La tertúlia proscrita

Europa ha registrat enguany l’octubre més càlid d’ençà que hi ha registres

  • La temperatura mitjana se situà l'octubre passat 2 °C per sobre del valor de referència en el període 1991-2020

VilaWeb
Europa Press
08.11.2022 - 18:55
Actualització: 08.11.2022 - 23:03

Europa ha registrat enguany el mes d’octubre més càlid d’ençà que hi ha registres, amb una temperatura mitjana que se situà 2 °C per sobre del valor de referència en el període 1991-2020.

Així ho ha informat el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S), al Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Termini Mitjà de la Comissió Europea. I és que l’octubre del 2022 va ser el més càlid registrat mai a Àustria, Suïssa i l’estat francès, com també en bona part d’Itàlia i l’estat espanyol.

Més enllà d’Europa, al Canadà també va haver-hi rècord de calor, i a Groenlàndia i Sibèria les temperatures van ser molt més càlides que no la mitjana. Malgrat això, alguns indrets del planeta –com ara Austràlia, l’extrem oriental de Rússia i algunes zones de l’Antàrtida occidental– van registrar temperatures mitjanes sensiblement inferiors als valors de referència.

Pel que fa a les condicions hidrològiques (temperatura de l’aire en superfície, cobertura de gel marí i les variables hidrològiques a escala mundial), les dades recollides pel Copernicus indiquen que l’octubre del 2022 va ser més sec que no la mitjana en la major part del sud d’Europa i el Caucas.

Fora d’Europa també va ser un mes més sec que la mitjana en la majoria del centre d’Amèrica del Nord i la banya d’Àfrica, com també en àmplies zones de Rússia, l’Àsia central, la Xina, i regions de Sud-amèrica.

Després de la publicació de l’informe mensual de Copernicus, la directora adjunta del C3S, Samanta Burgess, ha advertit de la gravetat que aquestes dades suposen per a la salut del planeta. “Les greus conseqüències del canvi climàtic són molt visibles avui dia i necessitem una acció climàtica ambiciosa en la COP27 per a garantir que la reducció de les emissions estabilitzi les temperatures prop de l’objectiu de l’Acord de París d’1,5 graus”, ha dit Burgess.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any