La ‘lawfare’ ha d’entrar en la llei d’amnistia, no pels noms sinó per allò que implica políticament per a Espanya

  • La ‘lawfare’ és política i converteix en polítics tots els fets que toca i contamina. Més encara en el cas espanyol, en què l'estat n'ha fet un ús proactiu, si més no d’ençà del 2014, abans que l'independentisme pogués ni tan sols actuar

VilaWeb
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

Les negociacions per a una possible investidura de Pedro Sánchez s’han frenat en sec, tot sembla indicar que per la negativa del PSOE a incloure els casos de lawfare en la llei d’amnistia.

Cal tornar a recordar que, de tot això, tan sols en tenim informació per fonts indirectes i que, per tant, ho hem de tractar amb molta prudència. Però assumim que, efectivament, la llei pactada fins ara amb Sumar i ERC no inclou com a casos susceptibles d’amnistia els de lawfare, i Junts no vol aprovar-la sense que s’hi incloguen. Si això és així, quina importància política té?

Com que el partidisme i la batalla per l’hegemonia tampoc no han restat al marge de la negociació, hi ha qui té interès a destacar noms i casos concrets –que ningú no sap si són certs– per a atacar l’adversari amb la cançoneta de la corrupció i dels comportaments delictius. Ara no parlaré d’això, perquè no estic segur que en la negociació es parle de casos concrets i, si se’n parla, no sé de quins. Però sobretot no en parlaré perquè l’enfocament em sembla incorrecte i molt irresponsable, i em voldria centrar en això.

Temps arrere vaig escriure un editorial sobre la lawfare: “De Lula a Laura Borràs: la lawfare no ataca tan sols els sants“. Hi defensava que la lawfare pot servir per a apartar de la vida política persones completament innocents, però també pot servir per a apartar de la vida política persones culpables de delictes, menors o majors. Però que, fos quin fos el cas particular, el fet essencial és que la lawfare té el propòsit d’apartar de la vida política persones que molesten un determinat poder, fent ús de tècniques molt ben definides a tot el món aquests darrers anys, que sempre serveixen per a coartar la voluntat democràtica de la població. Per a intervenir en els processos electorals i modificar-los, si cal.

Per això és tan important que la lawfare entre de ple en la llei d’amnistia, que hi tinga cobertura. Perquè és un procediment essencialment polític que aprofita, o pot aprofitar, circumstàncies personals, amb l’objectiu principal d’obtenir un resultat polític. La lawfare és política i converteix en polítics tots els fets que toca i contamina. I encara més en el cas d’Espanya.

I dic això perquè hi ha dos motius específicament espanyols que, a parer meu, fan imprescindible que la responsabilitat i la il·legalitat de la lawfare siguen ben delimitades també en la llei d’amnistia.

El primer és que els casos de lawfare són el senyal indiscutible que l’estat espanyol va ser proactiu –del 2014 ençà, si més no– i emprengué una campanya planificada de destrucció de l’independentisme català, molt abans que ningú pogués imaginar que passaria allò que va passar el 2017.

I això significa que el 2014 l’estat espanyol, amb tota la seua força, va considerar il·legítima la ideologia independentista. Abans que aquesta força es posàs a actuar realment. Va negar a l’independentisme la neutralitat que les seues institucions representa que han de tenir envers qualsevol ideologia. I per això va fabricar casos personals per frenar-la. Casos que han omplert pàgines i pàgines d’instruccions judicials i de relats mediàtics interessats i que, malgrat tot, ara i adés han acabat en no res, després de deu anys.

Simplement no es pot deixar que aquesta actuació no siga reconeguda i desqualificada. La llei d’amnistia, la presenten com la presenten en la redacció final, té un clar component de reconeixement dels errors comesos per Espanya el 2017 i després. I quin trellat tindria, doncs, deixar fora de l’abast d’aquest reconeixement una de les armes més brutes de totes les que han fet servir? En l’acord signat amb ERC, per exemple, s’hi diu que cal respectar totes les ideologies i reconèixer la legitimitat dels seus objectius. I no s’ha de fer pagar l’estat per haver-ho fet?

Però hi ha una segona raó a tenir en compte. El pacte entre el PSOE i Junts no serà un pacte entre Espanya i Catalunya. Ni tan sols entre el govern català i l’espanyol. I no obligarà, per tant, el conjunt de l’estat. Però cada dia és ben visible que una bona part del poder real espanyol, el judicial sense anar més lluny, continua en guerra i continuarà en guerra contra l’independentisme. I per més que el PSOE, a contracor, vaja dient que cal llevar els afers polítics de la via judicial, tots sabem que això no passarà. I que és més que probable que l’endemà del dia que entre en vigor l’amnistia hi haja nous encausats per qualsevol cosa i amb qualsevol excusa. Probablement, per via de lawfare.

Evitar-ho, això, serà gairebé impossible, perquè Espanya no fa cap revolució i el PSOE tan sols s’avé a tot això per interès. Però si la lawfare –no els noms ni els casos, sinó el comportament– és clarament tipificada en la llei, en primer lloc, se salvarà gent que altrament tindrà tots els números per a ser el primer objectiu de la ràbia de la ultradreta judicial. I, en segon lloc –i això és important–, els advocats defensors tindran a la mà un principi clar, un precedent indiscutible, emanat del poder legislatiu, que els pot servir per a confrontar-se amb molta més eficàcia contra els nous intents de persecució del moviment independentista que capitanejarà la dreta judicial i mediàtica espanyola. O vés a saber si el PSOE mateix.

En definitiva, la qüestió en joc és per a què serveix aquesta amnistia. Per als uns, espanyolistes o independentistes, és un final de camí que neteja l’actuació del 2017, sense perspectiva que es repetesca. Per a uns altres, independentistes solament, i no tots, és una victòria que estableix un precedent legal i dóna múscul al moviment per a tornar-hi. Que la lawfare entre o no en el text de la llei és una de les coses que marcarà la diferència, per més que alguns, irresponsablement, intencionadament o amb mala bava, vulguen rebaixar el debat a una qüestió de noms i circumstàncies personals d’aquest o aquell.

 

PS1. Un altre factor a tenir en compte, que Josep Casulleras explica bé en aquest article, és que avui venç el termini que el TEDH va donar a l’estat espanyol perquè respongués les preguntes sobre les vulneracions de drets humans que els presoners polítics hi van presentar. I el 18 de novembre s’acaba també el termini perquè Espanya responga a la condemna del mes de maig del Comitè de Drets Humans de l’ONU per haver vulnerat els drets polítics del president Carles Puigdemont; i diga què ha fet per a reparar aquesta vulneració. És molt important tenir-ho en compte, això, també.

PS2. VilaWeb necessita el vostre suport. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us en feu subscriptors, perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem continuar creixent. Imagineu què podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que els que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
05.11.2023  ·  22:04

Si la lawfare entra a l’ acord, suposant que s’arribés a un acord, l’estat profund espanyol rebentarà de ràbia. Però és el mateix que al principi. Cal mantindre la posició. Fermament.

Òscar Alegret
Òscar Alegret
05.11.2023  ·  22:33

Aquests darrers dies es parla molt de la “lawfare” com a element clau de la negociació, però ¿i la resta de coses que va exposar en Puigdemont en la conferència de premsa del setembre? Però deixant a part tot això, ¿ja no és vigent el referèndum del Primer d’octubre? ¿Junts ja no opta per la unilateralitat i no es qüestiona gens blocar el govern de l’Estat? I tu, Vicent, ¿faries editorials com aquest si fos ERC qui negocia tot això de la “lawfare”? ¿La teva amistat amb en Puigdemont no t’influeix?

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
05.11.2023  ·  22:35

Pregunta l’exitor per a què serveix la llei d’aministia, i n’ofeteix dues respostes.
Em permeto d’afegir-hi unes quantes més:
– per no parlar de la guerra contra la llengua catalana i la denigració dels drets lingüístics dels catalans;
– per no parlar de l’absoluta falta de competències reals de les institucions catalanes;
– per no palar de la lladregada fiscal a que estem sotmesos;
– per no parlar de la castellanització de la cultura;
-…,;
En definitiva, per parlar d’autonomisme submís i no parlar d’independència.

Jean-Marc Prohias
Jean-Marc Prohias
05.11.2023  ·  22:37

Ja donem per bo pactar amb l’enemic sols l’amnistia. Ja no parlem ni de mediador, ni de marc nacional, ni de dignitat. Malament per nosaltres, malament per junts i malament per MHP Puigdemont

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
05.11.2023  ·  22:52

Partal, per a qui escrius? Perquè ho llegeixi el PSOE? Com un factor de pressió?

El que dius, llegit des d’una altra òptica, diu que pactar l’amnistia ara, quan s’acaben els terminis de varies causes judicials a nivell europeu i de l’ONU, és de burrus: quan les sentències anirien en contra l’estat espanyol.
Sí hem passat 6 anys així, que costa esperar uns mesos’ més i que rebin la clatellada?
L’amnistia desactivarà el Tribunal Europeu de drets humans.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
05.11.2023  ·  22:53

La lawfare no entrarà en la llei d’amnistia.
Crec que és impossible.

És impossible perquè tot el que ha fet Espanya contra Catalunya, ells creuen, que ho han fet per fer un bé patriòtic a Catalunya. No tenen ni poden tenir cap arrepentiment. El Reino és un psicòpata i com a tal psicòpata no pot tenir solució.

El poder real espanyol, el judicial sense anar més lluny, continua en guerra i continuarà en guerra perquè (diuen) tenen la constitució franquista com a guia immutable.

Només fent veure al psicòpata tot el mal semidemoniac que ha fet des de tres-quatre-cents anys.

NO HI HA ALTRA SOLUCIÓ.
ESPANYA ES TROBA AMB LA SEVA CONSCIÈNCIA BEN NETA.

Núria Castells
Núria Castells
05.11.2023  ·  23:08

Són tan poc de fiar, aquesta gent de l’altiplà, que com més dies passen més sensació tinc que la pretesa amnistia serà una trampa.
Com es controlarà la seva aplicació?
Fins a quines persones arribaran els seus beneficis? Fins a on no serà presentada com un perdó graciós de l’estat, que només afectarà el passat i no implicarà cap compromís de cara a un autèntic respecte per qualsevol activitat independentista futura?

I la resta de temes del pacte? El reconeixement de Catalunya com a subjecte polític? L’estatus de l’1-O?

Ells sabran què fan, els de Junts. Però així com va quedant al descobert que el pacte d’ERC ha estat una collita de fum amb molt poc de substancial, el pacte de Puigdemont, amb aquests trilers i la caverna bramant darrere, poc acabar, també, sent molt poca, poca cosa.

Molt pocs dubtes tenim que l’assumpte del reconeixement del català a EU acabarà postergat, i tal dia farà un any… i dos i tres… Amb molts aspectes de la resta del pacte pot passar igual. A Ñ hi ha un TC i una caverna judicial amb més braços que un ídol asiàtic (a Madrit, un jutge ja ha acceptat una querella contra l’amnistia! I encara no s’ha ni pactat!!)
Que en quedarà, al final, de tot plegat?!
Ja estic veient jutges “progressistes” -i del PSOE, si cal- fent de Penèlope: desfent, tranquil•lament, de nit, allò que s’haurà pactat de dia! Todo por la unidaz!!
I consti que m’agradaria molt equivocar-me…

Jaume Vall
Jaume Vall
05.11.2023  ·  23:17

Imaginem quina força negociadora no haguéssim tingut amb 14 diputats.
Només que els pecats cristians d’enveja, supèrbia, rancúnia no haguessin envoltat la cúpula d’ERC !!!

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
05.11.2023  ·  23:28

Una amnistia que no inclogui els casos de lawfare no és una amnistia: serà un indult més o menys general adequadament camuflat per ser permés pel TC (cosa que ja veuríem, si es dona el cas….). L’amnistia proposada no serveix de res més que per a guanyar temps a España davant les sentències dels tribunals internacionals, UE i ONU, que no trigaran a venir. (De què van parlar la presidenta del TJUE i el rei en la recent visita d’aquella a
aespaña??). I poder mantenir una estona més el fals relat fet per les institucions i mitjans espanyols. España juga a “qui dies passa anys empeny”!

Estan imposant el fals relat de l’anomenat “conflicte polític” de España amb Catalunya, com si la batusa fos entre Junts, Sumar, PsoE, ERc, PP i Vox. I no és així. Com ja he dit en altres comentaris No estem davant d’un “conflicte polític” sinó de un Conflicte Nacional, entre dues nacions: Catalunya i España (nació suposada…).

Per tant l’Amnistia hauria de anular els casos de lawfare, els casos contra la llengua catalana, els casos de “terrorisme” independentista, CDR, etc, etc.

Conclusió: Com que això no hi és ni s’espera que hi sigui; com que el pacte de ERc i PsoE és la presa de pel més memorabvle que recordo en molts anys; com que la repressió segueix i segurirà endavant amb judicis i acusacions; com que els jutges de España seguiran aplicant la seva “justícia”, prevaricant a mans plenes; l’única sortida lògica, decent i eficaç, és no investir ningú, ni ara ni mai, fins que España modifiqui radicalment la seva actuació.

Eleccions el proper 14 de gener!!

Roger Dalmau
Roger Dalmau
05.11.2023  ·  23:30

Encara que el pacte sobre l’amnistia inclogui la lawfare, igualment trobo que hi ha hagut una rebaixa d’objectius. Que jo sàpiga encara no tenim ni català a Europa, ni mediador per avançar en el conflicte. Només una “tornada al punt d’inci”.
I si és cert que, com deia un article de Vilaweb, la viabilitat del PSOE penja d’un fil, perdem una oportunitat per eliminar un partit que fa molt mal perquè enganya molt. En aquest sentit, un PP i VOX, clarament anticatalanistes, xenòfobs i d’ultradreta tenen una cosa bona i és que són transparents.
Espero equivocar-me, però m’imagino que acabaran arribant a un acord d’investidura i no crec que sigui el que més ens convé.

Jaume Riu
Jaume Riu
06.11.2023  ·  00:00

BONA ESTRATÈGIA PUIGDEMONT
Veig comentaris inquiets per no dir decebuts, perquè no hi ha titulars que parlen de l’1-O ni de la Declaració Unilateral d’Independència, ni dels mediadors internacionals per exemple, com si haguessin caigut de la negociació, i així s’alimenta la impaciència en el nostre bàndol, però és que tot això -i molt més-, ja hi és en les idees clau que en aquesta fase de la negociació tenen una potència descomunal.

Al regne d’Espanya se li acaba el termini per blanquejar la vulneració dels drets humans que els presoners polítics van presentar al TEDH.
Amb les reaccions percebudes, es fa molt evident que el règim del 78 no s’esperava, ni es podia imaginar de cap manera, que avui encara no hagi claudicat l’independentisme.
Han fet ús de la força immensa de l’estat amb gestos impensables de seducció per concedir el que sigui a la causa independentista, com no ho havien fet mai.
Això d’ara em fa pensar en els dies previs a l’1-O quan per terra, mar i aire, també van fer l’ús de la força immensa de l’estat, i tots els missatges asseguraven que no es faria el referèndum, n’estaven convençuts però no van trobar ni una urna.

Naturalment, en aquest moment d’ara, que ja hauríem d’estar seduïts, resulta que imposar el reconèixement de la “lawfare” és aixecar l’alfombra i descobrir a ulls del món la misèria antidemocràtica del regne d’Espanya, perquè una amnistia que reconegui que han apartat de la vida política persones que molesten al poder, és tan greu que només amb això ja hi ha l’oportunitat de fer jurisprudència per repensar la transició des del moment zero.
Reconèixer doncs la “lawfare” és la sentència del PSOE. Bona estratègia Puigdemont.

Albert Ferrer
Albert Ferrer
06.11.2023  ·  00:22

L’enrenou que el president ha organitzat a Espanya amb 8 diputats té per a mi tot el mèrit del món. No sé com acabarà al final, però res a Espanya serà igual. Han aflorat massa odis i contradiccions. I a tots aquells que només els preocupa quines parts del discurs del president no es compliran els recomanaria tranquil·litat, confiança i suport al seu lideratge. Deixem de llapar-nos les ferides. Ens ha donat proves més que suficients per donar-li un vot de confiança (i si cal un vot a les urnes també)

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
06.11.2023  ·  00:40

Fixem-nos bé en els dies que vindran i siguem generosos amb els negociadors i amb els que els hi donen suport.
La política és l’art del possible.
Una cosa són els projectes i una altra la realitat immediata.
Una cosa són les santes i catòliques indignacions i una altra el camí indispensable que cal fer cada dia i que ens espera, avui mateix, quan es comenci a fer clar.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
06.11.2023  ·  00:53

Certament, ja fa dies que ho pense.

Vicent escriu per a pressionar el psoE.

Per cert, el PSPV ha donat el màxim recolzament de totes les federacions socialistes:

País Valencià 92’72 %
Illes………………88’85 %
Principat……..85’24 %

https://valenciaplaza.com/puig-ofrenda-sanchez-mayor-apoyo-espana-pactos-amnistia

Cal anar-los menant fins el penya-segat M.H.P. de la República Catalana…..fins agenollar-los.

L’aministia i el mitjancer internacional que siguen la clau de volta de la negociació, si no, que les voltes caiguen a terra. Ja veurem com se’n salven de la solsida els españols.

Josep Blesa (València)

josep soler
josep soler
06.11.2023  ·  05:40

Les negociacions s’han decfrenar en sec perquè no inclouen res pel dret a decidir.

Va ser per això el Primer d’Octubre, no pas pel perdó per haver fet el Primer d’Octubre.

Ens estem tornant a creure les mentides cuinades en els forns de desinformació del Règim amb la col·laboració dels mitjans de comunicació en llengua catalana; especialment de TV3 en mans d’ERC & PSOE, però voluntariament o involuntàriament també en VW es difonen a diari les consiges per parlar de l’amnistia mentre s’aplica la mort mediàtica al perquè de tot plegat: EL DRET A DECIDIR DE POBLES I NACIONS SEGONS DICTA LA CARTA DE DRETS HUMANS.

L’amnistia emblaquina el Règim i ens desarma Catalunya.

