La llista cívica molesta el govern, la DUI també

  • La llista cívica és una aspiració legítima d'una part de la societat, d'una part de l'independentisme, que no pot ser despatxada així com així amb ironies sobrades, ni que siga perquè és un projecte de molt difícil concreció

VilaWeb
Imatge del final de la manifestació a l'escenari on es van fer les intervencions (fotografia: Albert Salamé).

El govern de la Generalitat va eixir com un sol home ahir contra el discurs de Dolors Feliu a la Diada, molt especialment per haver parlat de la DUI i per haver tornat a amenaçar amb la presentació de la llista cívica a les eleccions al parlament. Tant el president Aragonès com la portaveu del govern van atacar les propostes expressades al final de la manifestació de dilluns en aquests dos aspectes.

En primer lloc, he de dir que a mi em sembla interessant que tornem a parlar de la declaració unilateral d’independència. Semblava que havia desaparegut del mapa, però retorna. I només això ja ho veig com un senyal positiu. Encaixa en la sensació que molts vam tenir que la manifestació d’enguany tornava a ser com les d’abans del 2017, quan no anàvem a remolc dels esdeveniments sinó davant.

Ara, criticar la DUI, com va fer ahir el president Aragonès, afirmant que si no ens la reconeixen internacionalment és un fracàs i no serveix de res, per una banda és una trampa conceptual i per una altra sona a justificació de la paràlisi pròpia.

Una DUI val, encara que no et reconega ningú, si controles el territori i imposes un estat, una república de fet. És evident, com va passar amb la declaració del 2017, que si tu no demanes el suport internacional i no actives el control del territori –sobretot això segon– una DUI no es fa efectiva. Però, així i tot, dir que no serveix de res és com si diguéssem que el Primer d’Octubre no va servir de res, perquè no va acabar creant-se l’entitat per la qual va votar la població. Cosa que ara mateix em sembla que Esquerra encara no s’atreviria a dir.

Quant a la llista cívica, hi havia un to condescendent, com de dir “feu-la, si us hi atreviu”, que em va semblar molt impropi.

La llista cívica és una aspiració legítima d’una part de la societat, d’una part de l’independentisme, que no pot ser despatxada així com així amb ironies sobrades. Personalment, ja ho he dit en més ocasions, la veig de molt difícil concreció, però això no vol dir que no tinga sentit, que en té. Ni que siga per a fer pressió i fer por als partits.

Cal recordar que avui tant Junts com, sobretot i d’una manera molt especial, Esquerra i també la CUP tenen més ex-votants que no votants. Més gent que els ha deixat de votar que no pas gent que els haja continuat votant. Hom pot provar de fer l’orb interessadament, però és evident que bona part de l’independentisme no se sent ni còmoda ni representada en l’oferta política actual. Són vots que els replegaria la llista cívica? Ja ho veuríem. Jo, hi insistesc, no ho veig tan clar, que tota la gentada que va inundar Barcelona seguint l’ANC seguís l’ANC en una aventura electoral. Però l’ANC té dret d’intentar-ho i té el dret, fins i tot, de fer servir la llista cívica per posar la por al cos, en aquest cas concret, a Esquerra.

I, en relació amb això, va ser especialment sorprenent observar com la portaveu del govern qualificava de canvi de rumb la proposta de l’ANC i alhora indicava que la seua naturalesa ha estat sempre la de ser un contrapoder. I quin contrapoder pot haver-hi més evident que disputar electoralment el terreny d’uns partits que ja han deixat clar que no estan en condicions de fer la independència ni serveixen per a fer-la?

Aquests dies he repetit que es nota una certa perplexitat i confusió en la gent. La notem tots, la note jo. Perquè les maniobres d’aquests darrers dies ens posen al davant coses que eren impensables –el cas de l’oficialitat del català a Europa, per a posar el millor exemple de tots fins ara. I és normal, per això, perquè els ciutadans són persones racionals, que gent convençuda ideològicament que no es pot negociar res amb Espanya es mostre alhora expectant i prudent en veure que, per primera vegada, sembla que negociar sí que és possible i que pot servir d’alguna cosa. El dia 19 sabrem definitivament què passa, però si el català passa a ser llengua oficial de la Unió Europea –cosa que fins fa quatre dies tothom deia que era impossible– serà molt difícil d’escamotejar el debat en el sentit que el president Puigdemont té ara molt poder a les mans i, sobretot, que a diferència del que passava fins ara, el sap fer servir. I això serà molt important perquè en el debat sobre la llista cívica allò que passe en l’espai d’ERC –si no canvien radicalment en poc temps– sembla que ja no és significatiu, però sí que ho és allò que passe en l’espai de Junts i la CUP.

Potser si ells, vull dir el govern, tenen la consciència que això és així, aquesta seria la raó que explicaria que les crítiques a l’ANC arriben solament del partit que ara mateix està sol –solet– al govern de la Generalitat.

 

La nostra feina és ajudar els nostres lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim, i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors de VilaWeb.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Ramon Caralt
Ramon Caralt
12.09.2023  ·  22:09

El 2n/155 president, quina caricatura de president. O caradura de president, si us agrada més.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
12.09.2023  ·  22:14

El Govern dels junqueretes nomes estan per les nomines. Forrar.se abans de LIQUIDAR ERC, ampliar la panxa, la seva, quina vergonya de secta per enriqir.se sense vergonya ni dignitat. DUI, quina bogeria pels militants d’ERC.FORRARSE per españa. Republicans.borbonics, i visca la CROQUETA, junquerisme miserables, rep7blican8sme més espanyolista que mai. ARRIBA ERC.ESPAÑA.UNA. I el duran arias navarro sigue……, junquerisme dictatorial

Josep Usó
Josep Usó
12.09.2023  ·  22:14

El problema del govern paralític és que qualsevol cosa, qualsevol canvi, els fa desaparéixer. Només són un miratge. I la resta de partits, en bona mesura, almenys l’espai CUP, també. D’ací els escarafalls.

Victor Serra
Victor Serra
12.09.2023  ·  22:17

Evidentment no s’ha de renunciar mai a la DUI, i s’ha d’aplicar si es té la força suficient per fer-ho . La realitat és que ara no la tenim, per tant no hi renunciem , però no ens llancem del balcó.
En quan a la llista cívica, és ben legítima, però no crec que actualment la gent que la promou sigui capaç de muntar-la i molt menys que siguin capaços de cumpir res del que prometen en cas de presentar-se a les eleccions i obtenir representació.
Si els partits fossin intel.ligents actualitzarien lideratges i discurs . De moment , sobretot ERC, manté tots els que han demostrat que no serveixen i barra el pas a qualsevol renovació. Ja s’ho trobaran.

joan rovira
joan rovira
12.09.2023  ·  22:20

“En cada bosc sempre n’hi ha un altre que, retirat entre els arbres, sempre es fa el sord.”

“El Sol i les Fogueres”, Perejaume, Tushita edicions, 2022, pàg.102.

