Convergència encara la setmana més decisiva de la fundació del nou partit

  • Divendres es decidirà el nom del partit i començarà el primer congrés de la nova formació

VilaWeb
Redacció
03.07.2016 - 22:00
Actualització: 03.07.2016 - 22:46

Aquest cap de setmana Convergència deixarà de ser CDC i crearà un nou partit amb una nova denominació. El congrés que es farà de divendres a diumenge serà el punt culminant del procés de renovació i debat que Artur Mas va engegar fa uns quants mesos. Els militants i simpatitzants van decidir en una consulta interna el 21 de maig que el partit no s’havia de refundar, sinó que calia crear una formació de cap i de nou que aprofités alguns aspectes de l’herència de CDC, però que permetés d’encarar l’etapa actual del país amb una eina nova i sense les càrregues del passat. La nova formació sortirà del congrés d’aquest cap de setmana i es definirà com un partit de ‘centre ampli’ al servei del procés que ha de portar Catalunya a la llibertat.

Durant el congrés, també s’analitzarà una ponència organitzativa per a decidir qüestions com ara les primàries i el règim d’incompatibilitats. Aquests dos documents es debatran en comissions i després es portaran a votació definitiva en el plenari. També s’establirà un reglament per a l’elecció dels càrrecs de direcció, que es farà el 23 de juliol. Pel que fa al nom, es votarà en plenari divendres, dia 8, entre diverses propostes.

La portaveu del partit, Marta Pascal, va fer una crida als militants i simpatitzants de CDC però també a tota la societat catalana que vulgui afegir-s’hi per construir un nou projecte polític ‘molt ambiciós i amb una vocació de punt de partida i d’estar al servei de la societat catalana’.

L’esquema del procés congressual que proposa Convergència consisteix a fer el XVIII congrés de CDC divendres a la tarda i al vespre ja començar el congrés de la nova formació política, amb una participació activa del president de CDC, Artur Mas, i del de la Generalitat, Carles Puigdemont.

D’acord amb les opinions recollides durant el procés anomenat Torn Obert, serà associat d’aquest nou instrument tothom qui en vulgui formar part. Tanmateix, primer caldrà debatre dos documents definitoris: el de bases fundacionals i el de bases organitzatives. Tots dos s’aniran elaborant en comissió durant el dissabte i després es votaran en plenari. El congrés serà obert a tothom qui vulgui registrar-s’hi, i en el moment d’inscriure-s’hi hom haurà d’especificar en quina comissió vol participar.

Un funcionament diferent dels congressos tradicionals
La directora del procés congressual, Clara Tarrida, va explicar que seria un congrés amb un funcionament molt diferent dels tradicionals. Per començar, els documents han estat elaborats per tècnics a partir de les propostes del Torn Obert, i no els defensarà la direcció, sinó que seran una mena de punt de partida per a anar debatent de manera ordenada.

Pel que fa al document fundacional, els participants hauran d’anar votant si afegeixen o descarten conceptes diversos que adjectivaran el nou partit, i també podran afegir-ne de nous, és a dir, no inclosos en el document. Se n’elimina, per tant, el procés d’esmenes, tant les prèvies com les que es votaven durant el congrés.

En el cas del document organitzatiu, es proposaran diverses opcions perquè els participants puguin escollir la que prefereixin. Aquest document integra tot allò que té a veure amb el tipus de direcció, el règim d’incompatibilitats i les primàries.

Diumenge es presentaran els documents resultants i es votaran al plenari, on es faran els discursos de cloenda. Aquests documents seran genèrics i la futura direcció haurà d’anar polint-ne els detalls, per mitjà de convencions o del sistema que consideri adient.

Finalment, dissabte 23 s’elegiran els dirigents de la nova formació. La idea inicial és treballar a partir d’una direcció de 12 persones, que es presenti i es voti en bloc, però falta acabar-ho de definir. Es podran presentar candidatures a partir de l’11 de juliol.

Després del congrés, CDC continuarà essent fórmula jurídica registrada, però deixarà de ser una eina política.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any