La divisió: el parany que cal evitar

  • «La maniobra d'enfrontar Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, aquesta que intenten ara el govern espanyol i els seus corifeus mediàtics, és d'una eficàcia provada i, per tant, cal anar-hi amb molt de compte»

Vicent Partal
04.01.2018 - 22:00
Actualització: 05.01.2018 - 07:32
VilaWeb

L’any 338 aC Roma va derrotar la Lliga Llatina, una confederació de tribus dirigida per Alba Longa, que integraven una trentena d’assentaments a la part central de la península Itàlica. Després de la derrota, els vencedors es van encarar a una qüestió preocupant: com controlar el territori de la Lliga, per evitar que ningú més en prengués el control? Ho van fer sembrant discòrdia entre les trenta ciutats. En van fer entrar unes quantes a l’imperi, en van deixar fora unes quantes més, van retallar els dominis arbitràriament en alguns casos, els van augmentar en uns altres. Què cercaven? Enfrontar totes aquestes ciutats les unes amb les altres, que es barallassen i que competissen, ensems, pels favors de Roma, convertida així en la capital indiscutible de l’imperi. La jugada, brillant i tremendament eficaç, va ser el motor de l’expansió territorial de Roma i va restar encunyada per sempre en el famós ‘divide et impera’ (‘divideix i impera’, o ‘divideix per vèncer’), atribuït erròniament segles després al gran Juli Cèsar.

Explique això per avisar que la maniobra d’enfrontar Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, aquesta que intenten ara el govern espanyol i els seus corifeus mediàtics, és d’una eficàcia provada i que, per tant, cal anar-hi amb molt de compte. Encara que també siga cert que la intenció no pot ser més òbvia i que això, en el nostre cas, no els ajuda.

Siguem clars: l’estat juga a confrontar-los l’un amb l’altre, a explotar l’evident poca sintonia que hi ha entre ells dos i a fer servir l’animadversió que alimenten mútuament alguns sectors de tots dos partits independentistes. Però no ho fa per prioritzar aquest o aquell, sinó exclusivament per guanyar ells. Amb aquesta fórmula provada, amb aquesta fórmula comprovada ja fa tants segles.

En aquest país la pulsió partidista sembla sempre inevitable, però, precisament en un dia com avui, cal reconèixer que no ha arribat mai fins a l’extrem de destruir el projecte conjunt de la independència. I això és molt important de remarcar-ho ara. Perquè vull pensar i creure que continuarà essent així. Després de la gran bufetada que va clavar aquest país a Mariano Rajoy i al bloc del 155, seria imperdonable que ara els nostres polítics no fossen capaços de prioritzar, per damunt de qualsevol altra cosa, la formació d’un govern a l’altura del que el país espera.  Del govern que hauria de capitanejar l’enfrontament amb un estat que ha perdut unes eleccions però que no pensa afluixar. Ben al contrari.

Que l’acord de govern no és feina fàcil, ho sabem tots. Però també tots som conscients del desastre històric que significaria ser incapaços de restaurar el govern legítim després d’haver fet la part més difícil, després d’haver estat capaços de guanyar les eleccions. Vivint en l’estat d’excepció que vivim, és lògic i natural que els negociadors estiguen obligats a imaginar moltes opcions, algunes de sorprenents i tot. Però això estaria bé, demane, que ho fessen de manera discreta i sense caure en la provocació –no cal fer piulades, cal bescanviar-se papers i negociar. Una certa premsa madrilenya ja fa temps que especula amb la idea d’un govern presidit per Junqueras, com la darrera manera d’evitar el retorn del govern legítim de Catalunya presidit per Carles Puigdemont. Ells, com la Roma del segle IV, fan la feina que han de fer: ja que no ens han pogut derrotar en el camp de batalla electoral, miren si ara ens poden derrotar a còpia de dividir-nos. Però el parany és tan evident que l’hauríem de superar fàcilment.

Junqueras i Puigdemont no tenen dret, avui, a no entendre’s. Em sap greu dir-ho d’aquesta manera tan rotunda, però estic segur que molts lectors comparteixen aquest sentiment, aquesta presa de posició. I tots dos, i sengles partits, saben que això vol dir que hi ha actituds que cal evitar, com ara la de donar pàbul i versemblança a les maniobres del govern espanyol o a les filtracions interessades dels mitjans al seu servei i al servei d’aquest estratagema desesperat.

