Per què l’audiovisual és determinant per a la vida de qualsevol nació?

  • La retirada de la llei de l'audiovisual espanyola és una notícia excel·lent, però calen més accions encara

VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

“Per alguna raó, que segur que descobrirem quan toque, el PSOE ha decidit de filtrar a El Periódico una informació que diu que la nova llei de l’audiovisual no conté cap element de suport al català, l’occità, el basc i el gallec i, en canvi, conté exigències notables de suport a l’espanyol, concretament de les plataformes digitals mundials. A més, la llei llevarà valor al Consell de l’Audiovisual de Catalunya i el nou Consell Audiovisual valencià, de manera que també recentralitzarà en aquest terreny.”

Aquesta era la frase inicial del meu editorial d’avui, que he hagut de canviar a darrera hora de la vesprada, quan una informació de l’Agència Catalana de Notícies ha fet saber que la llei s’aparcava i que no aniria a la reunió del consell de ministres espanyol de demà. Veurem com acaba la cosa, però el dubte sobre el perquè de la filtració sí que sembla que comença a esvair-se. Pedro Sánchez ha d’escenificar acords amb el govern català i l’ocasió és excel·lent.

Excel·lent sobretot perquè, com deia ahir molt bé Enllaçats per la Llengua, que la maniobra original pretengués emparar-se en les lleis europees era una autèntica barbaritat. Exactament perquè les desobeeix –una vegada més. “Recordem que la directiva europea de serveis de comunicació audiovisual, de què aquesta futura llei ha de significar la incorporació (transposició) a la normativa estatal, indica amb tota claredat que els estats de la UE poden ‘imposar obligacions per a garantir l’adequada prominència dels continguts d’interès general’ i que aquestes obligacions han de respectar la diversitat cultural i lingüística. Una diversitat lingüística que és considerada un dels objectius centrals d’aquesta directiva”, remarcava Enllaçats per la Llengua.

Crec que tots som conscients de la situació greu del català en l’audiovisual i, sens dubte, aquestes decisions que s’havien anunciat i que sembla que s’han aturat l’agreujarien molt més encara –i esperem que no siga així.

En un moment tan canviant com l’actual, en què els atributs de l’estat són sotmesos a una pressió desconeguda fins ara, una de les maneres més segures de confirmar què és un país, fins on arriba, consisteix a constatar on arriben els mitjans propis. El sistema de mitjans és una de les fronteres més estables del món actual, més i tot que les fronteres administratives. I poques coses com l’audiovisual ajuden a construir i projectar un imaginari nacional. Els Estats Units ho van descobrir després de la Primera Guerra Mundial amb l’emergència de Hollywood, una “arma gairebé tan potent com la bomba nuclear”, segons una cèlebre definició. I ara, per poc que estigueu familiaritzats amb les plataformes de vídeo, segur que entendreu fàcilment la importància que tenen per a països com Suècia, Noruega, Israel i Turquia, que han trobat en Netflix, Filmin, HBO, Apple o la resta una manera de projectar la seua imatge al món, fins i tot de manipular-la, si ho voleu dir així, i de reforçar la seua cultura i el seu caràcter nacional.

Aquest efecte és el que va aconseguir aquella primera TV3 de final dels anys vuitanta, que va arribar a ser una veritable i admirable televisió nacional, per ambició i per capacitat, el puntal bàsic de la comunicació catalana. I que, a més, abastava el conjunt de la nació i no solament les quatre províncies que Espanya diu que formen Catalunya.

Però, d’aleshores ençà, i insistentment, els socialistes han estat vinculats sempre a totes les maniobres pensades per a destruir aquell efecte, cosa que crec que ni és anecdòtica ni es pot menystenir. De la liberalització del mercat televisiu, feta sense gens de respecte ni exigència envers cap més llengua que no fos l’espanyol, a la prohibició de les emissions de TV3 al País Valencià, començada pel PP, però executada finalment per José Montilla quan era ministre, la prohibició actual de la reciprocitat –TV3 no entrarà al País Valencià mentre Ximo Puig en siga president– i ara aquesta nova llei espanyola de l’audiovisual que, de la mateixa manera que va passar quan van aparèixer les televisions privades, es fa, també, contra el català.

Els precedents són els que són, però si de veritat s’ha pogut aturar definitivament el disbarat filtrat a El Periódico, és una bona notícia. Significativa, precisament per aquests precedents. Però això i prou: cal ser conscients que caldrà fer moltes coses més, també des dels nostres governs, per posar l’audiovisual en català al lloc on hauria de ser, al nivell on la cultura catalana necessita que siga.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
21.09.2021  ·  22:15

És bona notícia que s’aparque; però en realitat i anant tot bé, el resultat final podria arribar al que hi havia fa deu anys. Això, suposant que el PSOE no acabe fent alguna maniobra de les seues a darrera hora. I encara ens ho vendran com un gran èxit de les “negociacions”.

Carles Serra
Carles Serra
21.09.2021  ·  22:41

L’execució que no és veiés TV3 en el País Valencià va ser en Montilla, segons ens recordes Vicent; el que ER va fer President de la Generalitat, ja que dir del responsable de cultura també en el govern (ER+ ICV ara Comuns +PSO€ de Catalunya) d’en Montilla, el gran Ernest Maragall, que estava molt preocupat el veuré en una cadena espanyola que quatre noies/nois que no dominaven el bé castellà, en cap moment el vaig sentir cap preocupació pel català
Quins bons records ha deixat ER, d’un govern de despropòsit i submissió en el sistema franquista espaÑol.
Però està clar que hi han ciutadans de Catalunya que tot i així amb aquest despropòsit els vota; en fi.
Per acabar vui felicitar en Montilla per la seva nova feina a Enagás, això de la famosa porta giratòria; apart que el govern republicà el de Pineda, dels nostres impostos li paga/li paguem el lloguer d’una oficina a la Diagonal de BCN.
Felicitats reina

Joan Verdera
Joan Verdera
21.09.2021  ·  22:58

Designar el castellà amb la paraula “español” és adoptar la terminologia franquista, d’una manera absurda, creient que així ens apropem a la independència: a España l’espanyol, a Catalunya català. El terme espanyol és supremacista i l’espanyolisme el fa servir per negar drets al català (” si eres español habla español”),
per arraconar-lo. “Español” significa la llengua d’Espanya i usant-lo es nega als catalans, que són ciutadans del Regne d’Espanya, els seus drets lingüístics, en igualtat amb els castellans. Mentre siguem a Espanya no fem servir “español”: es com auto-lesionar-se

Daniel Vilà
Daniel Vilà
21.09.2021  ·  23:08

Per mi està claríssim que aquesta llei serà una moneda de canvi per a que el PSOE aconsegueixi quelcom que els interessi (aprovació pressupostos?).
Jo ho tinc claríssim. Aquesta llei i molts altres motius justifiquen una Causa Justa per a la independència. La fem efectiva i no dependrem de les engrunes que ens vulguin fer veure que ens donaran (i que al final, tampoc ens donen)

Jaume Riu
Jaume Riu
21.09.2021  ·  23:21

NO ÉS LA QÜESTIÓ
El fet de publicar filtracions del govern amb intenció perversa, inconfessable, ¿és periodisme?
Ahir parlavem del diari Ara, i avui tenim l’actualitat d’una filtració a el Periodico que també viu d’això.
Suposo que ni és casual ni és una bona notícia perquè el mal ja està fet, i amb la filtració han alimentat la fera, que necessita arguments per recuperar l’autoestima.
L’audiovisual català, el dèficit fiscal, la justícia (sic) dels sistema judicial, i l’aeroport del Prat per exemple, seguiran igual de controlats des del regne d’Espanya amb conseqüències propies del tracte colonial fins que no siguem un estat independent en forma de república.
Si la llei de l’audiovisual va al Consell de Ministres o no hi va, no és la qüestió.

joan rovira
joan rovira
21.09.2021  ·  23:44

D’igual manera que els Països catalans, tot i estar emmanillats, varen liderar el pas de la societat industrial a la societat de consum a la Península d’Espanya ara, la nova generació, ho haurà de fer cap a la societat glocal.

Però, per fer-ho en millors condicions caldrà alliberar-se de l’espanyolitat; és a dir, tant de l’espoli fiscal com del genocidi cultural encobert. Aquest cop, si hem après la lliçó, després del Primer d’Octubre depèn només dels catalans.

Establir les bases de convivència entre el País Valencià, El Principat i les Illes; així com, amb la resta de nacions confrontants a la Península i al continent. Aquest impuls, com anirem veient, acabarà reeixint perquè som el que érem i el que volem ser, ara.

PS. L’espanyolitat és un fantasma del passat que el fan aparèixer a cada generació en forma d’espoli i anorreament cultural. També, ho intenten ara; però la irrupció de les noves tecnologies amb les ulleres virtuals; que de moment són per als humans, van adreçades a la interacció amb els “robots”. No ho perdem de vista.

Ho resumia el comentari a l’editorial d’ahir d’En Pep Agulló 21.09.2021 | 09:09: d’una manera esplèndida: <>

Perquè el que està en marxa són dues realitats en paral.lel: la real o (temps vivencial) i la virtual o (temps accidental). No deixa de sorprendre que els de la contrarevolució fan la feina dels robots al servei del poder. De tal manera que cada cop faràn passar més ansia, perquè es converteixen en producte, als dempeus vivencials i; somriure, perquè els hi volen fer la competència, als robots accidentals.

Rafel Torner
Rafel Torner
22.09.2021  ·  00:03

D’acord amb l’editorial .., i d’acord també amb el comentari d’en Verdera, per les raons que ell exposa i per d’altres que alguna vegada ja he expressat en aquest mateix espai: crec, doncs, que hi ha diverses i bones raons per preferir “castellà” a “espanyol per referirnos a l’única llengua oficial de l’Estat.

Joan López
Joan López
22.09.2021  ·  05:34

Poli bò,poli dolent: Es filtra un rumor dolent,tots cauen en el parany,despres dius que aparcas la llei,tots contents. Apa ja tenim contents als de la taula. Si no mès travallesim per un sol objetiu,l’independencia tot serìa mes fàcil.
A veure qui es el pròxim rumor….

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
22.09.2021  ·  06:00

A veure: no han aparcat res. És la vella tàctica de la SEAT: quan muntes una vaga fan fora el comitè d’empresa i a partir d’aleshores la reivindicació passa a ser la readmissió del comitè d’empresa.

Aquí simplement han filtrat un text tan bèstia que la reivindicació passarà a ser que sigui menys bèstia. Però és que a més, coneixent la gran habilitat negociadora del nostre governet, segur que els colen gols per totes les bandes.

Apart de tot això, coneixent Espanya, és evident que faran el que els rotarà i s’acabarà aconseguint l’objectiu final (que de fet ja està aconseguit): minorització i invisibilització.

Algú recorda el temps que la Generalitat volia forçar les majors a estrenar films en català ? O quan es demanava a Netfilx que si us plau inclogués alguna cosa ? O la nova llei del català que no imposava sancions ?

Si pregunteu a 10 persones del carrer qui és la consellera de cultura n’estic segur que 7 no us sabran dir qui. I és que és molt senzill: se’ls en fot la llengua i la cultura. Són dues coses cabals per la nació, perquè després d’enganyar-nos i fins que no recuperem la iniciativa, o preservem això o morim per sempre més. I ells ni fan ni li donen cap mena d’importància. El darrer (i únic) conseller de cultura amb les coses una mica clares va ser en Max Cahner (i era d’origen alemany !!). La resta, un zero a l’esquerra.

Esment apart mereix TV3. Fa anys era Teleconvergència, però almenys tenia una certa qualitat. Era una finestra al món i més o menys objectiva. Ara s’està convertint a passos de gegant en una tele costumista amb programes de restaurants i pisos d’estudiants que no tenen interès per la majoria de la població, amb films mediocres en hores de màxima audiència, pràcticament cap sèrie dramàtica pròpia que no siguin culebrots, TN incrustats en anuncis que semblen “El Caso”, una absoluta manca d’idees i continguts en programació infantil i juvenil(i rendició, segons paraules de l’inefable Sanchis, i ja te nassos que Clan o qualsevol canal castellà els passi per davant) i un biaix ideològic encara pitjor que a l’època Pujol.

En fi, un cop més toca actuar la ciutadania. Però si els nostres fills- com està passant- es passen en massa al castellà i no valoren el regal de la llengua i de la cultura, que són finestres al món i una manera de veure les coses, aleshores tenim molt mala peça al teler. Crec que hem de començar per aquí.

I espero que a les properes eleccions tinguem algú a qui votar que pugui substituir aquesta colla d’inútils (no em surt altre qualificatiu) que malauradament entre tots hem posat al front del govern

Pepita Carlos
Pepita Carlos
22.09.2021  ·  07:36

No més voldria una mica de dignitat a ERC, prou de recolzar PSOE, i voldria que m’espliquessin que vol representar ara amb els de JUNTS, que vol representar aquesta mena de reconciliació que ara estan representant.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
22.09.2021  ·  08:09

Els tripartits eren en honor a España, com ara, amb el Gobierno de España.155.erc.bildu. Les esquerres son internazionalistes, o sigui, españoles com cal. Nomes calveure el Nodo Junqueras.tv3, que surten espanyolitzadros, esquerranistes que surten per honorar al seu amo junqueras. Sort que els joves no miren tv3, i que aviat, no hi haurà representació politica i que les lleis les votaren nosaltres directament. Democracia digital i fora la dictadura dels politics bruts

Jordi Torres
Jordi Torres
22.09.2021  ·  08:23

Com bé apunta en Miquel Gilibert, és la vella maniobra de fabricar nous greuges per utilitzar-los com a munició a la negociació d’un conflicte. Amb una mica de sort l’adversari serà tan ruc com per oblidar-se de les reivindicacions inicials i es centrarà en les noves.

Ja ens va passar amb els indults, que s’han venut amb bombo i platerets com una mesura de gràcia quan van ser un greuge afegit en resposta de l’1-O. L’estat espanyol és un professional incansable de l’engany, la manipulació i la repressió antidemocràtica, a tort i a dret, 24/7, una formidable fàbrica de greuges. Així ens mantenen entretinguts i ofuscats.

La nostra reivindicació principal és la independència, però… qui se’n recorda ja, al Govern?

Joan Feliu
Joan Feliu
22.09.2021  ·  08:34

Caldria que tots fóssim més exigents amb TV3. Ja fa temps que va per uns camins cada vegada pitjor. Ens costa una barbaritat de diners i el resultat per a la llengua i la cultura catalana és minço, cada vegada més pobre i més insignificant.

jaume vall
jaume vall
22.09.2021  ·  08:40

Qui va permetre elegir com a Molt Poc Honorable President el batxiller Montilla?

Carles Serrano
Carles Serrano
22.09.2021  ·  08:51

És pura tàctica un cop i un altre. Sempre buscant què els hi devem un favor. Què s’en baixin a la me….¡¡¡¡. No veieu que amb TOTS els nyordos del signe què siga, no és poden fer compromissos???.

josep SELVA
josep SELVA
22.09.2021  ·  09:04

Com sempre, caiem em el vell parany, i aixó ja es greu, d’alegrar-nos que una amenaça no s’executi immediatament. L’ajornament es un pur placebo de reu condemnat a la forca al que li ajornen l’execució, i alguns incauts s’en alegren. Jo no, perquè afegir una nova espasa de Dàmocles sobre el cap es una arronsada mes de pell.
Tot atac que suspèn graciosament l’enemic i no el parem nosaltres es una nova derrota que regalem sense que Ñ hagi de moure ni un dit.
Tenim uns polítics lamentables i tenim un país sociològicament lamentable, quatre gats mal avinguts esgarrapen paraules buides i s’alimenten de molles

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
22.09.2021  ·  09:21

Nos hemos cargado TV3! I aquest cop sí amb seny. Con efectos sin que se noten los cuidados.Uns programes de qualitat(amb el TN) s´han convertit en tafaneries al pur estil espanyol. I què fem? Callar i tragar. Ja sé que no és l´editorial, crec que parlava de les mobilitzacions de la setmana vinent.

Ed Garrido
Ed Garrido
22.09.2021  ·  09:24

El Nodo Junqueras Tv3 es realment el summum de la degradacio, ens haviem queixat de la manipulacio de tele 5, A3, 13tv…i ara esta passant elmateix a tv3. Veure cada dia als comissaris politics Cruanyes, Toni Soler, Bassas, Minoves, Sergi Sol, Benach, Simo, Llansana, Voltas, lloant al partit de Ferrovial ER crec que hauria de provocar una investigacio per part del Col.legi de Periodistes i del CAC.

Jordi Parera
Jordi Parera
22.09.2021  ·  09:46

ja m’imagicno com anira, el psoe li donara peixet a ERc per arreglar aquesta llei, ERc dira que gracies a ells esta tot arreglat i blindat i aixo sera el preu per al seu suport als pressupostos i refredar encara més la taula de dialeg. Despres torna a a passar com amb la llei celaa en que l’esmena d’erc es papaer mullat perque van amb el lliri a la ma i els jutges i ponents del TC ja esperen les demandes per desactivar la ridicula esmena de ERc.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
22.09.2021  ·  09:49

Vull recordar el que dèiem ahir:
“Temps accidental“
La decisió de destruir totalment la nostra llengua mil·lenària es va prendre fa tres segles el 1714.
Mentre anem dient que és cosa del franquisme anem errats i no reconeixem la causa real perquè vivim en el Temps accidental que ens impedeix veure la realitat.
La realitat que ja està escrit que faran amb una llengua ja destrossada com un mal dialecte del castellà.

Tornem-hi:
Temps accidental és un nou estil de temps, un present literalment desenganxat del passat i del futur. Un present sense cap relació ni amb el passat ni amb el futur, per primera vegada en la història de la humanitat. 

Tot el que li passa al català està programat fa segles des del poder colonial.

El franquisme només ens remata seguint el guió consolidad del Regne de Castella.

SORTIM D’UNA PUNYETERA VEGADA DEL TEMPS ACCIDENTAL I TORNEM AL TEMPS_REALITAT.

La causa NO és el PSOE.
La causa és Espanya i sense el PSOE seguiran l’extermini.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
22.09.2021  ·  10:01

Totalment d’acord amb l’editorial. I recordem que hi ha encara més problemes, sobretot una CCMA convertida en vehicle per a l’ego espanyolista de Vicent Sanchís, i la mateixa estructura de les indústries culturals catalanes, heretada de l’època pujol i que s’ha convertit en un obstacle gravíssim per a la promoció del català via una cultureta de baix nivell dirigida des d’uns pocs despatxos on poca gent hi és admesa. I tot això torpedina la línia de flotació mateixa de Catalunya com a nació: la llengua catalana i el seu ja malmès ús social. Tenim molta feina a fer i molta gent a apartar.

Pep Agulló
Pep Agulló
22.09.2021  ·  10:22

L’OMBRA DE LA TAULA

És perversa la imatge en “temps vivencials”, en què Sànchez converteix els drets dels catalans, valencians, illencs, la nostra llengua, en un producte, una mercaderia per negociar el que vulgui.

La llei és fonamental, però sense una potent indústria audiovisual al darrere, res de res.

Sense un poder coercitiu, la taula de no sé què, serà “glòries a Espanya” de part dels contrarevolucionaris. I això no admet correcció ni unitat per part dels independentistes al voltant de tanta traïció, sinó combat polític.

“Assaltem” l’audiovisual que tenen segrestat TV3 i Cat ràdio.

PS. Ahir amb les presses vaig construir una frase que en comptes d’haver-hi una contraposició, tal com pretenia, em va sortir una addició. Perdoneu.

Carles Ortiz
Carles Ortiz
22.09.2021  ·  10:26

Si jo fos espanyol faria el mateix, potenciar la llengua espanyola per tots els mitjans, encara que això impliqués genocidar altres llengües.

Si jo fos català faria fora a l’Estat Espanyol de Catalunya

Salvador Aregall
Salvador Aregall
22.09.2021  ·  10:38

De la mateixa manera que el tema de l’aeroport ha estat una trampa del govern espanyol, per distreure, amenaçar i contrapesar la taula de diàleg, això de la llei de l’audiovisual, marginant el català, no és res més que una carta “joker” de la jugada que Pedro Sanchez pensa presentar a ERC per aprovar els pressupostos. Ho té fàcil el PSOE, és com si toqués un teclat on l’educació, la llengua, les infraestructures i el dèficit fiscal fossin notes per tocar els acords de la mateixa cançó de sempre que ens desarma com la “kryptonita”. Podem parlar infinitament d’aquestes coses, com ja ho fem, per arribar sempre al mateix punt. El conflicte que tenim amb l’estat espanyol és rodó, no s’acaba mai. Des de que tinc us de raó he sentit a parlar del problema de la llengua catalana i de l’esforç que hem fet per mantenir-la viva amb l’estat en contra. Si llegim la història, constatem que els nostres avantpassats també van haver de lluitar per deixar-nos el llegat cultural. I doncs?

Roser Caminals
Roser Caminals
22.09.2021  ·  10:54

Anem cremant fases. Primer, la de la violència policial, ara la de la violència judicial, la propera que ja s’ha iniciat és la de la comunicació. És essencial capgirar la narrativa espanyola no sols a casa sinó internacionalment. La guerra pels mitjans s’ha de guanyar perquè qui controla la paraula controla el destí. Si el govern l’aparca, el carrer que li recordi.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
22.09.2021  ·  11:38

Ben cert el nostre idioma és básic als nostres mitjans de comunicació, els que intenten destuir la diversitat linguistica, ho no ho entenen ho no ho volen entendre és que son arrels del passat instal-lades al dia de avui per ofegar un idioma. Espero que poguem gaudir de una pel-licula amb el nostre idioma

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
22.09.2021  ·  12:54

“Pedro Sánchez ha d’escenificar acords amb el govern català i l’ocasió és excel·lent.”

Com fan sempre els colons: primer t’amenacen amb treure’t alguna cosa i, després, te la “concedeixen” a canvi de mès submissió.

I el govern caient-hi de quatre potes.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
22.09.2021  ·  14:09

D’acord amb Vicent, tret de seguir dient-li l’espanyol al castellà -i ho dic per enèsima- almenys mentre siguem ciutadans -súbdits?- d’aquest estat que tant ens estima i considera. També m’agradaria que s’explaiara en explicar la frase “TV3 no entrarà al País Valencià mentre Ximo Puig en siga president” -potser ell hi sap coses que se m’escapen.

baldo oliva
baldo oliva
22.09.2021  ·  17:25

Tinc la sensació que ens tornen a aixecar la camisa. Crec fermament en els arguments de l’honorable president Heribert Barrera quan deia que mai hauriem de col.laborar en res amb l’Estat opressor. Ara resultarà que hem de pactar els pressupostos per tal de sol.lucionar un problema que han creat ells expresament, contra les directives europees i contra la seva propia constitució?

A casa mirem un canal d’aquestes distribuïdores gràcies a un familiar que viu a Austria. Perquè no arribem a un acord amb Bélgica? Tal com posen el flamenc que afegeixin el català i la subscripció la fem allà. Els impostos sels enduran els belgues però a mi ja m’està bé….

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes