El govern desplegarà el dispositiu de seguretat més gran de la història per Sant Joan

  • Es mobilitzaran 2.393 mossos d’esquadra i 300 agents rurals, que s’encarregaran de fer controls preventius i de mantenir la seguretat en zones on hi pugui haver aglomeracions

VilaWeb
Redacció
22.06.2022 - 11:13
Actualització: 22.06.2022 - 12:57

La revetlla de Sant Joan d’enguany tindrà el dispositiu de seguretat més gran de la història. No contempla cap prohibició generalitzada sobre l’ús de petards o l’encesa de fogueres, però sí que prohibeix expressament l’enlairament de fanalets encesos a qualsevol punt del territori de Catalunya a causa de l’alt risc d’incendi.

El pla recorda que cal extremar les precaucions a prop de les zones boscoses, per la qual cosa estarà prohibit llançar pirotècnia fer fogueres a menys de 500 metres de zones forestals. A més de 500, seran els ajuntaments els encarregats de plantejar restriccions. Ja hi ha municipis catalans que emès prohibicions expresses en els seus termes municipals i que podeu consultar ací.

Es desplegaran 2.393 agents dels Mossos d’Esquadra, que s’encarregaran de fer controls preventius i mantenir la seguretat en zones on hi pugui haver aglomeració. Com a novetat, es mobilitzarà la policia marítima per a controlar les platges i les embarcacions. També es disposarà de 300 efectius d’Agents Rurals que es dedicaran prioritàriament al control de la ubicació de les tradicionals fogueres de Sant Joan i l’ús de material pirotècnic. En la conferència de premsa, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que, a més, una de les principals prioritats serà la violència masclista. “Farem dispositius orientats al control, prevenció i atenció de les víctimes d’aquests tipus de violències”, ha dit.

Elena ha recordat que no només serà una nit complicada per als serveis d’emergència, sinó també pel 112, el centre de gestions de les urgències. Durant la revetlla, van rebre més de 5.000 trucades. És per aquest motiu que es reforçarà el servei amb nous operadors.

Interior preveu una operació de sortida i tornada intensa

Es preveu que uns 450.000 vehicles surtin de l’àrea de Barcelona a partir de demà. L’operació tornada serà diumenge i es durà a terme entre les 12.00 i les 24.00 i es calcula que uns 260.000 vehicles es mobilitzin cap a l’àrea metropolitana de Barcelona. Això, sense tenir en compte els desplaçaments locals que hi pugui haver. Hi haurà un miler d’agents de trànsit desplegats pel territori.

Interior compara la mobilitat d’enguany amb la qual hi va haver el 2016 i el 2021. Aquells anys hi va haver retencions importants en l’operació sortida la tarda de la revetlla, especialment en el tram central de la AP-7 –la zona entre l’antic peatge de Martorell i l’antic peatge de la Roca–. També hi podria haver retencions a la AP-7 nord de Sant Celoni a la Roca del Vallès durant la tornada, i també en el tram AP-7 sud a partir de Vilafranca del Penedès durant la tornada. A més de presència policial, Interior també desplegarà grues Martorell i a la Roca del Vallès, que s’activaran en el cas que s’hagin de retirar vehicles de la AP-7. En aquest tram, els vehicles pesants no podran circular el dijous entre les 17.00 i les 22.00 a més de 80 km/h i ho hauran de fer pel carril esquerre sense fer cap avançament.

També es preveu circulació densa amb retencions a les vies d’accés a localitats costaneres com l’N-340 al Vendrell i Torredembarra, la C-32, tant en el tram nord de Vilassar de Mar com en el tram sud de Sant Boi de Llobregat i Sitges, a la Costa Brava a la C-31 a Santa Cristina d’Aro i a la C-65 a Llagostera.

Per tal de millorar la mobilitat i pal·liar les moltes retencions que hi està havent a l’AP-7 en els darrers mesos, s’estableixen mesures especials de circulació. En l’operació tornada de diumenge s’instal·laran més de 100 km de carrils addicionals en sentit contrari a l’habitual per augmentar la capacitat viària d’aquestes vies i trams. Es disposaran a la AP-7 nord entre Sant Celoni i Montornès del Vallès; a la AP-7/B-23 entre Vilafranca i Molins de Rei; i a la C-32 nord entre Sant Andreu de Llavaneres i Montgat i a la C-32 sud entre Gavà i Cornellà de Llobregat.

Elena ha explicat que en el dispositiu s’hi han posat tots els mitjans possibles i l’energia de tots ells. “Ho estem fent, i ho continuarem fent. Després d’uns dies durs, demanem al conjunt de ciutadans que utilitzin les vies i els espais públics amb responsabilitat”, ha comentat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any