Fires, mercats i activitats culturals per a celebrar la Castanyada del 2023

  • Us oferim dotze propostes culturals per a fer aquest cap de setmana i per Tots Sants

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
27.10.2023 - 21:40

Tots Sants és a tocar, i, malgrat que fa una calor exagerada, les ganes de menjar castanyes i panellets no s’han perdut. A tot el país, s’organitzen fires, actuacions i activitats culturals per a celebrar la Castanyada. Així doncs, si encara no sabeu què fer aquest cap de setmana i per Tots Sants, us proposem un bon grapat de propostes per a gaudir en família, aptes per a tots els gustos.

Fira de les Bruixes a Sant Feliu Sasserra

El dimecres 1 de novembre se celebra la tradicional Fira de les Bruixes de Sant Feliu Sasserra (Bages), l’últim poble on es va penjar una dona acusada de bruixeria, l’any 1767. La fira fa una recreació dels fets històrics terribles que van tenir lloc a les seves contrades per retre homenatge a les dones que van alçar la veu en el sistema patriarcal de l’època.

A més, durant la setmana, s’hi faran tot d’activitats relacionades amb la festivitat de Tots Sants. Entre les més destacades, hi ha la Fes-ta Bruixa, un espectacle d’actuacions musicals que tindrà lloc la nit del 31 d’octubre.

(Fotografia: Fira de Bruixes de Sant Feliu Sasserra)

Fira de la Castanya i Ball de les Bruixes de Viladrau

El municipi de Viladrau (Osona) presenta una doble proposta festiva per a celebrar Tots Sants: la Fira de la Castanya i el Ball de Bruixes.

La 28a Fira de la Castanya es fa aquest cap de setmana (28 i 29 d’octubre). L’objectiu és recuperar la memòria i el valor històric de les castanyes, la tardor i el territori des d’un vessant tradicional i d’innovació. Una cinquantena de parades de productors i artesans oferiran els seus productes de proximitat.

D’altra banda, la nit del 31 d’octubre es farà el Ball de les Bruixes, que commemora l’episodi més tràgic de la història de la localitat. La nit de Tots Sants de l’any 1617, la inquisició va arrestar i condemnar a la foguera un grup de dones que s’havien reunit en una junta de bruixes. Més de quatre-cents anys després, Viladrau, el municipi català on es van condemnar més bruixes durant l’edat mitjana, recupera i recrea aquells fets, en un exercici de memòria històrica on participa gent de totes les edats.

Fira de la Castanya de Maçanet de Cabrenys

Castanyes crues, castanyes cuites, moniatos, pa de castanyes o mel de muntanya. La Fira de la Castanya de Maçanet de Cabrenys (Alt Empordà), amb l’ajuda de l’Agrupació de Petits Productors Artesans, ofereix una àmplia varietat de productes de temporada a tots aquells visitants que passin pel municipi el dissabte 4 de novembre.

Activa d’ençà de l’any 2002, aquesta fira organitza més activitats, com ara, una caminada popular per a conèixer la zona i saber trobar-hi castanyes i bolets.

Fira de Tardor al Montseny i Festa del Flabiol

El cap de setmana del 4 i el 5 de novembre tindrà lloc a Arbúcies (Selva) una doble celebració: la Fira de Tardor i la Festa del Flabiol, una oportunitat única per a conèixer la gastronomia, el patrimoni, la natura, l’artesania i la música d’aquesta zona del Montseny.

Hi ha unes quantes opcions. Es pot visitar la mostra d’oficis artesans, l’espai remeier, tastar castanyes i productes locals, i fins i tot fer un tomb pel museu etnològic. I la gràcia de tot plegat és que totes aquestes activitats es podran fer acompanyades del so dels flabiols. A les 17.30 del dissabte dia 4, tindrà lloc l’audició de sardanes, i a les 17.30 del diumenge dia 5, es podrà gaudir del Gran Concert de Flabiols.

Espantanens i Nit d’Ànimes a Puigcerdà

Cada 31 d’octubre a la nit, el municipi de Puigcerdà (Cerdanya) esdevé l’escenari de la Nit d’Ànimes, una festivitat de tradició catalana antigament molt celebrada. Els esperits dels morts visiten els vius, i els anomenats espantanens encarnen aquesta llegenda tot recorrent els carrers de la ciutat, acompanyats dels timbalers.

Aquests espantanens són uns personatges típics de la comarca de la Cerdanya que servien per a espantar la mainada, però que, actualment, s’encarreguen de repartir caramels entre els més petits de la casa per endolcir la festa.

Fira de Tots Sants a Cocentaina

Declarada festa d’Interès Turístic Internacional, la fira de Tots Sants de Cocentaina (Comtat) està arrelada a aquesta vila de fa centenars d’anys. Tot es remunta a l’any 1346, quan Pere el Cerimoniós va atorgar el privilegi de celebrar aquesta festa a la vila. Enguany, es farà els dies 1, 2, 3, 4 i 5 de novembre.

D’ençà dels seus inicis, la festa ha canviat molt, però l’essència continua essent la mateixa. S’hi pot trobar un gran mercat amb una àmplia varietat de productes, a més d’espais d’exposicions, activitats per a la canalla i jornades gastronòmiques. Un dels plats forts de la fira és el mercat medieval, amb el soc àrab i el porrat valencià.

Espanta la Por al País Valencià

Espanta la Por neix amb la voluntat de divulgar entre la canalla l’imaginari tradicional dels monstres valencians propi de la festivitat de Tots Sants. D’aquesta manera, es recuperen figures com l’Home del Sac, el Butoni, la Tarasca, els donyets i les bruixes, en una celebració que inclou tot d’activitats culturals en uns quants espais i municipis i per a tots els públics.

Enguany, Espanta la Por té programades activitats fins el 5 de novembre.

La Nit de les Ànimes a Palma

El 28 d’octubre arriba a Palma la Nit de les Ànimes, una tradició que s’ha recuperat d’ençà de fa alguns anys, gràcies a l’empenta d’entitats culturals i de veïns. La festa tindrà lloc al parc del Sagrat Cor, on es farà la Ratapinyada. Allà es podrà gaudir d’activitats pensades per a tots els públics, entre les quals destaquen els correfocs, els balls populars i els xeremiers.

Mercat de la Castanya de Vilanova de Prades

Aquest cap de setmana, es fa el Mercat de la Castanya de Vilanova de Prades (Conca de Barberà), una festa que ha estat declarada d’interès comarcal. S’hi ofereixen productes de proximitat com ara embotits, formatge i mel, tot i que la castanya es manté com a producte estrella de manera indiscutible.

A més, també s’hi faran activitats pròpies de la cultura popular, com ara la trobada de gegants, diumenge al matí.

Visitar els cementiris

Per Tots Sants, és tradició d’anar al cementiri a recordar els difunts. Però també hi ha gent a qui li agrada de visitar-los per apreciar-ne la singularitat artística, els elements arquitectònics, la seva situació geogràfica o per conèixer la tomba d’alguna personalitat enterrada. És l’anomenat necroturisme. Si voleu aprofitar l’avinentesa, us oferim una llista amb els deu cementiris més singulars dels Països Catalans.

Cementiri anglès

Fer panellets

Els panellets són una insígnia de la cultura gastronòmica catalana. Per això, si sou dels qui preferiu quedar-vos a casa per Tots Sants, us proposem algunes receptes per a fer panellets de pinyons, de coco, de xocolata, d’ametlla o de cafè. Quin trieu?

panellets

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor