Contra qui va dirigida la bomba de Rufián?

  • "El problema que té Rufian és que és un personatge amortitzat i això ho sap tothom. Lliurat al Partit Socialista i incapaç, tècnicament, de negociar res amb cara i ulls"

Vicent Partal
17.03.2022 - 09:04
Actualització: 17.03.2022 - 10:04
VilaWeb

Gabriel Rufián va provocar ahir un terratrèmol polític, amb unes declaracions particularment ofensives contra l’entorn del president Carles Puigdemont. Unes declaracions que assumien completament el relat de les clavegueres espanyoles sobre Rússia i l’independentisme català. I en resposta directa, a més, a un periodista ultra al qual fins fa poc temps Rufián es negava a respondre.

Junts ha reaccionat amb una enorme indignació, però la veritat és que a mi, mirant-m’ho fredament, em fa la sensació que aquest episodi té més de conflicte intern, dins Esquerra, que no d’una altra cosa. I ho dic per la seqüència dels fets, sobretot.

Tot comença amb una filtració a Nació Digital, molt calculada en el temps, just unes hores després de la conferència nacional del partit. Una filtració que tothom interpreta – siga així o no– que és originada al carrer de Calàbria i en la qual s’afirma que Gabriel Rufián serà el candidat a les municipals de Santa Coloma de Gramenet, un municipi on ERC únicament té tres regidors, els comuns tres més, Ciutadans quatre i el PSOE hi guanya amb una distància comodíssima de disset regidors. Un terreny, doncs, molt més que difícil, en què ni doblant els resultats hi hauria opció de gaire cosa més que de ser oposició. Rufián és nascut a Santa Coloma de Gramenet, però hi ha fet poca vida.

La filtració pública rep la resposta de primer de Rufián mateix, que deixa clar que ell pot ser el candidat a Santa Coloma si li ho ordenen, però que no el mouran pas del congrés espanyol, on, com és ben notori, es troba comodíssim i feliç. És evident que hi ha molts diputats que són regidors, això no seria cap sorpresa ni inconvenient, però també ho és que, per poca feina que tingués, el càrrec obligaria Rufián a passar un cert temps a Santa Coloma i abandonar, per tant, la seua rutina a Madrid.

Causar un incendi a casa seua per avisar que no poden fer qualsevol cosa amb ell ni donar-li ordres de qualsevol manera seria una maniobra de manual, en aquest context. D’ençà de la formació del govern, Rufián havia rebut la consigna explícita de deixar de provocar Junts, pel bé de la coalició. I de sobte, la trenca. Quina bomba podria ser més eficaç –per a avisar els seus que no juguen amb ell– que atacar directament l’estabilitat del govern presidit per un company de partit?

El problema que té Rufián és que és un personatge amortitzat, ho sap tothom. Lliurat al Partit Socialista i incapaç, tècnicament, de negociar res amb cara i ulls. A ell li agrada més d’eixir després, fent aquells ullets de qui vol fer l’interessant, a dir que el català a l’escola està blindat –ja ho hem vist–, que el català a les plataformes està blindat –ja ho hem vist– o que la reforma laboral està blindada –que ja ho hem vist, també. Però, per una altra banda, el problema que té Esquerra és que Rufián els ha fet guanyar més escons dels que no havia tingut mai, i el pas de substituir-lo és molt delicat i perillós, encara que les filtracions de Tezanos puguen causar un nerviosisme incipient. I ell, que se sent molt fort, ho demostra originant un incendi, i que siga en la línia que s’estima més personalment –no és cap secret que si fos per Rufián, Junts no seria al govern de Pere Aragonès.

La situació és interessant, doncs. I he de dir que, pel tema triat, no deixa de ser divertit que em recorde tant, i això si voleu és una ironia, les formes de l’antiga Unió Soviètica, precisament: el politburó es reunia fent votacions a la búlgara i en les hores immediatament posteriors, quan estava segur que no hi havia fissures internes que implicassen cap perill, apareixia a la premsa que aquest camarada o aquell altre, que podrien ser incòmodes en un moment determinat, eren enviats per sorpresa en una missió especial i importantíssima pel bé del partit, a alguna circumscripció allunyada. Pam amunt, pam avall i tot enmig del mateix silenci espès i impressionant que ara veiem també en aquest cas.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Joan Julià
Joan Julià
15.03.2022  ·  22:12

La candidatura a l’alcaldia és el típic regal enverinat per treure’l de la primera línia política, així ningú pot ser acusat de fer-lo fora.
Per altre banda noto en les darreres actituts de Sergi Sol, Rufián i Tardà un cert nerviosisme que no lliguen de cap manera amb la votació a la búlgara de la seva conferència nacional.

Josep Usó
Josep Usó
15.03.2022  ·  22:16

De tota manera, per amortitzat que estiga, aquest senyor ha guanyat més diners (i públics) fent allò que fa, dels que hauria guanyat treballant en tota la seua vida laboral. Com aquell PCUS que s’esmenta a l’editorial, tota la colla també pot acabar fent d’oposició; cadascú al seu poble.

Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
15.03.2022  ·  22:21

Em rellisca el que pugui dir o deixar de dir cap polític mediocre i butifler. No se quin és l’interes que hi pugui haver al darrera d’aquesta declaració, m’he limitat a llegir els titulars, per que ja no m’interessa res del que diguin els partits “independentistes”.

Francesc Rodríguez
Francesc Rodríguez
15.03.2022  ·  22:22

Com em dol, veure la decadència d’un personatge i d’un partit entregat totalment a l’opressor. Ara potser cobrarà trenta monedes d’argent? El senyor Rufian no representa per res a un partit independentista, ni al poble Català que es vol lliure. Un altre polític a parar la maneta.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
15.03.2022  ·  22:23

https://www.youtube.com/watch?v=O0wO65AYb-I Mentides d’Alandete sobre la trama russa

Rosa M Planell
Rosa M Planell
15.03.2022  ·  22:28

Els comentaris d’en Rufian són rastrers. Com a persona, i en la seva posició al Congrés hauria d’evitar les calumnies i ser més respectuós amb els companys de Govern i amb totes les persones que van votar a Junts. La feina d’aquest Senyor es
veu que només es centra en fer comentaris incendiaris sense solta ni volta. Així treballa pel poble? Un flac favor li farà a Sta. Coloma de Gramanet si ha de sortir com alcaldable.

Joan Cusidó
Joan Cusidó
15.03.2022  ·  22:29

Bona nit. Voleu dir que si només fos una provocació persona cap al partit l, ja l’haurien fet dimitir per “cuestiones de salud” ?

Josep Maimí
Josep Maimí
15.03.2022  ·  22:31

No perdem mes el temps amb aixó.

Mònica Batlle
Mònica Batlle
15.03.2022  ·  22:33

Realment val la pena que seguim pendents del que diuen i desdiuen aquesta colla d’estafadors?
I si comencem a escoltar la gent de Primàries i d’altres formacions?

Lluís Pérez
Lluís Pérez
15.03.2022  ·  22:35

Sigui com sigui crec que per respecte a tot el món independentista ERC hauria de desautoritzar aquestes manifestacions , sinó és que hi estan d’acord, a partir d’aquí no en sento gens representat per aquesta gent, entre uns i altres provocaran que molts no anem a votar a les próperes eleccions.

Jaume Ortí
Jaume Ortí
15.03.2022  ·  22:37

Personalment el que sempre m’ha sorprès de Rufian és com ha estat tan ben valorat. No li he vist mai cap capacitat de comunicació ni tampoc un pensament gaire profund. És lògic que a Twitter és on s’hagi sentit més còmode, és el lloc perfecte per a llençar eslògans buits i cridaners amb pocs caràcters.

A mi em va grinyolar des del començament (i sempre ho he dit). Només entenia el seu fitxatge com una manera, equivocada, de tenir algú amb un perfil descendent d’immigrants espanyols. No sé si ho recordeu però al començament sempre i només parlava en castellà, fins i tot en les entrevistes que li feien en català (bé, va rectificar però després tampoc no és que l’hagi parlat gaire més català que abans) I alhora ell es presentava com a un producte exitós de la immersió lingüística! No sé que tenien al cap a can ERC quan van fitxar-lo i fer-lo pujar, tan a ell com a aquella organització anomenada “Súmate” plena de gent que semblava que l’única virtut que tenien era que estaven a favor de la independència i no parlaven català.
Això als catalans de soca-i-arrel, a molts si més no, sembla que els feia molta gràcia (cosa que explica molt perquè no som independents, colla de bledes assolellades) però a mi em treia de polleguera. Sobretot perquè sóc originari de Santa Coloma de Gramenet, barri del Fondo (el mateix que Rufian però jo sóc uns quants anys més gran) i no vaig entendre mai l’independentisme sense l’adopció de la llengua catalana (Català és qui parla català com a llengua primera independentment dels seus orígens, i la transmet als fills, això és integració i la resta són punyetes). I com jo, uns quants de la meva generació, que vam aprendre el català de forma gairebé autodidacta (l’escola en català i la immersió va venir poc després). Tota la vida parlant en català en barris on era una cosa que no se sentia mai per a contribuir encara que fos mínimament a la normalització lingüística i tot en orris per no sé quins càlculs polítics que a més a més han estat càlculs fallits. Ningú no s’apunta al carro d’algú que no mereix respecte, i aquell que renuncia a la seva essència per a aconseguir que el votis no és precisament algú que denoti ni tan sols respecte a si mateix.

Bé, dispenseu l’apunt personal.

Després ja hem vist l’evolució del personatge, cada cop més a gust a Espanya, enlluernat per les catifes de Madrid, diputat a Madrid per la província de Barcelona però sembla que només s’ha preocupat de la gent de Lavapies, molt d’esquerres però sense fàstics per a abraçar-se a gent de Vox, i alhora molt refractari a tot el que ell considerava identitat catalana mentre adoptava cada cop més el relat espanyol (sobre llengua, sobre la “violència” dels CDR, etc…)

Quan he sentit les declaracions he pensat que o bé volia rebentar el Govern per a facilitar un tripartit PSC-ERC-Comuns o bé volia guanyar punts davant d’algú per si de cas el feien fora i havia de picar altres portes, però després he pensat que no sé on podrà picar portes aquest noi si al capdavall de virtuts en té ben poques políticament parlant. Com no acabi de tertulià en un mitjà espanyol….

Nina Santiago
Nina Santiago
15.03.2022  ·  22:37

Si jo fos de Junts demanaria la dimissió ja, però tots són partits miserables, sense orgull ni valentia, sotmesos a Madrid.
Aquest impresentable com podria ser alcalde de res. Bocamoll.

Josep Dalmau
Josep Dalmau
15.03.2022  ·  22:44

Si no es CNI….si comporta .

joan rovira
joan rovira
15.03.2022  ·  22:51

Cal destacar la multitudinària vaga dels docents a Catalunya per denunciar les mancances d’aquesta activitat fonamental de qualsevulla societat lliure i independent.

Quan sembla que algun sector amb veu pròpia es mobilitza, ràpidament s’amaga amb qualsevol fotesa forana. Llàstima.

PS. Les falsedats s’han de desmuntar de manera immediata i fer-les públiques arreu:
https://www.youtube.com/watch?v=O0wO65AYb-I

Joan Benet
Joan Benet
15.03.2022  ·  22:54

És el que passa quan fots una folclòrica de cap de cartell: potser sí que arrossega vots però ja tens l’histerisme, la incontinència verbal i el cutrelux assegurats.
Ja s’ho faran, només tinc ganes de perdre’ls de vista a tots plegats.

Marta Ortega-Llebaria
Marta Ortega-Llebaria
15.03.2022  ·  22:54

Quin cansament….amb la de coses important que hi ha per fer.

PERE SIO
PERE SIO
15.03.2022  ·  23:01

De les declaracions de l’espanyolista Gabriel Rufián no cal perdre el temps. A més de ser un personatge amortitzat i fracassat, és alhora un curt de gambals. Un polític sense cap mena de talla ni formació, incapaç de negociar res, i que té com a gran bagatge baixar-se, un cop rere l’altra, els pantalons gratuïtament a Madrid, fent el ridícul més estrepitós.
Escoltar la seva diarrea mental, les fútils amenaces i el precari verb, generen als qui l’escolten vergonya aliena.

Rabha Hmmane
Rabha Hmmane
15.03.2022  ·  23:09

“El problema que té Junqueras és que és un personatge amortitzat i això ho sap tothom. Lliurat al seu partit-empresa i incapaç, tècnicament, de negociar res amb cara i ulls”
Simpatitzants d’ERC, obriu els ulls i mireu per la finestra. Vieu tot això: és Catalunya¡¡

Jaume Riu
Jaume Riu
15.03.2022  ·  23:13

GABRIEL RUFIAN
Sense deixar-nos portar pel que semblava una la provocació desmesurada, he mirat expressament el telenotícies de TV3 i quan he comprovat que s’esplaiaven en les imatges de la bomba de Rufian, immediatament he comprès que res no és el que sembla, i també que no n’havíem de fer gaire cas, només observar les reaccions dins del partit i divertir-nos.
Les incongruències són descomunals, i les intencions massa barroeres per ser autèntiques.
La primera reacció d’ERC sembla que consisteix a tancar files per fer costat a Rufian, mentre l’entorn de Puigdemont s’indignava.
Ho trobo una bona notícia per trencar ben aviat el pacte de govern irracional amb Junts. Una bona excusa.

Anna Linares
Anna Linares
15.03.2022  ·  23:20

Encara recordo quan feia de tertulià de l’illa de Robinson, programa del punt Avui televisió que sempre buscava brega i era xulo i desagradable i Ja aleshores no m’agradava gens!

Sílvia Poll
Sílvia Poll
15.03.2022  ·  23:21

Que es retiri a les files de VOX i nosaltres a lo nostre.

Isabel M.T. Jordà
Isabel M.T. Jordà
15.03.2022  ·  23:32

A mi em sembla que qui fa de “Senyoret” per Madrid és ell, en Rufián. Fa tant de temps que viu a la cort madrilenya que s’ha desconnectat de la realitat catalana i per a l’únic que serveix és per ballar-li l’aigua al Pedro Sánchez.
Un atac com el que ell ha perpetrat contra un partit independentista català li hauria de fer caure la cara de vergonya, en el supòsit que en tingués, de vergonya, esclar!!

Asun Tejero
Asun Tejero
15.03.2022  ·  23:36

Li donem un valor i unes capacitats al Sr.Rufian que ni ha tingut, ni té. Ell té el problema, perquè s’ha cregut un personatge i està en un lloc que no li pertoca. I com que no sap que és ser polític, li fot per el broc gros(amb aquell odi, rabia i enveja que destila, per tot el que representa la societat catalana). Ara no el voldràn aquí (Esquerra és un partit caïnita) amortitzat, era el xarnego que els hi anava bé, ni allà, perquè no és dels seus i només l’han utilitzat.

Josep Antoni Martínez
Josep Antoni Martínez
15.03.2022  ·  23:47

Si contractes franctiradors, et pots trobar que el punt de mira del fusell giri 180° i vulgui fregir-te a tu. Ja ho tenen això els mercenaris.
Aquest individu (Rufián) va guanyar-se el lloc de Súmate a les llistes d’ERC (2015) a hòsties amb el candidat que aquesta entitat havia decidit en reunió plenària.
Sí no em creieu, demaneu-li a qui era president en aquell moment. El trobareu fàcilment a Twitter.

Victòria Peris
Victòria Peris
15.03.2022  ·  23:51

Fer el joc a les clavagueres em sembla un fet gravissim .Si no el fan dimitir ERC també.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
15.03.2022  ·  23:51

Fa uns 40 anys vaig llegir el llibre “L’heretgia liberal” d’en Jesús Prujà, i prologat pr H. Barrera. On s’explicava que ERC era l’espaa de confluència des de l’anarquisme fins als liberals de centre, passant, àdhuc, per troskistes. Personalment un servidor sempre ha estat d’ERC per haver catalitzat la creació del GATCPAC i l’aplicació del Moviment Modern a la nostra nació, especialment a BCN i hinterland amb tímides incursions a d’altres ciutats i viles.

