Espanya assegura que Bèlgica s’ha compromès a continuar impulsant l’oficialitat del català a la Unió Europa

  • Tot i no posar-hi data, l'estat espanyol confia que la feina avanci ràpidament per aconseguir d'aprovar l'oficialitat

VilaWeb
VilaWeb – Agències
12.12.2023 - 18:52
Actualització: 12.12.2023 - 20:00

Espanya ha remarcat la voluntat de Bèlgica, el país que ostentarà la pròxima presidència del Consell de la Unió Europea, per a continuar impulsant l’oficialitat del català, el basc i el gallec a la UE. Així ho ha confirmat el secretari d’Estat per a la Unió Europea del govern espanyol, Pascual Navarro, durant la compareixença de premsa posterior al Consell d’Afers Generals celebrat a Brussel·les.

Segons el dirigent espanyol, les discussions entre els estats membres continuaran “fins a una aprovació final”. Tot i que Navarro no ha posat data a l’acord, confia que els treballs avancin ràpidament per trobar una solució “jurídicament acceptable” que arribi “al més aviat possible”. De fet, el secretari d’Estat ha assegurat que la proposta continuarà a la taula del Consell per futures discussions i que les delegacions continuaran treballant amb els equips de les institucions europees.

En la seva intervenció, Navarro novament ha fet valdre els progressos que s’han fet durant els últims mesos, el d’avui era el quart debat sobre l’oficialitat del català d’ençà que es va presentar la proposta el mes d’agost, mencionant l’informe preliminar de costos elaborat per la Comissió Europea i la proposta adaptada presentada pel ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel Albares, en la reunió d’octubre.

Navarro ha explicat que Albares va enviar ahir una carta amb una proposta d’annex, que formaria part del reglament, i que enumera tot de condicions per a declarar oficial una llengua amb la voluntat de tancar la porta a un efecte dòmino i a hipotètiques reclamacions futures de més comunitats lingüístiques europees que ara no són oficials. El cas del català, el basc i el gallec “les converteix en llengües úniques a la UE”, ha remarcat, insistint una vegada més que Espanya es farà càrrec dels costos de la mesura i subratllant que es tracta d’una reivindicació històrica.

En el Consell d’Afers Generals d’avui la proposta sobre l’oficialitat no s’ha arribat a votar. Tot i això, Navarro s’ha mostrat convençut que tard o d’hora l’oficialitat arribarà a bon port: “La proposta continua sobre la taula, i hi ha un compromís del Consell perquè hi continuï fins que arribi l’aprovació.”

En la reunió, els representants dels governs europeus han dedicat vora trenta minuts a debatre sobre l’oficialitat dels tres idiomes, segons que han apuntat fonts diplomàtiques a l’ACN, un temps considerablement major que a la reunió de novembre, quan s’hi van estar menys de cinc minuts i només va intervenir la representació espanyola. Segons les mateixes fonts, la conversa ha estat marcada per una actitud “constructiva” i s’ha constatat la voluntat dels diferents països de continuar treballant amb la Comissió Europea i els serveis legals de les diferents institucions per mantenir la proposta sobre la taula i avançar en l’oficialitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any