtes. Així va començar l’acumulació de capital de l’empresa Lara.’

El Grup Planeta i les televisions

La Sexta NocheGairebé un segle després que l’avi Lara comencés l’editorial, l’actual Grup Planeta és una multinacional que s’estén molt més enllà dels llibres. El poder del grup es troba sobretot a les televisions i mitjans de comunicació. La web del grup explica tota sola fins on arriba el seu poder: ‘És accionista de referència del diari La Razón i d’Atresmedia, que inclou els canals de televisió Antena 3, La Sexta, Neox, Nova i Mega; les emissores de ràdio Onda Cero, Europa FM i Melodía FM; producció de cinema i televisió; portals de televisió i cinema online; i gestió de publicitat multimèdia (televisió, ràdio i internet)’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor