ERC cau a tot arreu: s’enfonsa a Barcelona i perd Lleida i Tarragona

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
28.05.2023 - 23:08
Actualització: 01.06.2023 - 22:41

Caiguda generalitzada d’ERC, que fa quatre anys va guanyar les municipals en vots i en regidors. El partit d’Oriol Junqueras ha estat la quarta força a Barcelona, on ha perdut la meitat dels regidors que va obtenir fa quatre anys i ha quedat molt lluny de repetir la victòria. També ha baixat a tota l’àrea metropolitana, llevat de Santa Coloma de Gramenet, on tan sols ha guanyat un regidor malgrat l’esforç mediàtic i polític ingent que havia fet per impulsar la candidatura del seu cap de files al congrés espanyol, Gabriel Rufián. Esquerra havia presentat una batalla oberta als socialistes en els seus feus, després d’haver passat a ser segona força en la majoria d’aquests ajuntaments ara fa quatre anys, però no se n’ha sortit.

A més, Esquerra perdrà les seves principals batllies: Lleida i Tarragona, que passaran a mans del PSC. Només hi ha una dada a què es pot agafar ERC, amb matisos: a tot Catalunya, es manté com a primera força en regidors, però en perd 273, amb el 98% escrutat. En vots, és tercera, darrere del PSC i de Junts: en perd més de 300.000.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha admès que no havien obtingut els resultats que volien i ha assenyalat la baixada de la participació com una de les possibles causes. “No hem estat capaços de mobilitzar una part d’aquest electorat”, ha dit. Junqueras, tanmateix, ha fet valer que el partit havia guanyat en més de 360 municipis, en 200 dels quals amb majories absolutes. Junqueras ha assenyalat també que els resultats els allunyen dels seus objectius polítics: “El més important de tots és la independència i la república catalana”, ha dit.

A Barcelona, Ernest Maragall ha reconegut que no havien estat capaços de “liderar i compartir amb la ciutat l’alternativa progressista i sobiranista que proposàvem”. El candidat d’ERC considera que s’ha imposat el marc de polarització del vot entre Xavier Trias i Ada Colau. “Fa bastants mesos que es va construir amb aquesta intenció”, ha afirmat. Maragall ha apuntat que és a Trias a qui toca liderar el nou ajuntament. També s’ha mostrat disposat a explorar un pacte per a construir el “govern estable i fort” que creu que la ciutat necessita, contra l’amenaça de l’anticatalanisme i de la “dretanització” a tot l’estat espanyol. “És molt necessari reclamar avui la recomposició d’una unitat catalana, d’una unitat del sobiranisme català i de les forces de progrés”, ha dit.

ERC ha passat de ser la primera força a la tercera a Lleida (de 7 regidors a 5), i la batllia de Miquel Pueyo passarà molt probablement a mans del socialista Félix Larrosa. A Tarragona, ERC s’ha mantingut segona força amb un regidor menys (de 7 a 6) però no té majoria amb els que han estat els socis de govern de Pau Ricomà durant el mandat que s’acaba. Tot plegat deixa via lliure al socialista Rubén Viñuales, que ha guanyat dos regidors. A Girona, on ERC ha governat amb Junts durant la batllia de Marta Madrenas, perd un regidor. Passa de 4 a 3.

A Sant Cugat del Vallès, on fa quatre anys ERC va prendre la batllia a Junts, Mireia Ingla ha perdut quatre regidors (de 8 a 4), malgrat que es manté com a segona força; i difícilment podrà mantenir-se al capdavant del govern municipal perquè tampoc no en té prou amb el PSC i la CUP. Els tres partits empaten, plegats, amb els 9 regidors de Junts. Els antics socis haurien d’ampliar el pacte amb els comuns per a superar Josep Maria Vallès. Una altra batllia perduda és la de Figueres. Si fa quatre anys ERC la va prendre a Junts, ara Jordi Masquef ha guanyat amb una majoria absoluta de 13 regidors, i la batllessa actual, Agnès Lladó, cau de 5 a 4. En alguns altres municipis és el PSC que li pren la batllia. És el cas, per exemple, de Vilanova i la Geltrú, on fa quatre anys ERC va empatar amb els socialistes a 7 regidors i ara ha baixat a 3, davant d’un creixement ampli del PSC, que ha passat de 7 a 11. A Solsona, on governava amb majoria absoluta, també ha perdut dos regidors, tot i que es manté primera força. A Tàrrega n’ha perdut un, però Alba Pijoan podrà repetir el pacte amb la CUP i el PSC per governar, malgrat que Junts hi hagi tornat a guanyar.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor