La llista cívica molesta el govern, la DUI també

  • La llista cívica és una aspiració legítima d'una part de la societat, d'una part de l'independentisme, que no pot ser despatxada així com així amb ironies sobrades, ni que siga perquè és un projecte de molt difícil concreció

VilaWeb
Imatge del final de la manifestació a l'escenari on es van fer les intervencions (fotografia: Albert Salamé).

El govern de la Generalitat va eixir com un sol home ahir contra el discurs de Dolors Feliu a la Diada, molt especialment per haver parlat de la DUI i per haver tornat a amenaçar amb la presentació de la llista cívica a les eleccions al parlament. Tant el president Aragonès com la portaveu del govern van atacar les propostes expressades al final de la manifestació de dilluns en aquests dos aspectes.

En primer lloc, he de dir que a mi em sembla interessant que tornem a parlar de la declaració unilateral d’independència. Semblava que havia desaparegut del mapa, però retorna. I només això ja ho veig com un senyal positiu. Encaixa en la sensació que molts vam tenir que la manifestació d’enguany tornava a ser com les d’abans del 2017, quan no anàvem a remolc dels esdeveniments sinó davant.

Ara, criticar la DUI, com va fer ahir el president Aragonès, afirmant que si no ens la reconeixen internacionalment és un fracàs i no serveix de res, per una banda és una trampa conceptual i per una altra sona a justificació de la paràlisi pròpia.

Una DUI val, encara que no et reconega ningú, si controles el territori i imposes un estat, una república de fet. És evident, com va passar amb la declaració del 2017, que si tu no demanes el suport internacional i no actives el control del territori –sobretot això segon– una DUI no es fa efectiva. Però, així i tot, dir que no serveix de res és com si diguéssem que el Primer d’Octubre no va servir de res, perquè no va acabar creant-se l’entitat per la qual va votar la població. Cosa que ara mateix em sembla que Esquerra encara no s’atreviria a dir.

Quant a la llista cívica, hi havia un to condescendent, com de dir “feu-la, si us hi atreviu”, que em va semblar molt impropi.

La llista cívica és una aspiració legítima d’una part de la societat, d’una part de l’independentisme, que no pot ser despatxada així com així amb ironies sobrades. Personalment, ja ho he dit en més ocasions, la veig de molt difícil concreció, però això no vol dir que no tinga sentit, que en té. Ni que siga per a fer pressió i fer por als partits.

Cal recordar que avui tant Junts com, sobretot i d’una manera molt especial, Esquerra i també la CUP tenen més ex-votants que no votants. Més gent que els ha deixat de votar que no pas gent que els haja continuat votant. Hom pot provar de fer l’orb interessadament, però és evident que bona part de l’independentisme no se sent ni còmoda ni representada en l’oferta política actual. Són vots que els replegaria la llista cívica? Ja ho veuríem. Jo, hi insistesc, no ho veig tan clar, que tota la gentada que va inundar Barcelona seguint l’ANC seguís l’ANC en una aventura electoral. Però l’ANC té dret d’intentar-ho i té el dret, fins i tot, de fer servir la llista cívica per posar la por al cos, en aquest cas concret, a Esquerra.

I, en relació amb això, va ser especialment sorprenent observar com la portaveu del govern qualificava de canvi de rumb la proposta de l’ANC i alhora indicava que la seua naturalesa ha estat sempre la de ser un contrapoder. I quin contrapoder pot haver-hi més evident que disputar electoralment el terreny d’uns partits que ja han deixat clar que no estan en condicions de fer la independència ni serveixen per a fer-la?

Aquests dies he repetit que es nota una certa perplexitat i confusió en la gent. La notem tots, la note jo. Perquè les maniobres d’aquests darrers dies ens posen al davant coses que eren impensables –el cas de l’oficialitat del català a Europa, per a posar el millor exemple de tots fins ara. I és normal, per això, perquè els ciutadans són persones racionals, que gent convençuda ideològicament que no es pot negociar res amb Espanya es mostre alhora expectant i prudent en veure que, per primera vegada, sembla que negociar sí que és possible i que pot servir d’alguna cosa. El dia 19 sabrem definitivament què passa, però si el català passa a ser llengua oficial de la Unió Europea –cosa que fins fa quatre dies tothom deia que era impossible– serà molt difícil d’escamotejar el debat en el sentit que el president Puigdemont té ara molt poder a les mans i, sobretot, que a diferència del que passava fins ara, el sap fer servir. I això serà molt important perquè en el debat sobre la llista cívica allò que passe en l’espai d’ERC –si no canvien radicalment en poc temps– sembla que ja no és significatiu, però sí que ho és allò que passe en l’espai de Junts i la CUP.

Potser si ells, vull dir el govern, tenen la consciència que això és així, aquesta seria la raó que explicaria que les crítiques a l’ANC arriben solament del partit que ara mateix està sol –solet– al govern de la Generalitat.

 

La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim, i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors de VilaWeb.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem