Les 5 perles de les 10: Mallorca vista des de Barcelona; la Nets, la Noti i el Petri 25 anys després…

VilaWeb
Redacció
08.02.2016 - 21:45
Actualització: 08.02.2016 - 22:36

1a perla. Fotografies de l’espectacular albirament de Mallorca des de Barcelona. La pluja i sobretot el vent d’aquestes últimes hores han permès que el cel quedés prou net perquè avui es pogués veure Mallorca des de Barcelona, concretament des d’alguns punts de la serra de Collserola. Aquest albirament és possible unes quantes vegades l’any, i permet de distingir el perfil de la serra de Tramuntana. Alguns usuaris n’han publicat les fotografies a Twitter.

 

2a perla. El Petri, la Nets i la Noti recorden l’inici del Club Super 3, vint-i-cinc anys després.

super3fiu

Aquesta setmana farà vint-i-cinc anys de la primera emissió del Club Super 3, que va començar essent un programa que emetia sèries de dibuixos animats i que intercalava esquetxos protagonitzats per tres personatges que van acabar tenint una enorme popularitat: el Petri, la Nets i la Noti, que interpretaven els actors Ramon Peris, Victòria Pagès i Montse Puga, respectivament. Tots tres s’han retrobat avui a l’estudi de RAC-1, entrevistats per Jordi Basté, i han recordat algunes anècdotes de l’inici del Súper 3. Per exemple, Peris recorda d’on venia el nom del Petri: ‘Arran dels Jocs Olímpics, vam pensar de fer referències a Barcelona. El nom del Petri era pensant en el carrer de Petritxol, i el color groc i negre en els colors del taxi.’

I Victòria Pagès recorda com els va sorprendre el gran impacte i popularitat que va agafar de seguida el programa. ‘Jo passejava pels carrers i els nens cridaven i m’assenyalaven’, recorda.

Escolteu aquest fragment de l’entrevista:

 

3a perla. La impressionant fotografia panoràmica de San Francisco que permet de descobrir-ne els mínims detalls.

San Francisco

San Francisco ha estat notícia aquest cap de setmana arran de la Super Bowl 50. Tot i que l’estadi era a Santa Clara, San Francisco ha estat durant setmanes al centre de l’actualitat esportiva dels EUA, amb milions de visitants atrets per les nombroses activitats relacionades amb la final de la lliga de futbol americà.

Entre les moltes propostes, n’hi havia una d’accessible directament per internet. És la Bud Light CityCam, una impressionant fotografia panoràmica de tota la ciutat en 360 graus i de 2.800 gigues. L’altíssima resolució permet de fer zooms de gran abast, amb els quals es poden veure amb precisió els vehicles que circulen pel pont Golden Gate, situat a més de cinc quilòmetres de distància d’on es va fer la fotografia.

L’aplicació, patrocinada per una empresa cervesera, deixa als usuaris la possibilitat de compartir els fragments de la fotografia que hagin seleccionat.

4a perla. ‘Gora la meva bicicl-ETA’: la resposta crítica de la xarxa a la detenció dels titellaires.

La detenció i empresonament a Madrid de dos titellaires de la companyia andalusa Títeres desde Abajo ha causat indignació, i també moltes mostres de suport als detinguts a la xarxa. Els van detenir arran de la representació de l’obra ‘La Bruja y Don Cristóbal. A cada cerdo le llega su San Martín’, una crítica àcida del sistema i els seus mètodes, que incorpora referències a l’anarquisme. En un moment de la peça, la policia persegueix i colpeja un titella i li posa al costat un cartell amb la llegenda ‘Gora Alka-ETA’.

Un jutge de l’audiència espanyola, Ismael Moreno Chamarro (vegeu-ne el perfil i l’historial), ha ordenat l’ingrés a presó sense fiança de Raúl García Pérez i Alfonso Lázaro, acusant-los d’apologia del terrorisme. Arran de l’escàndol organitzat, l’Ajuntament de Madrid també ha anunciat una investigació sobre el cas.

Hi ha hagut moltes denúncies d’atemptat contra la llibertat d’expressió, i de suport als detinguts, amb l’etiqueta #libertadtitiriteros. Vegeu-ne una mostra:

 

5a perla. La preservació del delta de l’Ebre i l’independentisme, en un reportatge de la BBC.

‘Els ambientalistes diuen que una de les àrees humides més importants d’Europa és amenaçada, mentre Espanya i Catalunya discuteixen sobre el futur del riu Ebre.’ Així comença el reportatge que la web de la cadena BBC ha dedicat a la reivindicació de la Plataforma en Defensa de l’Ebre i al futur del riu i del delta. La informació, signada pel periodista Matt McGrath, comença destacant la multitudinària manifestació d’ahir a Amposta, convocada per la PDE.

I tot seguit detalla els arguments ecològics que qüestionen el projecte hidrogràfic impulsat pel govern espanyol. ‘L’element més important en la preservació del delta, que s’enfronta a grans desafiaments de desenvolupament humà. Els sediments protegeixen la integritat dels aiguamolls i hi eviten l’entrada d’aigua salina’, explica el reportatge, que recull declaracions del doctor Carles Ibáñez, de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries de la Generalitat de Catalunya.

‘El problema més important és la manca de grans inundacions. Antigament, aquesta era la manera de portar el sediment de sorra a la desembocadura del delta, però ara ja no passa, no només a causa de la regulació, sinó de les preses. Cerquem un cabal dels rius que hauria d’incloure aquestes inundacions d’una forma controlada’, explica Ibáñez a la BBC.

Podeu ampliar la informació ací.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any