Tres homes són jutjats per una pallissa homòfoba al metro de Barcelona el 2019

  • Els acusats s'enfronten a peticions de condemna entre cinc i sis anys i mig de presó · Un dels agressors, menors d'edat en el moment de la pallissa, ja va ser condemnat a vint-i-dos mesos de llibertat vigilada

VilaWeb
Redacció
07.07.2022 - 21:40

“Aixeca’t, d’home a home. O què passa, que no ets un home? Posa’t dret, marieta. Què passa, que ets un marieta?” Diego Martos va ser agredit brutalment el 2019 quan anava amb metro a la feina i avui, finalment, els detinguts per la pallissa seuran al banc dels acusats i s’enfrontaran a una condemna de sis anys i mig de presó, com demana l’Observatori Contra l’Homofòbia, que és acusació particular del cas. La seva advocada i la fiscalia demanen que els tres acusats siguin condemnats a cinc anys de presó. A la pallissa hi va intervenir un quart noi, que en el moment dels fets era menor d’edat i que ja va ser considerat culpable i condemnat a vint-i-dos mesos de llibertat vigilada.

El cas arriba finalment a judici tres anys i mig després dels fets. S’havia d’haver fet al febrer, però el judici es va ajornar perquè un dels acusats no s’hi va presentar. A més de Martos mateix, la fiscalia i l’Observatori Contra l’Homofòbia, també es van presentar com a acusacions populars per la transcendència del cas l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i el Consorci de Salut i Social de Catalunya.

Tot plegat va passar a primera hora del matí d’un dissabte de gener, quan Martos anava a la feina. Va pujar a la parada de Rocafort de la línia 1 del metro, en direcció Fondo. Dins el vagó hi havia els quatre homes, i el menor d’edat va assetjar-lo després d’haver percebut que era gai per com vestia. Se li va asseure al seu costat i s’hi va repenjar, i Martos va canviar de seient per a evitar problemes. Tot i això, el menor el va seguir i va tornar a repenjar-s’hi. Va ser llavors quan Martos li va plantar cara i li va demanar què volia, però el noi va reaccionar amb agressivitat. Es va aixecar i, envaint el seu espai vital i davant la resta de passatgers que aquell matí eren al vagó, va dir-li, amenaçadorament: “Aixeca’t, d’home a home. O què passa, que no ets un home? Posa’t dret, marieta. Què passa, que ets un marieta?” Mentre el jove deia això, la resta d’homes que seran jutjats avui reien i validaven la seva conducta.

Martos es va reafirmar en la seva orientació sexual i li va contestar: “Sí, sóc marieta, i tu ets burro.” A partir d’aquí, l’agressivitat de l’individu va créixer i va pretendre violentar-lo i desafiar-lo perquè es barallessin. Arribat a aquest punt, Martos va dir prou: “Pega’m, si vols. M’aixecaré, però per avisar seguretat”, i va activar el sistema d’avisos d’emergència del vagó per fer saber a la conductora que el grup l’intimidava. Durant tota aquesta seqüència, ningú del vagó va intercedir-hi ni el va defensar, segons que va explicar ell mateix a La Sexta poc després de l’agressió.

Quan el vagó va arribar a l’estació d’Urquinaona, Martos en va baixar. El problema va ser que el grup que l’havia estat assetjant el va seguir per l’andana fins a arribar a les escales que donen accés a la zona del vestíbul. Llavors, el noi menor d’edat el va sorprendre agafant-lo per darrere del coll, el va fer caure a terra i va començar a clavar-li cops. Els seus amics, en compte de corregir l’actitud del noi, es van afegir a la pallissa homòfoba i van impedir que Martos pogués escapar o demanar ajuda.

Li van clavar puntades de peu per tot el cos, inclosa la cara, sense que ell pogués defensar-se o aturar l’impacte dels cops. Tot el que va poder fer va ser col·locar-se en posició fetal per a protegir els òrgans vitals de les puntades de peu. L’escrit d’acusació de l’Observatori Contra l’Homofòbia relata que a més de la violència –que diu que posava en risc greu la seva integritat física–, el menor d’edat també va mirar de robar-li el mòbil de la butxaca, tot i que finalment no li va prendre.

Els agressors no van aturar la pallissa fins que no van arribar els responsables de seguretat del metro, que havien estat avisats pels vigilants que controlaven les càmeres de videovigilància. Fins i tot quan els guardes de seguretat eren allà, els agressors van continuar menyspreant i intimidant Diego Martos. Amb tot, els vigilants van retenir-los fins que van arribar els Mossos d’Esquadra, que els van detenir.

Lesions que van trigar dos mesos i mig a guarir-se

El noi agredit va haver de ser traslladat en ambulància al centre d’urgències i atenció primària Pere Camps, on li van curar una ferida sota l’ull dret i una altra a la parpella que li van causar un hematoma. Va trigar dos mesos i mig a guarir-se, i durant més d’una setmana li van impedir de fer la seva vida quotidiana.

A banda, va necessitar tractament psicològic durant tres mesos per poder gestionar l’agressió homòfoba, únicament justificada per la voluntat d’acovardir-lo i no permetre’l expressar lliurement la seva masculinitat.

La seva advocada i la fiscalia demanen que condemnin els acusats a cinc anys de presó per un delicte de lesions, amb l’agreujant de la motivació per orientació sexual, a més de prohibir-los d’acostar-s’hi a menys de mil metres. L’Observatori Contra l’Homofòbia afegeix a la condemna un any i mig de presó més pel delicte de robatori amb violència en grau de temptativa en entendre que, si bé va ser el menor d’edat qui va ficar-li la mà a la butxaca, tots eren partícips de l’acció.

L’agressió volia causar por al col·lectiu LGBTI, segons l’Observatori contra l’Homofòbia

A l’escrit d’acusació, l’Observatori contra l’Homofòbia diu que l’agressió va ser motivada pel menyspreu dels agressors envers els homosexuals, i va ser una represàlia pel fet que Diego Martos mostrés tan explícitament la seva orientació sexual. “Aquesta agressió tenia per objecte castigar la desviació de les normes socials de gènere, en aquest cas la masculinitat heteronormativa, generar la sensació d’inseguretat a la víctima i al col·lectiu al qual pertany, com a advertiment que els homosexuals no tenen el dret d’exercir els seus drets fonamentals”, afegeix.

L’impacte d’aquesta agressió va fer que de llavors ençà l’Observatori contra l’Homofòbia canviés la manera de recollir els incidents LGBTI-fòbics: va afegir una categoria d’agressions al metro. A banda la condemna de sis anys i mig de presó, l’observatori també demana una indemnització de 9.555 euros que haurien de pagar conjuntament tots els acusats, una inhabilitació pels mateixos anys de presó i una ordre d’allunyament física i digital durant cinc anys.

Fa poc, la xarxa de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet van engegar una prova pilot de punts lila a les set estacions de metro de la ciutat, amb agents especialment formats per atendre casos d’assetjament i violència sexista i contra el col·lectiu LGBT. Segons TMB, la intenció és estendre el projecte a tota la xarxa del metro.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any