24.07.2018 - 22:00
Després d’haver celebrat fa pocs dies els quaranta anys de l’entitat i haver rebut la Creu de Sant Jordi, l’Associació d’Editors en Llengua Catalana (Editors.cat) ha presentat la Setmana del Llibre en Català. Enguany, la 36a fira literària es farà del 7 al 16 de setembre a la plaça de la Catedral de Barcelona.
Les dades que han donat els organitzadors demostren que amb la Setmana començarà la tardor literària, perquè aquest esdeveniment oferirà dues-centes cinquanta novetats editorials. Des de fa tres anys, els editors opten per aquesta cita literària, la més important després de Sant Jordi, i per això avancen l’edició dels títols de tardor, per ser-hi presents. Uns dos-cents autors passaran i signaran els seus llibres.
Entre les novetats que es podran trobar a la Setmana hi haurà: El cel no és per a tothom, de Marta Rojals (Llibres Anagrama); Qui bones obres farà, de Pep Tosar (Lleonard Muntaner Editor); Amor a la brega, de Blanca Llum Vidal (Pagès Editors); Per tenir casa cal guanyar la guerra, de Joan Margarit (Proa); Magret i els anarquistes de Francesc Puigpelat (Alrevés). I les traduccions: Errata. Una vida a examen, de George Steiner (Arcàdia); La vida material, de Marguerite Duras (Club Editor); Llum d’agost de William Faulkner (Edicions del 1984); La línia d’ombra, de Joseph Conrad (l’Avenç).
Les dades fan goig: 204 expositors, 183 editorials, 11 llibreries, 2 distribuïdors i 7 institucions. També es mostraran 500 capçaleres de revistes de l’APPEC. Hi seran representats tots els Països Catalans amb l’excepció de l’Alguer. Enguany, s’ha incorporat una activitat de Catalunya Nord. Seran 265 activitats durant deu dies, 45 de les quals per al públic familiar. A més, les famílies que facin una despesa de cinquanta euros durant la setmana rebran de regal una llibreria de cartó que es munta i desmunta, per fomentar que els infants tinguin la seva biblioteca a casa. També es potenciaran les activitats dedicades al públic juvenil i les rutes literàries, que tenen una gran acceptació i interès, segons Joan Sala, president de la Setmana.
Sala ha explicat que enguany hi haurà un 25,2% més d’expositors que l’any passat. Això és possible, tot i no haver guanyat espai, perquè totes les llibreries presents a la fira podran tenir només els llibres vinculats a una desena d’editorials. De manera que no hi haurà estands que repetiran títols.
Com l’any passat, l’Institut Ramon Llull organitzarà, per una banda, el Making Catalan Literature, una visita a Catalunya de divuit editors i agents literaris estrangers amb l’objectiu de presentar-los la literatura catalana de manera directa i personalitzada, fomentant també els lligams amb els agents literaris i les editorials catalanes, els escriptors, els crítics i els traductors. Per una altra banda, el Llull, juntament amb la llibreria Jaimes, també disposarà d’un espai dedicat a obres traduïdes del català a les principals llengües estrangeres, un espai pensat sobretot per als turistes.
Enguany, el Premi Trajectòria el rebrà per primera vegada un llibreter, Guillem Terribas, de la llibreria 22 de Girona. Tot i que avui es mira des d’una segona fila la llibreria, perquè s’ha jubilat, Terribas ha dit durant la presentació de la Setmana que es va vincular amb la Setmana del Llibre en Català des del principi i per això sent que el premi és un dels reconeixements més emocionants que ha rebut. Perquè ell morirà essent llibreter. L’artista Frederic Amat ha estat l’encarregat de fer la imatge de la Setmana.
L’edició és Països Catalans
Andorra, Catalunya Nord, les Illes i el País Valencià també són presents a la Setmana, amb la participació del Ministeri de Cultura del Govern Andorrà, l’Associació del Llibre del Pirineu, l’Associació d’Editors del País Valencià i l’Institut d’Estudis Baleàrics. Tots ells tindran una presència molt destacada durant la Setmana amb ‘El dia de la Collita Valenciana’, una trobada d’autors valencians; ‘El dia dels Pirineus’, amb diferents presentacions de novetats i una lectura teatralitzada; presentacions de llibres d’autors de les Illes; i la commemoració de l’Any Josep Maria Llompart. El matí del dia 11, Catalunya Nord tindrà el seu espai amb la presentació de ’55 urnes per la llibertat. El Llibre Groc’, el llibre catàleg de l’exposició itinerant publicat pel Comitè de Solidaritat Catalana, entre altres activitats.
La Setmana també dedicarà actes a debatre sobre la llibertat d’expressió tan rebregada els últims temps, amb organitzacions com el PEN Català i l’Associació Catalana pels Drets Civils, i s’impulsarà un manifest per la llibertat d’expressió.