20.07.2020 - 19:30
|
Actualització: 20.07.2020 - 19:50
TEMA DEL DIA
Coronavirus. L’excusa del coronavirus li ha anat molt bé a la casa reial espanyola per a evitar una visita a Barcelona que hauria estat conflictiva i que hauria fet visible una vegada més la ruptura de Catalunya amb la monarquia espanyola. En una puntuació entre 0 i 10, el 60,3% dels catalans posen un 0 a la monarquia espanyola i només un 7,7% l’aprova amb un 5, segons una enquesta del CEO, amb una pregunta que el CIS no s’atreveix a fer a les enquestes, tot i que hi ha presumptes republicans al govern espanyol. El rebuig a la monarquia a Catalunya va molt més enllà de les fronteres electorals de l’independentisme i abraça la majoria de la societat, tot i que continua rebent suports mediàtics importants.
Malgrat les dades, la casa reial continua mirant de posar amb calçador visites a Catalunya dins les rondes autonòmiques perquè no es digui que ha perdut el control del territori. Després d’haver ajornat la que havia de fer divendres a Barcelona i Figueres, Felip VI ha aterrat a l’aeroport de Reus i, amb un Mercedes blindat, ha accedit al monestir de Poblet, on a la porta l’esperaven quinze militants de Vox exhibint banderes espanyoles. Mentrestant, milers de persones que protestaven contra la visita eren aturades pels Mossos d’Esquadra, que han hagut d’endarrerir el cordó de seguretat fins a la muralla del monestir i han fet servir una violència incomprensible contra els manifestants pacífics.
La cosa més lamentable de la injustificable actuació dels Mossos era el procés de selecció dels manifestants: han deixat passar els d’extrema dreta i han carregat contra els independentistes. El Departament d’Interior s’ha excusat dient que tot el dispositiu de seguretat el comandava la casa reial espanyola, inclosa l’ordre de deixar passar els pro-monàrquics amb banderes espanyoles i barrar el pas als manifestants independentistes. Si és així, encara és més greu perquè vol dir que els Mossos no són la policia de Catalunya sinó la policia de la monarquia espanyola. El govern de Quim Torra no pot acatar una decisió que vulnera clarament el dret de manifestació. Som davant actuacions fora de tota lògica policial i de seguretat i amb un biaix ideològic favorable a l’extrema dreta que comença a ser persistent. Entre les abraçades a la plaça d’Artós de Barcelona i el filtre de manifestants a Poblet, hi ha un amiguisme entre ultres i policies inacceptable al cos dels Mossos d’Esquadra, al marge d’on vinguin les ordres.
La desproporcionada actuació de la Brimo ha tapat l’èxit de la convocatòria de la protesta, que ha estat multitudinària, i el fracàs institucional de la visita borbònica. En l’àmbit polític, és molt significatiu que només Vox reivindiqui al carrer la figura de Felipe VI, i que les úniques autoritats que el rebin siguin del PSC. Cap membre del govern català hi ha assistit i els reis espanyols han estat acompanyats pel ministre de Sanitat espanyol, Salvador Illa, i la sempre fidel delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera. La presència d’Illa no era per motius sanitaris sinó electorals, perquè ja sona com a candidat del PSC a les pròximes eleccions catalanes. I, mentrestant, l’independentisme ha tornat a donar mostres de la seva capacitat de mobilització i d’adaptar-se a la clandestina agenda borbònica, malgrat les limitacions de mobilitat imposades per la pandèmia de la covid-19.
MÉS QÜESTIONS
Compromís i Podem condemnen l’atac feixista contra el Casal Popular de Castelló. Un incendi provocat va calcinar el local del Casal Popular de Castelló la matinada de dissabte a diumenge. Partits com Compromís i Podem han condemnat l’atac i l’han atribuït a l’extrema dreta. Fonts de la policia local de Castelló han explicat que l’atac es va cometre cap a les 04.15 i va calcinar totes les instal·lacions. Membres del Casal han recordat que la setmana passada l’extrema dreta ja va atemptar contra el local segellant-ne les portes i que van reivindicar l’acció com a ‘Abascal Army’, en referència al dirigent de Vox. El col·lectiu ha explicat que aquest espai era un punt de referència per als veïns del barri de la Guinea, per les classes de voluntariat docent, les donacions de roba i menjar i l’oficina d’atenció obrera i el cicle de cinema infantil. Tot i que Vox s’ha desmarcat dels fets, Compromís i Podem no han dubtat a assenyalar l’extrema dreta. El diputat de Compromís Josep Nadal ha donat suport als responsables dels casals i ha recordat: ‘Per més que els feixistes ataquen, sempre seran minoria als nostres carrers’. Per la seva banda, el regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Castelló i portaveu d’Unides Podem, Fernando Navarro, ha recordat que qui alimentava discursos d’odi alimentava atemptats d’odi de la ultradreta, en referència a Vox, i ha donat suport a un casal que considera més necessari que mai per la tasca social que fa.
Polèmica pel català al Consell d’Eivissa. L’Institut d’Estudis Eivissencs (IEE) ha lamentat que el ple del Consell d’Eivissa aprovés, el passat 17 de juliol, una proposta de resolució per a demanar al govern que modifiqués les condicions per a la contractació pública, de manera que acreditar el coneixement de la llengua catalana deixés de ser un requisit. La votació va tenir el suport de Podem, que després va dir que havia estat un error, però la proposta ja havia estat aprovada. L’IEE considera que la defensa i la promoció de la llengua pròpia d’Eivissa i Formentera han d’estar sempre per sobre de qüestions conjunturals i dels vaivens polítics i econòmics, i que facilitar els procediments de contractació de personal no pot ser una excusa per a rebaixar la consideració legal que es mereix la llengua pròpia. L’Institut qualifica de lamentable que els partits aprofitin la difícil situació social, econòmica i sanitària actual per fer passar per bona una mesura que encara afebliria més la situació del català en la màxima institució eivissenca.
Marine Le Pen evita d’obrir el curs polític a Perpinyà. Tot i que la capital de Catalunya Nord és el municipi més gran de l’estat francès on governa l’extrema dreta del Reagrupament Nacional, el partit de Marine Le Pen no hi farà l’acte d’obertura del curs polític, previst el 5 i 6 de setembre. La tradició del RN és començar el curs polític en municipis on ha guanyat la batllia, però el partit ultra ha optat per fer l’obertura a Fréjus, on també va guanyar les municipals, tot i el batlle no té el pes de Louis Aliot. Diverses fonts indiquen que el RN veu amb incomoditat la intenció d’Aliot de marcar distàncies amb el seu partit per guanyar imatge de centralitat i allunyar-se d’un perfil radical. Aliot és l’ex-parella de Marine Le Pen, que no va venir a fer-li costat durant la campanya ni tampoc vindrà ara a obrir el curs polític.
LA XIFRA
1.600 termes té el nou vocabulari publicat per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre el teatre, el circ i la dansa. El nou vocabulari ha rebut l’assessorament de l’Institut Valencià de la Llengua.
TAL DIA COM AVUI
La nit del 20 al 21 de juliol de 1969, l’home va trepitjar per vegada primera la Lluna i dos astronautes, Neil Armstrong i Buzz Aldrin, van caminar sobre la seva superfície.