Descriuen una nova espècie de dinosaure amb un os trobat al Pallars Jussà

  • La nova espècie ha estat batejada com a 'Calvarius rapidus' · L'os trobat al jaciment de la Masia de Ramon pertanyia a un sub-adult tardà

VilaWeb
ACN
13.07.2023 - 14:16
Actualització: 13.07.2023 - 17:35

Els paleontòlegs de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i del Museu de la Conca Dellà (MCD), Albert Prieto-Márquez i Albert Sellés, han descrit una nova espècie de dinosaure anomenat Calvarius rapidus a partir d’un os del peu trobat al Pallars Jussà (Figuerola d’Orcau). És un dels darrers dinosaures que va existir abans de la seva extinció. Va habitar el Pirineu durant l’etapa final del Cretaci, fa uns 66 milions d’anys, concretament en els últims cent mil anys del Mesozoic. La nova espècie és un ornitòpode, un dels grups de dinosaures herbívors més diversos, longeus i cosmopolita. La recerca ha estat publicada recentment a Journal of Vertebrate Paleontology.

Les restes fòssils que s’han recuperat de Calvarius consisteixen en un os metatarsià llarg i prim del quart dit del peu esquerre. Aquest material es va excavar l’any 2019 al jaciment de la Masia de Ramon, prop de Figuerola d’Orcau.

Els estudis han permès de determinar que es tractava d’un sub-adult tardà en el moment de la seva mort. Encara no havia acabat el seu creixement, però estava arribant a la maduresa esquelètica probablement assolida entre els 8 anys i 10.

L’article publicat a Journal of Vertebrate Paleontology destaca que probablement l’animal era un corredor veloç. A partir de la longitud del metatarsià, d’uns 15 centímetres, els investigadors estimen que l’animal no devia fer més de dos metres de longitud. “Si bé algunes espècies d’aquest grup de dinosaures feien més de 10 metres o 12 de longitud, Calvarius rapidus seria el dinosaure estiracostern més menut del planeta”, ha apuntat Sellés, coautor de l’article i investigador de l’ICP.

L’os està relativament ben conservat. Prieto-Márquez ha explicat que “és un metatarsià molt inusual per aquest grup de dinosaures”. Malgrat que només disposen d’aquesta resta, el fet que combina característiques típiques dels ornitòpodes estiracosterns amb una morfologia gràcil i allargada, “mostra clarament” que es tracta “d’una espècie nova per la ciència dins d’aquest grup”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any