Si us plau VilaWeb, no participeu de les estratègies de desinformació del Règim

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
06.11.2023  ·  06:01

La justicia no existeix, el que hi ha són jutges, persones, homes i dones amb la seva ideologia i el seu interès i aquests continuaran sent els mateixos, els que en cada cas podran dir si es “lawfare” o aplicació escrupolosa de la llei. Salut.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
06.11.2023  ·  07:07

Mónica Oltra es podrà beneficiar de l’amnistia si entra la “lawfare” en el paquet? o sols valdrà per als processats a Catalunya?

Pep Agulló
Pep Agulló
06.11.2023  ·  08:24

EL NUCLI AMAGAT DE L’AMNISTIA QUE DEFINEIX EL SEU CONTINGUT POLÍTIC

L’amnistia s’ha convertit en el nus gordià de la negociació. La dificultat és que el significat polític que li volen donar uns (PSOE-ERC) i altres, Puigdemont, és oposat.

Els primers en volen fer d’això un punt final, una rendició de l’independentisme, mentre que l’altre en vol fer un reconeixement de l’independentisme com un moviment polític democràtic, per tant, amb un 1-O totalment legítim.

Atès que no hi haurà acord històric, ens cal aquest reconeixement polític de l’independentisme, amb els verificadors que hi hagi. És a dir, ja que no ens ho reconeixeran per activa, que ho reconeguin per passiva. Si ens declaren la guerra bruta judicial, és evident que ens estan reconeixent com enemic, tot un moviment polític democràtic i això és una dada que té molt trellat, jurídic i polític.

Per tot plegat, que l’amnistia inclogui els represaliats per la “justícia bruta”, és determinant perquè l’independentisme surti de la negociació amb actius per continuar la lluita. Compromet i redueix la capacitat del PSOE en la seva lletra menuda dels acords, li crea tensions amb els togats (desestabilitza Espanya), i es desmarca completament de l’amnistia claudicadora d’ERC…

PER AIXÒ ÉS CABDAL.

Josep Calbet
Josep Calbet
06.11.2023  ·  08:25

Ho veig com Albert Ferrer 0:22
El president Puigdemont va deixar molt clar que demanava per negociar la investidura.
Penso, que si no pot explicar l’acord en base a aquestes demandes … no hi haurà investidura.
Una mica de paciència, fins ara només hi ha suposicions i opinions de tercers sobre la negociació.

Carles Serra
Carles Serra
06.11.2023  ·  08:25

Gràcies com sempre Vicent per la teva aportació a la reflexió amb aquest assumpte del lawfare.
Des de el meu punt de vista si el president Puigdemont i concretament JxC a l’hora de pactar oblidar el valor de l’1-O i el nostre dret de deixar d’ésser esclaus d’aquesta espaÑa franquista i corrupte, el desencís i la desmobilització serà rematada.
La secta botiflera d’ER ja ha fet la seva gran aportació en aquesta desmobilització i desinterès per ser lliures.
Per cert Vicent, has mirat el vídeo d’en Fachin i la Marta d’Octubre, sobre els 13 fulls que reflecteixen el pacte que ha fet de nou aquesta secta d’ ER que defineixes independentistes, tela telita Vicent, amb els franquistes del PSO€?
Doncs sí li donés una ullada en el vídeo en qüestió, veuràs/comprovaràs la traïció i mentida de nou que és això d’ER i del seu guia espiritual el Judes Junqueras.
Com també recomano veure’l en els subscriptors, llavors el meu comentari serà molt més entenedor.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
06.11.2023  ·  08:34

El dia 18 és la setmana que ve.

javier velasco
javier velasco
06.11.2023  ·  08:36

No sé perqué la majoria penseu que la justícia internacional recolzarà i farà costat al cas català.
Ja el TGUE ha donat l’esquena al ‘procés’.
I ara ho farà també el TJUE i el TEDH.
Tot es SISTEMA i no hi ha fugida possible de les seues urpes.
A vore si m’enganye, m’encisaria.

Albert Miret
Albert Miret
06.11.2023  ·  09:03

Lawfare no és més que una estratègia immunda que es va inventar un americà per a eliminar la justícia d’un país. Els que abans de l’1O feien de jutges, per la qual cosa cal estudiar molts anys, ara molts d’ells s’han convertit en justiciers i només els cal que els cossos repressius amb una ideologia clarament feixista els presentin com a proves autèntiques novel·les sovint tan ridícules que deixen de semblar arguments judicials per a convertir-se en gags tragicòmics. Amb això, ja n’hi ha prou per a treure un polític de circulació i enviar-lo a galeres deu o quinze anys i, per si un cas encara li queda alè, inhabilitar-lo fins a la jubilació. I així, alegrament i sense cap mena de feina, aquell polític és castigat per fer política no agradable pel règim franquista. És per això, que molt difícilment els jutges acceptaran que el PSOE els torni a posar a fer de jutges i a tornar a estudiar noves lleis que no han de ser trucades amb criteris feixistes sinó exclusivament amb criteris legals. Per això, i per a estalviar-los feina, seria bo que es copiessin les lleis de la Justícia europea i derogant les que són errors injusts fins ara permesos per simple odi o per ràbia.
Donat que tota la política espanyola està basada en l’odi, i en l’espoli de Catalunya indispensable per al “lujo i el boato madrileñil”, dubto molt que s’avinguin a prescindir d’aquestes dues columnes essencials, perquè només pensar-ho, els agafa una mandra que els impedeix fer res, i a més els augmenta aquests vicis.

