La cimera per la pau al Caire s’acaba sense acord sobre Israel i Palestina

  • L'objectiu de la cimera era aconseguir un consens sobre un alto-el-foc i la distribució d'ajuda humanitària

VilaWeb
Europa Press / Redacció
21.10.2023 - 20:06
Actualització: 21.10.2023 - 20:20

No hi ha hagut acord a la cimera per la pau que al Caire, en què dirigents polítics de tot el món han intervingut per aportar idees i solucions per al conflicte bèl·lic entre Israel i Palestina. Sense conclusions comunes, tan sols n’ha sortit una nota d’agraïment d’Egipte, país amfitrió i l’únic que fa frontera amb Gaza: “La República Àrab d’Egipte, convocant de la cimera per la pau, expressa el seu profund agraïment als països i organitzacions que han respost a la invitació malgrat les dificultats de terminis”, diu el comunicat, que recorda que l’objectiu era aconseguir un consens sobre petició d’alto-el-foc, la condemna del terrorisme i la violència i suport a la distribució d’ajuda humanitària.

La cimera ha evidenciat una gran distància entre el món àrab, que ha manifestat el seu suport al poble palestí i ha demanat mesures contra Israel, i els països occidentals, que s’han mostrat més equidistants o directament a favor d’Israel. Un dels discursos que ha despertat més atenció ha estat el del president d’Egipte, Abd al-Fattah al-Sisi, que ha fet una crida a la reactivació del procés de pau al Llevant a partir de la negociació d’un alto-el-foc immediat. “Vull deixar clar al món que aquesta crisi no es resoldrà sense una solució justa. Avui comencem a treballar per acordar un full de ruta per a reactivar el procés de pau; una que començarà amb un alto-el-foc immediat que condueixi a l’establiment d’un estat palestí independent”, ha dit al discurs inaugural.

En el mateix discurs, al matí, el president ja ha deixat entreveure que la reobertura del pas de Rafah per a l’entrada d’ajuda humanitària era imminent, tal com ha acabat passant. Ha dit que el si el pas era tancat no era pas per la voluntat egípcia, sinó pels atacs israelians. En aquest sentit, ha denunciat el desplaçament forçat de civils a causa dels atacs d’Israel a Gaza. A més, ha acusat l’occident de doble moral, i s’ha mostrat en contra de la reubicació dels habitants de Gaza a la regió egípcia del Sinaí.

L’altre gran país amb frontera amb Israel és Jordània. El seu rei, Abdal·là II, ha denunciat els bombardaments cruels sobre Gaza. “Un càstig col·lectiu sobre un poble assetjat i indefens”, ha dit, i ha denunciat: “És una vulneració flagrant del dret internacional i humanitari, un crim de guerra. Com més greu i cruel és la crisi, menys sembla importar al món.” Ha denunciat que Israel atacava infrastructura civil i causava deliberadament la mort de fam de la població pel setge, que fa que hi hagi manca d’aliments, aigua, electricitat i més subministraments bàsics. “Han de rendir comptes immediatament, inequívocament. S’ha fet abans, amb uns altres conflictes, però no a Gaza”, ha lamentat. I ha deixat clar: “Israel ha d’assumir que no existeix una solució militar.”

El president palestí, Mahmud Abbas, també ha participat en la cimera, i ha acusat Israel de vulnerar totes les lleis humanitàries possibles amb els atacs aeris contra la població civil, hospitals, escoles i refugis: “Hem demanat des del primer dia que s’aturi aquesta agressió brutal i s’obrin corredors humanitaris […]. Rebutgem l’assassinat de civils per totes dues parts i demanem la posada en llibertat dels presoners. […] Estem en contra de la violència i a favor de l’adopció de totes les vies pacífiques i legals per a aconseguir els nostres objectius nacionals.” Arran de les amenaces d’Israel i la possibilitat d’una invasió de Gaza, Abbas ha deixat clar que els palestins no se n’anirien: “Romandrem a la nostra terra. No acceptarem mai una reubicació.” A més, també ha refusat l’expulsió dels palestins de Cisjordània, inclosa Jerusalem.

També ha participat el president sud-africà, Cyril Ramaphosa, que ha comparat la situació dels palestins a la de l’època de l’apartheid a Sud-àfrica: “Com a sud-africans podem entendre això que els passa als palestins. El nostre poble va lluitar coratjosament per aconseguir la llibertat i va haver de patir, igual que ara els palestins. Però vam tenir dirigents valents que van aconseguir de deixar enrere les diferències per aconseguir la pau i posar fi al sistema de l’apartheid.” Ramaphosa ha demanat la fi immediata de les hostilitats, l’alliberament dels ostatges i la fi del setge a Gaza.

La postura dels països europeus

A la cimera per la pau també hi han participat representants del Regne Unit, Itàlia, Grècia, Alemanya i l’estat espanyol. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat el reconeixement de dos estats, Israel i Palestina, com a solució al conflicte, i ha demanat de protegir amb urgència tots els civils: “Avui necessitem protegir tots els civils. Repeteixo, protegir tots els civils: aquells que són retinguts com a ostatges i que han de ser retornats amb les seves famílies, i els que pateixen l’horror a Gaza.”

Sánchez ha dit que l’única manera d’aconseguir-ho era amb més ajuda humanitària i un alto-el-foc, a més de l’esforç de la comunitat internacional per establir les bases de dos estats, Israel i Palestina, que es respectin mútuament i coexisteixin en seguretat i pau: “La situació és molt volàtil i una petita espurna pot causar un incendi. Hem d’utilitzar tota la nostra influència política amb tots els actors significatius per evitar una escalada del conflicte […]. No podem ajornar una solució.”

El ministre d’Afers Estrangers britànic, James Cleverly, ha dit que havien demanat a Israel respecte al dret internacional i les vides dels civils de Gaza: “Tot i que són unes circumstàncies increïblement difícils, he demanat disciplina, professionalitat i contenció a les forces israelianes.” A més, ha dit que calia una solució diplomàtica perquè israelianes i palestins visquin en pau. “Hem de garantir que guanyi la coexistència pacífica”, ha dit.

La primera ministra italiana, Giorgia Meloni, ha demanat d’evitar una escalada i un full de ruta cap a una solució de dos estats: “Cap intervenció no militar pot reemplaçar una solució política viable.”

Annalena Baerbock, ministra d’Afers Estrangers alemanya, ha remarcat com a fonamental distingir els “terroristes” del “poble palestí”. “Els responsables d’aquest terror no parlen en nom del poble palestí, només parlen per si mateixos. Parlen l’idioma del terror”, ha dit. En tot cas, ha subratllat: “La seguretat de l’estat d’Israel no és negociable.”

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any