Josep Almar
Josep Almar
12.09.2023  ·  22:21

Només cal llegir els programes del FN i AC per veura que les etiquetes que ‘imposen’ els purs no són res més que la impotència i mediocritat d’una classe política sense programa ni horitzó que no sigui l’assimilació de Catalunya, anorrear llengua i cultura pròpia a favor de la metròpoli castellana

Jaume Bonet
Jaume Bonet
12.09.2023  ·  22:24

La llista Cívica és completament necessària … són molts els independentistes que no tornaran a votar ni ERC, ni Junts, ni CUP.
ERC sembla ser en caiguda lliure cap a l’espanyolisme (tot i que encara no hi ha arribat , poc li’n falta), dins Junts sembla haver-hi dues ànimes i mai no sabem si guanyarà la bona o la dolenta i ERC, Junts i CUP demanen un referendum que el poble ja va fer i va guanyar, i era convocat pels tres partits i els tres deien que era vinculant.
Allò increïble és que el polítics que convocaren el referendum vinculant que el poble va guanyar ara diguin que no es pot fer la DUI si abans no es fa no sé què …. si no sabien com ho farien quan el convocaren que dimiteixin per inútils, i si ho sabien i no ho feren que dimiteixin per covards … però mantenir-se com a polítics amb aqueixes condicions és TRAIDORIA

Joan Mollà
Joan Mollà
12.09.2023  ·  22:42

Anem a pams. La Llista Cívica no està pensada com un quart partit. Ni es presentarà l’Assemblea com a tal: només la promocionarà, la liderarà, (si els socis l’aproven en consulta) junt amb altres col·lectius i plataformes farts de la inoperància dels partits, tots ells ben satisfets amb l’actual normativa electoral vigent que els permet ocupar càrrecs i sous amb una quantitat irrissòria de militants. Quasi els toca a càrrec per militant…
La Llista Cívica està pensada com una agrupació d’electors que només serveix per a unes eleccions concretes, després de recollir un 1% de signatures del cens de cada demarcació. La finalitat és assolir el màxim d’escons al nostre Parlament i, si l’aritmètica parlamentària ho permet, aixecar la suspensió de la Declaració d’Independència com més aviat millor. El secret està en la vàlua personal i de lideratge dels que es presentin i que, amb una votació prèvia, es configuri la llista. Perquè, el que és evident, és que de votants independentistes orfes n’hi ha centenars de milers.
Hores d’ara, moltes ganes de la nostra classe política de fer veure que collaran als partits espanyols, però no me’n refio gens: que no siguin víctimes d’una nova enredada del “mago pop” de la Moncloa. Portem 6 anys de beure a galet. Han tingut temps de sobres per plantar cara. L’autonomia és, actualment, una joguina trencada, no existeix. El Govern és inoperant i maldestre i el Parlament sotmès als “alts tribunals”. Mobilització creixent i Llista Cívica. Aquesta és, a parer meu, la recepta.

javier velasco
javier velasco
12.09.2023  ·  22:47

Sr. Blesa,
Ahir vosté en va fer un comentari bastant, diguem-ne, barroer i desagradable envers el meu escrit sobre la Diada Catalana d’enguany.
L’hi vaig escriure una contestació ràpidament però en enviar-la, el programa informàtic de Vilaweb em va dir que només s’aceptava un escrit per persona.
És per això que ara li conteste (tot i que no tinga molt a vore amb l’editorial d’avui, per cert força interessant sobre la DUI, la llista cívica…) perquè no vull que quede sense resposta el seu atac , insult i desqualificació sobre la meua persona .
Mire, sóc valencià i valentí ( de la ciutat de Vcia) i tampoc sóc cap agent infiltrat del CNI (fantàstic aportació periodística la seua).
Molt menys una ronya ( açò sí que és greu, despectiu, menyspreatiu, insultant i maleducat, com a mínim); així que li demanaria alguna rectificació pel seu compte si és vosté una persona creïble i ben “balancejada” ( que crec que realment ho és)
És vosté d’eixes persones intransigents i intolerants davant comentaris, apreciacions o valoracions que no són del seu gust? Ahir vosté ho va ser d’una manera molt insultant.
D’altres subscriptors van coincidir amb les meues apreciacions fetes de manera corecta i sense ferir cap sensibilitat.
Com que pense realment que vosté no és eixa classe de persona li demane què rectifique i faça pública la seua bonhomia.
Li estic molt agraït per l’aportació que va fer ja fa temps sobre la història de la transició valenciana als anys 70 ( la senyoreta Reyna, el València C.F….).
Jo també la vaig viure, la vaig patir i també en sé molt ( vosté i jo hem de ser de la mateixa generació, jo també vaig estar al camp de l’Espanyol en guanyar el Vcia C.F. aquella lliga, i a Montjuich en guanyar Jackie Stewart el G.P. de F1)
El seu escrit és realment important , per les dades , el valor històric i la divulgació dels fets que s’hi van esdevenir ; l’escrit fa millor entendre eixa etapa fosca de la nostra història recent ((l’escrit me’l vaig guardar i arxivar)
Però per altra banda, no va mostrar vosté molta credibilitat ni trellat en comentar que votaria a VOX a les eleccions valencianes només per tal de fotre a no se qui ( ja no me’n recorde).
No sé si al final ho va fer, però si va ser així… sobren els comentaris.

Si no està d’acord amb apreciacions , valoracions o conceptes sempre és millor debatre que no pas desqualficar ni insultar; debatria molt a gust amb vosté sobre fets, actuacions i aspectes de la política valenciana, actual i passada
Només per acabar, demanar-li que siga una miqueta més elegant i respectuós en comentar aportacions que discrepen del seu criteri.
Atentament, Sr. Blesa.

joan guinarda
joan guinarda
12.09.2023  ·  22:50

Diu una noticia del mateix VW:
“Els lletrats del congrés espanyol no veuen viable a curt termini de fer-hi servir el català
Diuen que, per molt que s’aprovi ara la reforma del reglament que ho avala, seria difícil d’aplicar a curt termini pel volum de feina que implicaria”

Doncs, mira, ja hi som, el que digui ñ no té cap valor. Pactaran i un cop aconseguida la trona, a prendre vent. Mirem massa sovint ( i massa seguit) què fa el país veí….

Jaume Riu
Jaume Riu
12.09.2023  ·  22:56

AIXÒ ÉS TAN PEDAGÒGIC QUE HO ENTENEN TOTS
El menysteniment immediat de la premsa espanyolista i el menysteniment immediat del govern en minoria d’ERC és un indicador fiable de la importància de la conclusió de l’acte de dilluns.

Dolors Feliu els dies abans ja havia encés la metxa i alarmat a la parròquia amb uns comentaris oportuns que venien a dir que encara no ens han negat la DUI, perquè no n’han tingut ocasió.
Ben cert.

Amb un posat valent havia dit que si ens han de negar la DUI que ho facin, i això va encendre els ànims fins que dilluns va fer explotar la bomba amb un discurs potent i inequívoc que s’ha sentit a Barcelona, i a Madrid, i a Brusel·les, i a Nova York, al menys.
La presidenta de l’ANC davant d’una nació que camina, va dir:
1. Llista Cívica al Parlament
2. Negociació a Madrid per la independència de Catalunya, i no per la governabilitat d’Espanya.
3. Sobretot, negociació a Catalunya perquè els partits siguin coherents amb la DUI que ja vam fer.

Resumint, Dolors Feliu diu que marxin els que no s’hi vegin en cor, i acaba dient: independència o eleccions i això és tant pedagògic que ho entenen tots.

Joan Manau
Joan Manau
12.09.2023  ·  22:59

Quins sapastres! Estem arreglats amb aquests afeccionats a la política. Que algú li expliqui al govern que no ets independent quan et reconeixen sinó que et reconeixen quan demostres que ets independent.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
12.09.2023  ·  23:01

L’actuació d’ERC exigeix dimissions i convocatòria immediata d’eleccions. Sobre la Llista Cívica, jo també la veig de molt difícil concreció, simplement perquè les cúpules de tantes organitzacions catalanes son un corral de galls on importen més els egos individuals que el suposat projecte que es defensa. Igual també hi té a veure la mentalitat de Gran Capital, Barcelona, amb què totes funcionen. El no-res comença a Vallvidrera, i jo mateix em pregunto si al Principat necessitem cap capital: necessitem un equil·libri que no trobem.

Soledad Arroyo
Soledad Arroyo
12.09.2023  ·  23:10

Avui, nant canviant d’emissores d tv, he anat a parar a la roda d premsa q feia la portaveu del govern. Feia molt temps q no ho mirava, i m’he estat una estona.
Quina vergonya aliena fa quan comencen els periodistes d castellà, i fan exactament les mateixes preguntes q han fet els q parlen català, com si no haguesin estat allà mateix, com si no entenguesin, i la portaveu torna, obedient,
a repetir les mateixes frases, però en castellà

Alex Rodriguez
Alex Rodriguez
12.09.2023  ·  23:16

La independència probablement no va prosperar el 2017 perquè els governants van veure que era impossible controlar el territori.

Ja sé que en Vicent em posarà l’exemple dels atemptats del 17-A, però controlar el territori és molt més que això. I és infinitament més difícil ara que fa 100 anys. Especialment perquè l’energia i sobre tot, els diners no són a les nostres mans. Tothom guarda els diners al banc, i allà són una simple xifra que pot ser bloquejada o canviar de mans en segons.

És impossible controlar el territori? No, no ho és. Però sense una força armada, sense control dels bancs ni de l’energia ara per ara no és viable.

És impossible arribar a la independència sense controlar el territori? No, no és impossible. Es pot fer. Però, per descomptat, amb una estratègia i visió que ni ERC ni Junts tenen ni tan sols han somniat de tenir.

La llista cívica és la millor opció per respondre als partits i a tothom que vol enterrar l’ndependentisme, però només si la gent que s’hi presenta té les coses clares i un pla.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
12.09.2023  ·  23:32

Dimissió del Govern per incompetent, ja!

Joan Verdera
Joan Verdera
12.09.2023  ·  23:35

Com el controla, sr Partal, el territori?
Té en contra els mossos I, en reserva, les policies espanyoles.

Hi ha gent que no votarà cap partit que discuteixi amb altres independentistes. Ara mateix aquesta gent no votaria cap dels partits independentistes, perquè es discuteixen 1 a 1. Un altre competidor electoral és ridícul, perquè no s’ha d’avançar en la divisió, sinó unir-se. Així que estem molt malament

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
12.09.2023  ·  23:45

D’acord amb les apreciacions del Sr. Victor Serra.
He escoltat la Sra. Feliu a RAC1 i m’ha semblat que la llista cívica no està madura. La fa servir com un “papus” per espantar els trapelles que volen negociar. Uns trapelles que ja fa temps que volten.
Des del meu punt de vista però és millor que la facin que no pas que amenacin.
Més catxes no, si us plau.!

josep soler
josep soler
12.09.2023  ·  23:56

Sincerament jo li pregunto Sr Partal: fins quan vostè anomenarà a ERC un partit independentista o “una part” de l’independentisme?

Si jo dic que soc pianista, però vostè pot comprovar per és uns obvietat, que no sé tocar el piano: vostè dirà públicament que jo soc pianista, o que soc l’altra part de pianistes que no saben com es toca…?

Josep Jallé
Josep Jallé
12.09.2023  ·  23:59

La no DUI va ser el gran fre, desprès de l’1-O que van imposar els autonomistes de sempre quan es veieren desbordats pels resultats.
S’ha tractat de disfressar amb allò que no estaven preparats, els del govern de la Generalitat, que no hi havia res de previst, que millor evitar sang en seguir endavant …
Son les voleiades dels covards, dels polítics que sempre menystenen als que votem.
Com vàrem comentar en uns moments determinats, a la visita de la redacció d’aquest diari independent – ben independent – , arribats al poder els mediocres i poca coses que nodreixen, majoritàriament, les files dels partits polítics cauen en el que cercaven: l’efecte cadira que jo li dic i que he constat durant 5 anys que vaig ser, com independent, a la política local municipal.
Sobtadament els posseeix uns aires de grandiloqüència que els omnibula, com a aquest Oriol Amat que distribueix regalies via espais de publicitat a tots els mitjans fidels i es permet de criticar i mig insultar a la presidenta de l’ANC, abans de ahir, per posar només un exemple que, com be vas explicar benvolgut director, només Vilaweb va ventilar. Be, si, i avui El Punt Avui, altre castigat amb la proporció d’anuncis que no li passen.
Disculpeu la llarga de avui però, tornarà a passar que, malgrat les llepades de la Esquerda, Roma (Madrid) no pagarà als traïdors o, com es deia desprès del cop d’estat del 1936 , quinta columnistes.
Salut!.

Josep Gualló
Josep Gualló
13.09.2023  ·  00:04

Vaig escriure el meu comentari sobre la Llista Civica. Veig que no és en la els comentaris d’aques editorial. Deu ser en un altre article. Millor dos cops que cap.

No estic en contre de la Llista Civica el que passa és veig dificil portar-la a la practica amb èxit.

Per començar, hauria d’estar formada per gent molt coneguda i reconeguda en el mon independentista i que no formés part de cap partit que ja està desprestigiat.

Tampoc veig clar com ha de ser la campanya electoral. L’ANC, va trobar fa quatre unys una manera molt bona de fer la campanya per fer entrar a la Cambra de Barcelona a Eines de Pais. El resultat després de quatre anys tenint la piella pel manec és gairebe increible.

No veig que el sistema emprat per entrar amb força a la Cambra sigui exportable al Parlament. No pretenc tirar galledes d’aigua freda a la Llista Civica. Si es pot amb exit perfecte.

Albert Coll
Albert Coll
13.09.2023  ·  00:05

En relació a la llista cívica l’article diu textualment que: “l’ANC té dret d’intentar-ho i té el dret, fins i tot, de fer servir la llista cívica per posar la por al cos, en aquest cas concret, a Esquerra…”

Crec que en el fons no ho diu per espantar i fer que els partits reaccionin, sinò que al darrera hi ha unes voluntats molt particulars que volen un espai al Parlament, per petit que sigui.

Només hi estaria d’acord si l’ANC impulsés de veritat la confrontació, la desobediència civil i la lluita noviolenta per generar l’embat imprescindible i necessari contra l’estat espanyol, guanyant altre cop els carrers i creant les condicions d’apoderament ciutadà que afavoririen un suport majoritari a una proposta de llista civil, que llavors sí que seria unitària i transversal.

Però no hi està disposada!

La seva direcció no vol desobeir ni generar aquestes condicions, i han torpedinat els intents que s’han intentat fer des de dins del SN per treballar en aquesta direcció.

Han convertit la LC en el seu únic objectiu, encara que només sigui per treure 4 o 5 diputats, i això no ens acostarà a la Independència, ans ens dividirà encara més.

Berta Carulla
Berta Carulla
13.09.2023  ·  00:14

Jo tampoc veig això de la llista cívica: més divisió, més egos, més enfrontaments, més rivalitat. El que cal és escapçar, polir. Tenim eines, fem-les servir.
La finalitat de negociar res amb españa no és obtenir A i B, o no obtenir-ho perquè ens enganyin. La finalitat és desestabilitzar l’estat i enfrontar els españols fer-los equivocar-se radicalitzar-se, cometre abusos que incomodin els seus socis, etc. El president Puigdemont ens agradi més o menys és un bon provocador, igual com ho era la Laura Borràs ens agradi més o menys, que semblava que deia les coses només per a provocar-los. I ho aconseguia molt. Per això la van escombrar.
No tenim gaires maneres més d’aconseguir l’objectiu.

Si el president continua pressionant españa es perdrà, i cal que tinguem una estratègia per quan això passi perquè serà la finestra d’oportunitat que esperem fa temps i no convé deixar-la escapar.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
13.09.2023  ·  00:15

Sr. Velasco:

Es tractava d’això. De fer-lo eixir del cau amb la complicitat del Sr. Castillo.

I’m not a balanced person at all!

No he caigut tan baix!

En general, a VW a gairebé tothom ens manca una bona bullida per molt que alguns intenten aparentar normalitat, quan som en una situació colonial força anòmala i aspirem a ser normals i avorridots com passa a d’altres nacions lliures.

El “famós” escrit sobre el ValènciaCF conté una errada important: La Mª C. Reyna Domènech no estava embolicada amb V. Soler, sinó amb Manolo Sànchez Ayuso. En Vicent Franch i Ferrer m’informà malament.

Sí home, el tema de VOX és clar. Vull que guanyen els més bèsties a españa. No parle foradat.

Que serà quan les colònies s’esmunyim d’espanya. I sí, els vaig votar.

Vaja, com una mena d’autotractament de petites dosis de cicuta com feia G. Rasputín. De pas, mostrar que ja no fan pas por, sinó riure.

Què és un granet d’arena en aquesta immensa platja que és el món?

Que creguen que tenen recolzament de la gent quan sóc la seua antitesi. Així com tanta gent que els hi vota.

Estic d’acord amb vós sobre el meu escrit cap a vós sense anomenar-lo. Hi havia un test:

A) Si no contestava era perquè estava descobert. A Twitter (àlies X) hi ha un fum d’agents fent faena. I quan els apames, desapareixen.

B) Si responen, han de donar dades i descobrir-se, i vós ho heu fet.

No d’insultar-lo. Senzillament era posar-lo a prova. En el món dels negocis, com vós sabeu, aquesta mena de “fintes” són normals per a descobrir què pensa realment el d’enfront.

Agraït del seguiment, i igualment li seguiré arran del propòsit que vau exposar el primer dia.

Josep Blesa (València)

PS: Mercès Lluís Castillo, per la seua col·laboració. A Javier Velasco, caldrà fer-li marcatge a l’home, per zones no s’hi val 😉

Ramon Mir
Ramon Mir
13.09.2023  ·  00:25

Vist com s’ escampen els càrrecs polítics per tot el territori, amb duplicitats de funcions i de persones, a manera de metàstasi, envaint terreny del Privat de mena del tot inconstitucional, dubto molt que la majoria del corporativisme polític català estigui pensant en ” complicar-se la vida”. Cal pressió, molta pressió.

Roger Verdaguer
Roger Verdaguer
13.09.2023  ·  00:59

Avui em decep, senyor Partal. L’anàlisi que fa sobre l’excusa del president l’hauria pogut escriure qualsevol dels presents en un paràgraf al cap de dos minuts d’haver sentit el de la marató dels 350 m. amb oxigen.
Però a més en l’anàlisi que fa li hauria de donar la raó de befar-se de la presidenta de l’ANC, perquè l’Aragonès sap perfectament que, si la llista cívica es concretés, el seguit de poders que es desencadenarien en contra seria unànime. Vejam, els unionistes trucarien a en Boye per saber on encarrega les crispetes, ER, Junts i la CUP refarien la unitat miraculosament i com un sol home bordarien en contra de la llista cívica, així com tots els seus afiliats i simpatitzants. El motiu és que tal com afirmen per acció o per omissió, els partits que hi ha qui s’entesta a dir independentistes són impotents per a aconseguir la independència. I els mitjans de comunicació què farien? A veure, els mitjans de comunicació són de…
Amb tot, com reaccionaria el poble al bombardeig de propaganda de la “unitat de <>”per tots els mitjans i el bandejament i discriminació selectius? Aquí podem convenir que qui ha obert els ulls i no els va votar és difícil que torni a cloure’ls i confiar-hi, però que algun o altre ho faria i probablement un bon gruix dubtaria i s’abstindria. I els fidels… els fidels són el ramat.
El president té prou trumfos per befar-se de la presidenta de l’ANC i saber que a més, tindrà suports, i no li passarà més factura que els fets que ja té acumulats al seu compte. No li retregui la prepotència.

Salvador Molins
Salvador Molins
13.09.2023  ·  02:42

I tal com acabo de comentar l’editorial d’ahir, casualment encara era obert, i seguint amb la urgent Llista Cívica i el necessari MxI organitzat, coordinat i enxarxat, ho repeteixo:

“Jo hi era, com l’any passat i tants anys, però aquest 11S de 2023, per a mi té dos noms i un mot que expressa una realitat esperançadora, els noms foren Partal, convidant-me, convidant-nos a la Manifestació, a l’acció i a la revolta, i Dolors Feliu empenyent el futur de Catalunya, amb la Llista Cívica i amb el Pacte Nacional del Moviment Civil per a la Independència, la concreció del MxI per preparar, entrenar i emprendre el darrer embat que ens cal.

La realitat esperançadora, enguany, especialment per a mi, fou la presència d’aquell jovent de 14, 15 i setze anys.

I a partir d’ací, tornem-hi:

Hem de tornar repetir l’embat, millor completar la DUI, preparar-nos, tirar pel dret, dir “Prou” i arribar fins al final, fins cap de munt del cim.

Quan uns alpinistes ataquen una muntanya i per qüestions adverses queden a 300 metres del cim, han de tornar a intentar-ho així que hagin recuperat les forces. Res no ens impedeix tornar intentar-ho.

Que com ho farem?

Doncs ho farem de la mateixa manera però intentant no quedar-nos a mig camí.

Ataquen de nou el Cim i arribem fins el final!

Josep Costa, sempre, ens hi convida. La Dolors Feliu, presidenta de l’ANC, també.

Som-hi !

Joan Ubach
Joan Ubach
13.09.2023  ·  05:26

La llista cívica, ha de deixar de ser una amenaça llancívola per esdevenir una realitat. Un nou partit de veritat independentista arrelat al territori, no es fà en una semana. Si de veritat vol fer-ho les pròximes eleccions agafaran l’ANC amb els pixats al ventre.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
13.09.2023  ·  05:33

Dimissió d´aquests venuts i plataforma cívica amb un únic punt: DUI.

Michael Paul Benson
Michael Paul Benson
13.09.2023  ·  05:39

Dir “el govern” en comptes de ERC és caure en la seva trampa.

xavier solaní
xavier solaní
13.09.2023  ·  05:39

Els que estan en contra de la llista cívica o unitària estan a favor de l’abstenció o volen obligar a votar un determinat partit? No veig divisió si X persones enlloc d’abstenir-se voten una llista. Jo entre votar un partit que vol ocupar moltes cadires i eixamplar fins l’infinit i negociar com abans o una llista amb un programa i objectiu únic ho tinc clar.
Respecte dels infiltrats pagats per escriure un ideari o torpedinar suposo que a VW no l’importa, si paguen quota, a mi menys. No tenen discurs, són simples lloros. Dir que un va veure la F1 a Montjuïc…Jo vaig estar a la badia de Cochinos defensant la independència de Cuba.

Josu Elorduy
Josu Elorduy
13.09.2023  ·  06:14

Via Fora
Fora Aragonés res més

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
13.09.2023  ·  06:18

Interessant l’editorial d’avui. D’acord amb les possibilitats de control de país de Alex Rodríguez 23:16, les coses que cal fer no les podem escriure ací per no alegrar-li el dia a Mortadelo i Filemon. Seguirem les aportacions de l’Arq. Blesa. Salut.

Albert Miret
Albert Miret
13.09.2023  ·  07:49

Cada vegada se’m fa més evident que l’autèntica guerra que acabarà amb les dictadures camuflades espanyoles, vestides de lagarteranas, serà el final d’elles mateixes. Per qualsevol observador del que en diuen “la política espanyola” s’adonarà que no és més que una guerra de poders, amb el fons de “los catalanes” per crear odi contra nosaltres com a enemics ficticis necessaris. Els catalans no hem estat mai autèntics enemics dels castellans sinó de les mateixes famílies que governen aquell territori que mai ha estat governat per a crear una nació culta que aporti un progrés social, sinó com una propietat territorial tipus “caserío” on l’important i qüestió sine qua non és precisament el manteniment de l’estupidesa del seu poble ras perquè mai permeti canviar res.
És per això, que als catalans ens sembla un guinyol on un president del país diu que es podrà emprar el català al congrés de diputats i l’endemà surten els del poder judicial dient que ho impediran, o que es pot amnistiar als encausats per a ser catalans, i els jutges diuen que una merda i així contínuament hem de veure espanya no com un país, sinó com un prostíbul sense madame on manen tots els poders a l’hora oscil·lant en el temps la seva capacitat real o no segons els desitjos del borbonet que absolutament sempre proposa la paràlisi total.

Carles Serra
Carles Serra
13.09.2023  ·  07:54

Gràcies Vicent per intentar posar llum a tant despropòsit i mentides.
L’únic que et prego Vicent que no tornis a definir aquesta botiflera secta d’ER de partit independentista.
Com ja es va comentar en el míting del migdia que es feia en el passeig del Born l’11 de Setembre , l’única esperança que ens queda per no acabar de perdre l’il.lusio és Puigdemont.
Cal tirar endavant la llista cívica.

Pauli Morer
Pauli Morer
13.09.2023  ·  07:58

De debò us creieu que n’hi ha prou fent una dui per ser independents?, no creieu que cal controlar el territori per aconseguir-ho?. Sobre la “Llista Cívica” cal dir que no n’hi ha prou amb aquest nom per ser-ho, amb sembla que això seria la repetició de la Solidaritat Catalana per la Independència, que els vaig votar el 2010, i que van treure 4 diputats i van acabar com el rosari de l´aurora, a garrotades!.

Àngels Fortuny
Àngels Fortuny
13.09.2023  ·  08:09

Perdoneu , m’he perdut :
Lo de la llista cívica no es el que va ser Junts per Cat ? Si no recordo malament , apart dels partits hi havien molts personatges no polítics i els objectius eren justament portar Catalunya cap a la Independència . I vàrem votar i guanyar . Parlar de nou de llista cívica ho veig tant “ deja vu” com lo de repetir el referèndum .
Per mi els hereus del esperit del 1-O sont els que estan a Brussel·les , i mai han deixat de bregar en la bona direcció . No ens hauriem de dividir mes , si no apoiar-los

Jordi Martí
Jordi Martí
13.09.2023  ·  08:13

Una Llista Cívica de gent competent (no de professionals de la política), decidida i veritablement compromesa és imprescindible com a revulsiu per restablir el positivisme i encarar la via directa cap a la independència.

JOAN TAULERIA
JOAN TAULERIA
13.09.2023  ·  08:17

dacord al 100% amb en Jaume Bonet. chapeau!!

Clara Salueña
Clara Salueña
13.09.2023  ·  08:31

El que sembla és que ells tots solets estan fent la campanya a la llista cívica. Perquè al minigovern no li queda ni autoritat ni credibilitat per imposar res a la gent. I perquè aquesta està per votar just en contra dels paparres que tenen ocupada la Generalitat. Que es vagin preparant.
I respecte del que és possible i el que no ho és, vés per on tenim bona prova del que pot ser i ells es pensaven que no podia ser. Ens tracten com a idiotes. Doncs això, que es vagin preparant…

Pep Agulló
Pep Agulló
13.09.2023  ·  08:33

Podem posar diferents olles conceptuals als fogons, però sense el foc de les mobilitzacions, no en traurem cap brou…

Joan Benet
Joan Benet
13.09.2023  ·  08:34

Crec que els actuals gestors del espai ERC no són conscients d’una cosa: ERC és un partit que molts hem votat (era el nostre partit). Per aquest partit, un dels meus avis va morir al front i l’altre va acabar a Argelès i l’exili.
Aquesta gent d’ara l’han convertit en una mena de secta, on tothom que no els hi rigui les gràcies sobra i fa nosa. Però el problema no és d’ERC, és de la colla de mediocres que se n’han apoderat de les sigles.

Rubén Cruz
Rubén Cruz
13.09.2023  ·  09:04

Senyora Fortuny (08:09), jo no sé si Junts x Cat era el mateix, tot i dir que estaven per la confrontació, però sí que no va fer el que deien que farien. Qualsevol candidatura sorgida del carrer té la legitimitat necessària –després de votada– per intentar-ho. I si no se’n surt, caldrà analitzar el perquè.

Hi ha qui s’entesta en dir-li a la llista que l’ANC vol promoure “4a llista”, i jo em pregunto on són les tres primeres. Perquè si hi són –per confrontar l’estat–, no cal ningú més.

Que els tres trilers de l’autonomisme processista cap a la independència no pateixin. Tenen assegurat un coixí de vots, un mínim que els garantirà presència institucional a Catalunya, tot i no el nombre de càrrecs que necessiten.
Una llista cívica, la empenyi qui l’empenyi finalment, crida els abstencionistes i vot-nul·listes que no ens deixarem engalipar amb “milongas”. No hi competirà perquè oferiran productes diferents. Els trilers podran explicar les meravelles de seguir fent el préssec fins a caure de l’arbre. Hi ha un tros a guaret, i l’hem de treballar. Per obtenir resultats diferents s’han de fer coses diferents, oi?
Els que demaneu unitat al voltant dels líders processistes que haurien d’haver-se apartat tindreu l’oportunitat de practicar-la al voltant d’una candidatura que aplegarà centenars de milers de vots orfes.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
13.09.2023  ·  09:08

Tot aquest rebombori actual tant a España com a Catalunya ,és en gran part, gràcies al President de la Generalitat, Carles Puigdemont.
Cada cop estic més conveçut que votar-lo va ser molt útil.
Sinó no estariem on estem.
I s’ha de reconèixer Sr.Partal.

