La Setmana del Llibre en Català, un model d’èxit

  • Es farà del 6 al 15 de setembre i s'hi presentaran 260 novetats

VilaWeb
La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, al mig. A la seva dreta, Joan sala, president de la Setmana. A la seva esquerra, Esteve Caramés, de l'ICUB.
Montserrat Serra
18.07.2019 - 21:50
Actualització: 18.07.2019 - 21:58

La Setmana del Llibre en Català, organitzada per l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, es farà, per 37a vegada, del 6 al 15 de setembre a la plaça de la Catedral de Barcelona. L’ha presentada el seu president, l’editor Joan Sala, i ha presidit l’acte la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga. Tant la consellera com el director de sectors culturals de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), Esteve Caramés, han destacat que la Setmana del Llibre en Català era un model d’èxit vists els resultats aconseguits aquests darrers anys i la volada que havia pres el projecte, que fins i tot es troba en una situació que li serà difícil de créixer gaire més.

Aquest model d’èxit que es pregona se sustenta amb algunes dades: la Setmana tindrà 219 expositors, repartits en 62 mòduls (188 editors, 16 llibreries, 1 distribuïdora i 14 institucions), fet que suposa un increment del 7,5% (s’ha de recordar que l’any passat el nombre d’expositors va créixer un 25,2%). Són deu dies en què es faran 270 activitats, 60 de les quals adreçades al públic familiar i jove. Es presentaran 260 novetats editorials i hi haurà 250 autors que signaran durant la Setmana.

D’uns anys ençà, fruit de l’èxit de la Setmana, els editors en llengua catalana avancen les novetats de tardor a final d’agost o primer de setembre, per presentar-les durant la Setmana. En els calendaris anuals de les editorials es marquen tres moments que cal atendre, perquè els llibres tenen una visibilitat especial: Sant Jordi, la Setmana del Llibre en Català i les festes de Nadal. Per això, moltes editorials guarden alguns dels seus millors autors per a la represa literària de després de l’estiu.

Novetats editorials

Enguany presentaran novetat: Ferran Torrent, Poder contar-ho (Columna); Martí Domínguez, L’esperit del temps (Proa); Albert Sánchez Piñol, Homenatge als caiguts (recull d’articles, Rosa dels Vents); Xavier Bosch, Paraules que tu entendràs (Columna); Najat El Hachmi, Sempre han parlat per nosaltres (Edicions 62): Joan Santanach, Els vius (Meteora); Isabel-Clara Simó, La sarbatana (Alrevés); Màrius Serra, Jugar-s’hi la vida (Amsterdam Llibres); Bel Olid, Follem? (Bridge).

També es presentaran traduccions com ara Escapada rebel cap a la llibertat (Comanegra), de William McLellan; Senyals i símbols (Godall), de Vladímir Nabókov; La noia que va viure dues vegades, de l’escriptor i periodista David Lagercrantz, autor del tercer lliurament de la saga Millenium, que enguany és el convidat internacional de la Setmana.

Al marge dels autors estrangers, enguany la Setmana també acull per tercera vegada la trobada de divuit editors i agents internacionals, dins de la proposta anomenada Making Catalan Literature Travel for Internacional Publishers and Agents, que organitza l’Institut Ramon Llull, i on se’ls preparen 420 reunions, conferències i visites. I hi tornarà a haver un expositor, del qual s’encarregarà la llibreria Jaimes, on s’oferiran llibres d’autors catalans publicats en altres llengües, per captar també els turistes lectors (encara són molts els qui passen per l’avinguda de la Catedral per aquestes dates).

Enguany, el 23è Premi Trajectòria serà per als fundadors, fa més de cinquanta anys, de la distribuïdora les Punxes, Margrit Lömker i Oriol Serrano. I es concedirà el Premi Especial la Setmana a la revista Cavall Fort.

Una Setmana de Països Catalans

La consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, que ha dit que defensava fermament la Setmana, ha destacat que durant deu dies el llibre en català, ‘de tots els Països Catalans’ ha recalcat, era present i visible davant la catedral de Barcelona. Efectivament, hi seran presents institucions, associacions i segells editorials d’Andorra, Catalunya Nord, les Illes Balears i el País Valencià, amb la participació del Ministeri de Cultura del Govern d’Andorra, l’Associació del Llibre del Pirineu, l’Associació d’Editors d’Andorra, l’Institut d’Estudis Andorrans, l’Associació d’Editors del País Valencià, el Gremi d’Editors de les Illes Balears i l’Institut d’Estudis Baleàrics. Tots ells tindran una presència molt destacada durant la Setmana.

La consellera ha destacat el nombre d’àmbits del departament implicats en la Setmana i, d’una manera poc elegant i paternalista, ha dit als organitzadors que n’havien d’estar contents.

Entre les novetats d’enguany, destaca una comissió de selecció d’activitats que ha vetllat per donar una oferta de qualitat, varietat i més equilibrada pel que fa als diversos públics, també l’infantil i juvenil. I es crearà un espai radiofònic dins la fira, que serà el nou espai on es presentaran llibres, es donaran informacions pràctiques i es relataran alguns fets que s’esdevinguin durant la Setmana. Enguany, també es canviarà la cervesa per una copa de vi, ja que la DO Catalunya patrocinarà l’espai ‘Fem una copa amb…’, per on passaran escriptors com Jordi Lara, Marc Pastor, Irene Solà, Toni Sala, Mireia Sallarès, i un acte amb diversos autors i editors de Quaderns Crema.

El pressupost de la Setmana ronda els 500.000 euros, dels quals 145.000 els aporta la Conselleria de Cultura. Els diners es reparteixen en els dos eixos centrals de l’esdeveniment: per una banda, la fira d’expositors, i per una altra, el festival literari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any