De Lula a Laura Borràs: la ‘lawfare’ no ataca tan sols els sants

  • La 'lawfare' no va contra els santets i prou. La 'lawfare' té el propòsit d'apartar de la vida política persones que molesten a un determinat poder

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Divendres comença el judici contra Laura Borràs per uns contractes quan era directora de la Institució de les Lletres Catalanes. És un procediment penal que s’ha anat allargant durant anys, sempre al ritme de les necessitats polítiques del moment, i que aquesta setmana ha tingut un tomb sorprenent, que sembla que serà final. L’altre encausat, el beneficiari de les adjudicacions, segons que sabem, ha arribat a un acord amb la fiscalia per a inculpar Borràs en canvi de deslliurar-se ell d’entrar a la presó. Si això es confirma serà molt difícil que la presidenta del parlament evite la pena d’empresonament, que podria ser fins de sis anys.

Però la cronologia no és gens innocent. Fa poques setmanes, una filtració periodística que podria tenir l’origen en la fiscalia mateix, va revelar l’existència d’un informe pericial, fet per un membre destacat de l’extrema dreta espanyola, l’assassí de Yolanda González, que tenia moltes possibilitats d’exculpar Borràs. Per la manera com documentava la manipulació feta per la policia de les proves. I, just després de saber-se això, poques hores abans del judici –i, per tant, amb un marge ínfim per a canviar la defensa–, ara ens assabentem que la fiscalia ha proposat aquest pacte als advocats de l’altre implicat en l’afer que significaria la llibertat per a Isaías Herrero i la presó per a ella.

Sembla una jugada a la desesperada, feta per a assegurar-se que la poden condemnar. Si ho recordeu, la resolució del TSJC imputava a Borràs quatre delictes: prevaricació, frau administratiu, malversació de cabals i falsedat en document mercantil. Però, curiosament, al final la fiscalia va decidir d’acusar-la tan sols per dos delictes, que són falsedat documental i prevaricació. I, havent caigut la malversació de les acusacions, ja és molt més que discutible que parlem d’un cas de corrupció. Amb el judici desinflat i amb la possibilitat que l’informe pericial deixàs la causa en no res, el pacte amb Herrero fa tota la sensació que ja és l’única carta segura per a empresonar Borràs, al preu que siga. Però l’actuació de la fiscalia, precisament perquè és a la desesperada, ja conté massa riscs. Bàsicament, deixa clar que tot aquest procediment té un sol objectiu: empresonar Laura Borràs, no pas aclarir què va passar ni dilucidar les culpes que puguen tenir els uns o els altres. Tot s’enfoca en aquesta direcció i, arribats al punt a què arriba ara in extremis la fiscalia, cal molta voluntat per a no veure-ho.

En tot aquest temps, m’he abstingut d’opinar sobre el cas. Jo no tinc prou dades per a saber què va passar –el judici havia de servir per a aclarir-ho– i no faré una defensa a cegues de Laura Borràs. Ara, siguen els fets que siguen, i a banda dels fets, el component de lawfare d’aquest judici, sobretot després de les coses que han passat aquestes darreres hores, em sembla indiscutible. I en relació amb això m’agradaria aclarir una confusió. La lawfare pot servir per a apartar de la vida política persones completament innocents, però també pot servir per a apartar de la vida política persones culpables de delictes. 

I això ho hem de tenir present, perquè hi ha una balança delicada i difícil que ens obliga sempre a preguntar-nos si hi ha proporció o no en la persecució política feta contra una persona pel poder judicial i mediàtic. Bàsicament, és allò de què va ser primer, si l’ou o la gallina. Provaré d’explicar-ho amb un exemple que em sembla especialment adient, el del president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva.

Com sabeu, Lula va ser elegit president del Brasil el 2002, ara fa vint anys. La seua administració, a parer meu, va dur un canvi molt positiu per al Brasil, en termes generals, però fou infestada de corrupció. A les eleccions del 2010 va ser succeït per la seua col·laboradora Dilma Rousseff i, set anys més tard, quan tothom sabia que Lula aspirava a tornar a ser el president del Brasil, va ser condemnat per emblanquinament de diners i corrupció passiva a nou anys de presó. L’abril del 2018 va ingressar a la presó, on va passar 580 dies. El moment era triat ben deliberadament, perquè d’aquesta manera era privat de participar en les eleccions d’aquell any. Finalment, el 2021 els seus judicis van ser anul·lats i pogué participar en les eleccions de l’any passat. El poble brasiler va votar, Lula les va guanyar i avui és el president del Brasil.

Però si li arribà l’anul·lació no fou perquè noves proves o un nou judici haguessen demostrat que no era culpable. L’anul·lació li va arribar perquè el Suprem Tribunal Federal va entendre que a Lula no li havien respectat els seus drets, sobretot durant el procés dirigit pel jutge Sergio Moro, que esdevingué ministre de Justícia de Jair Bolsonaro quan va guanyar les eleccions, precisament perquè Lula no s’hi va poder presentar.

Així, doncs, Lula era culpable de corrupció o no? Tècnicament, només podem dir que la seua innocència no es va demostrar als tribunals. I, tanmateix, a parer meu de manera encertada, això no ha estat mai un impediment perquè tothom, i l’esquerra catalana en primer lloc, entengués que Lula, hagués fet el que hagués fet, també era sotmès a una lawfare de manual. I que, per tant, calia defensar-lo contra l’atropellament organitzat pels seus adversaris polítics, pel poder judicial i per una part de la premsa.

La lawfare no va tan sols contra els santets. La lawfare té el propòsit d’apartar de la vida política persones que molesten a un determinat poder, fent ús de tècniques molt ben definides aquests darrers anys, que sempre serveixen per a coartar la voluntat democràtica de la població. Per a intervenir en els processos electorals i modificar-los si cal. Aleshores, a cada ciutadà i a cada país li correspon de reaccionar en cada cas concret posant l’accent en allò que considere que és més greu: la possible culpabilitat d’un individu o la possible desviació de les regles més bàsiques de la democràcia.

Siga com siga, allò que trobe lamentable és el cinisme –aquell sí perquè em cau bé, aquell no perquè no… Perquè la lawfare és un dels problemes més greus que té la democràcia mundial i les frivolitats amb fets tan greus les acabem pagant sempre tots.

 

La nostra feina és ajudar els lectors a pensar i interpretar la realitat que vivim i això ho fem honradament i sense límits ni fronteres. Si ho voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors de VilaWeb.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jaume Bonet
Jaume Bonet
08.02.2023  ·  22:06

En el fil de twitter que adjunt a lo darrer queda claríssim que na Laura Borràs no va fraccionar res de res … i donar crèdit als possibles suborns, xantatges, o altra casta de negocis que que puguin haver pactat la fiscalia i altres imputats me sembla greument erroni … si hi ha camí de recórrer fins arribar als tribunals europeus na Laura Borràs ho guanyarà segur i, fins i tot, gosaria dir que potser els tribunals espanyols, després de la darrera sentència del TJUE, aniran alerta que no es pugui emprar allò que facin en el cas de na LAura Borràs com a arma en defensa de lo del GOI per part de Puigdemont i companyia. Fins i tot no em vendria de nou que el TSJC acabàs declarant-la innocent. ahttps://twitter.com/OPonsatiMurla/status/1546810301873627138?s=20&t=IUTO3pLR89Ifkos4bCjoyA

Josep Usó
Josep Usó
08.02.2023  ·  22:08

Aquest cas sembla lawfare de manual. Molesta als poderosos i la fiscalia farà tant com puga per posar-la fora de joc. Pel que fa als suposats esquerrans que ara fan escarafalls, han esdevingut un veritable problema per a tots.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
08.02.2023  ·  22:15

Just a la fusta. Res més a dir.

Carles Serrano
Carles Serrano
08.02.2023  ·  22:16

La Laura Borràs a qui més molesta és als partits anomenats d’esquerres. Aquests són els què han mogut les tramoies per apartar-la al preu què sigui.
Aquests partits què desvergonyadament s’autonomenen progresistes, i que jo els califico de fastigossos. Catalunya aniria força més bè si no existissin.

Victor Serra
Victor Serra
08.02.2023  ·  22:25

Totalment d’acord. Aquest cas és lawfare de manual, independentment de si va fraccionar contractes o no. Sovint no coincideixo amb la manera de fer política de Laura Borràs, però estic al seu costat perquè se la persegueix per ser qui és i pensar el que pensa.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
08.02.2023  ·  22:27

Les esquerres “catalanes” ho pagaran.
Potser ara brindaran quan la Laura entri a presó (Verge Santa!), però ho pagaran molt car.

Eloi Naval
Eloi Naval
08.02.2023  ·  22:35

Benvolgut Vicent Partal, essent coneixedor del Brasil -no ser si vares llegir la meva crítica respecte el darrer article sobre en Lula- aquest cop penso que has estat impecable. És exactament això, i la font i la teva dedicació professional ha dut la teva editorial -com quasi sempre- a l’excel·lència informativa i més a prop de la veritat que mai.

Jaume Riu
Jaume Riu
08.02.2023  ·  22:45

QÜESTIÓ D’INDEPENDÈNCIA
Ja sabem que el pressupost de defensa, eufemisme de milícia i de guerra, és un negoci descomunal del regne d’Espanya en el que Catalunya hi contribueix amb un dèficit econòmic de milers de milions, però no ens aporta res.
Per altra banda, sobretot des del judici al Tribunal Suprem, és clar que sí necessitem recursos importants per ser proactius i per defensar-nos en la guerra judicial, i no es una qüestió de recursos econòmics sinó d’autodeterminació i independència.

David Jacob Climent
David Jacob Climent
08.02.2023  ·  22:48

Sisi, d’acord amb el punt de vista d’en Vicent. Bon raonament, molt ben explicat.

Ramon Perera
Ramon Perera
08.02.2023  ·  22:55

Sí senyor. La fotografia que il·lustra l’editorial presenta la senyora Laura Borràs en la seva posició de Molt Honorable Presidenta del Parlament.

Pere Subirana
Pere Subirana
08.02.2023  ·  22:57

El lawfare fet pels espanyols és allò que ha de fer un estat per tal d’anul.lar enemics polítics. “Todo por la patria”, recordeu? A qui li extranya això? S’ha fet a Brasil, a Perú, a Bolivia, als EEUU…

La novetat és que hi ha suposats indepes que hi han col.laborat i que ho aplaudeixen (ERC).

D’altra banda Borràs va col.laborar també amb el lawfare espanyol en deixar caure Pau Juvillà com a parlamentari quan era presidenta del Parlament, acusat pel TSJC per no haver tret uns llaços grocs, després d’haver perjurat que el defensaria. Va tenir una ocasió d’or per oposar-se al lawfare i no la va aprofitar.

El lawfare que li van fer a Torra per no despenjar unes pancartes va tenir la col.laboració total de Junts, per acció o omissió (podien haver sortit del govern).

Perdoneu però no em puc solidaritzar amb ella. Ella també ha estat col.laboracionista del lawfare espanyol. Si acceptes empassar-te bou per bèstia grossa un cop per manca d’ideals o per massa pragmatisme, acabes fotent-te el bou amb patates tots els dies per dinar i per sopar.

Joan Guasch
Joan Guasch
08.02.2023  ·  23:10

Llegint-te m’ha vingut a la memòria un conte de l’Stanislaw Lem que vaig llegir fa anys, abans que es comencés a parlar tan sovint de lawfare, que descriu un món governat per jutges. El meu cap encara explota ara en recordar-lo pel nivell de bogeria que descrivia, per l’arbitrarietat i per la desraó. No hem arribat a aquell nivell, però ens estem entrenant per arribar-hi.

Joan Guasch

Pau Batlle
Pau Batlle
08.02.2023  ·  23:16

Una vergonya el posicionament d’alguns partits independentistes en aquest tema!

joan rovira
joan rovira
08.02.2023  ·  23:19

Per què diuen (democràcia) al que és un (sistema representatiu) per uns pocs?
Per què comparar (Brasil) amb (Catalunya) subordinada al Regne d’Espanya?

Quan (uns pocs especialistes) s’atribueixen el control del (sistema representatiu).
(El lawfare és un ritual de subordinació entre grups del govern representatiu.)

Llavors, qui ha cedit el seu poder participa atònit del ritual de com es fagociten.
CONCLUSIÓ: desvetllem la GOI, insaculació inclosa i, la manera de governar-nos.

Anna Pibernat
Anna Pibernat
08.02.2023  ·  23:29

Instrumentalització de la política no és nou, a la justícia no li ha importat mai la veritat. I la Laura Borràs (malgrat no se Sant de la meva devoció) està perseguida per sé qui és !

Joan Garrigó
Joan Garrigó
08.02.2023  ·  23:31

Vaixells que no entren a port pel seu tamany,submarins que suren i no s’esfoncen, autopistes radials fetes per UTE’s i que s’han de rescatar amb diners públicss per que no són rendibles, conexió de le Pertus que no queda finalitzada per que la UTE de torn diu que no és rendible i els corresponents governs d’España i France l’han de finalitzar per que és una infraestructura básica,Castor rescatat amb diners dels contribuents,capitalització i rescat dels bancs amb diners públics i al cap d’un temps amb amb beneficis estratosférics, trens amb vagons que no entren a túnels ,l’affaire del Canal de Panamá i l’AVE a la Meca , ERE’s i un llarg etc. que no sabem.
Tot aixó ha costat milers de milions € i hi han responsables polítics i gestors implicats,amb mala fé o sense,però responsables a la fí,en cap cas he vist que ni la fiscalia, Audiencia Nacional o TS haigi ni tant sols insinuat malversació,prevaricació,falsetat documental ó el sunsum corda.
En aquest i molts casos la puritana esquerra catalana i española ha estat calladeta quan no partícip i beneficiaria d’aquest desgavell,amb aixó queda aclarit la persecució política del qui molesta a la “Societat i Democracia que nos hemos dado entre todos “.
Sols aclarir que un tal Florentino estå com partícep de moltes UTE’s d’aquets desgavell. Res més a dir.
Amén.

Enric Queraltó
Enric Queraltó
08.02.2023  ·  23:37

La democràcia i la justícia son un engany. En aquest mon hi han dues opcions, viure aïllat o acceptar la dictadura. Tota la resta son contes de fades.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
08.02.2023  ·  23:56

Sr. Subirana:

Només un apunt a la seua manca de memòria malèvola o innocent.

Na Laura Borràs no deixà caure Juvillà, sinó que digué que tots els grups independentistes s’uniren per a fer front al Lawfare que li aplicaven al regidor de Lleida i membre de la mesa del Parlament de la Ciutadella.

En no secundar-la ERC allò que ella va proposar és quan s’acarnissaren amb ell els tribunals colonials españols.

No perquè na Borràs no el defensara fins les darreres conseqüències tot intentant aunar les forces d’un diputat de les CUP que no és el seu partit.

Sembla mentida, i li n’hauria de fer una miqueta de vergonyeta, que un servidor se’n recorde des de València, i vos -sent principatí -i estant tant a prop d’ella que servidor mateix- tingueu la memòria tan revirada i confusa.

I, si vaig equivocat, que algú comentarista em rectifique.

Josep Blesa (València)

Miquel Amorós
Miquel Amorós
08.02.2023  ·  23:58

Els enemics ja sabem qui són: els partits del 155.
I als Comuns ja no se sap on estan. Ja no tenen cap identitat de tantes voltes que han donat: ara, fora la dictadura del proletariat, després de PC a IU. Després gir a partit verd. I ultimament que han posat el focus en el feminisme.

Però els pitjor són els autoamomenats partits independentistes com ERC i la CUP.
I aquí és més important les lluites cainites, que la ideologia.
L’adversari ja no és l’enemic sinó el germà.
Tot s’hi val per fer la guitza al germà. I si cal trair doncs és traeix. El que faci falta.

Això recorda aquella rancúnia entre clans del poble. Una lluita que moltes vegades ve d’anys. Perquè l’avi de la família tal, se les va tenir amb l’avi de la família qual, per problema de terres. O perquè un li va robar la nòvia a l’altra. O perquè ves a saber què.

I des de llavors, per tres generacions, les famílies no és parlen i és fan la punyeta els uns als altres tant com poden.
Un país de capelles, algú m’ha dit.
I així seguim.

Encara que ERC i la CUP vegin clarament que això és una Lawfare de manual, segueixen amb el mantra de la corrupció.

‘No és veritat però així els fotem’. ‘Perquè els odiem de fa temps’, diuen.
Un procedir miserable i sense cap justificació.

Jo, veient això, encara em dona més motius per anar divendres a aplaudir, aclamar i donar suport a la Laura Borràs.
No vols caldo, doncs tres tasses.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
08.02.2023  ·  23:58

Molt d’acord amb l’editorial. I tal i com finciona la justícia a casa nostra, més enllà de culpabilitats, la sra. Borràs segur que no tindrà un judici just. I la democràcia i la societat i sortirà perdent.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
09.02.2023  ·  00:11

Era l’any 2013 i els mitjans catalans explicaven això que passava al Regne Unit:
“Un dels casos més espectaculars, potser per exemplar, és el de la multa de trànsit que va frenar la carrera política de l’exministre d’Energia, Chris Huhne. El dirigent es va enfrontar a una pena de presó per mentir deu anys enrere. Després d’atribuir una sanció d’excés de velocitat a la seva dona per no perdre els punts del carnet, va dimitir com a ministre. Posteriorment, també va deixar el seu escó de diputat.”
Clar que això era al Regne Unit.

Lluis Lopez
Lluis Lopez
09.02.2023  ·  00:48

Certament Laura Borras forma part del grup objectivament identificable de persones. Com Gonzalo Boye i el seu judici pendent, amb nombroses irregularitats. I amb el “timing” gens innocent.

alexandre Cases
alexandre Cases
09.02.2023  ·  01:40

Aquí s’explica el cas. Per Albano Dante Fachín. No crec que sigui “convergent”. Article del 2020.
https://octuvre.cat/loperacio-borras-explicada-en-detall/

Lluís Paloma
Lluís Paloma
09.02.2023  ·  04:59

Bon editorial, Vicent. Admeto la meva distància sideral amb els polítics, però no vol dir que no tinguis raó. I, admetem-ho, una justícia com l’espanyola sempre s’ha de qüestionar per poc democràtica en el millor dels casos.

Antoni Roca
Antoni Roca
09.02.2023  ·  07:25

Sis anys de presó per falsedat documental i prevaricació! Mentrestant, els delinqüents sexuals condemnats veuen reduïdes les seves penes per l’aplicació de la llei Montero.

Carles Serra
Carles Serra
09.02.2023  ·  07:26

Gràcies Vicent per aportar-nos llum dintre de tanta immoralitat i cinisme.
Na Laura Borràs quan va estar com a presidenta de la mesa del parlament, va marcar molta diferència política i valors debant del circ dels polítics que hi havien en aquesta gestoria, mal anomenada govern de Catalunya.
Com et deia Vicent, amb el teu anàlisi ja ho aportés tot.
Això d’ER és la mentida per bandera, botiflerisme i traïció i sobre la CUP no cal escarrassar-se gents, no són ningú; ja em diràs sobre aquesta Gabriel.

Pep Agulló
Pep Agulló
09.02.2023  ·  08:04

NO ÉS PAS UNA DISJUNTIVA D’ON ES POSA L’ACCENT…

Entre una “possible culpabilitat o una desviació de les regles més bàsiques de la democràcia”. Aquesta proposició només és sostenible i consistent en cas que els tribunals impartissin justícia. Aquest no és pas el cas d’un lawfare evident. Els togats fan política antidemocràtica, joc brut per fer fora a Laura Borràs de la política i de la vida social.

¿Quina legitimitat i credibilitat donem, doncs, als togats del lawfare, que ens han declarat la guerra per impartir justícia? ¿Deixarem que l’enemic jutgi als independentistes?

Per tant, la veritat o no de l’acusació, que en cap cas afecta la integritat física de les persones, no m’importa pas gens. Perquè fins i tot el dubte, ja seria entrar en aquesta contradicció lògica perquè seria admetre amb el pensament que l’enemic pot ser jutge dels teus actes.

Eh, cínics d’ERC i la CUP…

La conclusió, és que jo sí em pronuncio en la defensa de Laura Borràs de l’assetjament judicial per empresonar-la, amb la sentència que ja està cuinada. Més clar l’aigua. L’editorial és ambigua perquè el raonament és erroni.

Marcel Estadella
Marcel Estadella
09.02.2023  ·  09:09

Millor no es podia explicar el que molts ja veiem. I al final, la pregunta es si per fer la independència hem de ser “purs i immaculats” (qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra) o be cal ser mes pragmàtics i ja es farà bugada quan estiguem a casa. De la resposta col·lectiva en depèn.

Joan López
Joan López
09.02.2023  ·  09:14

Per primer cop Vicens he de fer una critica al seu article. Com potser que un periodista con vostè digui que no sap si Laura Borras ha fet o no ha fet coses maldestras, no ha investigat res?no ha fet periodisme de investigaciò per saber-hi realment el que hi ha? no es mulla,i vilaweb sa de mullar no tenim altre medi que cerqui la veritat.
Un 0 avui per vostè

Joan Benavent
Joan Benavent
09.02.2023  ·  09:28

Tots els qui l’han criticada no li arriben a la sola de la sabata. Per això, perquè se saben incapaços de situar-se a la seva alçada, els mesquins han aprofitat l’avinentesa d’aquest altre cas de lawfare per negar-li la pressumpció d’innocència i sentenciar-la abans que ho faci el tribunal enemic, el tribunal de Castella. Quant més mesquins i mediocres, més traïdors.

GUILLEM VERGER
GUILLEM VERGER
09.02.2023  ·  09:31

I els polítics també s’aprofiten del lawfare quan els ofereix la possibilitat d’apartar un rival polític com sigui. I encara més: en són còmplices quan aproven codis de “bones” pràctiques que contenen una clàusula tan perversament ingènua que permet apartar del càrrec i funcions un electe tan sols per sospites o acusacions, violant de manera flagrant la presumpció d’innocència.

Albert Miret
Albert Miret
09.02.2023  ·  09:33

Deixant de banda si són iguals o diferents els Lawfare’s del Brasil o d’espanya, -de crims sempre n’hi ha de moltes menes, però maten igual- el Lawfare només s’acabarà quan els tres poders d’un país: legislatiu, executiu i judicial siguin realment independents. En els llocs com Espanya on no només no són independents sinó que són la mateixa cosa, el lawfare continuara triomfant i el poder, com tots sabem i coneixem, continuarà sent absolut. D’aquí, el problema immens que té ara espanya per intentar semblar un país democràtic mentre segueix sent un país feixista tal com el va deixar l’assassí Franco. Com acabar amb l’ús del Lawfare? No votant mai a qui l’ha utilitzat o l’ha permès i tampoc als que d’una manera o altra se n’han beneficiat. Cal que especifiqui? No, oi? Ja està prou clar, oi? Doncs això!

Víctor Torguet
Víctor Torguet
09.02.2023  ·  09:41

Com molt bé diu el Joan Garrigó (amb exemples que no acabarien mai), espanya es un estat virtuós en corrupció sistèmica. Porta segles ininterromputs d’una pràctica impune i convertida en centralitat del sistema econòmic estatal, complementada amb un model extractiu aplicat a les comunitats perifèriques que encara produeixen valor (parlo especialment de Catalunya).

espanya va ser l’única gran economia mundial a on la banca no va tenir una afectació significativa per l’esclat de la gran crisi financera mundial de 2007-08 (recordeu com el govern espanyol treia pit, a l’estil torero o legionari, lloant la salut del sistema financer local?). Com sabeu, a espanya teníem la nostra pròpia bombolla (spain always different…). Com diu el Joan Garrigó, en aquest estat fallit i corrupte s’estaven construint AVEs, autovies, aeroports, obra pública en general amb tal despropòsit que des del moment de la inauguració d’aquestes infraestructures quedava totalment palès l’absoluta inutilitat de les mateixes.
Això sí, de la pluja de milions d’Euros que van rebre les administracions per aquestes obres innecessàries ningú n’ha volgut parlar mai. TOTA l’administració pública espanyola va participar en aquest saqueig… Això vol dir desenes de milers de “casos Laura Borràs” perfectíssimament ignorats (moltíssims d’ells amb gravetats infinitament superior).

Està clar que tothom sap que el cas de la Laura Borràs és lawfare de manual al recentment anomenat espai GOI català. Des d’avui hem d’“aprofitar” aquest nou atac frontal al Procés amb les noves cartes que tenim a la ma.

Per contra, Vicent…, com et costa de fer servir les sigles d’ERC o ER per criticar la mesquina posició adoptada per aquest partit (o associació de barrinadors del moviment Independentista) respecte el cas Laura Borràs o qualsevol dels molts casos ja haguts i per haver-ne.

Llista Cívica ja !!!
(o llistes / agrupacions d’electors sortides de la nova Organització Independentista del Poble en la forma guanyadora que acabi tenint i en el moment oportú… amb o sense l’ANC)

Salvador Aregall
Salvador Aregall
09.02.2023  ·  09:59

L’estat elimina una independentista intel·ligent, ERC elimina un competidor seriós i la CUP tira a la paperera de la història tot allò que flaire com a liberal. Quan ignoren la “lawfare” i la sentencien com a corrupte -que jo no nego ni afirmo- estan fent de jutge abans del judici, quan sento a l’Eulalia Reguant, amb els seus 44 anys, amb arguments tancats i adolescents, penso … que lluny estem, quan camí falta!.

Alfred Mollá
Alfred Mollá
09.02.2023  ·  10:10

Llavors: val mes la paraula d’en Herrero que la de na Borràs?

Marta Colell
Marta Colell
09.02.2023  ·  10:46

Sí ho volem jutjar en clau política, és evident que el fet de ser catalana, vàlida i intel·ligent no afavoreix Laura Borràs en aquest cas. Tanmateix, no es pot deixar de banda que el cas Borràs no és un cas polític, sinó administratiu. I crec sincerament que no podem obviar-ho. El cas Borràs es fonamenta en la no licitació d’unes feines i d’haver-les encarregat a dit. Sóc conscient que no és l’única que ho ha fet, que, a casa nostra i suposo que a tot l’Estat , aquesta pràctica ha estat freqüent, però això no eximeix la Laura Borràs de responsabilitat. Crec que no ens trobem només davant d’un cas de lafware. Tots plegats hauríem de ser més objectius i racionals. Dit això, desitjo molta sort a la Sra Borràs en el judici.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
09.02.2023  ·  10:55

Crec que els molesta i van a totes contra ella, jo crec que és una persecució politica a lo bestia i em sap greu dir-ho

xavier solaní
xavier solaní
09.02.2023  ·  10:57

No sé perquè dieu Lawfare. És simplement corrupció judicial, fiscal i policial. Davant d’aquesta corrupció mai ens podem creure les seves conclusions, en assumptes polítics i no polítics. I, recordem, l’exjutge i ministre considera legal, amb ajuda d’ERç i del seu president, que violar noies és legal, si ho fa un policia, i que la violència (?) ambiental (?) està en el codi penal, que tampoc aplica a governants i policia. La CUP no para de fer el ridícul mentre pensa com fer més social i independent el país.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
09.02.2023  ·  10:59

Lawfare de manual, i amb tots els detalls encaminats a apartar de la vida politica a la MHP Laura Borràs. Per exemple , se l’acusa de un delicte de corrupció, no de res politic a fi de que no entri mai en una amnistia política i que coli millor als tribunals europeus… Tot està perfectament calculat per part de la justícia espanyola!

I l’acusació a més es basa en la llei i el reglament de contractes públics, plena de ambigüetats i de possibles “interpretacions” sobre molts procediments, que si es complissin totalment amb rigorositat conduirien a la paralització de l’administració pública , com per desgràcia passa en molts casos. Si no ho veieu clar parleu amb alcaldes i secretaris d’ajuntaments i pobles del nostre país, acostumats com estan a fer les mil i una maniobres per a poder fer front a les necessitats dels serveis públkics dce llurs pobles amb eficàcia i puntualitat.

El més cridaner, tanmateix, és el puritanisme de les “esquerres” nostres, que col·laboren en la neteja de la corrupció, quan són partits dedicats quasi en exclusiva a agències de col·locació de amics i creients en la seva ideologia, cosa que constitueix una forma més de corrupció, i que fa molt mal als contribuents ja que permet que ocupin càrrecs rellevants persones ineptes i incapces de solucionar res.

Quina por els hi fa presidenta Borràs! Ànims!

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
09.02.2023  ·  11:11

Demà a les 9:30 tots els que és considerin GOI, davant del TSJC. Es un cas típic de persecució. Sr Partal JUNTS ja té prou enemics no en necessita més.

Antoni Sans
Antoni Sans
09.02.2023  ·  11:26

Molt be l’article. Només una esmena, la innocència no es te que demostrar, per això n’hi ha la presumpció. El que es té que demostrar es la culpabilitat, Al Brasil o aquí, per això Lula no va haver de demostrar la innocència.

Ignasi Fortuny
Ignasi Fortuny
09.02.2023  ·  12:07

M’adhereixo totalment a l’anàlisi de Vicent Partal per ixo no entenc la posicio de la CUP. Quant als d’ERC, ja ni en faig cas.

Rubèn F.Pola
Rubèn F.Pola
09.02.2023  ·  12:19

Fa un parell de dies Pedro Sánchez es vantava d’haver trencat l’independentisme. Certament, aquest defensor dels GAL té força mèrit en la trencadissa, però el mèrit és només del 50% perquè la zitzània que ha sembrar amb mestria entre les dretes i les esquerres independentistes ha caigut en un camp perfectament adobat. El catalanisme, en les seves versions independentista, nacionalista, regionalista, i tots els istes que vulgueu anant enrere en el temps, ja ve trencat de fàbrica.

No sóc historiador però estic segur que ja a la Guerra dels Segadors hi havia més cops de falç cap al costat que no pas cap al davant. Potser aquest güelfs contra gibel·lins atàvic i irresoluble rau en que Catalunya és terra de marca. Aneu a saber quin pecat original hem comès per merèixer aquesta maledicció històrica. Amb tot, aquell altre 50% de mèrit en el divide et impera triomfant no està en absolut equitativament repartit. Els que pacten amb qui ens voldria anorrear i els antisistema que per sistema posen el carro de la revolució davant dels bous de la independència s’emporten la palma.

Junts, o el ‘borrasisme’, que diuen alguns, amb tot el to pejoratiu de què són capaços, ha comés molts errors, tants errors com vulgueu, al llarg del Procés, i com a partit o facció té tots els vicis i defectes propis de la partitocràcia. Del que no es pot acusar Junts, però, és d’haver fet pinça ni per activa ni per passiva amb la caverna judicial per desempallegar-se de rivals polítics.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
09.02.2023  ·  13:01

Un va dir: “Los enemigos de mis enemigos, son mis amigos” I un altre li respongué: “T’acompanye amb el sentiment”. D’es de la distància i sense més base que l’empatia i confiança que em desperta amb les poques voltes que l’he vist i sentit enraonar, té el meu vot com a persona i política. Endavant.

Francesc Dalmau
Francesc Dalmau
09.02.2023  ·  13:10

Serà curiós veure i sentir qué dirán els que ara, interessadament, no volen recolçar a la presidenta Borràs, contra la repressió de l’estat, si després de tot plegat es demostra el “Lawfare” i amés la seva inocencia.

Montse Massot
Montse Massot
09.02.2023  ·  13:11

La MHP Laura Borras no és pas culpable de res q se l’imputa això és un crim més del Estat envers un polític català independentista vaja un Lawfare de manual

Josep Soler
Josep Soler
09.02.2023  ·  13:13

No es trenqui gaire el cap Sr. Blesa. L’explicació que li fa al Sr. Subirana contempla perfectament la persecució a què es veu sotmesa la Presidenta Borras.
Però si que sorprèn molt la que dóna el Sr. Sobirana, al donar a entendre que al ser ella també practicant del lawfare i tota vegada que també es va practicar en el Parlament per fer fora el president Torra, doncs que això de solidaritzar-se amb la Sra. Borras, sobretot si no et cau bé, doncs millor no solidaritzar-si.
A mi francament opinar així, encara que sigui de pensament, sobre gent probablement no culpable de res, que vagi a la presó, a mes de sabe-me molt greu, m’escandalitza.

Josep Vilà
Josep Vilà
09.02.2023  ·  13:34

En una guerra barroera i bruta contra tots nosaltres, de què serveix ser tan primmirat i no defensar na Laura a cegues? Senyor director, quan els españols et porten a judici, per la raó que sigui, ja van guanyant ells. Perquè és el seu camp, i tenen eines per a fer-te culpable, ho siguis o no. Jo tinc clar que defenso na Laura a cegues, perquè com bé argumenteu, l’objectiu és empresonar-la i la causa, no els importa gens a ells. Perquè ens hauria d’importar a nosaltres?

enric llaudet
enric llaudet
09.02.2023  ·  13:55

“Y la fiscalía de quien depende? … pues ya está. “

Oriol Martí
Oriol Martí
09.02.2023  ·  14:22

Impossible dir-ho millor.
Gràcies, Vicent !!!
Oriol Martí

Berta Carulla
Berta Carulla
09.02.2023  ·  15:26

Sempre he sentit una mica d’angúnia per la certa voluntat d’equidistància del nostre estimat director, i deixar la porta oberta al dubte, quan la màxima personalitat a càrrec de la institució va parlar tann clar i fa tant temps. Enfront dels covards i mediocres instal.lats a banda i banda de Sant Jaume a collibè d’aquesta fiscalia espanyola, podrida fins al moll de l’os, per a treure’n rèdits partidistes. Em resulta no només un error, greu, sinó també intolerable. Sap greu.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
09.02.2023  ·  16:05

Però, a veure, qui és Isaías Herrero Florensa?

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
09.02.2023  ·  18:57

Jo no sé si la senyora Borràs ha fet algun infracció delictiva. El què no entenc, són els contactes amb un tal Hellín i un tal Herrero, no ho entenc.

Francesc Fortian
Francesc Fortian
09.02.2023  ·  19:28

Estem posant el focus equivocadament, aquí no es tracta de condemnar i exculpar la Laura Borràs, sinó que tenim un cas de fraccionament de factures que estem elevant a la categoria de delicte contra la humanitat com poc.
Sembla que ningú tingui coneixement de que això de fraccionar factures es habitual sobretot per accelerar el pagament a proveedors amb pocs recursos.
Potser no es legal del tot, encara que si només es fa per pagar rapit, tampoc es cap barbaritat.
Jo més aviat veig una ma negre que vol exemplificar un cas de praxis poc adecuada, amb un càstig exemplar fora de tota mida.
Als catalans qualsevol petit error pot comportar un armaguedon per la justícia espanyola. Mentrestant continuen buscant qui es M. Rajoy.

Gerard Palacín
Gerard Palacín
09.02.2023  ·  19:51

El cas de l’expresidenta del Parlament és realment un altre cas on la justícia i els partits catalans, patinen. Patinen o simplement estan corromputs si més no moralment, per admetre una imputació d’uns elements de la justícia reprovables. Amb la justici ja hi estem acostumats a que les seves decisions van en contra de, no en favor de la veritat. Però els partits catalans, em sembla que estan acabant de perdre tota la decència, la poca que els quedava.

Lluis Molist
Lluis Molist
09.02.2023  ·  20:29

Aviam……….No es delicte, corrupció , prevaricació per part del fiscal ? (diguem-ho axis i jo no entenc de justicia) que aquest fiscal per tal de comdemnar , empresonar, compri ( si compri, a canvi de favors de no entrar a la presò) la declaració acusatoria d’un altre acusat per tal de poder sentenciar a la Laura.
Entenc (crec que de forma equivocada) que aquestas praxis no son legitimes, per la senzilla raò de que les declaración en un tribunal (teoricament) han de ser veritats, no condicionades per favors.

Qui es dons el delinquent…..??

Bernabe Molina
Bernabe Molina
09.02.2023  ·  22:41

Sobre l’aspecte jurídic no tinc prou fonaments per a poder opinar, tot i que fa un ferum de lawfare molt intens, en l’aspecte politic es notòriament manifest que l’anomenada “esquerra sobiranista” parlamentaria juga un paper de connivència amb l’aparell judicial espanyol, retirada de la presidència del parlament vulnerant la presumpció d’innocència, per a treure’s de sobre una líder política que els pot fer molt de mal electoralment com aixi va ser a les darreres eleccions al parlament, tambe crec que hi ha un sector a dins de junts que diguem-ne tambe treuren rèdit d’aquesta situació, no li perdonen la seva defensa de la sortida de govern, en fi, es trist el moment en que ens trobem, sobre tot perquè des de la política “mesetària” han capgirat momentàniament les tornes i es congratulen d’haver dividit el moviment independentista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes