Jordi Sànchez

  • "Quants són, i qui, els qui van proposar el referèndum no pas com un referèndum d'independència sinó com una operació per a espantar Mariano Rajoy?"

Vicent Partal
09.06.2021 - 21:50
Actualització: 10.06.2021 - 08:39
VilaWeb

Durant la transició entre el franquisme hard i el postfranquisme soft, les pàgines del diari El País es van convertir en el vehicle autoritzat des d’on els vells demòcrates rupturistes, reconvertits a dòcils reformistes, proclamaven als quatre vents la seua fe sobtada en la monarquia juancarlista. Encara recorde el meu estupor quan vaig trobar-me, en un quiosc de València de bon matí, una portada amb un somrient Santiago Carrillo abraçat a la bandera bicolor, com en deien aleshores, és a dir, l’espanyola que Franco va enarborar contra la república de Carrillo. El diari encara era en blanc i negre, però el missatge era clar. Els missatges, tots els missatges que anaven allunyant cada dia més l’esperança que el règim no es perpetuaria, els anaven dosificant els protagonistes de la transició amb un rotatiu que aleshores semblava que era una cosa diferent, però que el temps ha posat al seu lloc. Com sempre.

Ara, en aquesta nova transició que ens miren d’encolomar, sembla que el paper de portaveu entusiasta de les forces gatopardianes correspon a l’Ara. Un diari en què, amorosides pels editorials consegüents, hem vist publicades dues columnes seguides que equivalen a aquella fotografia de Carrillo amb la bicolor. L’una, d’Oriol Junqueras, que ja vaig comentar, i l’altra, ahir, de Jordi Sànchez, que voldria comentar ara.

Sànchez diu que el Primer d’Octubre “no va ser un error”, però després explica que per ell sí que ho va ser: “De fet, sóc dels qui creuen que l’1 d’Octubre va ser concebut més per forçar el govern espanyol a obrir una via de diàleg i negociació per a assolir un referèndum acordat que no per proclamar efectivament la independència.” Perquè no hi haja cap dubte, es permet d’afegir-hi: “Llàstima que alguns [ho diu en referència a Esquerra Republicana] van fer un gir de guió i no van saber aguantar la pressió de l’estat, que ja havia començat a empresonar-nos (en Cuixart i jo, el 16 d’octubre), i van empènyer la via de la mediació i el desitjat diàleg pel precipici, tot esgrimint 155 monedes de plata [ho diu pel famós piulet de Gabriel Rufián acusant de traïdor el president Puigdemont], precisament quan més forts érem.”

Deixaré de banda la discussió partidista per anar al moll de l’os. Sànchez afirma que és dels “qui creuen que l’1 d’Octubre va ser concebut més per forçar el govern espanyol a obrir una via de diàleg i negociació per a assolir un referèndum acordat que no per proclamar efectivament la independència”, i això sí que em sembla una declaració, una confessió, important.

És cert que en el seu moment això ho va denunciar la consellera Clara Ponsatí amb aquella famosa frase segons la qual feien catxa, frase pronunciada, si la memòria no em falla, en un acte a Londres. I també sóc conscient que aquest mateix argument el va fer servir judicialment el president Puigdemont durant la vista d’extradició de Slesvig-Holstein i algú més, no recorde exactament qui, davant el Suprem espanyol. D’una manera molt més emmarcada i mesurada i, segons que semblava, amb una intencionalitat pràctica molt evident.

Però dir en un mateix article periodístic que el Primer d’Octubre no va ser un error i afirmar immediatament després que tu creus que en realitat el referèndum no era per a fer la independència és, certament, estrany. Profundament incoherent. Perquè si el Primer d’Octubre ens va portar a declarar la independència, com efectivament ens hi va portar, però en realitat els qui el van impulsar, i Jordi Sànchez era dels més importants, no creien que fos aquesta la seua funció, aleshores la lògica més elemental obliga a reconèixer que el Primer d’Octubre sí que va ser un error. Perquè va portar-nos allà on els seus impulsors no volien que anàssem.

I si això és així, no pot quedar ací i prou. Jo ja ho sé, que els esdeveniments més històrics solen ser conseqüència d’una xamba circumstancial –vaig veure amb els meus ulls com queia el mur de Berlín per una equivocació d’un cap de premsa, per exemple. Però hi ha dues coses que, en vista d’aquest article, crec que cal posar sobre la taula, a partir d’avui, sobre el referèndum del Primer d’Octubre.

La primera és saber quants són, i qui, els qui van proposar el referèndum no pas com un referèndum d’independència sinó com una operació per a espantar Mariano Rajoy i prou. On ho van fer, això, i com? Qui eren els còmplices? Els diputats de Junts pel Sí que van tombar el postfranquisme aprovant les magnífiques lleis de transitorietat i del referèndum ho sabien, això? Participaven en l’engany tots seixanta-dos? Els de la CUP ja supose que no, però els de Junts pel Sí ho sabien? I ho sabien els centenars de persones que van arriscar-ho tot fent circular les urnes? O qui les va comprar? Ho sabien, això –ja dic jo que no ho sabien– els qui van aguantar els cops de porra? La gent ferida? Els qui es van plantar, molts d’ells morts de por, davant la Guàrdia Civil? I ho sabia el govern, això? Ho sabia el consell executiu? Se’n va parlar? Ho sabia, això, i ho aprovava, el president Puigdemont? Ho sabia, això, i ho aprovava, el vice-president Junqueras? Ho sabia, això, i ho aprovava, Jordi Cuixart, present en l’anomenat “estat major”? Perquè, si no, quan Jordi Sànchez diu que és un “d’aquells” a quins “aquells” es refereix? Jo vaig seguir molt de prop, molt, tot allò que va passar aquells dies, vaig parlar amb milers de persones, del president de la Generalitat als responsables de l’operació urnes, per dir dos extrems de la corda, també vaig parlar amb Jordi Sànchez unes quantes vegades, i no recorde ningú, mai, que em digués que allò no era per a “proclamar efectivament la independència” sinó per a “forçar el govern espanyol a obrir una via de diàleg i negociació”. De què parla, doncs, el secretari general de Junts per Catalunya?

I una segona qüestió que em sembla més important encara: suposem que alguns, una elit que imaginava que podia moure tot un poble com si això fos un gran teatre de titelles, no volia fer la independència. Imaginem-ho. Si aquest era el pla, és evident que la gent el va desbaratar. I que l’ha desbaratat per sempre. Però també que, potser atenent a aquella voluntat popular del Primer d’Octubre, una part de l’elit, dels líders, han optat per continuar d’una manera diferent el combat per la independència de Catalunya, des de l’exili i amb una maniobra complexa que precisament ara comença a ser impossible de discutir com n’era, d’encertada, i com n’arribarà a ser, de decisiva.

En aquest context, i aquesta és la pregunta, Jordi Sànchez encara és dels qui creuen que cal aconseguir un diàleg amb l’estat espanyol, i no la independència? Concretament: encara pensa, com diu en el seu article, que la declaració d’independència va ser un salt al precipici? Són dues preguntes que crec que mereixen una resposta. N’hi hauria una altra, però no crec que calga preguntar-li si continua tenint aquest sentit de la política tan elitista, tan antitètic amb la Catalunya del Primer d’Octubre, que destil·la per tot el seu article. Perquè la resposta crec que és evident. N’hi ha prou de veure la manera com ha format govern, posant consellers i traient-ne, sorprenent amb aparicions tenebroses i antiestètiques, segurament antiètiques i tot, decidint polítiques que sembla que no ha aprovat ningú i canviant els fonaments i el discurs de la seua formació política, com si no fos res.

PS. És clar que tampoc no s’entén gens que el cap de llista, el president Puigdemont, no tinga res a dir-hi o que la candidata a presidenta de la Generalitat, Laura Borràs, diga, en aquesta entrevista d’Odei Etxearte que publiquem avui, que no pot reinterpretar-se l’1-O.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Joan Benet
Joan Benet
09.06.2021  ·  22:13

Vull creure que són maniobres pactades amb els socialistes per obtenir l’indult. Si fos així ho entendria. I un cop surtin de la presó, que marxin cap a casa i que deixin la política. Perquè han quedat desqualificats per representar a cap ciutadà amb un mínim de credibilitat

Josep Usó
Josep Usó
09.06.2021  ·  22:15

Això els ho hauria d’anar a explicar personalment als que van eixir “farts de palo” dels col·legis electorals. Si encara li resten forces, després d’això, que els ho explique als milers d’encausats. I, en efecte; de passada, que ens diga qui més era, a banda d’ell mateix, qui només volia forçar Mariano Rajoy a negociar. I després que plegue. Que torne a casa; o a la presó, que encara li restaran anys de condemna. O acceptarà l’indult personal per a ell?

Dolors Senserrich
Dolors Senserrich
09.06.2021  ·  22:18

“guepardianes”

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
09.06.2021  ·  22:20

De tots els errors que els polítics han comès ens els darrers anys, penso que un dels més importants ha estat posar Jordi Sànchez com a secretari general de Junts. Caldria parlar amb gent com la Liz Castro, a veure què n’opina, per exemple.
D’ERC no en parlo, queda palès el que ha fet i farà.
Espero que el Consell de la República reaccioni. És l’únic que ens queda. L’exili.
I, evidentment, la gent (espero)

Francesc Aguilar
Francesc Aguilar
09.06.2021  ·  22:22

Si un ostatge pot prendre las decisions del seu poble, el poble és l’ostatge.

Alfons Tur
Alfons Tur
09.06.2021  ·  22:26

Em sap molt de greu, però crec que els Jordis estan quedant deslegitimats com a líders, i la classes política no la veig a l’alçada de les circumstàncies que vivim i que viurem en els propers anys. Els desitjo que surtin de la presó el més aviat possible, sens dubte; però un cop en surtin, cadascú cap a ca seua i que deixin pas a uns dirigents que tinguin clar que la fita és la independència en breu.

JESUS CASTELLS
JESUS CASTELLS
09.06.2021  ·  22:28

La preso es dura i distorsiona les persones especialment els que llurs families sofreixen tant directament el trencament familiar que l encarcelament comporta
Pocs dels empresonats poden passar aquest temps mantenin integres les seves idees i prespectiva de les coses

L empresonament crec te molt a veure en les manifestacions de l Oriol Junqueres i el Jordi Sanchez

Núria Coma
Núria Coma
09.06.2021  ·  22:33

Començant pel final , aquests dies hi ha uns silencis eixordadors, és prou extrany, tenint en compte que per desgràcia ens tenien acostumants a cop de tuit per desmentir-se els uns als altres contínuament, i una vida molt activa a les xarxes. Ppotser ningú sap què dir?
Hi ha hagut 2 editorial amb 2 noms propis, Junqueras i Sànchez, ambdós presos.
I no ens enganyem, la presó fa estralls i està clar que els nostres presos no tenen ni la fortalesa per aguantar-la ( no entendré mai com hi van anar voluntàriament) ni sobretot la convicció de la causa que representen.(Si vas a la presó , entregant-te és per fer del teu captiveri una lluita, no per suplicar).
Dit això, sbla cada vegada més clar que ens van pendre el pèl. Quants? Qui hi anava a totes i qui anava de farol! Tant debò no ho arribem a saber mai.
Els que no vam mentir, però, els que anàvem en sèrio de debò que som molts més centenars de milers que ells,
ho vam fer, i no és que ho tornarem a fer, és que no hem deixat mai de fer-ho.
Personalment prefereixo no fer-me mal per esbrinar qui era noble i qui traïdor i mirar endavant, i després d’aquell Octubre del 2017, seguiré a qui el respecti, perquè així com n’hi ha que en reneguen, estic convençuda que d’altres hi van creure després de veure’ns a nosaltres.
Seguim i seguirem i la rellevància, la victòria parlarà del poble de Catalunya i dels polítics si en queda algun que defensin amb les ungles el referèndum de l’1-O i la proclamació de la independència del 27-O.
I si molt estimat President Puigdemont, has de parlar-nos i fer-ho amb claredat

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
09.06.2021  ·  22:35

Puigdemont, diuen els del seu partit, va donar tota l’autoritat a Jordi Sànchez perquè negociés amb ERC.
Diuen TOTA l’autoritat a Sànchez.
I no em va estranyar gens la composició del govern actual.

He dit moltes vegades aquí que una gran majoria del Govern del referèndum NO volia la independència.
I sempre he donat els motius molt senzills d’aquesta presumpció.

Si era una jugada més important que una simple catxa haurien fet saber que Catalunya és tractada com una colònia i torturada culturalment des de segles.
Cap país d’Europa ens voldria admetre com nació independent si prèviament no quedava clar que Catalunya i Espanya són dues coses antagòniques i no pas un sol país.
No es podia guanyar de cap manera una independència mentre tot el món civilitzat creu honestament que Catalunya és una part d’Espanya des dels Romans.

No em puc creure aquests polítics que no saben engrescar ideològicament a la gent necessària per una REVOLUCIÓ de gran envergadura.

Es evident que la gent va desbaratar la intenció esquifida del Govern.

Ja són massa polítics que van insinuant la catxa mal dissenyada (El mateix Puigdemont també ho ha dit).

No. Pel camí actual no anem bé.
I no sembla que vulguin rectificar el “anar fent” i preparar la defensa dels drets dels exiliats i presos… com a molt.

Albert Alcántara
Albert Alcántara
09.06.2021  ·  22:35

Bones repassades! Aquesta d’avui i la d’avans d’ahir. El poble català ho tenim molt clar, els adversaris nacionalistes espanyols també: farem la independència i passarem per sobre de tots aquests ‘quintacolumnistes’ què tenim ficats a la cuina de casa nostra i què ara mateix son els nostres pitjors enemics.

carme vilella
carme vilella
09.06.2021  ·  22:40

Jo vaig anar a votar el primer d’octubre amb la cama enguixada i amb la policia al costat, però fins l’últim moment, creia que estava tot preparat per posar l’estat espanyol i la unió europea contra les cordes perquè acceptessin el referèndum pactat, i d’aquí directes a la independència.

Toni Borrell
Toni Borrell
09.06.2021  ·  22:45

Disenteixo profundament de qui digui que els dirigents de l’1-O ens van enganyar. Podem dir que no s’esperaven l’èxit del referèndum i no van saber gestionar-lo. Recordo en Jordi Sànchez dient uns dies abans que si s’aconsegueixen un milió de votants, el referèndum seria un èxit. No hi comptaven amb els 2 milions, van fer unes previsions equivocades. Els que han anat a la presó, no s’han enganyat a ells mateixos, sinó que han tornat afer unes previsions equivocades. Parlant de l’actualitat, els dirigents empresonats no son lliures de prendre les decisions més adequades i no poden dirigir les forces independentistes!

Jaume Bonet
Jaume Bonet
09.06.2021  ·  22:46

Si l’estado hagués comprat en Junqueras i en Jordi Sanchez per fer caure la moral dels independentistes pen terra, hauria fet un negoci excel·lent, estan fent molt bé sa feina. S’imposa la destitució de Jordi Sanchez. De moment se salva l’exili i (sembla, ser) na Laura Borràs i en Quim Torra … veurem com va la cosa ..
En Quim Torra sembla tenir-ho clar: El primer d’octubre és FUNDACIONAL I INNEGOCIABLE
https://twitter.com/QuimTorraiPla/status/1402329973843709956?s=20
Amb tot el respecte, benvolgut Jordi Sànchez, jo l’1-O vaig votar SÍ a constituir Catalunya en un Estat independent en forma de república, vaig exercir el dret d’autodeterminació de Catalunya. Per això, per mi l’1-O és fundacional i innegociable.

Ramon Caralt
Ramon Caralt
09.06.2021  ·  22:47

Diputats de JxC de bona fe: us han portat a vendre!

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
09.06.2021  ·  22:57

Jo em sento totalment estafada i no entenc res. Algú ens explicarà la veritat de tot plegat?

Ricard Portabella
Ricard Portabella
09.06.2021  ·  22:58

Espantar Rajoy per a obrir una via de negociació. Per a negociar què ?

Jesús Albiol
Jesús Albiol
09.06.2021  ·  23:02

En qualsevol disputa sempre hi ha una part d’estratègia … que sovint no és entesa per la majoria d’un moviment, però necessària per assolir l’objectiu final. Ens cal confiança fins a la fi del camí i no anar esgarrapant-nos mentre el fem. Si a la fi, la cosa està clara i no som on volíem anar, ja passarem comptes. Ara, crec que toca fer-nos confiança i seguir endavant amb la lluita a l’exili i la internacionalització … fins arribar a la fi del camí. Ja veurem.

josep carles amengual
josep carles amengual
09.06.2021  ·  23:06

De petits varem “estudiar” la història de Roma, que els espanyols volen calcar amb el seu “imperi”.

Tots recordem allò de “Roma no paga traidors”.

Mati Sancho
Mati Sancho
09.06.2021  ·  23:07

Sí hi ha moltes preguntes que necessiten resposta. No obstant, veient el treball en l’exili, veient que el CxR és molt transversal (a excepció d’ERC i la CUP -sense comptar la gent de Poble Lliure, que crec recordar era el sector amb què Lluís Llach se sentia més identificat- que no hi volen participar, ves a saber perquè), crec que cal mantenir la confiança en aquest instrument creat fora de la legislació espanyola per tal de poder fer efectiva la independència de Catalunya. Almenys, persones com la Clara Ponsatí, per exemple, continuen confiant i donant confiança en el que fan i encara que siga molt el que de moment no es puga dir, no tenim arguments per a desconfiar en el seu treball.
El temps ja està posant a alguns en el seu lloc. Esperem que no haja pífies massa grosses en l’espai lliure de l’exili i acaben complint amb la seua paraula.

jaume vall
jaume vall
09.06.2021  ·  23:08

M’estimaria més dedicar energies en promocionar Consell x República i altres elements que continuin construint. És obvi que cal saber la veritat, i no enganyar-nos. Però també caldrà alguna vegada deixar de parlar de traidors, de monedes de plata, de botiflers en major o menor grau, si no serveix perquè els inútils facin un pas al costat, sinó només per anar clavant punyalades.
Parlem -i fem- més gran el Consell, parlem -i reactivem- per incentivar el Procés Constituent.

Gerber van
Gerber van
09.06.2021  ·  23:10

Espero que el teu editorial, Vicent, forçarà a aclarir les coses dins del partit JxCat. No pot ser que el seu secretari general fa tan mal a la gent que van defensar les urnes. Va ser una molt mala idea posar a la primera linea política algù qui és segrestat per l’oponent.

Núria Florensa
Núria Florensa
09.06.2021  ·  23:10

Milers de persones i els dies previs, preparant Escola Oberta per tenir el lloc on dipositar les urnes. Vam saber neutralitzar la por, vam posar el cos, l’esforç, molt de temps i diners voluntàriament. I a partir del dia 2 d’octubre també…. I seguim… En conseqüència, en cap moment ens vam pensar q allò era un “farol”. Jo no he jugat mai al pòker. L’1 d’octubre, la dignitat del nostre poble quedarà i ha de romandre amb la memòria col. lectiva de la nostre nacionalitat: vam demostrar pacíficament q volem ser independents. Les elits q segueixin fent les seves partides, però el poble menut sempre està quant se’l necessita.

Ramon Perera
Ramon Perera
09.06.2021  ·  23:19

Penso que hi ha una crítica inteŀlectualment més dura de l’article de Jordi Sànchez que no pas la que fa l’editorial, tot i que Déu n’hi do!

Si el referèndum de l’u d’octubre havia de ser una amenaça per a lo que fos, és sabut que les amenaces perden la seva força una vegada s’han consumat. Valenta manera de forçar un referèndum pactat amb l’estat espanyol!

Oriol Gordó
Oriol Gordó
09.06.2021  ·  23:27

Una editorial molt necessària. Ara cal veure quina resposta obtenen les preguntes que s’hi plantegen, ja sigui explicitament o implicitament amb l’actuació que duguin a terme els qui puguin respondre-les.

Berta Carulla
Berta Carulla
09.06.2021  ·  23:28

Jo fins ahir he confiat en els juntistes, malgrat Jordi Sànchez que rebaixava punts cada cop que obria la boca. Avui però no veig cap diferència entre els juntistes i ER. Em semblen tots dos un despropòsit. No hi ha astúcia alçada ni grandesa. No parlo de la persona, maltractada per un estat podrit de corrupció revenja i supèrbia, sinó del polític.
Benvolgut president, no tornaré a votar el teu partit perquè és un error que un pres polític ens arrossegui -unilateralment- pel fang (com si no n’hi hagués prou amb l’altre pres polític que TUTELA el govern de la nostra nació). Ets una bona persona i per això vas entregar el comandament a qui creus que el necessita però el que demanem i exigim de tu és sentit d’estat per damunt de tot. Si no el tens tu qui el tindrà?

Ignasi de
Ignasi de
09.06.2021  ·  23:33

Crec que en Jordi Sánchez està amortitzat.
Cal que el MHP Puigdemont enviï a casa al sr Sánchez.

PERE SIO
PERE SIO
09.06.2021  ·  23:40

Els presos polítics no són els més adients per dirigir la política en aquesta nova i decisiva etapa que comença.
La difícil i perllongada situació personal i familiar que pateixen, per les injustícies, l’acarnissament i la venjança d’un Estat dictatorial, aconsella que es quedin totalment al marge.
El seu paper estratègic pot ser decisiu i valuós, si concentren els seus esforços i declaracions en seguir plantant cara a aquest Estat antidemocràtic. En mirar de derrotar-lo judicialment a Europa i posar-lo contra les cordes. Avui personalment ja no tenen gaire més a perdre. I la derrota judicial de l’Estat és el millor servei que poden fer a Catalunya i a la democràcia.
Les darreres actuacions polítiques de Jordi Sánchez han estat molt desafortunades. Les contradiccions de tancar, a corre cuita, un pacte de Govern amb ERC, que pocs dies abans ell mateix negava, i ara les desafortunades i gratuïtes opinions sobre la validesa i finalitat de l’1-O.
El millor que pot fer Jordi Sánchez és deixar de forma immediata el càrrec polític de direcció que ostenta a JXCAT. Les seves actituds li estan fent un flac favor a aquesta nova formació política.

Ed Garrido
Ed Garrido
09.06.2021  ·  23:48

Magnific editorial Sr Partal, impecable, valent, enhorabona. Esperem resposta de Junts, que ha trait a tots aquells que pensavem que era diferent d ER.

Joan Pagès
Joan Pagès
09.06.2021  ·  23:49

Jordi Sànchez va entrar a l’ANC per neutralitzar-la, i ho va aconseguir. Pocs dies abans de l’1-O va dir que si votava un milió de persones ja es donava per satisfet, com si parlés de la mani de l’11 de setembre. Després es va lliurar a l’enemic sense més. Des de la presó fa i desfà, estant, com està, sotmès a coacció, com a ostatge que és. Hem de fer desaparèixer tots aquests personatges tòxics que enverinen la situació política del país. Que surti de la presó i es tanqui a casa, que no el volem veure.

Oriol Martí
Oriol Martí
09.06.2021  ·  23:56

Amb el teu editorial d’ahir, Vicent, recordant la conversa de Noruega, em vas gairebé fer plorar, El poder el tenim la gent que lluitem i vivim. Gràcies infinites.
Hem de comptar els desconnectats.
Si, nosaltres sóm els amos de la seva por.
Gracies Vicent,per la teva clarividència,i, sí ens animes i dones elements.

Oriol Martí

Jordi Roca
Jordi Roca
10.06.2021  ·  00:09

Per a poder entendre l’actual comportament del Sr. Jordi Sánchez, cal fer un curt repàs del seu recorregut pel mapa polític i social.
La Crida, l’MDT, Iniciativa i finalment l’ANC a la que es va afiliar poc abans de presentar-se a lluitar per la presidència contra la figura de Liz Castro.
Mai va tenir un projecte per l’ANC de confrontació amb el Gobierno amb la finalitat d’engegar una lluita al territori que conduís a Catalunya a la independència.
Per ell, l’ANC era l’instrument que el podria catapultar a la primera divisió de la política catalana.
Cal recordar que el dia 3 d’octubre l’Assemblea que ell dirigia, va demanar el retorn a casa de la gent que al carrer lluitava pel control del país.
I ja que no és un secret, també cal fer valdre el fet que aquest Sr. en la seva etapa al capdavant de l’Assemblea estigués a sou de la Fundació la Caixa, dit d’altra manera al servei del Sr. Fainé.
Tampoc és d’estranyar, el fet que qui abans li ingressava al sou ara sigui el conseller d’Economia, el Sr. Jaume Giró, exdirector de la Fundació la Caixa.
Per acabar:
Aquells que van situar aquest senyor, amb un currículum semblant, com a secretari general de Junts per Catalunya, hauran de donar explicacions als catalans que vam defensar en cos i ànima les urnes i el seu resultat l’u i el tres d’octubre, i exigir la seva dimissió immediata, o haurem d’acceptar el fet que l’engany ha estat tramat, executat i acceptat per tots els polítics del partit en actiu actualment.

joan rovira
joan rovira
10.06.2021  ·  00:15

Notes prèvies sobre, de moment, els següents “qui”:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Jordi_S%C3%A0nchez_i_Picanyol
https://ca.wikipedia.org/wiki/Oriol_Junqueras_i_Vies
Què comparteixen? On coincideixen? Què els diferencia?

Opinions d’ambdós personatges, de moment, sobre el “què”:
Diana Coromines, del “Qui tingui por, que s’aparti” hem passat al “Qui tingui poltrona, que s’hi escarxofi bé”, que el poble ja ens farà la feina. Article premonitori.
https://www.racocatala.cat/opinio/article/46756/qui-tingui-poltrona-shi-escarxofi-be

Amb la qual cosa es posa en relleu el “com”:
1. El referèndum de l’1 d’octubre va demostrar que els partits catalans han perdut el “control” dels seus electors.
2. Que l’estat de la Castella borbònica o espanyola ha perdut “democràticament” una colònia.
3. La resta “desideràtum” per a la història real.

Antoni Dalmases
Antoni Dalmases
10.06.2021  ·  00:21

Dos editorials, el d’ahir i el d’avui que aclareix molt com “treballen” aquests dirigents.
Tot el meu suport al Consell per la República, mentre espero ( estava a punt de dir “exigeixo”) que el President Puigdemont ho expliqui tot, esbandeixi noses i paràsits, i es dediqui a avançar.

Oriol Roig
Oriol Roig
10.06.2021  ·  00:23

L’1 d’octubre hi va haver, com a mínim, 2.044.038 vots a favor de la independència. El 14F els partits no ja “independentistes”, sinó els no obertament espanyolistes en van treure menys de 1.750.000. Pel cap baix, em falten 600,000 vots. Els dos partits al govern actual sumen 1.176.120 vots; ERC i Junts representen com a molt el 57% dels vots a favor de la independència de l’1 d’octubre. Amb quin dret s’apropien del resultat del referèndum per a dir ni ase ni béstia? Ja n’hi ha prou!
Si ho veieu així i creieu que cal fer alguna cosa, afegiu-vos al grup https://www.vilaweb.cat/comunitat/groups/ja-nhi-ha-prou i discutim quina pot ser la millor manera de recuperar i canalitzar aquests 600.000 vots que falten per a fer efectiu el resultat de l’1 d’octubre.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
10.06.2021  ·  00:27

Més aviat que tard, el president legítim Puigdemont haurà de dimitir de Junts.
Les peces del trenca-closques van trobant el seu lloc.
El lloc d’en Puigdemont és per sobre dels partits

Jaume Riu
Jaume Riu
10.06.2021  ·  00:34

PODEM ABOLIR LES PRESONS? Angela Y. Davis
En la farsa de judici del Tribunal Suprem, que es va interpretar amb música del PSOE per complaure al rei, s’havia escrit el desenllaç amb condemnes de presó.
La presó fa estralls i aquesta era la intenció de la sentència.
Fa 2500 anys el pensador oriental Tzu Sun ja va descriure l’art de la guerra i deia que mai la tropa no ha d’obeir a un general presoner de l’enemic. Això va tant pel president d’ERC Oriol Junqueras, com pel secretari general de JxC Jordi Sànchez.
Però no havia previst ningú la força de l’exili i del periodisme d’investigació que són els recursos que ens mantenen fora de l’abast de la repressió del regne franquista d’Espanya.
Ni la premsa unionista que està al costat del rei que el 3-O de 2017 es va posar en contra de Catalunya, ni el diari Ara que en el seu dia ja no va voler fer publicitat del referèndum de l’1-O i ara fa d’altaveu de Junqueras i de Sànchez, ni els presos polítics que prou pena estan pagant encara amb escreix, ni el govern de la Generalitat Autonòmica desde sempre intervinguda, NO SÓN les eines ni el mecanisme útil per desobeir sense complexos.
La força telúrica de Catalunya per ser un estat independent en forma de república, la tenen els líders que no són polítics però estan a la política, com Laura Borràs, Joan Canadell, Gonzalo Boye, Toni Comín, Clara Ponsatí o Carles Puigdemont, per exemple.
He tornat a agafar el llibre d’Àngela Y. Davis amb pròleg de Jordi Cuixart i epíleg de David Fernàndez, amb un títol que avui em sona tremend: “Podem abolir des presons?”
Doncs això, i gràcies Vicent per l’editorial que avui era difícil i ha quedat rodona.

Joan Carles Melgarejo
Joan Carles Melgarejo
10.06.2021  ·  00:36

Es molt senzill: ni es pot anar al capdavant de la processó a la vegada que estant al campanar fent picar campanes, ni es pot estar dins de la presó dirigint moviments d’alliberament. No deia en Junqueras que els indults s’els fotessin pel cul? I el “doneu-me 68 diputats i proclamo la independència”, què?…Ara, sembla que alguna gent d’ERC i de JxC vulguin desinflar el moviment, acollonits de veure com el procés esdevenia revolució. Perquè és el què és el famós “procés”…o no?. I ara s’estan escaquejant. Tot plegat és un “déjà vu” i recorda moltes escenes de “La ciutat cremada”, amb els polítics aplaudint la repressió, amagant-se i jugant a penyores o cardant pels terrats, mentre la repressió corre pels carrers. De fet, ara sembla que tinguin ganes de perdre la majoria absoluta, com ara obrint la reforma electoral que vol treure pes electoral als “payeses” (el vell somni humit del PSC i C’s), o provocant la desmobilització selectiva de l’electorat independentista, que tant va costar guanyar, generant confusió i cansament o fàstic entre els votants, etc. A canvi de què? Els presos polítics son hostatges, i tenen famílies, i és lògic que vulguin mirar per si. Son persones. Ara be, si és així, honestament ells haurien d’haver donat un pas al costat abans de tot. Alguns consellers/es, quan Puigdemont els va preguntar si estaven disposats a assumir les conseqüències, van dimitir abans no es seguís endevant (honor per a ells/elles). Ara alguns dels que son a la presó (no pas els de l’exili) semblen dir: “no, no, nosaltres no voliem això, anavem de farol i és el poble i els altres milers de represaliats qui es van passar, de manera que ja vàreu fer be fotent-lis canya, sense matar-ne algun que si no quedava malament”… No serà que fins i tot estava pactada amb el PP o el PSOE la repressió de després, ja posats, com es podria desprendre del què diu en Sánchez? Potser els jutges i l’extrema dreta van apretar massa la torca i per això ara tot grinyola, com diu l’Iceta i cal corregir-ho quedant be amb tothom? Es per això que Vox estava al judici, per a fer la feina bruta? Conclusió: a partir d’ara hem de posar al capdavant gent més intel·ligent i més preparats (ho sento, però aconsellaria menys lletraferits que en el mon indepe pesen massa), de ments àgils i amb les idees molt més clares (que trobin com adaptar la situació a les seves idees, i no a l’inrevés), més sincera, confiable i honesta (d’això n’hi ha molt, però cal estar segur que no tenen febleses), però també molt més valenta, emprenedora i espavilada (no pas funcionaris de partit que busquen fer de la política un modus vivendi), disposada a donar-ho TOT si cal (TOT, eh), que n’hi ha, però que cal cercar-los i no fotre’s d’ells, i sense massa compromisos amb els quals els botxins els hi puguin fer xantatge (fills petits, patrimoni, etc.). Que ells confiin en nosaltres i que nosaltres confiem en ells. Es tant senzill com això. Llàstima, perquè nosaltres aquest cop estavem disposats a aguantar sacrificis, però ells no.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
10.06.2021  ·  00:44

De debó creu estimat director que no s’entén? Miri, en aquells dies jo acabava una carrera professional de quaranta anys a l’Adminstració pública i li asseguro que les estructures d’estat ni hi eren ni se les esperava. Això sí, van penjar un rètol de l’Agencia Tributària i van treure la imatge a la premsa. Molt pa i poc formatge.
Acabava la meva carrera represaliat per un president de Diputació per no “fer allò que se’m deia que havia de fer”, és a dir, signar informes favorables de contractes poc clars. Aquest senyor ara declara davant el jutge però el mal, un mal que va durar vuit anys, socialment ja està fet. Però no parlem d’això que és lleig i no quadra en la narració llegendària.
L’ú d’octubre el poble anava unit però els interessos dels polítics professionals eren naturalment diversos. Algun dia ens ho haurem d’explicar amb calma perquè, sense aquests interessos, les urnes encara serien a la Xina. Mentrestant no ho fem, no s’entendrà res…que és el que passa ara.
Si li serveix de consol, jo ho entenc força bé. Deu ser l’edat.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
10.06.2021  ·  00:50

En primer lloc, situem el context del Jordi Sánchez i les preguntes sobre la poca transparència que el senyor Partal, molt justament, li atribueix quedaran aclarides. El senyor Jordi Sánchez és un comunista de tota la vida. I no entro en si el fet de ser comunista és bo o dolent o ni una cosa ni una altra, però els comunistes, com els convergents o els d’ERC o els de la CUP, tenen cadascú la seva manera de fer. Els seus tics propis que els caracteritzen. El comunisme no es caracteritza precisament per la transparència.

Dit això, i després de les declaracions dels protagonistes polítics del procés, tinc clar que el Procés va ser una estafa piramidal a més de dos milions de persones que no només estavem disposades a deixar-hi la pell sinó que alguns l’hi van deixar. I ningú no ha donat explicacions ni ha pagat per una estafa de dimensions tan gegantines. Si l’estafa hagués estat econòmica, els responsables en pagarien les conseqüències. Lamentablement, els únics que n’hem patit les conseqüències som els estafats.

Xavier Pàmies
Xavier Pàmies
10.06.2021  ·  00:54

Un dels altres subscriptors diu “Recordo en Jordi Sànchez dient uns dies abans que si s’aconsegueixen un milió de votants, el referèndum seria un èxit” com si això fos una prova que ell volia que el referèndum fos un èxit. Ho va dir en roda de premsa el 30-S, l’endemà de l’entusiasta concentració multitudinària de l’avinguda Maria Cristina de final de campanya, i se li va retreure el to tebi i conformista amb què ho va dir, cosa que el va obligar a matisar les seves paraules amb un tuit.

La notícia és aquesta, amb el tall de vídeo: https://beteve.cat/politica/anc-assegura-participacio-milio-de-persones-seria-exit-desbordant/

I almenys en una població sé que va desaconsellar l’ocupació dels col·legis perquè això no alimentés la violència de la policia espanyola. La persona que en va ser testimoni directe ho va interpretar com un intent perquè la resposta de la ciutadania no fos tan massiva com va acabar sent, com si alguns dels organitzadors del referèndum hi haguessin arribat forçats pels esdeveniments i una mica a contracor.

Aquesta percepció la tinc des de fa tres anys i mig, i l’article d’en Jordi Sànchez a l’Ara me la referma; i l’enormitat dels fets, tal com la pinta en Partal, fa venir esgarrifances.

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
10.06.2021  ·  01:05

És gravíssim!
Exigim explicacions.

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
10.06.2021  ·  02:49

Hi ha un fet indiscutible. Si la por d’Espanya als tribunals Europeus la condueix, i reacciona treient el presos catalans de presidi, no podem pensar que personatges com Junqueres o Sanxes no ho saben o no ho veuen. Els seu tarannà d’aquests dies, les seves declaracions, no són pròpies de presoners que han perdut el nord i ho fan tot per a sortir de presidi. I no és així perquè saben que sortiran ja. Declarin el que declarin i facin el que facin sortiran. De manera que no calia dir res, lo més elegant fora haver callat. Però si han fet declaracions i són les que són, és perquè actuen com a veritables polítics i treballen colce a colce amb l’estat espanyol per a desvirtuar l’u d’octubre i la revolta catalana, tot volent justificar una segona transició que tiri terra al cim de tot plegat, que sufoqui l’incendi català. Així dons, com ja he dit, no són pobres presoners despistats, són polítics traïdors a la causa catalana. I això no pot passar desapercebut. Sa de dir en veu alta. Gràcies Vicent per la teva editorial. No té preu. Moltes gràcies.

Albert Ventura
Albert Ventura
10.06.2021  ·  03:07

Heu vist 7 anys al Tibet?. Recordeu el ministre de l’Exercit del Tibet que destrueix les fortificacions i les armes del pais i es rendeix a l’exercit invasor xines?. Recordeu que els xinesos li ofereixen carrecs politics importants a Pekin?. No us recorda a alguns politics catalans?/

Joan B. Gabarró
Joan B. Gabarró
10.06.2021  ·  03:12

A la vista de la realitat en que ens trobem caldria un revulsiu per animar a la gran quantitat de gent decebuda per tornar a tenir la iniciativa i obligar als polítics a fer efectiva la declaració d’independència i si no s’hi atreveixen, que pleguin i gent nova. Tot això només s’arreglarà amb la pressió multitudinària i permenent als punts claus del territori, amb la suposada deriva cap a una inestabilitat insuportable pels enemics de la nostra llibertat. Hi tenim tot el dret i tenim la raó. Res ni ningú ens ha de fer perdre l’ànim de victòria.

Joan B. Gabarró
Joan B. Gabarró
10.06.2021  ·  03:12

A la vista de la realitat en que ens trobem caldria un revulsiu per animar a la gran quantitat de gent decebuda per tornar a tenir la iniciativa i obligar als polítics a fer efectiva la declaració d’independència i si no s’hi atreveixen, que pleguin i gent nova. Tot això només s’arreglarà amb la pressió multitudinària i permenent als punts claus del territori, amb la suposada deriva cap a una inestabilitat insuportable pels enemics de la nostra llibertat. Hi tenim tot el dret i tenim la raó. Res ni ningú ens ha de fer perdre l’ànim de victòria.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
10.06.2021  ·  05:14

Estic amb la Fita, el nostre MHP Puigdemont està molt per sobre d´aquests partits que són un niu de vividors. Un modest consell sr. Puigdemont, centris amb el nucli dur de confiança i deixi aquests convergents socis d´ERC – PPSOE.

Joan López
Joan López
10.06.2021  ·  06:02

Vàltonic va fer ahir una piulada per Junqueras que tambè serveix per Jordi Sànchez: Per fer un Santi Vila no calia pasar 4 anys al “talego”.
Bè poc a poc es va netejant qui es qui en aquet desigt. Jo ja demano a MHP Puigdemont que parli I a mes molt clar.
Respecte al diari L’ara tots recordem com va fugir cuan no va volguer posar publicitat institucional del proces. Uns venuts.
Va costar fer govern,Junts no ho veia clar,ara ja saben perquè. En una setmana ja han mostrat lo que amagavan.

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
10.06.2021  ·  06:51

Per a navegar pel mon cal saber situar-se. En l’actual context convé saber quan el moviment independentista va començar a guanyar, que jo diria que va ser amb la organització dels referèndums als pobles, i també quan va començar a perdre, que considere que va ser quan els presos polítics van acceptar com a bona la justícia espanyola, tot participant en el juí farsa, i fins i tot assumint com a pròpia la llengua dels que els estaven jutjant. En legitimar el juí, ja havien signat la rendició, la resta és una llarga agonia de mentides, i ara caldrà refer les estructures polítiques si hom vol realment assolir algun dia la independència. I el primer pas serie que la CUP trenques amb el govern.

Albert Miret
Albert Miret
10.06.2021  ·  07:14

L’aferrament a qualsevol poder d’aquells que en van tenir algun dia és realment patètic, sobretot quan han passat quatre anys de presó absolutament injusta i absurda i els han destruït les famílies condemnant als seus fills a ser òrfens de pare o mare. Podríem anar criticant persona desfeta per persona desfeta, o seria millor deixar-los reposar a casa un parell d’anys per a repassar els seus idearis i tornar a una vida normal de persona humana sense haver de fer declaracions absurdes o haver-se de guanyar un indult de la manera que sigui i costi el que costi, perquè la desesperança ja els ha fet massa mal. No és lògic que les organitzacions els mantinguin en llocs decisoris estant a la presó, o és que no hi ha més gent prou vàlida a fora? Deixeu-los tranquils que refacin com puguin la seva vida, però mentrestant, que els periodistes parin d’arrencar-los declaracions que tots sabem que no hagueren fet mai de no viure en el país més feixista i més troglodita del món occidental.
A banda d’això, Vicent, això de comparar les víctimes de la bèstia amb els traïdors que s’hi han venut, no em sembla gens just.

Carles Serra
Carles Serra
10.06.2021  ·  07:34

Gràcies Vicent per la valenta i aclaridora editorial; majoritàriament els subscriptors ja han expressat/han fet els seus comentaris al respecte; jo com a col.laborador de residències, vuit fer un record els nostres avis/àvies amb aquella il.lusio i esperança abans de fer el traspàs ser lliures d’aquesta espaÑa franquista, ja que dir quan estava debant la porta amb
llàgrimes els ulls per defensar les urnes venint els mossos d’esquadra, veient els nostres avis/àvies amb llàgrimes els ulls tot votant, que una majoria d’aquests ja han fet el traspàs sense veure la llibertat; cal ser molt mal nascut per dir tot lo que estic sentint i llegint, per més que digués davant d’aquest despropòsit i traduries em quedaria curt.
Per cert, ja que dir de l’assassinat i abandó que varen tenir els nostres avis/àvies a les residències amb el Covid-19; des de aquest apartat us desitjo el mateix final per la Vergés i l’Illa, ASSASSINS

PAU BOLDU
PAU BOLDU
10.06.2021  ·  07:49

No entenc com Puigdemont mantè a aquest tripartidista sanchez. Junquerisme i sanchez son el mateix, cobardia i sunmissio al franwuista sanchez.pedrito.gal.psoe.155. España esta en fallida i cal fer foc, per Sant Joan. PROU CAPELLANS, PROU espanyolistes trans.espanyolistes

Jordi Carbonell
Jordi Carbonell
10.06.2021  ·  07:52

Jo també em faig preguntes. Intensament. Per què es va introduir al full de ruta dissenyat pel Consell per la transició el referèndum? Quin sentit tenia aparcar la via unilateral perfectament dissenyada? Per què la CUP i l’ANC, encapçalada per Jordi Sánchez, van impulsar de manera entusiasta aquesta idea?

He repassat els fets protagonitzats per Junqueres i Sánchez i l’anàlisi em porta a la conclusió que els articles publicats a l’Ara són perfectament coherents amb el conjunt de les seves accions durant aquests últims anys.

Això m’ajuda a arribar a la conclusió següent: ni l’un ni l’altre han desitjat mai aconseguir la independència. Introduir el referèndum era, segons les seves especulacions, l’obstacle ideal per parar el procès independentista ja que consideraven impossible que s’executés amb èxit.

Però quan la societat catalana ens hi vam implicar, vam aconseguir el que aquest parell amb mentalitat buròcrata, mai no s’havien imaginat i, és clar, van perdre el control de la situació. L’únic recurs que els quedava era treballar a fons per aconseguir la desmobilització. Objectiu que, ni amb l’ajuda de la repressió exercida per l’estat espanyol i del Coronavirus, no han aconseguit plenament. Per això insisteixen a la desesperada, sobretot ara que esperen que els concedeixin l’indult reversible. Perquè, per no tornar a la presó cal ajupir-se a les exigències del tirà.

Si acceptem la conclusió d’aquest anàlisi, només cal esperar, que Jordi Sánchez dimiteixi o que el facin dimitir com a secretari general de Junts. Si no passa això, haurem de considerar que la elecció de Jordi Sánchez no va ser un error i que Carles Puigdemont o ens enganya o bé ha perdut el control del partit.

jordi Rovira
jordi Rovira
10.06.2021  ·  07:56

Transició. Vet aquí el concepte d’avui. I em sembla entendre el dibuix d’una nova transició on el pas no el fa l’antifranquisme espanyol des de Madrid, sinó la classe política catalana des de Barcelona. En tot cas, hom es pregunta qui dirigeix aquesta, i qui dirigia l’altra transició. Perquè tanmateix, l’artefacte polític anomenat transició, ve a ser present en la pregunta del final de l’article, que aquí va per a en Jordi Sànchez: “si continua tenint aquest sentit de la política tan elitista, tan antitètic amb la Catalunya del Primer d’Octubre, que destil·la per tot el seu article”. Elitista per què? Antitètic al moviment popular per què? Les respostes no les sé pas. En tot cas, tot plegar em remet a fer diferència entre transició i negociació. I la diferència es caracteritza i es caracteritzava llavors, pel secretisme; tot el contrari del què aquests passos constituents necessiten. I la qüestió final no és pas envà: qui arriba a la conclusió que no cal que el postfranquisme manifesti el seu cor no democràtic; sinó que es vesteixi un nou acord i prou? Aquesta resposta pot fer entendre moltes coses, entre elles la estratègia emprada per l’espanyolisme. Volien donar resposta al problema català? No pot ser que interpretessin un paper exagerant uns aspectes que després en la no negociació donen redits? En tot plegat, delimitar bé els protagonistes de la interlocució és molt important. I ho és alhora d’expressar adequadament les condicions que cal posar sobre la taula. Tot seguint el fil argumental començat ahir: talment perquè alguns si han vingut “a transicionar”, deu ser perquè prou falta els fa. En el cas que la transició donés temps per a fer aparèixer una taula… Una taula en llums i taquígraf on els termes siguin expressats amb totes les seves lletres, i des de l’arbitratge corresponent, del tot legalitzat i no pas d’amagatotis.

Belén Solé
Belén Solé
10.06.2021  ·  07:57

En Jordi Sànchez ha de dimitir.

Salvador Molins
Salvador Molins
10.06.2021  ·  08:06

Dimissió immediata, urgent i irrevocable de Jordi Sànchez. Ni ell ni Junqueras ja no valen per a la Independència. Junts i ER amb ells esdevenen projectes fallits. Cal reparar el mal que han fet als votants del 1r d’octubre. Per què van defenestrar Jordi Fornas, Santiago Vidal, Ximenis,…? La Lleialtat al 1r d’octubre ha de ser absoluta i el compromís per completar la DUI també. Dubto de la determinació de les cúpules de Junts i ER. Caldrà que demostrin el contrari. Algú ha de demostrar que vol guanyar la Independència, no es pot dir el que han dit aquests senyors i quedar-se tan tranquil. Els votants estem mol ofesos i ens sentim frustrats per la manca de clarividència i determinació d’aquests dirigents.

Carles Macaya
Carles Macaya
10.06.2021  ·  08:13

La presó no pot ser l’excusa, no ho pot ser mai…

Els dos i els Jordis s’han desautoritzat davant meu.

I Carles Puigdemont perquè no diu res? Perquè no surt ara per aclarir-ho i ser ferm?

L’article d’aquest mateix diari https://www.vilaweb.cat/noticies/de-la-negociacio-inviable-a-la-unilateralitat-inviable-aixi-ha-estat-el-tomb-desquerra/ sobre l’evolució d’ERC em fa pensar i molt.

I torno a preguntar (és una pregunta retòrica): la independència s’allunya?

Formo part del Consell per la República Catalana. Reclamo que el mateix Consell i/o el MHP Carles Puigdemont parlin clar i posin les coses al seu lloc!!!

MARCEL DALMAU
MARCEL DALMAU
10.06.2021  ·  08:20

Molt encertat l’editorial d’en Partal sobre Jordi Sánchez (suposo que deu estar fart d’aquests líders que no paren de canviar i tergiversar el que diuen i el que deien alhora que van engreixant cada dia més la seva egolatria). No m’ha sorprès gens el contingut. M’ha sorprès el to directe i sense eufemismes. No us el perdeu.
No sé, però, si evidenciant el descrèdit dels qui han actuat tan paternalment (infantilizant-nos) vers la ciutadania amagant intencions i fets (no necessàriament amb mala intenció, però sí amb engany), podrem recuperar de nou el crèdit polític que necessitem de nou. I s’ha deixa’t com a mínim quatre coses gruixudes del super líder. Sense ordre:
Una, va deixar l’acte de diputat i tota activitat política quan estava a la presó i la qual va tornar a reclamar quan l’ONU va agafar el seu cas (l’ONU es veu que és més important que la ciutadania de Catalunya).
Dues. Fa pocs mesos retreia a Junqueras que volgués dirigir la política des de la presó, i que ell mai ho faria. Tot seguit s’hi posa.
Tres. Va ser de les veus significades en votar a favor dels pressupostos del PSOE al marge de la repressió.
Quatre. I la més greu en relació al referèndum. Va ser ell qui va proposar el referèndum al parlament, quan estava pactat primer unes eleccions plebiscitàries, una DUI, i seguidament un referèndum validant o no la independència amb una constitució pròpia.
Amb tot, penso que és un error ser excessivament cruel en les mirades retrospectives en política, perquè la política i el llenguatge polític és performàtic molt sovint, dir i fer esdevé la mateixa realitat o pot esdevenir-la tot seguit. Per això aquestes revisions són greus (per performàtiques) i enutgen tant.

Toni Segarra
Toni Segarra
10.06.2021  ·  08:29

És sorprenent que hi hagi qui se sorprengui per les declaracions fetes pel sr Junqueres. Personalment crec que aquest personatge va deixar molt clar la seva postura en contra de l’enfrontament amb l’Estat quan va fer tot el possible perquè no es podés constituir un “govern a l’exili” i va lliurar-se (i va convèncer a d’altres perquè fèssin el mateix) a la justicia espanyola.

Legeixo el que he escrit i penso que algú pot creure que ho he fet des d’un cert resentiment convergent o juntista. Aclaro que no he estat mai militant de CIU i que tampoc ho soc ara de Junts. Intento fer-ho des d’una objectivitat no lligada a la militància de cap partit. només analitzant els fets.

No és el mateix tenir uns quants consellers -president inclós- al exili que tenir-hi tot un govern. Aquesta decisió va ser, segons el meu criteri, el primer acte de rendició. Les cartes damanant perdò o fent veure graces per perdius no fan rés més que confirmar una cosa que ja sabíem o que podíem intuir.

Montserrat Vela
Montserrat Vela
10.06.2021  ·  08:56

Això que passa a Catalunya és massa gran pel nivell dels polítics que tenim.
No crec que siguin botiflers, traïdors o venuts al règim com es pot llegir en molts comentaris. Simplement crec que són mediocres.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
10.06.2021  ·  08:57

Crec que és urgent que Laura Borràs substitueixi a Jordi Sánchez com a secretària de JUNTS.

Mercè Duran
Mercè Duran
10.06.2021  ·  08:58

Que no, que no compro tanta comprensió amb els que estan fa quatre anys a la presó. Que tenen molta barra, que ens menyspreen, que s’ens pixen a la cara.
Que són uns febles, que s’han passat la presó donant lliçons de moral, incapaços de resistir, que van recular des d’el primer moment, alló ja era premonitori, que no van mantenir el cap alt ni un dia. I no em digueu que els demés no sabem que és aixó d’estar a la presó, ningú els va obligar a presentar-se a càrrecs públics, no han tingut cap ética, pel que estan dient ara, ens van enganyar amb coneixement de causa.

Si no tenien intenció d’arribar enlloc ens han de demanar perdó en públic.

Miquel Satorra
Miquel Satorra
10.06.2021  ·  09:05

Que el referèndum era per a intentar forçar l’Estat a una negociació ja va quedar palès el 10-O amb la declaració d’independència dels 10 segons. Aquella frenada en sec, que el Parlament no va ni votar, per a què era sinó? El mateix President Puigdemont ho va dir, per a intentar deixar temps per al diàleg.

Joan Sorolla
Joan Sorolla
10.06.2021  ·  09:12

Continuant amb el què apunta el company Francesc Aguilar, no es tracta d’un ostatge sinó de dos ostatges en mans de l’estat espanyol els que estan maniobrant en nom de tot d’un poble. Si seguim permetent-ho anem cap la derrota definitiva. Segur que Sunzi ho desaprovaria.

Pere Grau
Pere Grau
10.06.2021  ·  09:23

En qualsevol partit democràtic de qualsevol país democràtic, després d’aquesta atzagaiada el secretari general o hauria de dimitir o “seria dimitit”. No ho comprenc. Si Jordi Sánchez fos un ase no hauria arribat als llocs que ha arribat. I com que no ho és, és inconcebible que (a part del rèdit que n’esperi per sortir de la presó) no s’adoni de quina manera s’ha desqualificat com a polític català. Dimitir del´seu càrrec és la única cosa que podria reconciliar-lo una mica amb tots els que no creiem que l’1 d’octubre fos una maniobreta poc pensada. Quina tristesa fa tot plegat…

Pep Vinyals
Pep Vinyals
10.06.2021  ·  09:26

Crec que tota la gent que va preparar l’1-O i els que vam participar en la votació i vam votar i els qui van rebre cops i maltractaments de la policia espanyola no es mereixen, no ens mereixem gens aquestes declaracions. Per respecte i per dignitat, si surten de la presó haurien immediatament de deixar la política. Però malauradament això no passarà. Aquí, continuarem oferint flors als rebels que fracassaren, com deia Pi de Cabanyes.
Perquè no parla Puigdemont? Ens queda la força de la gent, vull creure…

RAMON PROS
RAMON PROS
10.06.2021  ·  09:31

Jo també pensava què la reclamació independentista era més per forçar l’Estat a negociar que no pas per aconseguir-la de bones a primeres. Finalment es va convertir en una declaració d’intencions clara i concreta.
No sé si per que conec el potencial militar espanyol, o per que ja vam fer una guerra civil per aconseguir-la, o per què durant el servei militar coincidint amb la mort de Franco fèiem guàrdia en uniforme de combat i amb dotació de munició i seguretat adequades.
En línies generals el President Puigdemont està actuant molt bé i en Jordi Sánchez i Oriol Junqueras fan el paper que poden davant les circumstàncies i el seu electorat. Sembla que el joc dels tribunals està arribant a la seva fi davant els tribunals europeus i també per evitar responsabilitats polítiques.
Soc optimista en les negociacions finals, però molt al final, un cop Europa hagi dit la seva última paraula. Si les negociacions fracassessin la via unilateral seria la nostra salvaguarda.

Pep Agulló
Pep Agulló
10.06.2021  ·  09:34

ELS ECOS DES DE LA PRESÓ

En principi el referèndum no era punt final de res, sinó el principi del procés cap a la independència. Però per alguns, sembla que sí.

Els errors posteriors del govern es poden interpretar de moltes maneres, segons cada protagonista. En aquest cas Sherlock Partal, veu en aquest plural la mà d’una conxorxa, que ben podria ser, però també un canvi de posició, venint d’un pres polític, no seria fora mida.

En qualsevol cas, en aquest patchwork que és Junts, Jordi Sánchez hauria de dimitir…

Però el més interessant és la teoria d’un complot. “Sóc dels qui creuen que l’1 d’Octubre…” Qui són els altres? O és que pensa que n’hi ha molts que pensen com ell per justificar-se?

És clar que després de l’1-O no hi havia un pla, però és fosc, sí el “no-pla” era el pla. I això s’hauria de posar a la llum, encara que la realitat ho acabarà il·luminant.

És significant que veus que desnaturalitzin l’1-O, sigui d’ERC com de Junts, surten del front dels presoners no pas dels exiliats.

Això pot tenir diverses explicacions, però una d’elles, el fet que decidissin quedar-se a mercè de la repressió és perquè la seva aposta hauria sigut considerar l’1-O com una forma de pressió al govern Rajoy i d’alguna manera, una petita deslleialtat els redimiria de penes altes.

És una cabòria meva sense cap prova, però…

Per un mecanisme psicològic, si tu tens la convicció de què les teves idees, encara que arrossegades pel tsunami ciutadà semblin una altra cosa, no busquen la independència, d’alguna manera penses que la repressió ho tindrà en compte i optes per no fugir. Però la revolta els ho va tirat per terra !

Rosa Gispert
Rosa Gispert
10.06.2021  ·  09:39

Sr. Partal, jo no ho estriparia tot tant depressa com vostè fa, repartint culpes a tort i a dret, com sempre per salvar la cara a ER. Hi ha moltes coses que són evidents:

Qui havia de preparar les estructures d’estat per l’endemà de la declaració d’independència i no ho va fer?:Junqueras

Qui va enganyar i provocar Puigdemont repetides vegades perquè llancés la tovallola?: Junqueras

Qui no va anar a l’exili i va convèncer els seus que tornessin?: Junqueras.

Vostè creu que Ponsatí o Forn haurien deixat la posició que tenien per jugar al póker al govern? I què Puigdemont els ho hauria proposat?

No sé quants tenien aquest pla, però tot apunta que era Junqueras i els seus (recordi la gravació de la GC a un membre d’ER i què deia sobre les estructures d’estat).

La qüestió és quí ho va organitzar i quan ho van saber els altres. Quí s’ha rendit i quí segueix lluitant. Qui és un mentider i qui n’ha pagat les conseqüències. Ho sento sr Partal, el seu editorial no em sembla el d’un professional de la premsa lliure i seriosa.

Ferran Moreno
Ferran Moreno
10.06.2021  ·  09:40

No ens hauria de sorprendre tant.

Durant els mesos previs al referèndum, més d’un dirigent dels partits espanyolistes, entre ells en Carrizosa, ja havia dit que els independentistes admetien en privat el que no s’atrevien a dir en públic: que l’objectiu de tot plegat no era pas la independència sinó forçar el govern central a fer una negociació per tal d’aconseguir el que es pogués.

Lògicament, jo vaig ser dels que no me’l vaig creure en aquell moment.

30 de setembre de 2017, dos dies abans del Primer d’Octubre:
Declaracions de Jordi Sanchez donant per bo 1 milió de vots.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/jordi-sanchez-dona-per-bo-un-milio-de-vots/video/5691587/

Se’ns pixen a sobre i ens diuen que plou.
Més clar, l’aigua.

Muntsa Navarro
Muntsa Navarro
10.06.2021  ·  09:49

De tot aquest batibull en què estem ficats, amb la immediatesa històrica és impossible treure’n l’entrellat ara mateix. Massa mentides, massa contradiccions, massa polítics inútils, massa intressos personals i massa poca honestedat.
Foc nou a fons és el que cal si volem un futur digne i lliure per als nostres descendents.

Carles Gil
Carles Gil
10.06.2021  ·  09:55

Em semblen nefastos l’editorial i també la major part dels comentaris, començant pel fet que pretenen agafar la veu de tots els qui vam ser al peu del canó l’1-O. Cal ser molt jove o poc lúcid per haver pensat que aquella acció memorable i del tot reeixida havia de desembocar directament en la independència, en lloc de ball de bastons i repressió ferotge.

Antoni Sala
Antoni Sala
10.06.2021  ·  10:20

Sóc soci molt antic de l’ANC. Crec que en mala hora es va elegir de president de l’Assemblea a Jordi Sánchez, de tots sabut que és un mediocre i un oportunista que va utilitzar l’ANC per saltar a la carrera política. Va deixar l’Assemblea molt tocada i ja ningú l’ha pogut tornar a aixecar. No puc entendre que es posés a les seves mans la Secretaría de Junts i les negociacions per la investidura d’Aragonès. Prego als qui teniu la paraula, als qui podeu influir en la opinió, us prego que feu molt de soroll per desenmascarar en Jordi Sánchez i se li retiri qualsevol representativitat. Agraeixo molt a en Vicent Partal la valentia de l’editorial d’avui.

Anna Riera
Anna Riera
10.06.2021  ·  10:31

Els soldats MAI han de seguir les ordres d’un general capturat perl’enemic. La dita 2500 anys.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
10.06.2021  ·  10:38

Un comentari molt ràpid: és força evident que la majoria dels que estàvem als col·legis i vàrem col·laborar en el referèndum amb més o menys implicació, la gent imputada d’Unipost, del Diplocat, etc no anaven a “pressionar l’estat espanyol per negociar”. Tots voliem la independència. Durant le 10 hores que vaig estar al col·legi veia persones grans venint a votar amb els ulls plorosos i curulles de dignitat, i una gernació de gent a fora per a impedir que entressin els Robocops que sentíem per notícies que s’anaven acostant.

Per tant, potser pel Sr. Sánchez i el Sr. Junqueras no anàvem a votar per la independència, com el 2012 en Mas va dir que la manifestació de l’11 de setembre era pel pacte fiscal, però em temo que això és llur interpretació.

Ara, el que sí que puc dir, perquè en aquell moment era part molt activa en el procés, és que sempre em preguntava i preguntava si, tan controlat com Espanya ho tenia tot i fent les coses de forma semiclandestina com estàvem fent, hi havia alguna possibilitat de tirar les coses endavant. La situació que percebia era d’ofec. La resposta oficial sempre era que “estava tot pensat” en el millor dels casos, o cap resposta la majoria de vegades.

Tot i els dubtes recordo tirar endavant vencent totes les racances. Més que res perquè pensava que era impossible que algú ens pogués ficar en tot això sense tenir res realment preparat, ja que per Espanya, tal i com s’havia demostrat mantes vegades, i s’ha tornat a demostrar, rendir-se no serveix per res ja que el càstic que t’infligeixen és igual de despietat. No coneixen la clemència amb els febles. Per aquest motiu pensava que realment sí que, un cop superat l’escull del referèndum es cridaria a la resistència, que els mossos obeirien al president de la república i que com a mínim s’intentaria el reconeixement internacional.

Per ingenuïtat o per interès, o per por, o per una combinació de totes les coses, és evident que no hi havia res preparat. Les estructures no hi eren per enlloc, i si al major Trap-hero li haguessin demanat d’arrestar tot el govern i assaltar el parlament ho hauria fet sense pensar-ho ni 2 minuts. I això no comença el 27O, sinó el 10O amb la independència de 8 segons. Ho sento MHP Puigdemont.

No, amics, fins que no hi hagi una generació més seriosa de polítics i de dirigents no aconseguirem res. Em sap molt greu de dir-ho, però és així. Començant pel lamentable espectacle que en Bernat Dedeu descriu molt clarament, de saltar-se sense cap manera de mania les lleis aprovades pel parlament els dies 6 i 7 de setembre.

Espanya ha conseguit una cosa que li ha anat molt bé. Desinflamar el conflicte català a base de pal i amb ell els seus “dirigents”. Hem de ser resilients, tornar a començar i escollir millor els nostres polítics. Ens caldrà paciència i moooooolt de temps. Tornen temps de La Vanguardia i en Duran Lleida serà poc menys que un estadista comparat amb els xitxarel·los que tenim ara. Però no podem deixar perdre la flama ni l’esperança tot esperant temps millors. Temps millors que no ens podem quedar simplement quiets esperant sinó que hem de provocar

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
10.06.2021  ·  10:44

Rosa Gispert:nomes un partidisme exagerat,explicaria el seu comentari.

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
10.06.2021  ·  11:11

No em crec res.

No em crec ni que els polítics l’1O anessin de catxa ni que anessin a totes a fer efectiva la república.

Les persones quan ens enfrontem a situacions incertes on el resultat no depen del tot de nosaltres mateixos sempre contemplem diversos escenaris. Estic totalment convençut que tots els poítics i dirigents de la societat civil d’aquell moment contemplaven diversos escenaris que anaven des de fer efectiva la república de forma unilateral fins a que el gobierno s’espantes i acceptés negociar un referèndum pactat amb condicions més o menys draconianes passant per què el referendum fos un fracàs de participació o que entressin els tancs per la diagonal.

Les diferències entre uns i altres no crec que fos en els diferents escenaris que contempleven sinó en els umbrals per anar a per un o l’altre i l’estimació de les conseqüències de tirar per un camí o per l’altre.

En la meva opinió el gravissim error que varen cometre els polítics que en aquell moment tenien a les seves mans de decidir de tirar per un camí o per un altre va ser de infravalorar moltissim els perjudicis de no tirar endavant a fer efectiva la república el 3 d’octubre i sobrevalorar moltíssim les dificultads i els inconvenients de fer-ho.

En concret estic totamlent convençut que els que varen escollir la presó són els que més es varen equivocar perquè es pensaven que tot s’acabaria amb una multeta com la que li varen posar a Artur Mas i ells seguirien fent la viu viu. Es pensaven que els que anessin a l’exili quedarien fora de joc i ells seguirien jugant.

Igual com s’equivoquen ara que es pensen que sortiran de la presó si reneguen de Catalunya i es posen a favor d’Espanya. Quan vegin que els indults són uns indults trampa que el gobierno ja té pactat amb els jutges que els anularan i que ells no sortiran de la presó de cap manera llavors se’n penediran d’haver perdut la dignitat per asolir la llibertat. Es quedaran sense llibertat i sense dignitat.

Els que varen escollir l’exili, si més no, varen escollir el camí llarg però no varen renunciar a asolir la llibertat. Ara quan començin a arribar victòries als camps de batalla internacionals i quan es vegi que la presó s’ha tornat a equivocar i els entusiàstes de la presó hagin quedat desqualificats, potser tindrem una nova oportunitat.

A veure si ara no infravalorem els gravissims perjudicis que estem patint cada dia per no ser lliures i no sobredimensionem el mal que Espanya ens pot fer quan ens alliberem. Es va parlar que hi hauria hagut morts. No ho podem saber. El que si que sabem és que per culpa de seguir sent una colonia espanyola, noés amb la pandèmia hi ha hagut desenes de milers de morts. Mot més que en cap guerra hipotètica.

Costarà molt perquè el fet que la presó hagi renegat de Catalunya està fent molt de mal i està provocant molta desmoralització i desmotivació. Però per sort tenim a Espanya que ja s’encarregarà de collar-nos tant com calgui fins que no puguem més i no tinguem més remei que lluitar pèr assolir la llibertat. Com més triguem més patirem això sí. Depèn de nosaltres.

Montserrat Sánchez
Montserrat Sánchez
10.06.2021  ·  11:45

Des del Respecte i l’admiració que em mereix Jordi Sànchez per tota la feina feta en la lluita per la Llibertat de Catalunya i de tots els catalans, crec que les seves paraules presoners, perquè ell és un ostatge del País que ens té colonitzat des de fa segles i per tant no s’ha de fer gaire cas del que digui. I això em porta a pensar què seria millor que ell no fos el Secretari General de Junts.

D’altra banda, crec que l’estratègia del MHP Puigdemont ha estat des del principi la lluita des de l’exili com a forma de fer visible la falta de democràcia i respecte als drets humans a Espanya per la consecució de la independència de Catalunya. Sense ell a l’exili a la resta del món no sabrien res del que hem patit com a poble.

Josep Maria Puig
Josep Maria Puig
10.06.2021  ·  11:46

Molts comentaris. Això vol dir que estem tocant os. Algú s’ha llegit el llibre del MHPresident Pujol? Aquell del Congost?
On hi deia que si no volíem ser “residuals” a Espanya, calia augmentar l’independentisme?
On érem en aquell moment i on som ara?. Continuaré

Salvador Aregall
Salvador Aregall
10.06.2021  ·  11:53

Jo vaig anar a votar l’1 d’octubre amb el convenciment de que el meu govern, en cas de victòria del si, declararia la independència. Ara bé, la història té moltes cantonades, molts matisos que, posats tots en ordre, ens donen un relat que no té res a veure amb el que cada un de nosaltres som capaços de recordar. A més, el cervell -aquest disc dur dissenyat contra el patiment i les incoherències- oblida amb facilitat tot allò que destorba el relat desitjat, coherent i que ens dona la seguretat de saber qui som i cap on anem. Parlem de diàleg?, Catalunya, el seu Parlament i el seu govern sempre han buscat l’entesa amb l’estat espanyol per aconseguir preguntar als catalans el model de país i el lligam amb Espanya, sobretot després que l’estat hagués rebentat l’Estatut del 2006 i que una gran part del catalans entenguéssim que l’autonomia era un model caduc, que no servia per la pervivència del nostre poble. El diàleg amb l’estat s’ha buscat sempre. Quan es va convocar el referèndum del 2017 vaig sentir, en reiterades ocasions, declaracions de Puigdemont i Junqueras en el sentit d’esperar una proposta de l’estat. Què va fer el President Puigdemont quan va avortar la declaració d’independència el 10 d’octubre del 17 sinó esperar el diàleg?. Què va passar la tarda-nit interminables del dia 26 d’octubre del 17?, no esperava el President Puigdemont una sortida “honrosa” -llibertat dels jordis i no aplicació del 155- a canvi de la no proclamació?. Què va passar després de la proclamació de la independència?, perquè no es va publicar en el Diari Oficial de la Generalitat?. Perquè el govern va fugir en desbandada?. Perquè no es va donar l’oportunitat al poble de defensar la República?. Tots aquests dubtes poden tenir una resposta coherent, un diagnòstic que expliqui, que quadri amb tot allò que va passar. La catxa resol aquests dubtes i els explica tots. Si anem sacralitzant dates potser viurem més contents, però no sabrem mai la veritat. Dit això, torno a dir que l’1 d’octubre vaig anar a votar per la independència de Catalunya.

Oscar Bernades
Oscar Bernades
10.06.2021  ·  12:05

En dret i en política, l’important, és el que es fa, no el que es diu que es fa.

Valentí Ferran
Valentí Ferran
10.06.2021  ·  12:15

S´ha de ser magnànim i comprensiu, el pobre home (i Junqueras) volen sortir de la presó a qualsevol preu: indults o gràcia divina…

En realitat estan aplicant la celebèrrima frase marxista: “Aquests són els meus principis! I sinó li agraden tinc uns altres”.

Ricard Pons
Ricard Pons
10.06.2021  ·  12:17

Jo ahir ha em vaig sorpendre per les paraules de Jordi Sànchez, i no perquè sigui una novetat..sinó perque crec que s’ha equivocat en la frase. Jo estic segur que una part del govern va convocar el referèndum..pensant que si el guanyavem faríem una Declaració de Independencia i començar una negociació per veure com fer la separació.. potser un altre part del govern pensava solament en forçar una negociació… és ven cert que el 1 Oct va ser un acte de desobediència i que ningú esperava que fos com va anar..per que ja sabíem que farien el impossible per impedir-ho. Després del 3 Oct i del 10 Oct les coses van anar a pitjor i quant és va fer la Pseudo DUI estranya, amb el 155 en marxa ..jo ja sabia (i molts) que això no portaria enlloc …en aquell moment ja és va pasar de intentar forçar una negociació a planificar el exili .. .El que Sànchez no pot dir és que el 1O és va fer per forçar una negociació… que tots anaven de farol.. si segur molts hi anàven, però no tots, com crec que va pasar am la HC Clara Ponsatí, i per suposat el poble..tots nosaltres el 1O ens ho vàrem pendre en serio …sabent que era una cosa molt difícil…però no impossible…ara la cosa ja va ser molt diferent a partir del 10 Oct .. Ara hem de apendre que no podem deixar mai més la iniciativa al govern autonòmic..la tenim que tenir nosaltres, ells són una mena de diputació del estat i molt més ara. Tota ls raó al MHP Quim Torra .. la autonomia és un problema per el independentisme

Josep Soler
Josep Soler
10.06.2021  ·  12:43

L’editorial del Vicent es demolidora. Si els polítics van fer trampes allà ells i que carreguin amb les seves culpes.
El que no farem la gent que vam sortir per la independència (que vam ser el poble en el seu conjunt) és rectificar del que va ser la nostre irrenunciable voluntat d’obtenir-la, abans, duran i en el moment present. Subscric el que opinen molts però en cenyiré amb el que diu el Sr. Albert Miret. Deixem, com diu l’Evangeli que “els morts enterrin els seus morts” en aquests cas, els presoners d’Espanya i tots els seus adlaters i seguidors.
Es arribada l’hora de que el President Puigdemont dongui un cop de timó i es desprengui del l’astre que representen tots aquells que no han sabut o no han pogut sostreure’s als cants de tantes sirenes, sempre al servei dels poders.

Miquel Urquizu
Miquel Urquizu
10.06.2021  ·  12:52

Després del magnífic editorial d’ahir, el d’avui m’ha decebut i està lluny de ser una aproximació a la realitat del que realment va ser ‘l’1 d’0ctube’ i les psicologies dels que vam anar a votar aquest dia.
Els que llegim vilaWeb amb assiduïtat sabem les preferències del diari, i quan no hi ha més remei que criticar ER per alguna cosa que no és pot amagar, sempre acaba amb “i JUNTS més..” Avui no és una excepció l’únic que en dies diferents no en un únic editorial.
No estic defensant a Jordi Sánchez perquè crec que ha estat un error monumental fer president a Pere Aragonès i sobretot que Junts formi part del govern i aquest error la de portar a la seva jubilació anticipada.
Però dir que el Primer d’Octubre “no va ser un error” és el que pensava i segueix pensant TOT L’INDEPENDENTISME.
“De fet, sóc dels qui creuen que l’1 d’Octubre va ser concebut més per forçar el govern espanyol a obrir una via de diàleg i negociació per a assolir un referèndum acordat que no per proclamar efectivament la independència.” Tenia i té tot el dret a pensar això. Vostè que va pensar senyor Partal? El que passaria a partir de 1-O de 2017 no ho sabia ningú ni vostè . M’agradaria poder repassar els seus editorials d’aquell mes de 2017.
Havíem apostat i apostem per la desobediència civil pacifica com vam fer el 14-N de 2014 i “ho tornarem a fer” com diu Jordi Cuixar i aquesta aposta no la va fer cap elit que imaginava que podia moure tot un poble com si això fos un gran teatre de titelles. Va ser el poble de Catalunya que va moure les elits. Les elits que vostè diu van quedar ‘acollonides’ pel que se’ls venia a sobre. Algunes es van entregar al enemic. I altres van sortir al exili.
ELS PROTAGONISTES VAM SER EL POBLE DE CATALUNYA NO LES ELITS. Si el que vam fer és delicte haurem de ser mes de dos milions a les presons.

Carles Blas
Carles Blas
10.06.2021  ·  13:25

Canvi copernicà en tres dies de l’editorial VW. Junqueras, Jordi Sánchez i l’Ara part del problema i no de la solució, com molts ja pensàvem des de fa mesos. Espero que Cuixart i els MH presidents Puigdemont i Torra no es fallin.

Lola Tomàs
Lola Tomàs
10.06.2021  ·  15:01

La veritat que estic força descol·locada a hores d’ara. Al primer moment he tingut la sensació que el Sr Partal avui ha dedicat l’editorial al Jordi Sànchez per tal d’equilibrar la balança. Ahir estopa per a ERC i avui per Junts. I que de fa dies està buscant exaltar els ànims. Durant mesos i temps ha estat molt caute, sense mullar-se en moltes coses. I ara de cop i volta a revolucionar el galliner. Doncs no ho entenc. I em pregunto per què?

Una cosa és ara, juny del 2021, i l’altra era l’octubre del 2017. Que amb l’EStat ESpanyol no hi ha res a fer, ni res a parlar, ara ja queda clar, menys… això sí, per als qui volen continuar imaginant un món de color rosa amb final Disney.

Al 2017 no sabíem el que ara sabem. Per més referèndum que es fes, em sembla obvi pensar, i així entenc que ho pensaven, que caldria un diàleg amb l’Estat ESpanyol, més tard o més d’hora.

No tenim exèrcit ni soldats. Per tant, l’única opció és negociar, dialogar i trobar un consens. Vist que Ñ s’hi negava del tot, tancada en banda, l’única forma era forçar un diàleg amb la comunitat internacional fent de mitjancera. Fins i tot així ho deixa clar el president Puigdemont al seu llibre M’EXPLICO. I jo no entenc que dir això impliqui que m’han enganyat, o m’han estafat, o s’han pixat sobre l’1 d’Octubre. Es va intentar forçar al diàleg, és clar que sí, esperant que almenys la UE intervingués i facilités el diàleg. Un error garrafal de càlcul. Així que tots aquests qui bramen des del sofà farien bé de pensar si estan disposats a formar part d’un exèrcit per guanyar aquesta batalla. En comptes d’acarnissar-se tant sobre certs polítics. I consti que no estic defensant ningú en concret. És més, no m’agrada gens ni entenc per què un presoner és el cap de partit de Junts i a sobre negaciador. Això sí que és un despropòsit.

Josep Vilà
Josep Vilà
10.06.2021  ·  15:46

Per mi el resum és que Puigdemont no és la persona que ens cal per a liderar el procés. Ha sigut esmunyedís i ha demostrat molta perícia però no és suficient per a guanyar.
Cal un nou equip prengui les regnes de l’estratègia amb convicció i no únicament des del pla jurídic, sinó que sigui un basteixi l’arquitectura completa del nou Estat.

Roser Caminals
Roser Caminals
10.06.2021  ·  15:50

Respecte a Jordi Sánchez, no cal dir res mès: és un près, per tant està desautoritzat.
Les afirmacions dràstiques me les miro amb prevenció perquè hi ha moltes coses de l’1-O que no sabem ni sabrem. Especulo només amb probabilitats. Dubto que tots els organitzadors anéssin de catxa, però no dubto que alguns hi anaven. Tampoc dubto que, en general, es va subestimar la resposta del poble i que la participació massiva va esverar el gremi de la catxa.
Estic d’acord amb M. Angels Fita que Puigdemont–i hi afegeixo Comín i Ponsatí–estan per sobre dels partits. Com també ho està un nucli de dintre casa.
Amb l’abans de l’1-O només podem especular; amb el després, tenim proves de les actuacions. Sobre aquesta base, encarem les energies cap al futur. Immediat.

Josep Rodon
Josep Rodon
10.06.2021  ·  16:09

L’indult és legítim, però per alguns una mica menys, no?

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
10.06.2021  ·  16:31

Molt bé! Per fi hem caigut del ruc. Aquesta és una excel·lent notícia, potser la millor dels tres últims anys. Ho dic sense cap ironia perquè per a trobar solucions, primer cal saber on estem i amb qui estem. On estem, és evident, estem eixancarrats, eixordats i n’hi ha per a això i per a molt més. Amb qui? Doncs, a mi em recorda a la pel·lícula “Durmiendo con su enemigo” que traduït al català és “Dormint amb el seu enemic”, però que és la mateixa pel·lícula i el mateix enemic sigui espanyol o català.

Crec que no cal fer comentaris sobre les declaracions d’aquests darrers dies d’en Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, dels “happenings” menjaflors de l’estimat Jordi Cuixart o de l’inefable Jordi Pujol amb la seva particular performance, “Entre el dolor i l’esperança” (sembla el títol d’una telenovel·la veneçolana), pare ideològic de tots els abans citats, ho vulguin o no, fills de la ideologia que amb l’amo es pot discutir, però mai no respectar-lo i molt menys engegar-lo a dida.

És curiós, sembla que tots s’han posat d’acord per dir-nos, al mateix temps, que cal caure del ruc que ells van alimentar. No faré cap comentari excepte que em sembla, una vegada més, un “revisited” del best-seller de Lluís Maria Xirinacs “La traïció dels líders”.

I alguns comentaristes, jo mateix, ens diem que no és temps d’anàlisis estèrils sinó d’actes i solucions.

Doncs bé, la paraula màgica és “butxaca”. Si la Cort del Regne té un contenciós amb Catalunya (que no Cataluña) és per la defensa de la seva butxaca.

Sí, ho sé, els vint mil subscriptors de Vilaweb no tenen ni un cèntim d’euro a La Caixa, Banc Sabadell, BBVA, Banco Santander, no paguen a Endesa, Naturgy, Movistar, etc., etc., etc., però no és suficient. I, en aquest “no suficient” radica la cosa.

I, si us plau, no em doneu la mala notícia que m’equivoco sobre la dada dels 20.000 irreductibles.

Si fos així, em doldria més que totes les recents declaracions de tots els popes del pseudoindependentisme català.

ramon Feixas
ramon Feixas
10.06.2021  ·  16:48

De les paraules de qui han estat a prop de quatre anys per fer possible l’alliberament del seu país, no se’n pot qüestionar l’autorització ètica per cap banda. Penso que no és bo qüestionar-ne el profund pragmatisme. Tot i això és bo tots plegats estem inquiets per veure resultats. Tots sabem que es deia “antes de se romperá Catalunya” i el fet és que hi ha gent que carrega contra els presos polítics que són la llavor de la República Catalana. Si els mateixos catalans esclafen aquesta llavor per partidismes, liderismes o altres virus escampats pel capital, dons aquesta gresca despietada contra els que més sacrifiquen donarà, farà que aquesta desgraciada ruptura de “antes” s’infecti.

Ramon Prat
Ramon Prat
10.06.2021  ·  17:15

Voldria aclarir que en el libra de’l President Puigdemont “M’explico”, que al final com va veure la reacció de l’estat, pretenia forçar unes eleccions i veure com sortirien del embat que tenian amb l’estat espanyol, per tant pot ser que l’escrit de’n Jordi sánchez vulgui interpretar aquesta situació com si fós l’esperit del referendum, encara que crec que això ès una opiniò errònia d’ell, perquè la majoria dels votants teniem clar que votàvem per l’indepència.

El que no entec, i pot ser perquè no ser llegir entre líneas ès que en l’entrevista a Laura Borràs digui que tinguem de reinterpretar l’1-O, ja que ella té clar el que vàrem fer i aconseguir.

De totes maneres crec que si trionfem, i ara crec que estem en camí, no se si Europa no ens obliagrà a un nou referemdum.

Joan Maria Ribera
Joan Maria Ribera
10.06.2021  ·  18:37

Els presoners han de deixar la direcció dels partits quan abans millor. La seva feina ha de ser intentar sortir de la presó, no dirigir el país.

Joan Royo
Joan Royo
10.06.2021  ·  18:49

La militància de Juntsxcat està d’acord amb el que diu aquest Sánchez? Si no estan d’acord ho haurien de manifestar i cal aclarir cap a on va el partit. Han de parlar clar. Si Junts té el mateix programa que ERC que ho diguen clarament. La gent té dret a saber on anem, estic segur que bona part dels afiliats a Junts volen la independència si és unilateralment com si no, i la volen ara. Si cal haurem d’inventar una altre partit amb les idees clares.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
10.06.2021  ·  19:03

Com bé li havia llegit a en Lluís Vicent Aracil, la Generalitat és la finestreta que, després de la mort d’en Franco, s’empescaren els amos de Madrid, amb la complicitat dels de Barcelona, perquè ens baralléssim entre nosaltres per ocupar-la i els deixéssim a ells tranquils.

L’embranzida forta del camí cap a la independència comença amb la consulta popular d’Arenys de Munt i les que la van seguir.

Ve el cop d’estat del 2010 del tribunal constitucional espanyol, que acaba de laminar l’estatut (i tots els que puguin venir), seguit de la gran manifestació en contra del 10 de juliol.

El 2011 es constitueix públicament l’Assemblea Nacional Catalana —i quinze dies més tard esclata a Madrid i a tot l’estat un moviment per a fer-li la competència, el 15M.

El 2012 segueix la primera gran manifestació independentista de l’onze de setembre.

Continuen les grans manifestacions independentistes, l’intent de CiU de posar-s’hi al davant en competència amb ERC, les baralles entre ells per fer-se seu el moviment, finalment l’acord de JxSí, la seva victòria en les eleccions anomenades plebiscitàries, considerada insuficient, la substitució d’en Mas per en Puigdemont al davant de la Generalitat, i la decisió de fer un referèndum d’autodeterminació, seguit de la proclamació de la independència en cas de guanyar-lo.

Els nostres dirigents eren gent formada sota el franquisme i la democràcia espanyola. El seu horitzó era, d’entrada, només gestionar el minso poder de la Generalitat colonial.
Una clara excepció n’era la Muriel Casals, que s’havia format a l’estranger, filla d’exiliats de la guerra, i per això no patia mentalment ni emocional l’embrutiment de franquisme i postfranquisme que afectava els altres. I, casualitat o no, va morir en circumstàncies estranyes que mai no s’han aclarit.

Els nostres dirigents polítics, doncs, sense convicció, però arrossegats per la determinació del poble organitzat, per no perdre’n el favor, es van anar comprometent amb el moviment, fins a organitzar, en col•laboració estreta amb ell, el referèndum d’independència de l’1 d’octubre.
Estaven convençuts que, davant la determinació d’impedir-lo de l’estat, no en sortiria gran cosa. S’estalviarien la feinada d’arremangar-se a alçar a repèl de l’imperi un nou estat.
Però el poble, tan determinat o més que l’imperi, es va imposar.
El resultat del referèndum fou que es va guanyar per un 57’07% de participació i un 90’18% de vots afirmatius sobre els vàlids —inesperadament, els vots afirmatius representaven el 51’02% de la població catalana amb dret de vot, més de la meitat.
Amb aquest resultat, el poble català passava a ser, incontestablement, un poble independent de dret, i el poder de l’estat perdia tota legitimitat damunt seu.

Els dirigents dits independentistes es van espantar. La determinació del poble havia derrotat les seves mires autonomistes. I no el van publicar.
Van publicar només els resultats de les paperetes que s’havien pogut escrutar, deixant de banda (donant per sobreentès que per inconegut) el nombre de paperetes que s’havien endut les forces de l’ordre espanyoles —tot i que tothom sabia que el registre universal que es va utilitzar per verificar que ningú votés més d’un cop determinava clarament quants eren, aquests vots.
Així, comptant només les paperetes escrutades, la participació passava a ser del 43’03%, amb un 90’18% de vots afirmatius sobre els vàlis —i els vots afirmatius representaven només un 38’47% de la població catalana amb dret a vot.
Amb aquests resultats, així falsejats, la victòria independentista sempre es podia presentar com a discutible. Car sempre podrien dir que els independentistes no érem prous.
I així s’alliberaven del compromís contret —a contracor— amb el poble.

Tot el que han fet després el polítics i els qui els fan costat, ja, no té res d’estrany. N’és la deguda conseqüència.

És la meva opinió.

Teresa Pou
Teresa Pou
10.06.2021  ·  19:45

La meva història comença el 1-O . Avans d’aquesta data teniem converses amb familiars , amics , companys ….. no entenien perquè jo no amb creia que el referèndum ens portaria a l’independencia , ara es clar que volia expresar que m’agradaria que Catalunya sigues un país independent , vaig anar a votar ben d’hora a les cinc del mati . Vist el què va ser aquell dia . Allà vaig veure que començava tot , només ho pot fer el poble , ningú mes .

maria serra
maria serra
10.06.2021  ·  20:26

Si un té por no és cap defecte, el defecte és amagar-ho, cal fer-ho saber els teus companys per quan sigui l’hora de lluitar.
L’Anna Riera té tota la raó, ell hauria de dimitir i que un altre passes al davant.
Jo crec Vicent Partal que a vegades molt hàbilment guardes l’aigua de la resclosa i l’obres quan tu creus que et convé.

Francesc Campos
Francesc Campos
10.06.2021  ·  21:51

Apart del tarannà personal d’en Jordi Sánchez i el seu estil peculiar amb la direcció i el tracte, que potser ja va sorprendre quan va assolir la direcció de la ANC, crec que cap persona represàliada hauria d’assumir cap càrrec de responsabilitat en la direcció política dels partits independentistes. Un greu error que espero hagi après Puigdemont. D’ERC ho haurien d’aprendre els seus afiliats si es que tenen algun poder de decisió en el partit.

Joan Fargas
Joan Fargas
11.06.2021  ·  00:59

Crec, que en Jordi Sánchez té el dret d’explicar el que li sembli però, potser, no era el moment adequat. En Junqueras ha aclarit la seva posició, s’ha situat fora de la història i, per tant, s’ha d’oblidar.
Avui, he escoltat la conversa entre Meritxell Borràs i Santi Vila, on s’ha vist clarament les dues vies. Molt clares i realistes les explicacions de la Sra Borràs, en canvi, les del Sr Santi Vila no tenen sortida.
M’agrada la frase d’en Francesc Aguilar i estic d’acord amb la reflexió d’en Jaume Vall. Aquest és el camí, no perdem el temps amb tot allò que ja no ens serveix i posem tots els esforços en la lluita clara i nítida de l’exili cap a l’autodeterminació. No oblidem els represaliats i participem en totes les accions, molt necessàries, que es portaran a terme d’ara endavant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes