La iniciativa legislativa popular sobre la DUI ja lleva caretes

  • El filibusterisme dels magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya evidencia l'encert de presentar aquesta ILP

VilaWeb

Els tres magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que havien de formar part de la comissió de control encarregada de validar el procés de recollida de signatures de la iniciativa legislativa popular de la declaració d’independència han presentat la renúncia.

Com deveu recordar, Solidaritat Catalana per la Independència va presentar una iniciativa legislativa popular que havia de permetre la discussió de la DUI, novament, al parlament. El primer pas era activar una recollida de 50.000 signatures, que després havia de validar una comissió del parlament.

Aquesta comissió del parlament la formen tres magistrats del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, tres catedràtics de dret constitucional o de ciència política i tres juristes, tots designats per la mesa a proposta dels grups.

És molt important de remarcar que la comissió és purament tècnica i no pot rebutjar la proposta ni interferir-hi de cap manera. La feina que fa es limita a validar que els plecs de signatures siguen correctes, que les signatures s’apleguen de manera legal i, en general, qualsevol altre detall relacionat amb les qüestions tècniques que puguen sorgir. La validació política ja la va fer la mesa del parlament, que és a qui li correspon, el 20 de febrer passat.

L’encertada presentació d’aquesta ILP, doncs, ja lleva caretes. El TSJC no pot impedir-la, si més no, en aquest moment –tot i que Vox ja ha presentat una querella contra els diputats de Junts i la CUP que la van autoritzar. I, en conseqüència, els magistrats es dediquen a la pràctica del filibusterisme. A entrebancar el procés, a sembrar el dubte sobre la legalitat de tot plegat.

Ara caldria esperar que el TSJC nomenàs tres magistrats substituts dels que han renunciat. Però no té l’obligació de fer-ho ni hi ha cap calendari previst. De manera que la tramitació de la llei es retardarà mesos, ben segur. Potser ni tan sols arribarà a entrar en aquesta legislatura, tot i que no es retirarà per això; el pròxim parlament hauria de continuar els procediments.

I això és perquè el reglament del parlament i la llei d’iniciatives populars ni tan sols preveuen que puga passar una cosa com la que ha passat. Un forat legislatiu que és raonable, però que ara converteix el procediment en un forat negre on ningú no sap què cal fer.

Però és un forat negre administratiu. Perquè políticament la reacció del tribunal no fa sinó posar en relleu l’encert de presentar aquesta ILP, que ja vaig dir que tenia les condicions per a remoure el panorama polític català. Ve-t’ho aquí.

 

PS1. Evidentment, hem cercat de seguida l’opinió dels promotors de la ILP. La trobareu ací: Solidaritat diu que la dimissió dels jutges de la comissió de la ILP demostra que els fa por.

PS2. Aquests darrers dies hi ha hagut molta polèmica per la poca exigència de les proves de català que ha fet el personal sanitari. A VilaWeb les hem aconseguides. Oriol Bäbler les ha analitzades i us les explica amb tota mena de detalls en aquest reportatge.

PS3. Toni Cucarella ha tornar a la novel·la, amb una obra, Qui de casa se’n va, que ha despertat molta expectació. Esperança Camps hi ha parlat, en una entrevista per a sucar-hi pa, més enllà del llibre: “La literatura catalana no existeix“.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any