Desintoxicació: no és cert que Juncker financi Ciutadans amb diners de la Unió Europea

  • Circula un article, que ha creat gran controvèrsia a les xarxes socials, ple d'incorreccions i errors

VilaWeb
Redacció
07.12.2017 - 07:24
Actualització: 26.04.2022 - 14:42

[Rèplica a aquest article, enviada per Matthew Parish. Publicada el 8 de desembre de 2017 a les 14.47]

Darrerament, circula amb insistència per les xarxes socials aquest text de Matthew Parish en què Jean-Claude Juncker és acusat de corrupció per haver finançat amb diners públics europeus Ciutadans.

Matthew Parish és advocat, director de l’empresa Gentium Law, amb seus a Ginebra, Friburg i Londres, especialitzada a arbitrar conflictes, especialment relatius a disputes comercials internacionals.

El text diu que Juncker pren partit en el cas de Catalunya finançant Ciutadans amb fons europeus. Parish estableix aquesta cadena de coincidències:

—Mitjançant l’European Regional Development Fund, la Comunitat de Treball dels Pirineus rep una gran quantitat de diners, una part dels quals es desvia mitjançant INTERREG V-A Espanya-França-Andorra a una empresa de consultoria anomenada Daleph, en què va treballar Inés Arrimadas. I s’entén del text, per bé que ell no ho diu explícitament, que Daleph desvia aquests fons a Ciutadans.

VilaWeb ha analitzat l’article i valora que la teoria que desenvolupa no té gens de credibilitat, perquè conté errades notables a l’hora d’explicar el funcionament del suposat esquema de corrupció.

—Parish afirma que la Comunitat de Treball dels Pirineus és una “obscura organització no governamental” que només serveix per a dissimular el pas dels diners. Segons ell, pretén representar els governs regionals, però no els representa; diu que una prova que no és una institució clara és que incorpora Andorra, que no forma part de la UE.

Parish s’equivoca. La Comunitat de Treball dels Pirineus és una organització fundada pel Consell d’Europa (del qual sí que forma part Andorra) i no pas per la Unió Europea. És una organització coneguda que, efectivament, incorpora i coordina governs de la zona del Pirineu, inclosa la Generalitat de Catalunya i el govern de Catalunya Nord –  Occitània. El president actual de l’organització és el president d’Aquitània, Alain Rousset. La Comunitat de Treball dels Pirineus gestiona fons de la Unió Europea que poden ser usats per Andorra, també, però amb unes condicions particulars.

—A continuació, Parish afirma que la Comunitat de Treball dels Pirineus traspassa fons a una organització anomenada “POCTEFA” o Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra. Diu també que és una organització “obscura” que pretén formar part de la Unió Europea, però que no en forma part.  “POCTEFA –diu Parish– serveix per a poca cosa més que per a afegir una capa més d’opacitat a aquells que intenten cercar la destinació dels diners que provenen del Fons de Desenvolupament Regional europeu” (i que, segons la seva tesi, serveixen per a finançar Ciutadans).

En aquest punt Parish va completament equivocat. POCTEFA no és cap organització, sinó un programa europeu oficial de suport financer al desenvolupament regional, creat precisament per ajudar a la cooperació transfronterera entre els estats andorrà, espanyol i francès. El programa és transparent i entre les institucions que hi són adherides hi ha la Generalitat de Catalunya, concretament la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació. POCTEFA no envia descontroladament diners provinents del Fons de Desenvolupament Regional europeu a ningú, sinó que tramet ajudes que poden arribar a ser d’un 65% del total dels projectes que s’hi presenten i sempre amb concurs públic. En total, té un pressupost de 189 milions d’euros per al període 2014-2020.

A partir d’aquests errors tan greus, la resta del text no es pot considerar creïble: la tesi segons la qual hi ha una organització opaca creada per canalitzar fons europeus a Ciutadans no és compatible de cap manera amb la realitat de la Comunitat de Treball dels Pirineus i del Programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor