Desarticulen un grup de lladres de coure vinculat amb el robatori del 12-M

  • Els Mossos d'Esquadra han detingut quatre persones, un dels quals és propietari d’una empresa de gestió de residus
  • El jutge ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per a dos dels quatre detinguts

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs
24.05.2024 - 13:21
Actualització: 24.05.2024 - 20:55

Els Mossos d’Esquadra han desarticulat un grup criminal de lladres de coure que sembla que és vinculat amb el robatori que hi va haver el dia de les eleccions a Catalunya a Montcada Bifurcació, que va causar un caos absolut a Rodalia i un incendi a les instal·lacions. Encara ara hi ha incidències i el govern espanyol apunta que es tardarà dos mesos a recuperar la normalitat.

Fruit d’aquests fets, els Mossos d’Esquadra van activar efectius de policia científica als indrets afectats per fer inspeccions oculars. La Unitat Central d’Incendis Estructurals va descartar que hagués estat un sabotatge i la principal línia dels investigadors va ser que l’acció era fruit d’un grup criminal especialitzat en furts de cables de coure. El jutjat d’instrucció 5 de Mollet del Vallès ha decretat presó provisional comunicada i sense fiança per a dos dels quatre detinguts. Els altres dos detinguts han quedat en llibertat provisional, amb compareixences al jutjat.

Quatre detinguts

Els investigadors han detingut tres homes i una dona multireincidents, que acumulen una vintena d’antecedents per fets semblants, i que sembla que han participat en sis fets vinculats amb el robatori de coure de catenària a les línies ferroviàries de la demarcació de Barcelona. Entre els detinguts, hi ha el propietari d’una empresa que s’encarrega de gestionar residus, al qual també es relaciona amb el grup criminal, atès que presumptament actuava amb connivència amb els detinguts a l’hora de rebre el material sostret. Li imputen un delicte continuat de receptació.

El 22 de maig, dos dels detinguts van ser interceptats a Esparreguera per vigilants de seguretat privada de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i la policia local després d’haver-se produït un tall elèctric amb afectació a la circulació ferroviària. Tots dos van ser traslladats a dependències policíaques i allà van ser detinguts per la presumpta relació amb més fets que s’investiguen, entre els quals la sostracció de coure a l’estació de Montcada. Els altres dos investigats van ser detinguts ahir, un a Santa Perpètua de Mogoda i l’altre a Sabadell.

Investigats per sis fets delictius

Els Mossos d’Esquadra apunten que el grup criminal és vinculat amb sis fets delictius. Són els següents: el primer de maig, la sostracció de cable de coure de la catenària a Mollet del Vallès; el 10 de maig, la sostracció de cable de la catenària a la línia de tren de Barcelona-Montcada i Reixac, que va deixar sense servei la majoria de les línies de Rodalia i va implicar uns quants avisos d’incendis en diferents punts de les vies; el 12 de maig, el robatori a Montcada Bifurcació, que va afectar les línies durant tota la jornada electoral; el 13 de maig, de matinada, robatori amb força de cable de la catenària a Olesa de Montserrat; el 18 de maig, un altre robatori a Olesa de Montserrat; i el 22 de maig, un robatori amb força de cable a Esparreguera. En total, els imputen sis delictes de desordres públics.

Durant la investigació, els Mossos van adonar-se que els investigats sempre es dirigien al mateix gestor de metalls. “El propietari d’aquesta empresa es va negar dues vegades a les inspeccions dels Mossos d’Esquadra, per la qual cosa va ser sancionat per incompliment de la normativa”, explica la policia. La investigació, finalment, ha permès de determinar que els detinguts mantenien una relació constant amb l’empresa gestora de residus en què col·locaven el material sostret, i el propietari formava part del grup criminal desarticulat.

Els detinguts tenien papers diferents

Els quatre detinguts es distribuïen rols diferents per actuar, segons els Mossos. Un dels homes i una dona, de cinquanta-dos anys i vint-i-quatre, s’encarregaven de cometre les sostraccions. Un tercer, de vint-i-sis anys, tenia funcions més executives, era el titular dels vehicles investigats i s’encarregava dels tractes relatius a la receptació del material sostret. Finalment, hi havia el propietari de l’empresa gestora de residus en què els detinguts col·locaven el material sostret.

Es movien amb una furgoneta i un vehicle. Carregaven el coure sostret en el primer vehicle i feien servir dues perxes per despenjar el cable de la catenària. Una vegada el tenien a terra, habitualment el tallaven mitjançant una eina de tall radial.

El govern de la Generalitat assenyala Adif

El govern de la Generalitat considera que Adif, l’empresa encarregada del manteniment de la infrastructura de Rodalia, és la responsable de l’incident que hi va haver el 12 de maig, el dia de les eleccions catalanes. Dos dies després, la portaveu del govern, Patrícia Plaja, apuntà que el problema fou semblant a la greu avaria de la R2 a Gavà, el maig de l’any passat.

Aleshores, el govern espanyol i Adif van dir que la incidència era efecte d’un llamp. El govern ho va descartar i, al cap de cinc mesos, un informe tècnic d’Adif li va donar la raó: els inspectors van trobar que faltava una peça que es podia haver desprès de les instal·lacions pel simple ús dels trens. La caiguda del cable va empitjorar la situació. Igual que aleshores, el govern sosté: “Un manteniment adequat de les instal·lacions hauria pogut evitar el caos.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any