Ferrovial abandona Espanya malgrat la intensa pressió del govern de Sánchez

  • L'únic serrell obert ara serà el del cost fiscal d'aquesta operació, és a dir, els imposts a pagar pel trasllat

VilaWeb
Europa Press
13.04.2023 - 14:31
Actualització: 13.04.2023 - 17:43

Una majoria absoluta dels accionistes de Ferrovial han donat suport el pla de l’empresa de traslladar la seva seu social a Països Baixos. Les pressions del govern espanyol no han obtingut els seus fruits i l’empresa es fusionarà amb la seva filial neerlandesa, el resultat de la qual crearà una nova signatura amb seu en aquest país i suposarà que la multinacional deixi de ser espanyola.

Un quòrum del 77,6% de la junta ha donat llum verda a l’operació. En qualsevol cas, encara està oberta la porta al fet que una part del percentatge que ha votat en contra, encara per conèixer, exerceixi el seu dret de separació. Si només un 2,56% dels accionistes ho exerceix en el termini d’un mes, l’operació no tirarà endavant, ja que la contraprestació a pagar per Ferrovial superarà el límit de 500 milions que va fixar en els termes de l’operació.

Si ningú exerceix aquest dret, o almenys no s’arriba a aquest percentatge, es tancarà així un període de més d’un mes i mig de tensions entre el govern espanyol i la companyia. Des d’un primer moment el govern de Pedro Sánchez va mostrar la seva disconformitat amb l’operació.

L’únic serrell obert ara serà el del cost fiscal d’aquesta operació, és a dir els impostos a pagar pel trasllat. El govern ja ha advertit l’empresa que si l’Agència Tributària no troba motius econòmics (sinó fiscals) per fer l’operació, no quedarà exempta dels avantatges fiscals que apliquen en aquests casos.

Per contra, el president de la companyia, Rafael del Pino, ha defensat en el seu discurs en la junta que l’operació podrà acollir-se al règim de neutralitat fiscal, en comptar amb motius econòmics i no fiscals. El principal accionista de Ferrovial és el seu president, Rafael del Pino, que controla el 20,4% del capital, seguit de la seva germana María del Pino (8,2%); el fons britànic TCI (6,4%), fundat per Christopher Hohn, un britànic multimilionari que apareix en el lloc 273 de la llista Forbes de les majors fortunes del planeta; el seu altre germà Leopoldo del Pino (4,1%) i els fons BlackRock (3,18%) i Lazard (3%).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any