Troben un estrany mamífer ovípar que es creia extingit d’ençà de fa més de seixanta anys

  • L'equidna de musell llarg d'Attenborough havia estat enregistrat fins ara una sola vegada, l'any 1961

VilaWeb
Redacció
13.11.2023 - 15:16
Actualització: 13.11.2023 - 17:02

Més de seixanta anys després del darrer enregistrament, una expedició de la Universitat d’Oxford ha redescobert un mamífer icònic, que pon ous, en una de les regions més inexplorades del món. De fet, aquest animal, l’equidna de musell llarg d’Attenborough, es creia extint, però ara s’ha pogut detectar novament en una càmera instal·lada a les muntanyes Cíclopes de Papua, a Indonèsia.

L’equidna de musell llarg d’Attenborough, que havia estat enregistrat solament una vegada, el 1961, té les espines d’un eriçó, el musell d’un ós formiguer i els peus d’un talp. Per la seva aparença híbrida, comparteix el nom amb una criatura de la mitologia grega que és meitat humana, meitat serp. El motiu pel qual sembla tan diferent d’uns altres mamífers és perquè és membre dels monotremes, un grup que pon ous i que es va separar de la resta de mamífers ara fa uns dos-cents milions d’anys.

Per trobar-lo, l’equip va desplegar una vuitantena de càmeres en un terreny extremadament inhòspit, que inclou animals verinosos, sangoneres, malària, terratrèmols i una forta calor. En aquesta expedició, a més, s’ha detectat també el menjamel de Mayr, un ocell perdut per la ciència d’ençà de l’any 2008, i un gènere completament nou de gambes que viuen als arbres; innombrables noves espècies d’insectes; i s’ha descobert un nou sistema de coves.  “Ens va sorprendre força de descobrir aquesta gamba al cor del bosc, perquè és un lloc molt diferent de l’hàbitat típic a la vora de la mar d’aquests animals”, va dir el doctor Leonidas-Romanos Davranoglou. “Creiem que l’alt nivell de pluges a les muntanyes dels Cíclopes significa que la humitat és prou gran perquè aquestes criatures visquin a terra”, explica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any