Grècia esdevé el primer país ortodox a legalitzar el matrimoni homosexual

  • La llei ha estat aprovada pels conservadors, que són al govern, amb l'ajut de l'esquerra i l'abstenció o el vot negatiu d'una part dels seus diputats

VilaWeb
Mostres d'alegria al parlament grec, després de l'aprovació de la llei. (Fotografia de George Vitsaras)
VilaWeb – Agències
16.02.2024 - 00:24
Actualització: 16.02.2024 - 07:36

El parlament grec ha donat ‘llum verda’ aquest dijous a la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe, convertint-se així en el primer país cristià ortodox a fer-ho i en el setzè país de la Unió Europea a reconèixer la igualtat en les unions civils.

“Aquesta és una fita pels drets humans que reflecteix la Grècia actual: som un país progressista i democràtic, apassionadament compromès amb els valors europeus”, ha dit el primer ministre grec, Kyriakos Mitsotakis, a la xarxa social X.

El projecte ha estat aprovat per 176 vots a favor —amb el suport dels opositors Moviment Socialista Panhel·lènic (PASOK) i la Coalició de l’Esquerra Radical (SYRIZA)— i 76 en contra, mentre que hi ha hagut un total de 46 diputats que s’han abstingut, segons ha recollit el diari Kathimerini.

Durant el seu discurs, Mitsotakis ha defensat que la mesura “fa justícia” a les persones del mateix sexe i fa “visibles a persones que abans eren invisibles”. “Aquest projecte de llei pretén unir i no dividir”, ha assenyalat, fent a més una crida a l’Església Ortodoxa, que s’ha posicionat radicalment en contra, perquè no intervingui i doni “al Cèsar el que és del Cèsar”.

El diputat Andonis Samaràs, del partit en el govern, el conservador Nova Democràcia (ND), ha protagonitzat un dels moments més tensos de la sessió quan ha afirmat que el matrimoni homosexual “no constitueix un dret humà” ni està garantit pel Dret Internacional.

“Els drets humans són una qüestió massa seriosa per trivialitzar-los d’aquesta manera. I qualsevol interpretació abusiva els menysprea. Un dret humà no és el que un pretén reclamar”, ha assegurat, afegint que “pertànyer a l’Occident” no significa “adorar cada tendència i cada moda que se’ns presenta”.

En aquest sentit, ha argumentat que la mesura suposa una “regressió” del dret a la família, ja que els menors tenen dret a tenir pares de tots dos sexes, i una “abolició” del model de família nuclear.

Un total de 107 diputats de ND han votat a favor de la llei, mentre que 20 han rebutjat la mesura i 31 s’han abstingut, alguns d’ells sortint de la sessió per no votar la llei, que suposa un avanç respecte a les “unions per contracte de convivència” aprovades el desembre de 2015.

La llei d’Igualtat en el Matrimoni Civil, Reforma del Codi Civil i més Disposicions deixa la porta oberta a l’adopció per part de parelles homosexuals, tot i que no inclou la gestació subrogada, segons ha recollit el diari grec Ta Nea.

El primer ministre conservador Mitsotakis va introduir un seguit de reformes per avançar en els drets LGBTQ després d’arribar al poder, el 2019, i la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe fou part del seu programa electoral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any