25.01.2023 - 09:19
|
Actualització: 25.01.2023 - 12:11
Google ha reconegut que hi ha problemes en les cerques en català. Després de la campanya viral per a denunciar la discriminació de la llengua, la multinacional nord-americana ha refermat el compromís per a resoldre-ho. “Entenem la preocupació dels que busqueu resultats en una llengua concreta. És una de les nostres prioritats i continuem investigant solucions, tot i que requereix temps assegurar-se que funcionin de manera perfecta”, ha piulat en català.
Entenem la preocupació dels que busqueu resultats en una llengua concreta. És una de les nostres prioritats i continuem investigant solucions tot i que requereix temps assegurar-se que funcionin de manera perfecte…. https://t.co/qzCYFXmfb3
— Google SearchLiaison (@searchliaison) January 25, 2023
De fet, aquest missatge és la traducció al català del primer piulet d’un enfilall que Google havia publicat prèviament, en què explicava que no s’havia fet cap canvi recent en els sistemes que determinen els resultats de les cerques segons la llengua que es fa servir. “De totes maneres, a mesura que rastregem poden sorgir problemes quan indexem contingut multilingüe”, afegeix.
Our guidance about multilingual content is here:https://t.co/UUfbrLQ3Ne
We’re also further checking our own systems to understand potential issues or improvements we can make.
Again, we appreciate the concern. It is a priority for us to address.
— Google SearchLiaison (@searchliaison) January 25, 2023
La campanya viral a Twitter
Ahir la comunitat catalanoparlant de Twitter es va organitzar per impulsar una nova campanya per a denunciar el maltractament que rep la llengua per part del cercador. “Estimat Google. La meva llengua mare és el català. Estic decebut de veure que recentment en les meves cerques apareixen sovint articles en castellà per sobre dels escrits en català. Us ho podeu mirar? Moltes gràcies”, era un dels missatges més compartits.
En la campanya, que no és la primera que es fa en defensa del català, hi han participat milers d’usuaris, entre els quals unes quantes figures destacades com ara Carles Puigdemont, Violant Cervera, Xavi Coral, Jordi Turull, Jordi Puigneró i Josep Rull.
Arran de la quantitat de piulets, Google va respondre alguns missatges, com és el cas del viquipedista Àlex Hinojo, abans de fer l’enfilall de piulets. “Com hem dit abans, encara anem mirant de millorar les coses. També volem ajudar els publicadors perquè entenguin millor com fer servir la nostra guia en matèria de contingut multilingüe, que ens ajuda a mostrar aquest contingut”, li va respondre.
As said before, we're still looking into how to improve things, including helping publishers understand more about making use of our guidance in terms of multilingual content, which helps us in showing content https://t.co/UUfbrLQ3Ne
— Google SearchLiaison (@searchliaison) January 23, 2023