La Xina estudia de prohibir la roba “que pugui ferir els sentiments del poble xinès”

  • La nova llei donaria molt de poder a la policia per a decidir qui vesteix d'una manera que pugui ser considerada ofensiva per l'estat

VilaWeb
Una dona comprant sabates en una botiga de Beijing. (Fotografia de Wu Hao).
The Washington Post
08.09.2023 - 21:40

Bloomberg

Pequín. Molta gent a la Xina ha expressat la seva preocupació per un possible canvi legal que permetria d’imposar multes i, fins i tot, penes de presó als qui ofenguin la sensibilitat del govern fent servir una vestimenta inadequada.

El comitè permanent de l’assemblea legislativa xinesa ha publicat un esborrany de les revisions que considera de fer a la llei en què es prohibiria una sèrie de comportaments, incloent-hi vestimenta i discursos “perjudicials per a l’esperit del poble xinès i que fereixen els sentiments del poble xinès”.

Els legisladors no han detallat exactament a quina mena de roba es refereixen, però sí que han aclarit que podria comportar detencions de quinze dies i multes fins a 5.000 iuans (636 euros). I han inclòs aquesta llei entre les prioritats d’enguany.

Fins ara, aquesta mena de censura no ha estat generalitzada, però hi ha hagut episodis que han arribat al gran públic. Per exemple, la policia de Suzhou, una ciutat prop de Xangai, va detenir una dona l’any passat per portar un quimono en públic.

La Xina té una llarga disputa amb el Japó sobre les seves accions durant la Segona Guerra Mundial, un conflicte que ha estat agreujat recentment per la decisió de Tòquio de vessar aigües tractades de la planta nuclear de Fukushima.

Les autoritats també han reprimit persones que portaven samarretes amb arcs de Sant Martí en alguns concerts i que distribuïen banderes amb aquest símbol pro-LGBT en un campus universitari. L’episodi més conegut va tenir lloc a la prestigiosa Universitat de Tsinghua, on dos estudiants van rebre un advertiment oficial perquè no ho tornessin a fer.

Molts usuaris de les xarxes socials xineses han expressat la seva preocupació pel canvi proposat a la llei, i alerten que podria ser massa restrictiu. Un usuari de Weibo, amb el nom de Nalan Lang, va preguntar com sabrien les autoritats en quin moment es veurien ofesos els sentiments de la nació. “L’esperit de la nació xinesa no hauria de ser fort i resistent?” va demanar-se. “Per què pot ser ferit fàcilment per una simple vestimenta?”

Du Zhaoyong, que es presenta com a advocat a Weibo, també va escriure en una publicació que aquesta llei portaria, sens dubte, “una enorme incertesa” i “obriria àmpliament la porta a sancions arbitràries i no autoritzades”. Posteriorment, la publicació va desaparèixer.

També a Hong Kong els grups de joves que vesteixen de negre, color que es va convertir en el símbol de la revolta a final de la dècada passada, acostumen a ser identificats per la policia.

Bloomberg News no ha aconseguit de posar-se en contacte amb Du, ni ha rebut resposta del Congrés Nacional del Poble, a qui havia demanat de comentar la qüestió.

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any