La Guàrdia Civil esbomba un informe contra Marta Rovira en la causa del Tsunami Democràtic l’endemà del pacte amb el PSOE

  • La causa s'investiga a l'Audiència espanyola i pot ser susceptible d'emmarcar-se en una futura llei d'amnistia

VilaWeb
EFE / Redacció
03.11.2023 - 14:51
Actualització: 03.11.2023 - 18:19

L’endemà de l’escenificació de l’acord d’investidura entre ERC i el PSOE, la Guàrdia Civil espanyola ha fet públic un informe que assenyala la secretària general d’ERC, Marta Rovira, com a coordinadora del moviment del Tsunami Democràtic, que va sorgir el 2019 per protestar contra la sentència del procés.

El cos ha remès l’informe, datat ahir i al qual ha tingut accés EFE, al jutge de l’Audiència espanyola que investiga el Tsunami, Manuel García-Castellón, en què dedica un apartat a Rovira, a qui la Guàrdia Civil atorga la condició d’investigada.

Els agents identifiquen Rovira, processada al Tribunal Suprem espanyol, amb l’usuari “Matagalls”, que apareix en unes quantes converses telefòniques, i conclouen que va participar en el reclutament de gent i que exercia d’enllaç entre el Tsunami i més entitats.

Aquesta causa, que fa mesos que és pendent d’aquest informe, és una de les que s’investiguen a l’Audiència espanyola i que pot ser susceptible d’emmarcar-se en una futura llei d’amnistia.

La causa, retinguda a Madrid per terrorisme

El jutge García-Castellón s’ha esforçat a mantenir el control de la causa contra el Tsunami Democràtic, que ja fa quatre anys que s’allarga. A final d’octubre va acceptar que s’hi personessin Vox i l’organització d’ultradreta Dignidad y Justicia, i d’aquesta manera es va assegurar que es mantingués l’acusació de terrorisme. És per aquesta acusació que es va obrir la investigació arran de les protestes contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol que condemnava els dirigents del procés la tardor del 2019. Aleshores, García-Castellón va demanar ajut en la investigació a les autoritats dels EUA i de Suïssa, que li van respondre amb perplexitat i sense aportar-li la informació que requeria. Enguany es va aixecar el secret de sumari, i això va constatar que la fiscalia veia possible de descartar el terrorisme, cosa que duria el cas als jutjats de Barcelona.

El Departament de Justícia de Suïssa va respondre per carta a l’Audiència espanyola el març del 2020 que no pensava col·laborar en la investigació per terrorisme contra el Tsunami Democràtic. Les judicials nord-americanes van respondre a la petició d’informació sobre els usuaris de comptes de GitHub, en què es feien rèpliques de la web del Tsunami. En aquest cas, van dir que necessitaven més informació, més concreció, més detalls que demostressin que aquells usuaris podien tenir alguna relació amb una investigació com aquella, que no podien donar informació tan sensible i que podia afectar drets fonamentals amb un enfocament tan vague com el que hi havia en la investigació contra el Tsunami.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any