I és ben clar que no cal ser tan curt de mires per a fer servir una maniobra evident com aquesta per arrapar uns pocs vots a qui menys cal arrapar-ne, a aquells amb qui es compartirà govern i s’hauria de compartir projecte. Perquè Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, la CUP –i  amb ells tothom– val més que siguen conscients d’una cosa: després del debat d’investidura, de cap manera no ens espera una legislatura plàcida de quatre anys, sinó més aviat l’enfrontament més decisiu, potser el definitiu. I la força de tothom, la que és representada en els 2.079.340 vots, serà més necessària que mai. Unida. Unida. Unida.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Pepi Borrego
Pepi Borrego
04.01.2018  ·  22:53

Un altre vegada estic molt d’acord amb tu Vicent. Confiem en que són ben conscients de que les tres forces han de treballar per fer un pacte d’estat.

Josep Usó
Josep Usó
04.01.2018  ·  23:01

Cal que els nostres polítics tinguen talla d’estadistes. I n’estic segur que la tenen. Davant de qualsevol dubte, només han de pensar en el poble que tenen al darrere. Aquesta revolució ha trinxat a tots aquells que se li han posat al davant. I ho seguirà fent. De manera que el toc d’atenció està justificat, però estic convençut que tant l’un com l’altre saben el joc que juguen. Primer s’ha de guanyar la guerra; després, ja s’aclariran les diferències.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
04.01.2018  ·  23:04

Moltes gràcies Vicent per ser tant clar i contundent. Cal un govern d’unitat, cal discreció i cal no donar cap mena de pista fins que no sigui l’hora. També nosaltres mateixos podem col·laborar a no fer mullader ni atiar enfrontaments i fer-los veure que confiem plenament en que els polítics s’entendran!.

Mercè Pàmies
Mercè Pàmies
04.01.2018  ·  23:05

Esperem que així sigui. JxCAT, ERC i CUP units contra el llop.

Josep Costa
Josep Costa
04.01.2018  ·  23:52

Personalment no sóc del President Puigdemont, però crec que després de haver fet els acords de futur més inversemblants, junts per catalunya i esquerra i en segon terme la CUP, el que ha de ser president és en Puigdemont i ell ha de prendre possessió, nosaltres, gent del país hem de ser-hi tots a la presa de possessió, i si el volen tancar a la presó, com explicaran a la pròpia gent de país i al món, que els guanyadors d’unes eleccions proposades per l’estat espanyol, tancant als guanyadors. Per això aquell dia tothom al parlament.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
04.01.2018  ·  23:53

A hores d’ara no sabem si trauran de la presó l’Oriol Junqueras però si això passés, a més de l’alegria que representaria pel poble català i especialment pel seu entorn familiar. Amb tot, paradoxalment, aquesta decisió podria ser un impediment a l’hora d’escollir un president i un nou govern si no hem previst aquesta avinentesa i no s’ha arribat a un acord imprescindible fet amb la màxima generositat de país per poder tirar endavant la República.
Dit això d’entrada, ara cal ser clars i veure que pensen fer tots els consellers polítics exiliats a Brussel·les i què pensa fer concretament Puigdemont. És evident que és una decisió que ha de prendre ell, però tothom veu que no és possible tenir una part del govern a Brussel·les i una altra part del govern a Catalunya. Aquest és el problema real que hi hauria més enllà de si Puigdemont pot ser escollit President des d’allà o no. Llavors les alternatives són clares: o ve i el tanquen a la presó o no ve i dimiteix i passa el poder en qui cregui convenient que estigui al país, sense excloure ningú i molt menys a Junqueras si fos lliure. Una dimissió que haurà de ser molt més àmplia agafant la resta de consellers i els qui no els deixin sortir de la presó perquè si no es fa així, perdrem moltes votacions i només quedaran dues solucions dolentes des del punt de la sobirania: noves eleccions o que els unionistes amb l’ajut puntual dels comuns, puguin tenir quotes de poder al Parlament i tot el govern català, la qual cosa seria un gran desastre.
En resum, ara toca negociar dia i nit si convé i tenir un nou Parlament amb el control de la mesa i la Presidència i assegurar que seguim tenint la majoria d’escons de la cambra entre JuntsXCat, ERC i la CUP per poder escollir un President i un govern.

Joan Begue
Joan Begue
04.01.2018  ·  23:53

Perdoneu-me si insisteixo
Necessàriament el govern que s’ha de formar ha de comptar amb els nostres líders, exiliat un i empresonat l’altre.
Possiblement no tindran capacitat per incorporar-se al govern per la jugada de l’ Estat Espanyol a mantenir la situació actual.
Però si que hem de formar un govern que mantingui el implementar el Procés, una alternativa que pot reforçar la nostra posició i descolocar a l’adversari i desgastar-ho.
Joan Begue

Xavier Gómez
Xavier Gómez
04.01.2018  ·  23:53

Segueixo amb certa preocupació els indicis de controvèrsies entre els partits republicans en aquests moments tan delicats. No cal enganyar-se, la divisió ve de lluny, i ja es va fer palesa d’una manera ben galdosa en un dia clau, el 26 d’octubre, quan es va passar de manera sobtada de la proclamació de la República a la convocatòria d’eleccions – amb compareixences ajornades, tuits amb acusacions de traïció i amenaces d’abandó del govern – per tornar una altra volta a la proclamació de la República.

La campanya electoral del desembre va representar un període de certa treva, atès que tothom era conscient que l’electorat republicà castigaria decididament les picabaralles partidistes.

Doncs bé, crec que hi ha un missatge que ha d’arribar ben clarament als dirigents polítics republicans: Molts ciutadans us admirem pel sacrifici que vosaltres i les vostres famílies heu assumit per tal de fer efectiu el mandat del Parlament, legítim representant de la sobirania popular; per això us hem tornat a fer confiança. Ara bé, tingueu ben clar que no admetrem, de cap de les maneres, que ensorreu la nostra admiració i malmeteu la nostra confiança amb les rivalitats, malfiances o rancúnies que pugueu tenir dins dels vostres partits o entre els diferents partits.

Senzillament, ara no és el moment de disputes de baixa volada sinó de visió àmplia, de generositat i de lideratge efectiu.

No ens decebeu.

Joan Guasch
Joan Guasch
04.01.2018  ·  23:54

Ara vaig a arriscar-me a que em ploguin bufetades per totes bandes. A veure, parteixo de la premisa que, tal com s’ha fet evident, la “justícia” espanyola no deixarà en llibertat als presos ni deixarà tornar els exiliats, amb la qual cosa es posen en risc les votacions al Parlament i la formació de Govern. O pot ser que deixi sortir de la presó als electes, temporalment, però no tornar els exiliats i, com bé dius, el Gobierno maniobrarà com li convingui per tal de trencar la unitat de l’independentisme amb aquest enfrontament Pugdemont-Junqueras. Llavors penso si no seria més intel·ligent que dimitíssin, que les llistes corréssin, que s’investís ràpidament un Govern respectant la proporcionalitat de diputats, en el qual fins i tot hi entrés la CUP, amb cares noves, amb gent decidida i potent que sabés posar en marxa altra vegada la maquinària, recuperar el que ens han furtat, crear de debó les estructures d’Estat (ja que, pel que sembla, les anteriors no estaven del tot muntades tal i com ens van prometre), posar en contradicció el Estado i l’oposició,que ens atacaran amb ràbia, fent veure a molts que el Estado, amb l’ajuda del PSC i de C’s, no ens deix desenvolupar les polítiques socials, sanitàries, etc que necessitem perquè ens ho retalla tot. Obrir el camp i sembrar en els sectors socials aparentment refractaris a la independència, però als que, si se’ls plantegen bé les coses, serien capaços de fer un gir. Tornar-nos, no necessàriament més agressius, però si més contundents. Aprofitar les errades dels enemics. Aprofitar la presència a l’exterior per continuar treballant pels suports internacionals. En definitiva, anar molt molt per feina, no deixar respirar al Estado, desobeïr en les coses que es pugui tot pensant que moltes persones es van trencar la cara, literalment, per defensar unes urnes i que, si cal, ho tornarien a fer, però ara amb la necessitat de certeses. Al capdavall, Catalunya és la seva gent i d’aquesta gent sempre n’han sortit, quan han calgut, els líders necessàris. Insisteixo, no en sé, només són reflexions personals i amb l’entorn immediat. Hi ha moltes coses a desenvolupar, però no vull fer més llarg i feixuc aquest text.

Josep Martín
Josep Martín
04.01.2018  ·  23:55

Sobre un text de Javier Melloni Ribas. Antropòleg.

“Els principis de la no-violència són molt exigents i els seus fruits solen ser a llarg termini. Poques vegades són immediats. Però aquesta és la prova per la que ha de passar una confrontació si vol ser noble. Si la confrontació és noble, ennoblirà als qui en participin i faran que es converteixi en un diàleg fèrtil. Si és vil, la confrontació els envilirà. És difícil, molt difícil, mantenir-se en la no desqualificació de l’altre quan la seva opinió, actitud o actuació són oposades a les pròpies. Però és aquí on es manifesta en quina mesura hem integrat a la nostra vida els valors dels drets humans i la vera llibertat que són els mateixos de la no-violència”.

“Deixar espai a l’altre no significa confondre’s amb ell ni sotmetre’s al seu punt de vista, sinó que implica considerar-ho seriosa i tenaçment com part de la realitat de la qual tots (dos, tres, centenars.. mil.liers de ciutadans) formem part”.

Jordi Camprubí
Jordi Camprubí
04.01.2018  ·  23:56

Encara haurem de sortir al carrer per demanar unitat. No és hora de partidismes és hora de restituir el govern legítim de Catalunya.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
04.01.2018  ·  23:57

No crec que la divisió sigui el principal problema. La divisió és una dada. I apelar a la generositat sempre em sembla una trampa dels més forts…en aquest cas, l’aparell de l’antiga CdC. Més problema veig en trobar la intel·ligència necessària per actuar amb eficàcia vist que ni el President ni el Vicepresident podran governar efectivament el complicadíssim dia a dia. Espero que, a hores d’ara, algú estigui pensant com nomenar un president/a, constituir un govern i aconseguir governar les institucions catalanes en les condicions d’assetjament horribles que vindran. Discutir si “són garses o són perdius” diu molt poc de la capacitat que ha demostrat i reclamat el poble. Ni Puigdemont ni Junqueras podran. I preferiria equivocar-me.

Joan Begue
Joan Begue
05.01.2018  ·  00:03

Afegit al meu punt de vista
Hem de pensar amb un president nou que elimina la possibilitat de crear-nos el conflicte que demana Espanya i ens fa més forts a nosaltres, hi han electes amb capacitat per crear noves oportunitats
Gràcies i perdó per l’ afegit
Joan Begue

jaume vall
jaume vall
05.01.2018  ·  00:19

Siguem clars.
Passat un temps suficient, el 90% de les societats obtenen el que mereixen obtenir. No cal enganyar-se. Si una societat desitja una cosa necessària, bona, possible encara que difícil, i després d’un temps de maldar per tenir-la no l’aconsegueix, pot tractar-se de mala sort, però majorment es tractarà de que li ha faltat habilitat per obtenir-la.
La unitat sobiranista, vista en ANC, en Junts x Sí, en les manifestacions, ha significat reconèixer part de la vàlua de l’altre. Exconvergents cridant “els carrers seran sempre nostres”, republicans cridant “Puigdemont, president”, i suposo que cupaires “aquesta és, la nostra policia”.
No ha estat tot fàcil, però hi ha hagut vaselina. Els resultats, espectaculars.
Si les cúpules dels partits no tenen cintura, imaginació o creativitat per solventar equilibris interns i finalment treballar al servei dels ciutadans…

Gerber van
Gerber van
05.01.2018  ·  01:04

Una pregunta important en el debat de la formació del govern és si
l’Oriol Junqueras sortirá de la presó i si el Carles Puigdemont tornará
a Catalunya per a ser investit com a President. Sobre el primer cas no
tenim cap control. La llibertat de l’Oriol Junqueras i els altres presos
polítics depèn dels jutges. Peró del fet de que el Carles Puigdemont
torni a Catalunya, potser si que podem tenir una mena de control
nosaltres, com a poble. Una idea és que l’ANC i Omnium insisteixin que
en Puigdemont torni a Catalunya. I si ho accepta, la gent, nosaltres
mateixos, formessim una ‘columna groga’ per a protegir-lo. És a dir:
protegir-lo des de la frontera Francesa (o abans) fins al Parlement i,
si cal, fins a la seva tornada, i durant tot el temps que hi hagi el
risc de ser arrestat. També vol dir protegir el president electa amb
dents i ungles, i si cal més. No cal ser ingenu per pensar que Ñ, amb les
seves forces, intentarà arrestar el President. Doncs això vol dir que
el poble ha de resistir molt més que la del 1-O.

Això tindria les seguënts avantatges:
El poble pot defensar la seva República. Una cosa que no han pogut fer
quant el president va marxar cap a Belgica.
El president pot ser instal.lat en el Parlement.
Es visualitzarà al món la falta de democràcia en Ñ si intenta arrestar
el President electe.
Será una mostra de control del territori de la República: un bon
començament de la lectura del primer govern de la República Catalana.
I, per acabar, ajudara l’autoestima del poble Catala.

Jordi Espinet
Jordi Espinet
05.01.2018  ·  05:45

El problema no són Puigdemont i Junqueras. El problema és l’entorn de Junqueras, que per sortir als mitjans és capaç de qualsevol extravagància. Li han donat tanta preeminència i li han rigut tant les gràcies que ara digue-li que estigui.

Josep Viñas
Josep Viñas
05.01.2018  ·  06:06

El 21-D els electors vam complir amb el nostre compromís de donar suport a la República i rebutjar rotundament l’article 155 imposat pel govern espanyol. Gràcies a aquest vot històric, sota les més difícils condicions, comandem una confortable majoria independentista al Parlament.

Ara toca als polítics gestionar la gran victòria contra un estat opressor i deixar les picabaralles de banda.

Tenim quatre anys que poden ser crucials per consolidar la nostra sobirania i, no menys important, treballar per millorar les condicions socials dels nostres ciutadans (s’ha de provar amb fets que amb un govern independentista és viu millor). Aprofitem-los governant units des del principi fins a la fi d’aquesta legislatura evitant les rivalitats entre els partits que, en aquests moments, estan erosionant i treien valor a uns extraordinaris resultats que pocs ens esperàvem.

Josep Aixalà
Josep Aixalà
05.01.2018  ·  07:43

Gràcies, Vicent, per dir-ho, i per dir-ho tan clar. Esperem que la reflexió arribi on ha d’arribar, i que els nostres representants actuïn en conseqüència.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
05.01.2018  ·  08:19

El president Puigdemont parlava de maduresa del poble català en el missatge de cap d’any. En totes les manifestacions independentistes que s’han fet des del 2010 sempre he vist un poble madur, unit, amb una sola veu i determinat. Mentre els nostres representants no siguin capaços de mostrar unió insubornable, no ens representaran bé i estarem lluny de la independència. Estic segur que hi ha d’haver un procés, segurament dolorós, de concentració de tots els partits polítics i entitats , a l’estil del SNP escocès, en una sola organització molt potent que ens representi a tots amb una sola veu. Segurament això no serà possible abans de discutir la nova constitució de la República. A l’entorn de la nova constitució, que interpel·larà a tothom, serà més fàcil la darrera envestida per deixar enrere el règim del 78 i més endavant ja tornarem a ser lliberals socialistes, comunistes o el que faci falta.

QUIM BG
QUIM BG
05.01.2018  ·  08:19

L’única cosa que implica per igual a tots els partits i és una garantia d’entendiment, és que cap d’ells vol ser qui es carregui el camí cap a la República. Això, que és vàlid per a tots tres partits, és l’aglomerant que els manté “units”.
El partit que es carregui les possibilitats de crear la república catalana haurà signat la seva sentència de mort en aquest país.

Sílvia Fortuño
Sílvia Fortuño
05.01.2018  ·  08:25

Bon dia.

Em sumaria al comentari de Jordi Espinet però modificaria: l’entorn i el propi Junqueras qui té un ego que no se l’acaba.

Afegiria que l’editorial d’avui qui l’hauria de llegir i hauria d’anar adreçat és a ERC que nomès bada boca per fer desaparèixer el President amb pressions de tota mena.

Albert Miret
Albert Miret
05.01.2018  ·  08:48

Crec que és imprescindible que els nostres dirigents entenguin i s’ho facin seu, QUE ELS QUE HEM ANAT FINS AQUÍ. HEM ESTAT LA GENT, EL POBLE, I NO PAS LA GENT DELS PARTITS ELS QUE HI HEM ARRIBAT. A la meva família, un va votar ERC, l’altre va votar Junts per Catalunya i els nostres fills van votar la CUP i ho vam fer de comú acord per a afirmar que els volíem tots units. Al cap de dos dies però, em va caure el món a sobre quan vaig sentir al Conseller Mundó al programa FAQ enfrontant-se al Conseller Turull davant de tots els catalans, i el que és pitjor, davant de tots els espanyolistes. No són els partits els que manen, és imprescindible que s’ho gravin en el pensament els grisos amagats de tots els partits, els mai votats, els “culo di ferro”. Som nosaltres els que hem anat fins aquí i els que hem rebut els cops de porra quan ha calgut, no vosaltres, i exigim que els nostres dirigents deixin de fer cas de les vostres batalletes i ens ajudin per junts, aconseguir la nostra República.

josep SELVA
josep SELVA
05.01.2018  ·  09:01

La proposta de Gerber van es bona. Necessitem 100 mil persones i 2 mil Mossos dispoasts a tot per fer-ho.

oriol valls
oriol valls
05.01.2018  ·  09:06

No només és la premsa madrilenya

pep gaya
pep gaya
05.01.2018  ·  09:13

Que a l’altre costat els diversos pobles de l’estat espanyol vagin a la una pel què fa a Catalunya ens diferencia de les tribus llatines en vers Roma, nosaltres no estem contra ningú ni tenim ganes d’enfrontaments, dit això ja seria xocant que no fossim capaços de salvar la unitat i cohesió interna dels independentistes dels tres partits bàsics, vaja que no será, després de l’experiència compartida de Junts pel sí. En l’exemple històric de l’Imperi romà no sé veure que Roma es presentés dividida, endemés hi deu haver moltes complicitats personal molt més intenses que les pròpies dels partits. No carreguem més els neulers cap a un o cap a l’altre, per favor, traslladem la nostra expectació confiada a uns partits que ho faran bé de ben segur, ens hi juguem molt. Si els promotors de la gran mentida amb seu a Madrid van a la una, no siguem menys nosaltres si us plau. Pau i salut que cada dia que passa estem més a prop de la victòria. La nostra ensenya l’esperança, la d’ells la ràbia maldestre, no hi ha color.

Josep Salart
Josep Salart
05.01.2018  ·  09:51

Gerber van, ja pots comptar amb mi.

i saps pq? Pq el President Puigdemont avui no és de cap partit.

Qui escriu, sempre ha pensat que si simpatitzes amb un partit polític és per ignorància o per interès, i sinò llegim be la lliçó que ha donat el poble al votat al President.

Els partits polítics son els mals instruments, els únics que tenim per arribar a manar nosaltres dins d’això que en diuen democràcia.

Tots els partits han llegit Maquiavel. El tenen a la tauleta de nit. I nosaltres sempre: aaaaaaaa.

Agnès Buscart
Agnès Buscart
05.01.2018  ·  09:53

M’ha agradat això de que als partits se’ls ha d’exigir unitat insubornable. No estem per jugar a veure qui és més maco, Ja tenim els comuns per anar molestant la clientela. He votat president perquè tingui la força necessària per crear aquesta unitat, ell ho sap fer.

Pep Agulló
Pep Agulló
05.01.2018  ·  09:54

Precisament perquè és tan elemental i obvi fan tant de mal aquests embats entre republicans, ja no diguem si no s’arriba a un acord. Els ciutadans podem posar i treure polítics, però els polítics poden crear molta abstenció i desensís en la construcció de la república i això ès imperdonable.
Llibertat presos polítics!, Llibertat exiliats!,

Elisabet Ballart
Elisabet Ballart
05.01.2018  ·  09:59

Està tan clar com l’aigua!!!1 Si els nostres polítics no estan a l’alçada potser és que com tantes vegades el país va per davant!!!!

Toni Arregui
Toni Arregui
05.01.2018  ·  10:17

Deixeu-me tornar a dir que no entenc que n’hi hagi que pensin que de Ñ estant, qui sigui que sigui president podrà fer res. Qui sigui que faci res serà immediatament encausat. Així doncs tan s’hi valdrà que sigui en Puigdemont o en Junqueras, la Rovira o en David Fernàndez si no s’activen les lleis de desconnexió immediatament fent efectiva la independència.

Toni Arregui
Toni Arregui
05.01.2018  ·  10:19

Amb aquesta perspectiva el panorama i les possibilitats es clarifiquen molt.

Joaquim Rúbies
Joaquim Rúbies
05.01.2018  ·  10:22

Hem d’acabar de discutir…..
Encara hi ha algú que cregui que es pot pactar res amb l’estat repressor?
Apliquen el dret de conquesta, sempre ho han fet, des d’Almansa.

Via fora Catalans !

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
05.01.2018  ·  10:31

A la SER s’acaben de passar una tertúlia fent-hi mullader, rere una entrevista a l’Arrimadas. I ho fan bé, perquè tenen llarga experiència a manipular-nos. Només cal veure com tenim les relacions, o la seva deficiència, entre els diversos països catalans: cadascú a la d’ell, com a Mascarell. Confiem que el seny s’imposi i que tinguin previstes totes les eventualitats. Però potser ja caldria que, encara que no es publiqués per no donar-los pistes, Forcadell de primer i Puigdemont després anaren decidint el seu futur -Jonqueras no depén d’ell encara- i passaren a bastir un sòlid programa entre tots.

Teresa Puig
Teresa Puig
05.01.2018  ·  10:41

Partits! Preneu-ne nota!!!
No podeu fallar, tots dieu que el poble va per davant, doncs ara també!!!! Volem unitat!

jordi Rovira
jordi Rovira
05.01.2018  ·  11:01

Independentment de la pròpia militància i apart d’això mateix, el dia 21 comptava vots independentistes i escons indepes . La sintonia personal entre un i altre em sembla directament proporcional a la força del compromís de cadascun d’ells. Al final, aquell discurs que el dia 3 d’Octubre em demanava confiança amb uns polítics pels quals demanava el torn de fets i paraules; poc em deixava entreveure el sofriment que els hi suposaria: presó, exili, destrucció de la vida personal i el patrimoni per a defensar de forma pacífica les idees d’un poble.
Les cròniques diàries tenen en la periodicitat el que de pro, alhora que la contra del buit. L’estratègia d’intentar fer discòrdia només il·lustra el fracàs polític de l’espanyolisme. Res no serà repetit, i després del 155, un estat que perd és un estat que no controla. Tot mandat democràtic es dóna des de la majoria, o des de la necessitat de salvar el descontrol de l’estat metròpoli. Si ciudadanos recorda al partit radical de Lerroux, el descontrol de l’estat recorda al final del franquisme. Ambdues no portaren enlloc.

eva salas
eva salas
05.01.2018  ·  11:55

Quin desgast, a aquesta hora i encara amb la preocupació que els nens no es barallin -perdoneu si us plau la frivolitat-.

Com diu algú més avall és la llei que s’ha de defendre.

No hi he estat mai però entenc que la reclusió, la presó, només podrà enfortir els esperits excepcionals, als que no són excepcionals només els podrà debilitar.

Ens deixarem perdre la llibertat per l’estètica?

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
05.01.2018  ·  12:02

El dia que a Catalunya tinguem una unitat per arribar a la llibertat ho tindrem més fàcil. ABANS NO.

Hem de comptar amb un fet històric: Sempre hi ha agut grups o partits que per interessos economics o per desconeixement de que som fruit d’un ”Derecho de Conquista cruenta” han cregut en la fal·làcia de que dins d’España ja s’hi està bé i algun dia “ens entendran”.
Aquests partits existeixen. Per tant s’ha de contrarestar una força brutalment centralista i anticatalana. Som només súbdits i això, sense lleis pròpies, ens obliga a no anar amb divisions i capelletes.

Això no vol dir que tothom hagi de pensar igual. Vol dir simplement que respectant els parers dels altres (tots els que creuen en els drets humans) hem de ser capaços d’arribar a acords clars i útils per recuperar la llibertat, lleis i llengua que un dia ens van anorrear.

EspañaUna no hi creu amb els drets humans, ho podem comprovar cada dia (hi creuen Rivera o Borrell o Aznar?)
Crec que en aquest moment no podem arribar a acords amb aquells que detesten, coaccionen i manipulen la justicia i l’opinio segons els seus interessos supremacistes.

Víctor Gonçal
Víctor Gonçal
05.01.2018  ·  12:30

No vull entrar a discutir sobre els partits. Però sí que voldria fer una reflexió: condicionar el govern al fet que Puigdemont pugui tornar o a què Junqueras surti de la presó és deixar la decisió en mans de l’estat, que és qui dirigeix els jutges. Per tant qualsevol discussió o negociació en aquests termes o condicions em sembla il·legítima, connivent i poc honesta en termes de país.

Tomàs Mulet
Tomàs Mulet
05.01.2018  ·  12:49

Quanta raó Vicent!
I tant de temps que uns quants alertem sobre l’alçada de mires!

No es bò que es vegi que no hi ha pinya I haver exterioritzat algunes ambicions de curta volada, dóna idees als de sempre.

Creuem els dits i tinguem esperança que més val tard que mai.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
05.01.2018  ·  14:43

Cal que, al menys, els dos presidents dels partits PDCat i E.R. tinguin, com demana Josep Usó, talla d’estadistes. Ja han sofert tant que no ha de ser ara que trontollin i descoloreixin el seu historial. Primer de tot, INDISCUTIBLEMENT, és Catalunya. I que les cúpules d’ambdós partits no siguin mesquines quan es IMPRESCINDIBLE l’unitat, i deixin a banda les seves aspiracions, interessos i compromisos partidistes que puguin tenir, no pixin fòra de test, callin quan no convé parlar buscant obtenir ventatges o lluiments personals, i deixin en suspens les exigències dels seus colors individuals per sumar-se, TOTS, als colors i l’unitat de la nostra senyera.

Enric Emo
Enric Emo
05.01.2018  ·  16:09

Totalment d’acord amb que l’independentisme ha demantenir la unitat.

Però, jo voldria una altra fòrmula de govern perquè:

1. No confio ni en Junqueres ni en Puigdemont. Es van equivocar estrepitosament. Era evident quina seria la reacció de l’estat espanyol. I també era evident, després del refrerèndum de l’10 i l’aturada de país del 3O que la gent havia derrotat la violència de l’estat espanyol. No pots aprobar una llei com la del referènduym que estableix la independència en 48 hores si guanya el sí i després no defensar la república. En tot cas podries haver optat per una via més llarga, d’insistir en la bilateralitat. Pero la inchorencia del govern de la Generalitat va ser total i només varen fer teatre. Teatre vers l’estat espanyol i la UE amb l’ingenuitat -imperdoinable en polítics professionals- de pensar que podia colar i teatre en vers elks ciutadans als que havien fet creure que la independència anava de debó. I aquesta crítica que és crua no vol dividir. Ara ja hem votat i guanyat. El que cal es ser realista per seguri una estratègia adient -eficaç- des del pount de vista democràtic i de corelació de forces. Això és molt més important que les persones i penso que seria bona una renovació de lideratges. Puigdemnot i Junqueres no son creibles.

2. El fet de tenir un procès sobre els seus caps, ple de prejudicis dels jutges i fiscals que son nacionalistes espanyols, condicionaria completament les decisions d’un govern Puigdemont-Junqueras.

3. Puigdemnot i Junqueras han treballat molt i ara estan patint perrsonalment. Els hem, de donar suport en aquest tràngol i cercar per ells sortides honorables. Pero fora del lideratge polític

Antoni Elias
Antoni Elias
05.01.2018  ·  18:19

El Suprem, prevarica ?

Els nostres polítics fan l’error de no explicar a tothom a tort i a dret que la sobirania ens la van arrabassar el 1714 per la força de les armes, i que, des de llavors mai no hem pogut votar lliurement si cedim o no la sobirania i en quines condicions.

Per tant tenim la sobirania segrestada il·legalment.
Són responsables, ells, d’un acte de guerra.

Això, dit ben clar, davant jutges i fiscals, i internacionalment.
I no entrar a dir que no hem fet res, que som bona gent, etc.

Reclamem la sobirania arrabassada. I hi tenim tot el dret.
Ell no són ningú.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
05.01.2018  ·  18:40

Ja que no van ser capaços en el primer moment d’anar tots junts en una sola candidatura, que ho esmenen ara i no s’equivoquen d’adversari. Ja tindran temps de presentar cadascú la seua millor proposta diferenciada per governar. Ara només ens cal una: guanyar fent pinya il·lusionada sense la més mínima fisura, enfortint-nos, a l’estil de la mata de jonc.

Antoni López
Antoni López
05.01.2018  ·  20:11

Si no s’arriba a cap acord en un moment tant decisiu pensaré que vaig equivocar el meu vot, o que l’error va ser anar a votar, perquè si els “escollits” fallen ara, justament ara, haurem de reflexionar sobre si estem a l’alçada, o no, dels nostres desitjos i seguint el sentit de les nostres celebracions haurem de canviar l’onze de Setembre pel 28 de Desembre .El dia de la Llufa.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
05.01.2018  ·  21:15

Gràcies Vicent,
Formació de govern. Preferiblement la restitució.
Posada en marxa de les lleis de Desconnexió.
Activació de la República.
Suportar noves amenaces. Només amenaces perquè el Reino s’ha posat en una situació molt delicada.
Rescat dels ostatges a través de la ONU, i des de la República.
Tractats de colaboració entre les dues nacions.
No sembla impossible després del que ja s’ha aconseguit

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any