L’Europol manté l’independentisme català en l’informe sobre el terrorisme malgrat la carta del govern espanyol

  • Inclou l'independentisme català i basc entre "els més actius i violents de l'escena del separatisme espanyol" · Puigdemont va dir que no es podia negociar amb qui demanava de considerar terrorisme l'independentisme català

VilaWeb
Arnau Lleonart
31.10.2023 - 09:26
Actualització: 31.10.2023 - 12:31

L’Europol manté l’esment a l’independentisme català en l’informe anual sobre la situació i tendència del terrorisme a la Unió Europea. Ara fa un mes el govern espanyol va enviar una carta demanant formalment la retirada de les al·lusions a l’independentisme català dins l’apartat de terrorisme, perquè Carles Puigdemont havia assenyalat que per a negociar la investidura de Pedro Sánchez era imprescindible “el reconeixement i respecte a la legitimitat democràtica de l’independentisme”. L’Europol mateixa va dir que les dades que apareixen a l’informe eren aportades pels estats membres, és a dir, el govern espanyol. Per això, Puigdemont va dir que no es podia començar una negociació “amb qui demana a l’Europol que ens tracti de terroristes”.

Ara, el govern espanyol ha fet rectificar l’Europol a mitges. La nova versió de l’informe sobre el terrorisme europeu, publicada el 26 d’octubre, manté la mateixa redacció estigmatitzadora amb l’independentisme, i tot el canvi que han fet ha estat moure en la maquetació del document els dos paràgrafs que hi feien referència. Abans apareixien dins l’apartat “Terrorisme etnonacionalista i separatista” i ara són a l’apartat “Extremisme”. Heus ací el text d’aquests dos paràgrafs:

“A Espanya, els moviments independentistes català i basc són actualment els més actius i violents de l’escena del separatisme espanyol. Les seves narratives combinen el separatisme amb una visió d’extrema esquerra, encarant els missatges en contra de l’estat espanyol i les seves institucions, i també contra aspectes més amplis com el capitalisme. A més, uns quants grups nous i petits han sorgit en els cercles independentistes d’esquerres a Espanya.

El descontentament social i els problemes econòmics han estat utilitzats per aquests grups en els seus missatges contra l’estat espanyol i també com una oportunitat per a reclutar gent entre les capes més desafavorides de la societat.”

De fet, l’apartat “Extremisme” és nou, perquè abans aquest concepte apareixia unit sota el títol “Més formes de terrorisme i extremisme”. Els dos paràgrafs referents a l’independentisme van precedits d’una explicació del que consideren “Extremisme ambiental”.

El 26 de setembre el director del Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat espanyol (CITCO), Manuel Navarrete, va enviar una carta a la directora executiva de l’Europol, Catherine De Bolle, en què deia que amb la inclusió d’aquests paràgrafs a l’informe “s’entén que els moviments independentistes catalans i bascs serien considerats com a organitzacions terroristes”. Tot seguit deia que l’informe que l’estat espanyol va aportar a l’Europol no qualificava l’independentisme català de terrorista i per això demanava: “Se sol·licita la rectificació dels epígrafs perquè les al·lusions a l’independentisme català s’eliminin de l’apartat de terrorisme i es mantinguin en un epígraf independent com a independentisme.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor