Ensenyament augmentarà la formació i els recursos per a combatre l’assetjament

  • La consellera Meritxell Ruiz afirma que aquesta és una de les línies de treball prioritàries del Departament

VilaWeb
Redacció / ACN
27.01.2016 - 13:09
Actualització: 28.01.2016 - 07:19

El Departament d’Ensenyament situa la lluita contra l’assetjament escolar com una de les línies de treball prioritàries d’aquest mandat. La nova titular de la conselleria, Meritxell Ruiz, ha recordat que Catalunya ja disposa d’un protocol contra l’odi i la discriminació als centres educatius que fomenta els valors de respecte a la diversitat i de respecte als altres, i que reconeix problemàtiques com l’homofòbia i la transfòbia. Durant una visita a Reus, la consellera ha avançat que es potenciarà la formació dels equips directius i dels docents per garantir l’aplicació efectiva d’aquest protocol innovador i que es preveu dotar els centres de més recursos per abordar aquestes situacions.

VilaWeb va publicar aquest dilluns un breu reportatge sobre l’experiència finlandesa amb el mètode Kiva, que ja han adoptat bona part dels països de la UE. Concretament, a Finlàndia s’aconseguí de fer desaparèixer l’assetjament escolar al 79% dels centres educatius on s’aplicà el Kiva i en un 18% més de centres es reduí ostensiblement. El nombre de casos d’assetjament va disminuir d’un 40% en un any.

La consellera ha posat en valor que Catalunya disposa d’un protocol contra l’odi i la discriminació als centres educatius que és pioner a Europa. ‘Ara hem de formar bé els centres i que això pugui ser útil, ja que cal evitar que ningú es trobi en aquestes situacions’, ha explicat. Ruiz ha apuntat que cal poder ‘donar eines’ a l’assetjador, a l’assetjat i al grup-classe per abordar la problemàtica. En aquest sentit, la consellera ha recordat que molts centres actuen a través de la mediació i ha garantit que es potenciaran els recursos.

La consellera d’Ensenyament ha avançat que aviat caldrà tornar a realitzar una enquesta de convivència escolar. L’última, feta el curs 2011-2012, ja reflectia ‘una tendència a la disminució de certs problemes a les escoles’ i una major conscienciació sobre l’assetjament. Tot i que s’han fet avenços en aquest àmbit, Ruiz ha apel·lat a continuar treballant a favor de la ‘conscienciació’ que ‘riure-se’n d’algú o fer-li el buit no és positiu’.

Meritxell Ruiz ha realitzat aquest dimecres a la seva ciutat, Reus, la primera visita oficial com a consellera després del seu nomenament. Després de visitar l’Ajuntament i de signar el llibre d’honor del consistori, la consellera ha visitat l’escola Rosa Sensat i l’Institut Joan Tapiró. Ruiz ha justificat aquestes visites pel fet que una de les prioritats del Govern són els temes socials i mostrar ‘més implicació amb els col·lectius més vulnerables’. A més, la consellera ha situat la finalització de l’aplicació de la LEC com el principal objectiu del mandat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor