25.02.2016 - 22:00
|
Actualització: 25.02.2016 - 23:29
La tardor passada el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va dictar una sentència que donava la raó als treballadors del metro de Barcelona en el conflicte amb la direcció de l’empresa TMB. Els treballadors ja fa temps que asseguren que dins l’empresa es viu una injustícia: gent que treballa fora de conveni. En alguns casos, fa que els treballadors tinguin condicions pitjors; en alguns altres, serveix perquè càrrecs directius o mitjans emmascarin el sou, que no és públic. El sindicat majoritari del metro, CGT, va començar un procediment legal per obligar l’empresa a incloure tots els treballadors dins el conveni per evitar la injustícia. Un procediment que han guanyat fa poc.
VilaWeb ha tingut accés a la resolució, la sentència núm. 6129/2015, amb data del 16 d’octubre passat. El document confirma una resolució anterior, del febrer, que dóna la raó als treballadors i fa pagar les costes a TMB. La sentència estableix que qualsevol treballador que no formi part del consell d’administració ni sigui d’alta direcció s’ha d’incloure en el conveni. Així mateix declara nul·les les actuals clàusules que exclouen els treballadors del conveni. Segons la justícia, 325 persones (d’un total de 3.608 en plantilla) són fora de conveni al metro.
Tot seguit us oferim extractes literals de la sentència, que VilaWeb ha traduït al català. Volem aclarir d’antuvi que el personal fora de conveni també és conegut amb el nom de ‘personal DIT’.
Sentència
«DICTEM:
Hem de confirmar i confirmem la sentència dictada pel jutjat social número 19 de Barcelona del 16 de febrer de 2015).»
La sentència del TSJC recull la sentència del febrer, que dictava:
«—Que la pràctica empresarial d’excloure de l’àmbit d’aplicació de conveni vigents i futurs al denominat ‘personal DIT’ que no exerceixi càrrecs o funcions d’alta direcció o Consell, a través de la introducció d’una clàusula en els respectius contractes de treball, vulnera el dret a la llibertat sindical que l’article 28.1 de la Constitució empara.
—La nul·litat de la clàusula incorporada als contractes del personal DIT en els termes establerts.
Condemno Ferrocarril Metropolità de Barcelona, S.A:
—A fer pública la nul·litat de la clàusula de renúncia i informar-ne els treballadors.
—Al pagament d’una indemnització per la lesió dels drets fonamentals per import de TRES MIL CENT VINT-I-TRES EUROS (3.123 euros)»
«La sentència declara provats els fets següents:
El personal fora de conveni posseeix un reglament de beneficis socials que inclou el reconeixement d’avançaments, préstecs per a habitatge i obres i per a necessitats familiars, a més d’assegurances de vida, accident i invalidesa, assistència sanitària, formació externa i pla de capitalització d’incentius no disposats.
Segons informació continguda al Pla de la Igualtat de TMB, la plantilla al metro és de 3.608 persones, de les quals 325 tenen nivells professionals del personal fora de conveni.»
La sentència també diu que TMB, per decidir qui entra a conveni i qui no, no fa servir cap normativa establerta i que els «criteris objectius hi brillen per la seva absència.»
Versió de l’Ajuntament de Barcelona
VilaWeb s’ha posat en contacte amb l’Ajuntament de Barcelona. El departament de premsa de la regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, informa que té la voluntat total de complir la sentència i entrar els treballadors a conveni. ‘Ens sembla fantàstic que el personal entri a conveni, i aquesta és la nostra intenció.’
Sigui com sigui, a hores d’ara no ho ha pas fet. I fonts sindicals informen que per aquesta raó el sindicat CGT ja ha demanat una execució de la sentència amb reclamació de multa per incompliment.