Pere Guarch
Pere Guarch
13.09.2023  ·  09:34

Tothom té dret a construir castells en l’aire. Tota una altra cosa és que els altres ho comparteixin.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
13.09.2023  ·  09:53

Tant de bo se vessin canvis tangibles, però també hi ha senyals ben en contra:

https://www.vilaweb.cat/noticies/els-lletrats-del-congres-espanyol-no-veuen-viable-a-curt-termini-fer-servir-el-catala/

Lluís Pérez-Carrasco
Lluís Pérez-Carrasco
13.09.2023  ·  10:12

A parer meu, una llista cívica només tindria sentit si l’encapçalés en Puigdemont.

Sílvia Poll
Sílvia Poll
13.09.2023  ·  10:13

L’Aragones i el seu govern covard i autònomic passarà a la paparera de la història sense pena ni gloria. Nosaltres, els qui creiem en un pais lliure i independent, continuarem aquí.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
13.09.2023  ·  10:26

Jo crec que per tal que una llista cívica tingui èxit calen dues condicions. I entenc per èxit obtindre prou escons per forçar als partits autoanomenats independentistes a pujar al carro de la llista cívica i fer efectiva la independència.

Primera condició. Farcida de persones conegudes, de prestigi, eficients i professionals.

Segona condició. Aportar un pla realista que expliqui cóm es farà efectiva la república: Com es lligarà curt als mossos d’esquadra, cóm es controlarà als funcionaris espanyols que hi ha a Catalunya (jutges, militars, policies, funcionaris d’hisenda…), cóm es garantirà que la república controlarà el sistema financer, les telecomunicacions, els mitjans de comunicació, els ports i aeroports, els ferrocarrils i les fronteres, la recaptació d’impostos…

Si aquest pla no els convé signar-lo i detallar-lo per no donar eines a l’enemic, pel capbaix n’hauria de córrer informalment un esborrany per donar credibilitat a la promesa de fer efectiu el mandat de l’u d’octubre.

Lluís Cabot Ardil
Lluís Cabot Ardil
13.09.2023  ·  10:32

Si l’ANC vol presentar una Llista Cívica; doncs menys parlar i més actuar. Des de fa massa temps que l’ANC a part d’organitzar manifestacions festives-folklòriques, poca cosa més fa de si; això sí; les seves Presidentes tenen enorme predilecció pels micròfons i buscar-se tota la publicitat mediàtica possible; però, amb això ni aconseguiren la INDEPENDÈNCIA ni de bon tros la REPÚBLICA; simplement NO SABEN NO CONTESTEN; és com un vot neutre, ni SI ni NO ni tot al contrari. Doncs res, a seguir com el dia 27-O-17: RES de RES.

Carles Blas
Carles Blas
13.09.2023  ·  10:39

Home, siguem menys triomfalistes amb l’oficialitat a la UE. Si eixuguessim el dèficit de finançament (per exemple essent independents, pero hi ha altes maneres) podríem fer amb només una fracció una política lingüística potent. Suposo (o desitjo) que el MHP Puigdemont s’estira els cabells dia si dia també per no haver anar fins al final amb la DUI.

Oscar Bernades
Oscar Bernades
13.09.2023  ·  10:41

Efectivament, una declaració formal d’independència és important que sigui reconeguda internacionalment, però el president Aragonés diria que confon el reconeixement internacional, amb que “te la facin” internacionalment. La independència ni ens la regalaran ni ens la faran, per molts bons motius que tinguem. Primer cal fer-la nosaltres, amb la resolució que no hi pot haver marxa endarrere. Serà aleshores quan internacionalment es plantejaran si la reconeixen o no. El que no és seriós, és demostrar que ni hi creus, ni estàs disposat a jugar-te-la, com va passar l’octubre del 2017, i aleshores esperar que te la facin els altres. Declarar la independència és un acte essencial de sobirania, que només el pots fer tu.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
13.09.2023  ·  10:50

1er. Després de més de 10 anys i sobretot després de la sotragada repressiva de l’estat, però més encara, de la deserció d’alguns dels nostres líders -la Covid-19 continua fent de les seves- i el fet que una part de l’independentisme -no del carrer- s’ha lliurat a l’estat, és un èxit que no té discussió la presencia de més de 1000.000 persones a la manifestació. Jo hi era i, des de dins, no és possible veure la verdadera magnitud que representa la gentada i encara menys si és dispersa en quatre columnes, que crec és un error en el punt que estem.
2on. Jo sempre he estat d’acord -ho he escrit aquí mateix- amb la proposta d’una llista cívica per tal d’esperonar als partits polítics a no baixar la guàrdia. És evident que la distància entre els votants de l’1 d’octubre i els polítics independentistes s’ha fet insuportablement gran. Una proposta d’aquesta categoria, perquè fos guanyadora, necessitaria el concurs de gent molt notable, transversal i on tothom s’hi pogués reconèixer. Actualment encara hi ha qui té aquestes qualitats malgrat els errors comesos, és el president Puigdemont.
3er. En aquest moment històric, sense precedents, on una carambola (?) ha fet que els vots independentistes siguin dramàticament necessaris per investir un president espanyol, que d’entrada sembla que d’un tret canvia les regles -fins ara inamovibles-, pel què fa al català al Cogreso i a la UE. El moment és històric perquè els 7 vots de Junts són molt cars pel govern espanyol, però sobretot per l’estat que ja comença a remenar la cua. Si Puigdemont aguanta la posició i es manté ferm amb l’amnistia i el mitjancer per iniciar converses o diàlegs en què en l’ordre del dia hi prevalgui un referèndum d’independència, això ja suposa un canvi radical, que mai s’ha donat, en les relacions entre Espanya i Catalunya.
4art. Hauria de dir que sóc pessimista, perquè crec que això no passarà. L’estat espanyol: la judicatura, la majoria de l’empresariat, els grans lobis dels mitjans de comunicació -que ens fan sentir, veure i llegir el que ells volen, les forces d’ordre públic i el mateix exercit, no estan per aquesta feina.
5è. Però sí, sóc optimista perquè crec que hem trobat la beta d’or en aquesta mina tan fosca. Espanya, sense Catalunya -i les altres nacionalitats, és ingovernable. Necessita els aquests vots i això es repetirà si hi ha noves eleccions. Si els catalans trobem la manera de posar-nos d’acord per mantenir-nos units amb el dret a decidir, si ho fem, l’estat col·lapse i s’acaba la comèdia de les autonomies.
6è. Deixem doncs que aquest moment històric maduri, que no ens tornin a decebre els que ara han refet el sentiment de satisfacció i la dignitat col·lectiva i el futur -segurament immediat- ens donarà la resposta i ens senyalarà el camí.

Francesc Costa
Francesc Costa
13.09.2023  ·  10:59

La Generalitat no te un President, te un encarregat.

Robert ROCH
Robert ROCH
13.09.2023  ·  11:08

Benvolgut Sr. Partal,

La DUI , tal com diu, es pot fer sense tenir el suport internacional, d’acord, però tal com vostè diu, cal obtenir el control del territori per tal d’imposar l’Estat Nou. Aquest és el pal de paller del que ningú en parla però tothom sap. El territori, tal i com vam veure, es pot controlar fàcilment amb quatre policies nacionals, dos guardia-civils, tres militars, i una parella de mossos de seguretat ciutadana. Potser a mi se m’escapa la resposta, i per això li trasllado la pregunta, com creu vostè que s’hauria de fer front al control del territori?

El tema de la llista única, avui dia, sembla una broma. Els partits, tots, i els seus candidats, han sigut incapaços de fer política amb milions de persones al carrer durant els darrers 13 anys. Això no vol dir, que les manifestacions i l’1-O no hagi servit per a res. Serveix per mantenir la força del pols, per demostrar a Espanya que seguirem tossudament alçats, però és als polítics, als nostres, els que els toca fer els passos. I ara l’Assemblea se’m dona compte i vol fer una llista? Ja tocava haver-la fet quan hi havien els lideratges de la Carme Forcadell i d’en Cuixart a Òmniun.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
13.09.2023  ·  11:12

Per analitzar la bondat de la LlIsta Cívica hem d’estudiar on estem, com hem arribar fins aquí, on volem arribar i, finalment, com arribar-hi.
ON ESTEM?
Estem en una situació de clara debilitat: el independentisme esta desmotivat, semi-neutralitzat per lleis fetes ad-hoc, amb uns partits polítics independentistes en descomposició i un d’ells (ERC) que ens ha trait durant 6 anys, que està ara en mode “nosaltres exigim també l’autodeterminació” però que sabem segur que ens trairà a la que pugui.
D’ON VENIM?
Venim d’un èxit colossal l’1O i d’un fracàs total posterior. Podem culpar a tots del fracàs (JXC, ERC i les CUP’s) però jo em pregunto: com t’ho pots fer si hi ha un partit (ERC) que molt abans del 1O havia decidit boicotejar-ho? Puigdemont tenia dues possibilitats: denunciar-ho o tirat endavant. Si ho denunciava la guerra interna entre tots -partits i poble- hauria sigut apoteòsica. En aquells moments no hi havia consciència en la gent de la traïdoria d’ERC i ho amagaven fent veure que eren els més abrandats (recordeu allò se les 155 monedes de Rufián a Puigdemont?). Si seguia endavant entràvem en un terreny encara més desconegut, amb una Espanya desbocada i amb un traidor dins. L’unica sortida era tirar endavant fins on es pugui i passar a resistir a Europa. Naturalment, la residència no era cap opció per Junqueras i ràpidament es va rendir i va promoure de forma oberta els eslògans de Cs: no erem prous (ampliar la base), no havíem tingut en compte a tots els catalans, no era un referendum homologat, etc. Per cohesionar la direcció i les bases va fer un simulacre de canvi d’estratègia: anem a buscar l’hegemonia, que dit en altres paraules vol dir “tindrem poder i col·locarem el màxim dels nostres” i per aconseguí-ho “trenquem el independentisme” de forma que ara JxC pasa ser, sense necessitat de dissimular tant, el nostre enemic. Per fer aquest salt tenim el soport de l’establishment català, dels Media comprats (que son pràcticament tots) i d’Espanya (excepte la dreta més exaltada que no accepta traidors, i per això els va condemnar en
el judici farsa).
ON VOLEM ARRIBAR?
Volem arribar a la independència.
COM ARRIBAR A LA INDEPENDÈNCIA?
Sense mobilització, amb ERC en contra radicalment, amb els Media comprats per l’establishment i ERC, amb una Espanya més bèstia encara pel protagonisme de VOX i, anant al terreny, amb uns Mossos infiltrats d’espanyolistes fins al moll de l’ós, no ho tenim fàcil.
Considero que és impossible amb aquestes circumstàncies fer una DUI. Què podem fer doncs? Refer el cami que ERC ha destrossar durant 6 anys. I què ha fet?: estabilitzar Espanya, blanquejar-la, promoure lleis contra el independentisme i desestabilitzar Catalunya. Per tant hem de desestabilitzar Espanya (bloquejar la governabilitat, obligant a fer un pacte entre ells antinatura o aconseguir guanys reals que els facin trontollar i que enforteixin la nostra posició), denunciar sempre que poguem a Espanya a Europa, i estabilitzar Catalunya (desfer-nos com sigui d’ERC i parlar amb les CUP’s). Les lleis no les podem canviar però sí és possible influir fortament si tenim la força per decidir el govern d’Espanya.
La llista Cívica serveix per progressar? Ara mateix no ho sembla ja que el més lluny que podria arribar seria a tenir una posició de força com la que té JxC i no podria, per tant, fer més. JxC té dues ànimes però Puigdemont és el lider indiscutible i només en veurem una, la seva i més ferma.
Amem al detall: què faria en aquesta situació la Llista Cívica? No donar soport a Pedro Sánchez i noves eleccions. Si amb noves eleccions fos decisiva faria el mateix i PP i PSOE formarien govern. Si el PP o el PSOE tinguessin majoria ampliada (amb els seus socis habituals) final de la partida i quatre gats a protestar al carrer.
Què por fer Puigdemont? El mateix però amb més flexibilitat per negociar avanços que ens enforteixin. És tot, no pot fer més però és més que el que podria fer una Llista Cívica que, a més a més, ens dividiria i perdríem força.
Deixem la Llista Cívica per més endavant, en cas que Puigdemont no hagi pogut fer res per problemes interns i esperem, i resem, perquè ERC desapareixi.

David Cortés
David Cortés
13.09.2023  ·  11:13

Avui llegeixo que ERC ja proposa que, “si l’amnistia no dona temps a fer-la abans de la investidura” que “exigeixen” que hi hagi un “calendari posterior” amb dates concretes.
Per Deu! No han aprés rés de rés!
Que amb aquests dinàmica porten més de 2 anys i no han aconseguit rés de rés. No hi ha ningú a ERC que sigui un xic realista, que pugui analitzar el que ha passat i aprendre dels errors comesos? Es que hi tornen!!

Carme Bech
Carme Bech
13.09.2023  ·  11:23

La llista Cívica només la veig si servís per unir tot l’independentisme, inclosos tots els partits, sota un mateix paraigües. En cas contrari només serviria per crear més divisió.

Josep Pericas
Josep Pericas
13.09.2023  ·  11:34

La llista cívica té sentit sobretot en un moment en què es vagi a fer l’embat final. Ha de ser composta per gent disposada a tot, i tenir una estructura de suport a les famílies dels possibles represaliats, per al cas que la declaració d’independència no prosperi immediatament. Pot incloure membres dels partits actuals, però amb la condició que es comprometin a no arronsar-se de cap manera.

Junts pel Sí el 2015 s’hauria d’haver configurat així, amb gent que no temés per la seva seguretat, patrimoni o família. En canvi la gran majoria dels qui figuraven a la llista no estaven disposats a plantar cara. Per això la por els va vèncer el 2017, i posteriorment gent com Junqueras van aixecar la bandera blanca de rendició total. No s’havien preparat moltes coses, però el factor sorpresa (Espanya tampoc no estava preparada, fins al punt que el president d’USA va dir que reconeixeria a qui sortís guanyador de l’enfrontament) hauria estat decisiu. Però es van arronsar.

Mentre no s’albiri aquest moment, penso que és millor votar algun partit que ofereixi defensa a ultrança i sense manies de la nació catalana. Si n’hi ha algun que es presenta, és clar. A les darreres eleccions el més semblant era Junts, però caldria que es presentés algun partit sense sector autonomista ni falsos unilateralistes.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
13.09.2023  ·  11:39

No paga la pena de comentar la fugida d’estudi del governet de fireta davant l’enèrgica filípica de la presidenta de l’ANC. Efectivament, na Dolors Feliu té tota la raó. O DUI o llista cívica. El problema és que la DUI l’haurien de dur a terme els professionals de la política, uns des del governet de fireta i altres des de fora, però no hi creuen ni els uns ni els altres. A més, per fer una DUI efectiva cal exercir el ple control del territori, i això no és possible sense controlar les finances.

Precisament dilluns, a Letamendi, tot esperant que fossin les 17:14 h, cantavem alló de ‘”els carrers seran sempre nostres”. Però a mi em semblava que sentia una veu, des de la Delegación de Hacienda espaÑola, que replicava: “Els calers seran sempre nostres”…

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
13.09.2023  ·  11:49

Jo em pregunto si no val la pena acabar amb tots els processos judicials perquè vagin a Europa i Europa vegi i denunciï l’Estat Espanyol.
Sé i soc conscient que demanar això vol dir deixar que els judicis segueixin i que els 4.000 en surtin perjudicats. I que Waterloo continuï vigent.
Europa no vol que Espanya en surti condemnada. Però a nosaltres ens interessa. Amb un estat espanyol condemnat, quina prohibició podrà frenar fer realitat els acords de l’ 1-O?
I amb un President indiscutible provinent de l’exili?

Montserrat Vilarmau
Montserrat Vilarmau
13.09.2023  ·  12:42

Excel·lent article, Vicent! Una vegada més, el governet retratat

Aleix Gaus
Aleix Gaus
13.09.2023  ·  12:52

La llista cívica penso que la idea és bona davant de la eneptitut dels partits que suposadament diuen que son independentistes. Ara faltaria saber com és fera aquesta llista i si la gent que hi forma part es disposada anar fins el final del camí. Encara que sigui dificil crec que la DUI ésuna aspiració domocràtica i que te el seu valor i que cal intentar fer-la que sigui present

ernest ramos
ernest ramos
13.09.2023  ·  13:23

De moment, hem de seguir tenint confiança en Junts i en el President Puigdemont, esperem que no es tirin enrera de les propostes exposades.

Per altra banda, la Sra. Armengol, com bona socialista, de dir que ” es podria parlar en català en el Congreso des del primer dia ” a dir, ara, ” s’ha d’anar estudiant, hi ha d’haver ” consensos”, hi ha problemes tècnics,…” o sigui que ” ja ho veurem, mentre, anem passant” i, si , amb promeses de futur, es nomena P. Sánchez, ja hem guanyat !

De totes maneres, és una pena que estem pendents del què fa o deixa de fer el país ocupant.

Joan Royo
Joan Royo
13.09.2023  ·  13:26

ERC per desgràcia continua sent “republicana” però gens independentista, i la cosa ve de lluny. Fa uns anys, quan Carod Rovira dirigia el partit, vaig assistir a un congrés a Lleida. Es respirava molt esquerranisme, gens d’independentisme. Vaig aguantar fins que van fer president Maragall. Fa uns mesos vaig llegir un llibre (perdoneu, no recorde el llibre) on els anys 40, acabada la guerra mundial, els exiliats als EEUU proposaven aprofitar el moment per declarar la independència . Què opinava ERC? Que no, que calia recuperar la república espanyola. I en això estem.

Jaume Vall
Jaume Vall
13.09.2023  ·  13:45

En la línia de Joan Ubach.
La presidenta Dolors Feliu ja fa tard.
La llista oberta ni ha de ser per “si no us porteu bé , farem …”
Ans el contrari.
Dilluns hagués d haver anunciat : “ja tenim una alternativa de 68 candidats coneguts i reconeguts, a punt per inscriure’s com a llista electoral.
Junts i Erc, us seieu en una taula comuna de negociació per unificar la tàctica contra l estat, o les properes setmanes la fem pública.”
Més fets, i menys xerrameca, si us plau.
Tractar nos de ximples, sense memòria, això també és espanyolisme.

Maria Villarroya
Maria Villarroya
13.09.2023  ·  13:49

aviam Partal…ja sé que els diaris d’alguna cosa heu de parlar…
però el tema de la llista és apassionant nivell Premium
KRLS
El President Puigdemont ha portat a Espanya a un carreró sense sortida
AH i el partit del President és JuntsxCat

Salvador Duran
Salvador Duran
13.09.2023  ·  15:44

La llista cívica la veig inútil com ho va ser el plantejament de Primàries
Espero que l’actual direcció de l’ANC porti a la condecoració dels seus associats.aquesta proposta
El camí és la pressió, mobilització i negociació. I l’actuació i presència a tot arreu

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
13.09.2023  ·  16:33

Més que “ironies sobrades” com diu l’editorial penso que són l’esclat histèric de la por que té el governet de la gestoria i de la secta dirigent d’ER. Només cal veure el galdós paper que li fan fer a la que cridava “president, posi les urnes!”
D’altra banda fa temps que penso que l’ANC fa tard amb la llista cívica. Fins que no es presenti aquesta llista i sàpiga qui la conforma, la meva opció serà votar JxCat sempre i quan sigui del sector Puigdemont i que no hi sigui el sector autonomista
Salut i força !!*!!

Joan Salamó
Joan Salamó
13.09.2023  ·  16:47

L’abstenció ens havia de portar molt enllà i la única cosa aconseguida és menys força on es podria aplicar i sensació de que ens anem engrunant…. potser que cada votant es faci el seu partit….

Miquel Amorós
Miquel Amorós
13.09.2023  ·  16:52

Des d’Erc ja poden escenificar i fer veure que ara estan per l’Amnistia i l’Autodeterminació, perquè amb aquestes declaracions i capteniment, perden la poca credibilitat que els hi quedava.
Passa com la Marca España que tants de diners ha costat i que amb fets com el de Rubiales, per dir-ne un de recent,ho perden tot.
Doncs la marca ERC, igual.

Com la curta i breu passejada,del Cigronet per la mani de la Diada,per fer-se la foto, enmig de crits de Givern Dimissió, ofegats pels crits fake d’independència de tota la seva camarilla que l’envoltaven protegint-lo, com la pell de Cigronet.

Pere Planella
Pere Planella
13.09.2023  ·  19:17

Es impossible que la reconeguin si no la fas, plega d’una vegada nomes feu que sembra discòrdia que no recordes que gent de tot l’arc independentista vàrem votar per una DUI, per que tireu per la borda el mandat del poble, democràticament el poble va votar la DUI, que no us adoneu que esteu traint el mandat del 1-O.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
13.09.2023  ·  20:57

“er” serà un partit marginal molt aviat. El nerviosisme de la cúpula i certes bases veuen perillar els seus interessos econòmics i prebendes que el governet els està donant. D’altra banda, la manifestació de l’11S ha servit per demostrar una vegada més la categoria moral i política dels líders del partit.

Roger Taberner
Roger Taberner
13.09.2023  ·  22:25

D’on venia la Dolors Feliu, és de fiar?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any