Les 5 perles de les 10 en 2 minuts

VilaWeb
Redacció
01.12.2015 - 21:55
Actualització: 01.12.2015 - 22:48

1a perla. Enganxada entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias sobre l’autodeterminació de Catalunya.

Ahir a El País hi hagué un debat entre el candidat del PSOE a les eleccions espanyoles del dia 20, Pedro Sánchez; el de Podem, Pablo Iglesias; i el de Ciutadans, Albert Rivera. Un dels moments més destacats del debat fou l’enganxada entre Sánchez i Iglesias a propòsit del dret d’autodeterminació de Catalunya. Iglesias fou l’únic que va defensar que es fes un referèndum sobre la independència, i el candidat socialista va atacar-lo per aquest motiu, dient-li que no hi havia cap constitució del món que reconegués el dret d’autodeterminació. Iglesias li va respondre que Escòcia bé havia pogut votar, i va acusar Sánchez d’utilitzar arguments propis de la caverna mediàtica espanyola.

—Pedro Sánchez [P.S.]: Jo he parlat amb constitucionalistes i em sorprèn molt la teva proposta del dret d’autodeterminació de diversos territoris en el nostre país. Em diuen que ara mateix al món no hi ha cap constitució de cap país que reconegui aquest dret.

—Pablo Iglesias [P. I.]: I per què van votar a Escòcia?

—P. S.: N’hi havia hagut, n’hi havia hagut.

—P. I.: A Escòcia per què van votar, Pedro?

—P. S.: Saps quin país incorporava a la constitució el dret d’autodeterminació? Saps quin?

—P. I.: La Unió Soviètica! Uuuu, quina por!

—P. S.: La Unió Soviètica, el teu model.

—P. I.: Estic convençut que si alguns socialistes entenguéssiu Catalunya com la va entendre el senyor Maragall entendríeu coses….

—P. S.: No em donis lliçons, Pablo. Pactes amb Bildu, amb Batasuna, a Navarra, i això no és un projecte de país per a Espanya.


2a perla. La ‘proesa’ d’un home del temps gal·lès pronunciant un topònim de 58 lletres.

El municipi de Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch, al País de Gal·les, té el títol de topònim més llarg d’Europa. Aquesta setmana hi ha fet tan bon temps, que ha arribat a una de les temperatures més altes de la Gran Bretanya i, per això, aquest llarguíssim nom que significa una cosa així com ‘Capella de Santa Maria de l’avellaner prop del remolí ràpid i de la capella de Sant Tisili de la cova vermella’ ha aparegut en un mapa de l’oratge de la cadena Channel 4. Això no va ser cap impediment perquè l’home del temps del canal, Liam Dutton, en comentés la temperatura i pronunciés, sense esforç aparent, el topònim d’una tirada.


3a perla. Un dron capta unes imatges espectaculars dels Orgues d’Illa.

Els Orgues d’Illa, al Rosselló, són un espai natural protegit que rep milers de visitants cada any. Ara, gràcies a un vídeo enregistrat per un dron, es pot observar aquest paratge tan característic a vista d’ocell. Aquest vídeo va ser filmat el dia 7 de novembre per l’empresa Drone Expert, que va haver de demanar permís a l’ajuntament d’Illa.


4a perla. Els impressionants anuncis ‘retocats’ dels espònsors de la cimera del clima de París. Abans de la cimera del clima (COP21) que es fa a París, el col·lectiu anglès Brandalism ha ideat una enginyosa campanya per a posar en evidència el doble joc de moltes de les empreses que patrocinen aquesta reunió mundial, impulsada per l’ONU. Fent gala del seu nom, un joc entre brand (‘marca’, en anglès i francès) i vandalisme, una vuitantena d’artistes de carrer convocats per aquest grup ‘han retocat’ durant el cap de setmana tot d’anuncis d’aquestes empreses presents als carrers de París.

Segons Brandalism, els últims dies s’han enganxat sis-cents cartells publicitaris amb missatges lleugerament modificats de marques com ara l’automobilística Volkswagen, la petroliera Total, l’aerolína Air France i la química Dow Chemicals. També han estat parodiats als espais publicitaris de l’empresa JCDecaux, patrocinador oficial de la reunió, tot de caps d’estat com François Hollande, David Cameron, Barack Obama, Angela Merkel i Shinzo Abe.

Joe Elan, de Brandalism, ho justificava en un comunicat: ‘Esponsoritzant les negociacions climàtiques, empreses que pol·lueixen molt, com Air France i Engie, poden vendre’s com si formessin part de la solució del canvi climàtic, malgrat que són part del problema.’ Amb l’acció, han volgut denunciar ‘el domini complet de les multinacionals sobre les negociacions de la reunió del COP21’.


5a perla. Un jugador de la NBA falla vint-i-dos tirs lliures consecutius. El jugador de bàsquet de Los Angeles Clippers, DeAndre Jordan, ha batut un rècord per a oblidar. Ha fallat vint-i-dos tirs lliures en un sol partit. Ha estat incapaç d’encertar-ne ni un de sol al partit que el seu equip ha jugat contra els Portland Trail Blazers. Vegeu el vídeo:

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any