Hi ha una manera d’investir Puigdemont i no frenar la recuperació de les institucions

  • «Sobre el paper, hi ha tres possibles investidures, cadascuna amb conseqüències polítiques i de tota mena molt diferents»

Vicent Partal
14.01.2018 - 22:00
Actualització: 15.01.2018 - 07:31
VilaWeb

Aquesta setmana es formarà la mesa del parlament i arrancarà el període en què el nou president de la cambra demana als partits quin es troba en condicions de formar govern. Si no passa res d’estrany, això menarà al debat d’investidura –en realitat hauríem de dir-ne ‘de ratificació’– del president Puigdemont, a final de mes. Però després del colp d’estat allò que hauria de ser un tràmit parlamentari senzill s’ha convertit, o ho volen convertir, en un camp de mines normatives, amb la voluntat de fer descarrilar precisament el vot de la gent, allò que Catalunya ha votat, sobreposant-se a la disrupció il·legal del seu sistema polític –que és el 155.

Sobre el paper, hi ha tres possibles investidures, cadascuna amb conseqüències polítiques i de tota mena molt diferents. La primera és ratificar la presidència actual, tal com el vot popular va decidir. La segona és, en vista del blocatge que sembla disposat a imposar l’estat, nomenar un altre candidat de la majoria republicana com a president de la Generalitat. La tercera, pel mateix blocatge, i en resposta, tornar a fer eleccions, de manera que es deixaria passar l’oportunitat de recuperar les institucions, car el 155 s’extingeix amb la formació del govern. Però jo crec que hi ha una quarta opció.

Sobre les tres primeres. La investidura de Puigdemont és completament legal. Els arguments que hi oposa el bloc perdedor de les eleccions només tenen un aval, que és que saben que la justícia espanyola molt probablement –tot i que no per força– els farà costat. Les lleis importen massa poc als tribunals espanyols, com hem vist clarament aquests darrers mesos. Però, siga com siga, s’hauran d’explicar i hauran de fer el pas –si s’hi atreveixen– d’anar-hi en contra. L’article 35 de la Llei de la Presidència i del Govern permet explícitament l’ús de mitjans telemàtics i el reglament del parlament no l’impedeix, simplement no en diu res. Sóc dels qui pensen que tant hi farà i que els tribunals menystindran voluntàriament la legalitat, una altra volta. Però que ho facen. Almenys, que es troben obligats a fer-ho i que es veja clar davant el món que són ells qui impedeixen que s’acomplesca allò que ha votat la població.

Presentar com a candidat Carles Puigdemont és complir el que els ciutadans han volgut. Si no pot ser president ell, que siga l’estat que ho impedesca, però no, de cap manera, l’independentisme. Si hi ha la llei a favor, si el reglament no ho impedeix i hi ha prou vots, ningú no entendria que Puigdemont no fos nomenat president. Ni en el supòsit que els lletrats ho desaconsellassen, perquè cal recordar que els lletrats emeten una opinió tècnica que no pot avantposar-se a la voluntat política del parlament i que, a més, pot anar equivocada, com ja es va demostrar amb l’anomenada ‘reforma exprés’. Aquell dia el bloc del 155 va fer tots els escarafalls i més, acusant la majoria poc menys que de fer un colp d’estat, però després el Constitucional espanyol va donar la raó a la majoria independentista. Hi ha un argument, doncs, molt bàsic, en això: fer de l’opinió dels lletrats norma de compliment obligat –sabent que no ho és– equival a destruir l’essència del parlament i a deixar la governació del país en mans d’uns tècnics que poden equivocar-se, com s’ha vist. Si hi ha ningú que creu que una decisió és errònia, a posteriori la poden anul·lar els tribunals. I aquesta és la garantia dels seus drets.

Una volta investit Puigdemont, doncs, que l’estat espanyol o els partits del 155 en duguen la ratificació als tribunals si volen. I si els tribunals diuen que l’elecció és il·legal, és en aquest moment –però no pas abans– que la majoria independentista ha de sospesar què fa. I ací crec que cal una solució imaginativa.

Si el president Puigdemont no és ratificat pel parlament, voluntàriament, el discurs que l’unionisme escamparà dins i fora és que no el volen ni els seus. No diran que la decisió s’ha pres sota l’amenaça de presó. Diran que no el volen ni els seus. I ho faran perquè saben –com recordava Beatriz Talegón en aquesta entrevista d’ahir a VilaWeb– que ara mateix no hi ha res que faça més mal a l’estat que la presidència de Puigdemont des de Brussel·les. D’això, qualsevol independentista n’hauria de ser conscient i no hi hauríem de jugar. Si hi ha cap membre de la mesa que tinga por de les conseqüències dels seus actes, val més que no prenga possessió, ara que encara hi som a temps.

Tanmateix, investir Puigdemont ho hem de fer amb el risc de blocar les institucions i perpetuar el 155? Jo crec que no. Crec que hauríem d’evitar unes noves eleccions i concentrar-nos de seguida a recuperar la Generalitat. I una volta investit Puigdemont pense que hi ha una solució senzilla per a conciliar la defensa d’allò que la gent ha votat i la dignitat del parlament amb la necessitat de recuperar les institucions.

Si una volta ratificat Puigdemont, l’estat impossibilita jurídicament l’exercici de la presidència, aleshores crec que el bloc republicà ha d’actuar amb imaginació i audàcia. I una possibilitat –de segur que n’hi ha més– és nomenar com a president de la Generalitat interí una tercera persona, però només a efectes burocràtics. I actuar considerant Carles Puigdemont com a president a tots els efectes, excepte en la burocràcia.

Això es pot fer més enllà de la paperassa i dels legalismes. Imaginem-nos que, una vegada nomenat, Puigdemont explica quin és el seu govern. I en aquest govern hi ha un conseller de la Presidència, o un conseller del Gabinet, per a dir-ho a la manera britànica, o un conseller d’Estat, per a dir-ho a la manera portuguesa. El conseller de la Presidència, del Gabinet o d’Estat, per definició, és la persona que fa possible la feina diària del president i articula tot el seu suport. Té lògica, doncs, que per a salvar el blocatge legalista aquest conseller assumesca, només burocràticament i en nom del president, el càrrec de la presidència.

Així el parlament el podria votar com a president de la Generalitat, tan bon punt l’estat bloque –si ho fa– la presidència de Carles Puigdemont. I a partir d’ací, amb les institucions ja recuperades, començar a actuar amb imaginació.

Suposem que aquest és el cas. És ben senzill: el conseller de la Presidència actua només com a tal i evita en tot moment la confusió entre presidència i president. De manera que pren possessió en una cerimònia privada i sense convidats, no seu al despatx del president, no concedeix entrevistes ni conferències de premsa, ordena que el seu retrat no es penge en les instal·lacions públiques, com és habitual, no fa inauguracions, etcètera. I evidentment no assisteix a cap reunió en la condició de president, sinó en condició de presidència i deixant sempre clar que transmetrà al president les opinions i les propostes que reba. Burocràticament, serà el president, però políticament no. I això no ho pot evitar ningú perquè no es comet cap il·legalitat. Només hi ha un moment en què es trobarà obligat a exercir de president, que és en les sessions de control del parlament. Però aleshores el mecanisme també és senzill. A cada pregunta rebuda respon que ho consultarà amb el president Puigdemont. Qui ho podria impedir això i basant-se en què?

Legalment, l’estat espanyol no podria fer res per impedir una situació com aquesta i políticament la realitat seria claríssima per a tothom. Una bufetada diària al règim. És clar que això implica un sacrifici personal enorme de la persona que puga assumir aquesta responsabilitat, perquè mai no constaria com a 131è president, malgrat haver-ne assumit oficialment el càrrec. Fora de l’estat espanyol la màxima representació continuaria essent el president Puigdemont i dins el país, en tot cas, el vice-president del govern, que en aquest cas hauria de ser algú d’ERC, hauria d’assumir les tasques de representació de la Generalitat, com a norma.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Adrià Arboix
Adrià Arboix
14.01.2018  ·  22:11

Ho compro…! Endavant! …I moltes gràcies!

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
14.01.2018  ·  22:29

Encara hi ha un altre possibilitat si es vol acabar de lligar-ho tot.

Una vegada recuperat el control de l’administració el president administratiu podria nomenar Puigdemont vicepresident i immediatament el president administratiu pot dimitir. El parlament no en nomena cap al tre en tota la legislatura i ja tenim Puigdemont com a President des de Brusel·les amb tots els ets i uts durant tota la legislatura i amb el control de l’administració.

Josep Usó
Josep Usó
14.01.2018  ·  22:34

Em sembla una bona solució. Imaginativa, com demanava l’altre dia Titot. En qualsevol cas, cal aconseguir que l’Estado Español vaja a remolc de les seues pròpies decisions. Al capdavall, han perdut. I l’història l’acaben escrivint els vencedors. Ens espera una setmana moguda, però intensa. I amb més motius per a somriure que no sembla.

Miquel d'Arenys
Miquel d'Arenys
14.01.2018  ·  22:41

També es podria fer que un cop feta la mesa del Parlament i abans de fer res més…….elegir i per tant anomenar Puigdemont Alt Representant del Parlament de Catalunya davant del Parlament Europeu a fi i efecte de plantejar l’ encaix de Catalunya a Europa a través d’ una comissió de nostre Parlament que té competència, si no m’erro, per fer-ho.
Fer les funcions de President de Tot Plegat. i deixar el govern de la GEneralitat per un altre diputat, que sí que sigui el 131 i que Puiugdemont de facto actui com a president de la República

Sergi Pasqual
Sergi Pasqual
14.01.2018  ·  22:54

Amb l’ànim d’aportar una idea al debat, afegeixo que el Reglament del Parlament pot ser modificat seguint el tràmit ordinari legislatiu per la majoria Parlament.

Això vol dir, que en uns mesos es podria tenir un Reglament modificat que contemplés de forma explícita el nomenament del President de la Generalitat per via telemàtica i el vot delegat o també telemàtic dels membres del Parlament absents.

Per tant, el funcionament de la Generalitat amb un President tècnic o interí podria ser de curta durada.

Val a dir que tant per a elegir un President com per a fer modificacions legislatives cal una majoria parlamentària que en aquest moment no existeix, ja que hi ha 5 electes a Brussel·les privats dels drets com a diputats.

Xavier Collboni
Xavier Collboni
14.01.2018  ·  23:18

I en Junqueres ?
Puigdemont president i ministre d’exteriors i en Junqueres primer ministre?

Danny Norton
Danny Norton
15.01.2018  ·  00:38

Lloada sigui la teva imaginació i perspicàcia, Vicent! Acabes de resoldre’ns un bon tros del trencaclosques. El candidat Carles serà proposat president per la majoria del Parlament. Enmig del galliner esvalotat dels unionistes, la ratificació serà oficial i legal a casa nostra, i així constarà al diari de sessions.

En Mariano perdrà el cul corrent cap al TC, que suspendrà el nomenament. I, per descomptat, el Borbó no firmarà res de res i ens obsequiarà amb una arenga de que la justícia és igual per a tothom.

Immediatament el president nomena el seu Conseller/a en Cap (PdeCat) i el Vicepresident/a (ERC) que serà la figura política visible per a l’univers espanyol, mentre en Carles (des de l’exili) i Romeva i les noves ambaixades faran feina a l’exterior.

Que sigui l’estado (no només el Gobierno) qui ens impedeixi nomenar President en Carles, i que mai de la vida no sigui l’independentisme qui l’ajudi.

Un cop suspès pel règim la titulació d’en Carles, el parlament nomenarà el Conseller en Cap com a nou president de la Generalitat, i així constarà a tot arreu. El ben satisfet Mariano pararà el 155 i podrem fer endavant les atxes cap a la República.

Visca la República!

Joan Cintero
Joan Cintero
15.01.2018  ·  03:26

Com sempre, les vostres opinions coincideixen totalment amb les meves, o al reves, com volgueu. Fins ara no ho habia sentit, pero per fi ho he pogut llegit clar i diafan. Endevant amb el nomanament de Puigdemont tal com la gent ha decidit i peti qui peti. I si el estat espanyol torna a fer martingalas pseudo legals per impedir-ho, un grup de burocratas que facin les funcions de ell i de tots els altres membres legalment elegits per fer el paripe aqui, mentres el autentic govern se estableix a Brusel.les. Que desde alla es prenguin les decisions mes adients i que aqui les executin els seus avatars. Llum i taquigrafs a aquesta situacio extranyisima a una Europa democratica. A veure cuan de temps pot aguantar Espanya aquesta barbaritat

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
15.01.2018  ·  03:27

Estimat director, crec sincerament que són molt apreciables aquests esforços per veure com es pot desfer,o reduir, la situació altament represiva que estem patint. Permetim però que li plantegi una pregunta: vosté veuria factible i operativa una cosa semblant aplicada a l’empresa que dirigeix?
Potser em pesa massa el fet de conèixer bé l’administració des de dins però algunes propostes “audaces” i “imaginatives” em semblen de difícil implantació. Sobretot si el que desitjem és la recuperació de les nostres institucions greument desballestades per l’estat.
En la meva opinió es presenten dos escenaris: la confrontació oberta i la resistència possibilista. Cap dels dos ens garanteix res. Triar entre un o l’altre no és fàcil, vist qui hi ha a l’altra banda.
No ens aniria malament però recordar Xenofont que va saber quedar-se al costat dels seus companys i guiar-los quan els van abandonar els seus caps.

Josep Ramon Alonso
Josep Ramon Alonso
15.01.2018  ·  03:28

Crec que has tingut una molt bona idea i ho considero una estratègia genial.

Esperem que pugui funcionar i finalment es materialitzi la victòria aconseguida a les urnes

Roser Cussó
Roser Cussó
15.01.2018  ·  03:30

“Si una volta ratificat Puigdemont, l’estat impossibilita jurídicament l’exercici de la presidència, aleshores…” Alshores cal desobeïr. No queda cap altra opció. S’ha de fer el pas i de pressa. Estem preparats. Anirem a defensar el Parlament i el President. Tenim una warxa d’Assemblees territorials i de CDRs. Emprem-la. Endavant!

Enric Miquel
Enric Miquel
15.01.2018  ·  03:31

Aquesta, diem-li “opció testaferro”, ens pot desgastar encara més la relació amb Espanya. Ens acusaran d’haver posat un titella, però en tot moment el tractaran 100% com el President de la Generalitat. El media storm, en aquest escenari pot arribar a ser realment insuportable. I encara pitjor, alimentar i reforçar el discurs local de ciutadans que l’independentisme ja ha perdut completament el cap. Diria que calen aviat moments de “normalitat” a la Govern, posar una persona de pes al davant : p.ex. Romeva i anar fent política, eixamplant base, preparant-nos per la construcció efectiva de La República.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
15.01.2018  ·  08:10

És més que evident que l’estat espanyol ens ha declarat la “guerra”. No els aturarà res, estan ferits perquè els ha sortit molt malament l’estratègia del 155, però el cop d’estat continua, utilitzaran tota la seva força, en totes les versions (diplomàcia, policia, jutges, ofegament econòmic, etc) per aconseguir allò que no poden obtenir amb la democràcia.
Davant la possibilitat de que l’estat espanyol finalment avorti qualsevol possibilitat d’investidura al President Puigdemont, proposo:
1er. Fer un govern a Catalunya de característiques tècniques, que recuperi les institucions, que es derogui el 155. Qui presideixi aquest govern ho ha de fer en nom del President de la República. Estic d’acord amb tota la proposta d’en Partal.
2on. Aquest govern hauria de reconèixer l’autoritat del President de la República, Carles Puigdemont a l’exili i hauria de despatxar de forma periòdica amb ell, editar un butlletí oficial de la República i planificar un màrqueting efectiu per tal que la denúncia de la situació catalana sigui cada cop més rellevant al món. Al Parlament català pocs debats amb el bloc unionista, amb tendència a ignorar-los, en tot cas recollir preguntes i propostes per despatxar a Brussel·les amb el President Puigdemont.
3er. Tot això no es pot entendre sense un govern de concentració. En aquets moments crítics que estem vivint ningú no pot entendre com és que tots els partits del bloc independentista no s’han unit en un sol partit. Hi hauria d’haver una sola veu, un sol bloc. Estem cansats de les picabaralles partidistes i les carreres de lideratges.
4rt. S’ha d’iniciar ja el debat constitucional de la República, des de tots els racons de la nostra societat, que aquest debat interpel·li a tots els estrats socials, que es faci en els barris, sindicats, associacions … serà l’arma més efectiva per mantenir viva la República i eixamplar la base social.

Albert Miret
Albert Miret
15.01.2018  ·  08:43

Potser des del desig i tal vegada amb més rauxa que seny, penso que més tard o més d’hora arribarà igualment l’enfrontament i la necessària desobediència a un Estat obsolet que només aporta problemes i mai intenta una solució als molts que ja té. Davant d’això, veig amb tristesa que es tendeix majoritàriament a actuar encara amb la referència fixa d’un Estat que mai ens ha ajudat a res, que sempre ens ha maltractat, menyspreat i espoliat, i això es fa lícitament com a rebuig a la violència, i una mica també per covardia. No sempre es pot evitar el conflicte, hi ha vegades que és necessari deixar que es produeixi i llavors -això sí- saber-lo gestionar de la millor manera possible. Contra un Estat que ha perdut la raó, però que constantment abusa del molt poder que té i es nega a practicar el diàleg, hom ha d’intentar fer-lo raonar com hem estat fent fins ara. Però si així i tot no hi ha manera, i un poble veu que està en perill de mort física o política, no hi ha més camí que defensar-se’n com sigui, evidentment amb el risc de perdre, però si renuncies al conflicte, llavors has d’assumir la derrota.
Resulta però, que mirant-ho amb perspectiva t’adones que son ells els que estan arriscant més, perquè lluiten contra el temps, la història i el progrés, i ho fan sense cap vergonya, no s’amaguen de la perversió d’atacar al seu poble. Aquest, per a mi és el gran avenç del Procés. Els hem descobert davant del món, hem mostrat a la llum pública les seves mentides i, sobretot la seva manca de projecte i la seva corrupció. Ara, davant d’aquest panorama, si abusen altra vegada de la seva força, tornaran a ser escridassats per tots els països democràtics -encara que l’organisme “Unió Europea” continuï demostrant al món la seva inoperància i la seva incapacitat. I si els seus jutges tornen a prendre més decisions il·legals, a banda de fer el ridícul una altra vegada, faran obligatòria la denúncia als Tribunals internacionals. No es pot actuar il·legalment indefinidament. A curt o mig termini nosaltres en podem sortir apallissats, però ells en poden acabar defenestrats internacionalment, i ser tractats com qualsevol país tercermundista.

Mercè Pàmies
Mercè Pàmies
15.01.2018  ·  09:01

Molt d’acord. Nomen falta que ERC ho vegi igual … això és més difícil.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
15.01.2018  ·  09:02

Fantàstica la proposta i continuar amb un enfrontament absolut amb espanya, i els franquistes-PP, feixistes del Cs. i els nazional.socialites del GAL-PSOE.
Ara, despres, anul.lar l’estatut d’autonomia redactar pel TC, i que es una merda de gos.
Catalunya sense estatut, es esfonsar la nefasta constitucio franquista i golpista del 78

Eduard Pertíñez
Eduard Pertíñez
15.01.2018  ·  09:18

Sempre he estat de la opinió que en una República hi ha dos presidents, el president de la república i el primer ministre.
En tot cas, crec que hi ha un punt FORÇA IMPORTANT a tenir en compte pel que fa a la política de curta volada. ELS LLETRATS DEL PARLAMENT, si no m’equivoco, VAN DIR fa unes setmanes QUE LA USURPACIÓ DE LA PRESIDÈNCIA de la generalitat per part dels golpistes castellans NO ERA AJUSTADA A DRET. Si us plau, busqueu la referència. Crec que és fonamental que quan algú ens vulgui acusar de no fer cas als lletrats, puguem dir-li ben alt i clar que els lletrats diuen que el president és Puigdemont i que no poden pretendre que ara els fem cas en tecnicismes sobre com restituir-lo si ells mateixos no els fan cas quan aquests dies que no ha estat destituït en primer terme.

josep SELVA
josep SELVA
15.01.2018  ·  09:32

Ja heu parat compte que totes aquestes solucions “imaginatives” no son res mes que l’expressió del temor a enfrontar-se amb l’Estat (espaÑol)?
Les lleis no son res, només son la legalització de la voluntat del poder. Perlar de complir o incomplir les lleis espaÑoles es acceptar-les.
No haviem quedat que teniem una República Catalana?
Deixeu de fer-nos trampes al solitari.

Josep Salart
Josep Salart
15.01.2018  ·  09:43

Ho veig be i possible.

Una cosa però:

com que en aquest país hi ha més llana per esquilar que lectors de Vilaweb, caldria fer-ho arribar a tothom via ANC/OMMNIUM o a travès de qui coi sigui.

Vull dir que s’ha d’explicar per igual la legalitat del tema, que les il.legalitats que cometrà, que cometrà, que cometrà, que cometrà l’estat espanyol, per així anar-ho refregant a la cara dels mandataris europeus i del mon mundial.

A on m’haig d’apuntar per “defensar fisicament” el nostre President i el seu Govern??????

jaume vall
jaume vall
15.01.2018  ·  10:11

M’afegeixo a l’opció de la creativitat. Mal que ens pesi no poder ser ni comportar-nos “normalment”, ara cal acceptar ser “excepcionals”. Ja tindrem ocasió en la futura república catalana de la normalitat partidista , les votacions parlamentàries cada quatre/cinc anys, etcètera, etcètera.
La possibilitat apuntada de presidència bicèfala, la institucional a Brussel·les, l’artificial a Barcelona té avantatges en el sentit de descol·locar Madrid, i de permetre un funcionament diari de la Generalitat. Cal valorar-la.
Jo afegiria un altra idea. El President Carles Puigdemont és important perquè significa la continuïtat legítima de la Presidència, de la Institució. Per això “ells” li volen mal, i per això nosaltres hem de defensar-lo, malgrat probables discrepàncies ideològiques. Cal deixar clar que ell és el President que no ha dimitit de la legislatura anterior, i és el que ha guanyat l’opció sobiranista de les darreres eleccions. Però…
Però, a semblança de Carod-Rovira, de Mas, de Junqueras, també és el que durant un temps ha rebut totes les invectives espanyoles, que tendien a creure que, enfonsada la persona, el moviment desapareixia. I ha estat al revés. Cadascun dels nous líders sobiranistes ha millorat l’anterior, i ha radicalitzat més la inexorabilitat de la independència.
Per tant, una vegada deixat clar que el President actual és en Carles Puigdemont, també pot ser que quan ell VOLUNTÀRIAMENT ho decideixi, faci un pas al costat, trïi un successor no encausat per l’estat espanyol. Si la tria és òptima, el successor serà un altre digne, radicalment sobiranista, net de tot encausament judicial espanyol, i un nou maldecap pels obtusos madrilenys, que veuran que NO PODRAN AMB NOSALTRES.
La clau de volta del sobiranisme és la cooperació, la força de la unitat i de la gent compromesa. Els polítics són els mitjans. Honor infinit a Puigdemont, pel que ha fet, pel que és i representa. I lucidesa perquè prengui la decisió guanyadora.

Jesus manuel Núñez
Jesus manuel Núñez
15.01.2018  ·  10:15

completament d’acord, endavant i ni un pas enrere. És veritat que l’estat espanyol ens ha declarat la guerra des de fa alguns mesos, però també és veritat i així ho hem demostrant, que els Catalans som molt més i intel·ligents que ells i sobretot més pacífics. Sóc de les persones que opinen que algun dia haurem de sortir de la UE 🇪🇺, però cal admetre que si ara mateix Espanya juntament amb Catalunya sigues fora de la UE, 🇪🇸 ja ens hauria bombardejat. Per això i com diu el President Puigdemont, aquest tram de la història de Catalunya serà una mica més llarg del desitjat, però al final ho aconseguirem, no tinguem cap dubte, perquè ho tenim molt millor del que ens creiem. seguim

Josep Albà
Josep Albà
15.01.2018  ·  10:27

Dos errors bàsics en aquest editorial, crec.
El primer, una vegada més, esmentar la paraula -o concepte- “món”. Ja seria hora de començar a adonar-nos que ni Europa ni el món bellugaran un dit per Catalunya. Ja s’ha demostrat que ningú -ningú- ens ajudarà a defensar-nos si abans no demostrem que som capaços de defensar-nos nosaltres mateixos. És així de clar i.
El segon, obviar una vegada més l’autèntica i temible força de l’independentisme: la gent, el poble. Ja poden els nostres parlamentaris anar fent tripijocs i malabarismes amb la maquinària de l’estat feixista. Ja poden fer investidures telemàtiques, conselleries de la Presidència, Presidents suplents i tot el que vulgueu: La dictadura borbònica ho arrabassarà tot en base a unes lleis que, sinó hi són, se les inventaran. La única cosa que no poden esclafar és a la gent, als més de dos milions que estem disposats a sortir al carrer i quedar-nos-hi mentre convingui. I no a fer processons d’espelmetes o a disfressar-nos de groc, sinó a demostrar que controlem, pacificament però fermament, aquest país.
Els nostres parlamentaris haurien de demanar perdó per la rendició d’octubre i entendre d’una vegada que NO TENIM POR.
I si tenim por, pitjor per nosaltres perquè l’únic futur dels covards és l’escorxador.

Francesca Girbau
Francesca Girbau
15.01.2018  ·  10:51

Per mi, és senzill, anar aplicant las fórmulas q els entesos vagin dilucidant, p.restaurar el govern legítim. El poble, ben conduït, com fins hará, ho defensarà.

Sílvia Fortuño
Sílvia Fortuño
15.01.2018  ·  11:01

Sr. Partal encara n’hi ha una més de possibilitat, no solament tres.

Tota República té un President i un (o una) Primer Ministre.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
15.01.2018  ·  11:41

Si, Puigdemont President.
Si algú ho vol tirar enrere que sigui la maquinària del Tribunal Inquisicional, no nosaltres mateixos.
Un Conseller en Cap aquí, o un Primer Ministre, però la veu política la tindrà en Puigdemont, i fora de les urpes de la Inquisició.

XAVIER UTRILLA
XAVIER UTRILLA
15.01.2018  ·  12:17

En la línea d’ Albert Miret i Josep Albà, penso que la confrontaciò és inevitable, obligada, fins i tot i la resposta serà la mateixa l’octubre del any passat, avui, o l’any que ve o d’aqui deu anys. Els nostres representants polítics ho han deixat més difícil després de la rendició i lliurar-se als tribunals espanyols, deixar-los entrar fins la cuina i donar aire i deixar sortir al carrer els que portaven anys espantats i calladets i ara creuen que han guanyat votant el que voten (o contra el que voten). Ara cerquen solucions imaginatives, amb las que puc estar d’acord, però encara no veig clar per fer qué. Tornem (i portem anys així) a debatre sobre el que els interessa debatre als espanyols, si es pot o no fer això o allò, sense entendre encara que no importa el que facin, serà il.legal i anticonstitucional segur. I ningú dira res per defensar-nos fins que nosaltres no ho fem. Sentim que serà llarg el camí… llarg pot ser raonable o pot ser inacceptable, de quin llarg em parlan? Necessitem eixamplar la base… d’acord, amb tot l’escepticisme del món. Com convencer a qui no vol escoltar? En la meva opiniò, només encetant ja un procés participatiu engrescador, es pot esgarrapar uns pocs vots més i només fent efectiva la Repùblica i comprobant que vivim en un país millor arrosegarem la majoría. Mentre tant seguim a la roda espanyola del hamster, parlant de legalitats i possibilitats i no del projecte que volem portar a terme i els beneficis de fer-ho (costi el que costi, estem dispossats. Sempre ho hem estat)

jordi Rovira
jordi Rovira
15.01.2018  ·  12:19

Té tot el meu suport a la idea aquesta d’un president a Brusel·les i un conseller en cap a Barcelona. I dono suport també a la idea de realisme, que jo anomeno pragmatisme. Són consecutives; en el sentit de posar-se a fer govern i activar aquelles mesures que despleguin la construcció d’una administració coherent i eficient. Un govern que és un tema intern, alhora que un exemple més de polítiques europees possibles o prohibides. Ja s’ho faran. Nosaltres, recordant totes aquelles opinions que poguessin pensar que negociant estaríem millor, com que ens van fent perdre cada dia més; del perdut treu-ne el que puguis. Pitjor ben segur que ja estaríem a no ser d’haver plantat cara.

Jesús Albiol
Jesús Albiol
15.01.2018  ·  13:13

Tots volem aportar alguna cosa des de la nostra posició i és molt d’agrair.
Amb tot, la democràcia i la política (com d’altres activitats humanes) està basada en la confiança. En aquesta situació opino que està bé aportar solucions però el principal és fer-li tota la confiança al President, prengui la determinació que prengui i, després, quan s’aplique, ja ens donarà les explicacions pertinents i valorarem com ha anat la cosa.
La confiança en el President és la nostra confiança en els Drets Humans i el sistema democràtic.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
15.01.2018  ·  14:28

Benvolgut Partal només veig un punt flac al pla que explica. Que el govern no aixequi el control sobre la Generalitat. Els acòlits del PP ja ho han avisat diverses vegades. En aquest cas, ens trobarem en la mateixa situació que estem ara o pirjor. Malgrat que sigui un escàndol, ja em vist que els és igual, i a UE mirarà, com sempre, cap un altre costat. La única solució serà la desobediència de l’administració i dels ciutadans, que és el que ja hauriem d’haver fet des que es va implantar.

Vicenç Mateu
Vicenç Mateu
15.01.2018  ·  14:59

Ho compro. No tinc els coneixements per a valorar-ho però ho compro.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
15.01.2018  ·  15:32

No aprendrem mai?

España seguirà amb el 155i·legal si no li agrada prou el govern que escollim.

Algú en té algun dubte?
L’arbitrarietat és la llei de l’estat.
L’arbitrarietat i el seus collons.

Enric Emo
Enric Emo
15.01.2018  ·  16:50

Puigdemont president de la Generalitat autonòmica perdria rang, doncs ja no seria el President de la República a l’exili. Es clar que tampoc està clar que vulgués ser el president de la República, perquè el Parlament va declarar la independència amb efectes jurídics o només fou una mera declaració d’intencions política per acontentar el personal que es rebel·lava davant de la convocatòria d’eleccions que es volia fer?

Enric Emo
Enric Emo
15.01.2018  ·  16:51

Jo pregaria que ens deixèssim d’esteticismes, reivindicacions inefectives, imaginació delirant i similars i ens concentrèssim en guanyar més del 50% dels vots.

Enric Emo
Enric Emo
15.01.2018  ·  16:56

Que quedi clar que el calificatiu “imaginació delirant” no va pel Sr. Partal. Es que ja he llegit de tot.

Antoni Cerdà
Antoni Cerdà
15.01.2018  ·  16:59

Indiscutiblement el President té que ser, Carles Puigdemont. I de la mateixa manera que varem tenir Referèndum i urnes, tindrem President de la Generalitat republicana, aquí o l’exili, salut i endavant!!

Josep Mª Juanpere
Josep Mª Juanpere
15.01.2018  ·  17:45

Segueixo pensant que una proclamació inmediata i oficial de la rpública per part del President, ( que encara ELL no ha fet ) deixaria el camp lliure per a escollir AQUÍ un President de la Generalitat, que podés treballar amb legalitat per augmentar aquest precentatge de vots que ens falten.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
15.01.2018  ·  20:28

Anem per parts, que deia Jack l’Estripador. 1.Hi ha assegurada la majoria d’escons pel control del Parlament i la Mesa? No sigui que entre absents i empresonats no surtin bé els comptes. 2.Aconseguit això es denuncia el 155, s’accepta el veredicte revalidat del poble català el 21 D, s’afirma la legitimitat anterior a la il·legal actuació de M.Rajoy i, en conseqüència, del MH Puigdemont que, mentre el bloc monàrquic no el reconegui, confirmi i asseguri a ell i a Montesquieu, i de rebot als presos i exiliats polítics, roman a Brussel·les com President de la República. I 3.Dies després hom procedeix a triar President de govern o, com diu la tradició del país, de la Generalitat. És fàcil. Una altra cosa serà la resposta de qui no sap què és el joc democràtic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any