Marià Puig
Marià Puig
06.11.2023  ·  09:06

Jo, també soc pessimista com en Javier Velasco en la seva opinió d’avui. Penso el mateix. Fem nosa a tot arreu. Pot ser que a força d’anar fent nosa, ens tinguin com una mosca collonera i estiguem més als seus pensaments.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
06.11.2023  ·  09:08

Que Lawfare i punyetes, no ens deixem enredar pels nostres. Els 2 milions de catalans al carrer no vam demanar això. Independència, i si els dirigents actuals se n´han oblidat, fora.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
06.11.2023  ·  09:19

Vicent, mentre a VW seguiu anomenant “independentista” a organitzacions com ERC, que segueixen actuant descaradament com a col·laboracionistes espanyolistes i principals enemics de la Catalunya Indepe, esteu legitimant la lawfare.

ERC no ha fet ni un bri de rectificació després de les hòsties descomunals que ha sofert a les eleccions d’enguany. Aquesta “seguretat” no els hi la dóna la presumpta incapacitat política i/o intel·lectual (no en tenen menys que qualsevol altra formació política). La fermesa en la seva prepotència, arrogància, agressivitat, persistència en la rendició i submissió envers espanya es fonamenta en el pacte que tenen de fa anys amb el PSOE i d’altres poders fàctics de l’estat enemic. Tots sabem (i VW també) que el dia que a espanya se n’afartin d’aquesta colla de traïdors, el PSOE desapareix a Madrid i el PSC agafa les regnes a Catalunya. Aquest és el principal pacte PSOE – ERC, jo et deixo tocar dinerets a Madrid si jo els puc tocar a la Generalitat. Per això tota la resta de pactes “visibles” entre ERC i el PSOE és per a que aquests es torquin el cul amb l’acord.

Si la major part dels vostres lectors ho sap, tan bé com vosaltres, per què seguiu fent-li tant la rosca a ERC des de VW? Si parléssiu clar tothom en sortiria guanyant, començant per VW…
Per cert, el darrer article de l’Ot Bou va ser com un rosari de ganivetades a l’esquena de l’Independentisme. Feu-vos ho mirar, si us plau. Estimo massa VW com per deixar córrer aquestes immenses contradiccions amb la vostra voluntat d’autonomia periodística.

PD: Deixem negociar a Puigdemont/JUNTS a veure si saben metamorfosar-se de fake-indepe a “pal de paller” de l’Independentisme, re-organitzem-nos, re-fem urgentment el Procés (seguim omplint carrers, actualitzem estratègia, pla i lideratges), bastim una Llista Cívica (o similar) si JUNTS segueix fent figa, fem fora de la Generalitat als actuals traïdors, prenguem el control del País (en la mesura que sigui possible) i aixequem la suspensió de la DUI !!!

Amadeu Casamayor
Amadeu Casamayor
06.11.2023  ·  09:21

L’única alternativa per la supervivència de Catalunya és la Independència!

Núria Comas Fornaguera
Núria Comas Fornaguera
06.11.2023  ·  09:51

Només una puntualització, al meu parer. S’esmenta a l’article que “això significa que el 2014 l’estat espanyol, amb tota la seua força, va considerar il·legítima la ideologia independentista. Abans que aquesta força es posàs a actuar realment”.
Jo crec, que l’Estat Espanyol fa moltissims anys que considera il·legítima la ideologia independentista; és a dir, ho ha considerat sempre. Perquè l’independentisme no va néixer el 2014, si no molt i molt abans. A Catalunya, al País València, a ses Illes, és a dir, als Països Catalans i al País Basc… Cal no oblidar tota la gent que hi ha treballat en èpoques més difícils.
En quant al tema de l’amnistia i els pactes de la investidura, tal com es diu, jo també seria molt prudent, però recordo que el govern espanyol mai ha complert amb el que s’ha compromès sobre un paper i sembla estrany que els polítics de fa anys encara no ho hagin vist amb els seus propis ulls. És allò que en diuen “feta la llei, feta la trampa”. I tant de bo m’equivoqui.

Berta Carulla
Berta Carulla
06.11.2023  ·  09:53

Estic d’acord amb en Pep Agulló. Aquest és el concepte. Gràcies, Pep:

“L’amnistia s’ha convertit en el nus gordià de la negociació. La dificultat és que el significat polític que li volen donar uns (PSOE-ERC) i altres, Puigdemont, és oposat.

Els primers en volen fer d’això un punt final, una rendició de l’independentisme, mentre que l’altre en vol fer un reconeixement de l’independentisme com un moviment polític democràtic, per tant, amb un 1-O totalment legítim.

Atès que no hi haurà acord històric, ens cal aquest reconeixement polític de l’independentisme, amb els verificadors que hi hagi. És a dir, ja que no ens ho reconeixeran per activa, que ho reconeguin per passiva. Si ens declaren la guerra bruta judicial, és evident que ens estan reconeixent com enemic, tot un moviment polític democràtic i això és una dada que té molt trellat, jurídic i polític.

Per tot plegat, que l’amnistia inclogui els represaliats per la “justícia bruta”, és determinant perquè l’independentisme surti de la negociació amb actius per continuar la lluita. Compromet i redueix la capacitat del PSOE en la seva lletra menuda dels acords, li crea tensions amb els togats (desestabilitza Espanya), i es desmarca completament de l’amnistia claudicadora d’ERC…”

Josep Soler
Josep Soler
06.11.2023  ·  10:14

Em sumo clarament a Víctor Torguet (09:19)
No hem tingut prous exemples de col·laboracionisme descarat amb els jutges (Lawfare) per part dels d’ERC, amb la clara intenció d’apartar de la vida política a tanta gent que els suposava un obstacle per a l’obtenció del seu total control, dins del principat de Catalunya.
Si fem un seguiment dels assetjaments sobre Pujol, Mas, Torra, Laura Borràs….i tants d’altres, utilitzant peons com els Torrent i alts càrrecs del partit, per cobrir els seus objectius d’anul·lació de tot adversari que els pogués barrar el pas.
Vostè mateix sr. Partal, ens dóna la direcció d’un article sobre Laura Borràs que és prou significatiu del que vostè no ens diu, potser perquè no s’hi atreveix, encara que si que dona les pautes de que els trets sí, que van en aquesta direcció.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
06.11.2023  ·  10:14

I del mandat que va sortir del poble l’1 d’octubre que? Ja ningú en parla.
Veieu con aquest és l’objectiu, esborrar el mandat de l’1 d’octubre. Ja ho va clnfesar en Puigdemont en el seu discurs a Bèlgica, escolteu a partir del minut 28:50.

Pere Ruana
Pere Ruana
06.11.2023  ·  10:39

No es diu prou que l’Europol encara tingui tipificat per terrorisme l’activitat dels grups independentistes.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
06.11.2023  ·  11:11

Doncs, el famós acord històric intergalàctic es resumeix a l’amnistia ampliada, no?

Bé, si esteu satisfets, endavant. No compteu amb mi per votar-los a les eleccions vinents autonòmiques.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
06.11.2023  ·  11:11

Contractes de 18.000 euros el pa de cada dia dels ajuntament erc.comuns, i la justicia espanyola encantada que ho fessin, quan la corrupció es clara i contundent.
La única la Sra. Laura Borràs, quin goig oi Junqueras dels traficants de collocats del partit?
ERC es un partit de gent de sous de 1.000 E i ara una gentada cobren sous públic que passen els 100.000 euros/any, quina pastifada, quina manera de robar públicament.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
06.11.2023  ·  11:34

Si no hi ha sorpresa de darrera hora la cosa no pot ser més trista. No hi haurà, a la pràctica, diferències entre ERC i Junts.

Em sent desemparat!

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
06.11.2023  ·  13:40

El principal enemic de l’amnistia és ERc. És ERc qui posa bastons a les rodes a que TOTS els represaliats siguin amnistiats, no només els erquis.
Fixeu-vos que són precisament gent de Junts els motius de la discòrdia.

Paola Polacco
Paola Polacco
06.11.2023  ·  14:22

Si el Pres Puigdemont, sota una immensa pressió per tots els costats i plenament conscient que Espanya no ho acceptarà mai, insisteix que les víctimes de la “lawfare” espanyola han d’estar cobertes per la proposta d’amnistia COM A MITJÀ PER NEGAR-SE A FIRMAR-LA, em sembla bé. Que Vicent Partal presenti aquesta amnistia com un fet acomplit acceptable si s’accepta aquesta clàusula NO HO ES.
No no i no a l’amnistia. Anem a noves eleccions. President, no firmi!!

Jordi Torres
Jordi Torres
06.11.2023  ·  14:50

L’amnistia ha passat de ser una condició necessària per a poder parlar d’independència, a ser una condició suficient per a no parlar-ne.

Que el soroll no ens faci oblidar per què lluitem.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
06.11.2023  ·  15:12

Si no hi ha sorpresa de darrera hora -tant de bo!-, l’acord històric quedarà reduit a llibertat, amnistia i a seguir essent una autonomia.

I tothom content perquè Junts sí que ha negociat bé.
Que lluny queda ja el Primer d’Octubre!

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
06.11.2023  ·  15:56

“En plena recta final de la negociació sobre la investidura de Pedro Sánchez, amb l’amnistia damunt la taula, el jutge de l’Audiència espanyola Manuel García-Castellón ha decidit d’encausar per un possible delicte de terrorisme el president Carles Puigdemont en la causa del Tsunami Democràtic”

La negociació ha d’acabar en un NO en el moment més oportú possible. Espanya hores d’ara està capgirada i en els dies vinents un NO encara serà més efectiu.
Pressió vs Llibertat . ¿Hi ha possibilitat de dubte?

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
06.11.2023  ·  17:29

La judicatura, psoe, “er” i altres estan tractant per tots els mitjans d’ingressar a l’MHP Carles Puigdemont a la presó. Davant d’aquesta situació, Catalunya i el moviment independentista s’organitzi de forma democràtica radical i reivindiqui aquesta injustícia.

Josep Gualló
Josep Gualló
06.11.2023  ·  19:44

En Pep agulló- | 08 : 24 |- Fà una deducció interessant. L’amnistia té significats diferents per el bloc PSOE/ERC i el bloc MHP/JUNTS.

Per el primer bloc, l’amnistia serveig per negar els delictes de l’estat i els dels “a por ellos” per els de l’altre bloc, és portar a un reconeixament per part de la comunitat internacional de la la legitimat del “1.0”.

En un capitul de la “República Proscrita” en Josep Costa deia què la petició d’amnistia, ¡no en el seu nom! perquè ell no ha comès cap delicte.

Mol bè Jodepp. I no és l’únic. Son m0lts més !!!

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
06.11.2023  ·  19:48

Si volieu una prova més de fins on pot arribar el “deep state” i el que val una amnistia el jutge G.Castellón us ho ben aclareix unint Puigdemont i terrorisme i precisament ara, amb el do de l’oportunitat.

Joan Royo
Joan Royo
06.11.2023  ·  19:55

Supose que aquest editorial ha quedat KAO després de l’acusació de terrorisme contra Puigdemont i Rovira. Això passa per donar crèdit a negociacions amb el PSOE. Només queda esperar les sentències europees.

Josep Viñas
Josep Viñas
06.11.2023  ·  20:51

Avui, llegint les notícies i els editorials (incloent-hi aquest), sembla que es respiri un cert aire d’optimisme pel que fa a la investidura de Pedro Sánchez.
Si aquesta arriba, que és molt probable, no crec que els acords a què s’hagi arribat serveixin per canviar res.
Tot és tan poc precís!
Ningú ens ha explicat encara quan el president i tots els exiliats tornaran a casa, sense por de ser empresonats.
Quan s’aturarà la repressió que continua tan virulenta com sempre, en temps de negociacions per la investidura.
Algú ens pot garantir que el lawfare s’aturarà?
La realitat és que l’espanyolisme, des del PSOE fins a Box, està unit per salvar la pàtria i res canviarà per molts anys.
Per què ens hem de preocupar tant de qui governa Espanya o si hem de retornar a les urnes?
Ens volen vendre que tot serà millor. No m’ho puc creure.

Josep Pericas
Josep Pericas
06.11.2023  ·  22:22

Recordem que Navalni és condemnat per “corrupció”, o que al Marroc als dissidents se’ls munta un “delicte sexual”.

El lawfare és efectivament l’arma més bruta d’Espanya. Que ERC accepta sense protestar, si no aplaudint com en el cas de Laura Borràs.

És un gran encert insistir-hi. Pel que significa de desprestigi i posada en evidència d’Espanya, i per la certesa que ens continuaran atacant de forma insidiosa amb aquesta arma si no.

Espanya queda en evidència com a estat dominat per una ètnia que vol l’anorreament de les altres. Al nivell de Turquia amb els armenis i els kurds.

I com he dit si no es desarma Espanya, els “pragmàtics” que creuen que això no s’ha de demanar es trobaran ells mateixos caçats amb aquesta xarxa.

Roser Bravo
Roser Bravo
06.11.2023  ·  22:37

Doncs crec que no cal preocupar-se. Si ha de ser o tot o res, després que no es queixi el PSOE!!!!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any