Amb això vull dir que ERC, sempre ha viscut en eixa polifonia que era trenada pel republicanisme d’alliberament nacional. Des de 1989 s’infiltren elements stalinistes com Tardà i altres com Agustí Cerdà, que acaben sent la cara d’eixa ERC tan diferent a una Rahola , Colom, Renyer, Molina, Valerià Miralles, Pi, Carretero, etc. Sintetitzant eixes dues, tres o quatre ànimes sempre bategant al seu si.

Com a bons stalinistes Tardà, Rufian, Sol, Rodríguez, etc. el que estan fent, després de ser les cares visibles és plantejar una OPA a la la pròpia ERC: controlar com si foren un soviet tot el partit, el qual, en créixer, s’han apuntat vividors de l’statu quo com ara els Sabrià, Maragall, Elena, etc, sense massa acualització del món contemporani. I que tenen un cert influx pel poder colonial de Madrid amb qui els agrada pujolejar. I fa gràcia que hagen posat a un personatge gris com Aragonès que és un liberal de Centre liberal de manual, per a dissimular el lerrouxisme mal disfressat en què es fonamenta aquest estirabot.

I en Jonqueres el titella que mouen Tardà i Rufian per a distraure el personal. No a l’inrevès.

Rufian i Tardà tenen 3 pams sota terra d’astúcia política, i l’Oriol és, senzillament, un monyicot d’aprenentet.

Josep Blesa (València)

Josep Jallé
Josep Jallé
16.03.2022  ·  00:00

Benvolgudes, benvolguts … apart d’amortitzat, com sintetitza el comentari del director, penso que hi ha altres coses, desprès del vídeo difós. M’abstinc de qualificacions perquè no paga la pena vist – i confirmat – el sistema que fan servir aquest successors de la Convergència, sempre envejant allò que van ser aquells anys de domini pujolista. Aquest Rufian ha superat al seu mestre més directe, Tardà. Amb nota, escatològica.

Antoni Serrano
Antoni Serrano
16.03.2022  ·  00:37

Per mi el que ha fet el Rufian és el que se’n pot dir una delació i una delació és un acte de traïció. Crec que ha de desaparèixer de l’escenari polític. Se l’ha de fer dimitir.

Ricard Pons
Ricard Pons
16.03.2022  ·  00:53

Es tot una colla de despropòsits però el quee ha fet Rufián es INTOLERABLE, uns colla d’insults i difamacions, i una cosa és tenir contactes am Rússia abans del 2017, com tenien i tenen tots els països i un altre barrejar allò amb temes de espionatge en contra de la UE aprofitant la sensibilitat actual ! BESTIAL! Ha fet molt de mal!! Jo també el conec I tot el que dieu d’ell es ben cert. Aprofitat, arribista, a la seva …I poc de fiar.

Sebastià Batlle
Sebastià Batlle
16.03.2022  ·  00:56

Rufian: El teu pròxim símbol ” l’ esbàstica “, si és que ja no fa temps que és el teu, i t’ has amagat , com a espionatge , al darrere del procés. Quina porta giratoria t’ han ofert, ? , Endesa, Telefònica, Campsa (ho dic molt clar, “Campsa”) ara que puja tant el preu dels combustibles ???.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
16.03.2022  ·  01:15

Podríem començar a organitzar qualsevulla opció (partit, associació, llista o el que sigui) que ens permeti de deixar enrera tota aquesta misèria?
L’enemic estava entre nosaltres i li vàrem donar les claus de casa.
Només hi ha una manera de treure’l d’allà: aprofitar quan surti a comprar el diari per canviar el pany.
I posar-nos taps a les orelles quan cridi i colpegi la porta amb la ràbia d’adonar-se que ja no podrà prendre’ns mai més el pèl

Salvador Molins
Salvador Molins
16.03.2022  ·  02:44

No ens deixem entabanar pels qui malden per distreure’ns i fer-nos oblidar i renunciar al que vam decidir com a Poble el 1r d’octubre de 2017 i el 27 d’octubre amb la DUI que hem de completar.

Molts dels nostres, sense adonar-se’n, amb les seves deduccions i equilibris intenten dia per dia certificar la mort i el fracàs del Procés d’independència de Catalunya, no s’adonen que el CxR n’és la llavor i el rebrot, que estem en camí, un camí viu i sense retorn enrere. Ai las! Homes de poca fe.

El CxR, la incipient República Catalana Independent us necessita!

On sou els dos milions de catalans que vau votar el Referèndum d’Autodeterminació amb coneixement de causa?

És que sou a la panxa del bou on no hi neva ni plou!?

Tal vegada espereu que ens facin la feina el Junqueras, el Tardà o el mateix Rufian?

Censar-vos com a ciutadans de la República només costa 10 euros i una mica de temps connectant el mòbil o l’ordinador, i si cal amb l’ajut d’algun amic o conegut d’algun Consell Local de o per la República.

Hem de complir el Mandat del 1-O, Independència i llengua! Censeu’vos, ja!

Sols i separats no anirem ni arribarem enlloc, per tant com ens deia Xirinacs:

“siguem Poble digne i rebel, amants de la justícia i alliberadors en un món que no volem que vagi enrere i cap avall.”

Visquem la Llengua !
Visquem la Independència !
Jo no vull esperar quan ja sigui mort !

Vam votar, vam guanyar, empoderem-nos ara, fem real el somni, sense demanar permís a ningú, sense esperar ordres de ningú.

Al CxR ja som 102.185 catalanes i catalans lliures censats i registrats, enxarxats al territori en 220 Consells Locals. Som la institució lliure paral·lela a la Generalitat sotmesa. Som la incipient República Catalana Independent de moment a l’exili de Waterloo.

Som a prop sobre el territori que és nostre i l’hem de fer nostre, l’hem de posseïr i controlar. Enxarxem-nos-hi.

Secundí Mollà
Secundí Mollà
16.03.2022  ·  03:56

L’única explicació que trobo a les declaracions tan miserables de Rufián és la de voler propiciar que Junts trenqui amb ERC per tal de justificar un pacte unionista (ERC, PSC i Comuns) i presentar-lo com un pacte al que ERC s’ha vist abocada.

Albert Pérez
Albert Pérez
16.03.2022  ·  04:19

El cas de Rufián el podrien explicar els militants d’ERC a Santa Coloma de Gramenet i, possiblement, una col·laboradora, periodista de la ciutat… ( i hasta ahí puedo leer…) a qui, els que som del que aquí anomenem “del poble de tota la vida”, coneixem i sabem, no han estat mai ben tractats per l’obsessió malaltissa de suplantar una secta (el PS(c)OE) amb els mateixos mecanismes de l’original. Un ressentit a qui ningú recorda haver vist fet res a Santa Coloma, que sap que mai podrà ser alcalde de la ciutat i que molestaria profundament als regidors que des de fa poques legislatures ha aconseguit mantenir el partit a l’ajuntament. L’únic polític de fora de la ciutat que va saber comprendre la bomba de rellotgeria latent que és aquesta ciutat des d’on escric va ser Jordi Pujol.

Ed Garrido
Ed Garrido
16.03.2022  ·  04:22

ER ha tancat files amb el Rufian. I ni aixi JxC trenca el govern i fa caure al de Pineda. Sr Puigdemont, no te la minima dignitat de fer caure ER o almenys fer que sancionin al Rufian i demanin excuses publicament? O es que la poltrona dels Puignero i companyia realment ho aguanta tot?

PAU BOLDU
PAU BOLDU
16.03.2022  ·  05:24

El problema no es rufian, es qui va votar rufian. Realment per votar erc cal esser un rufian, un personatge creat pel junqueras i el baix llobreguisme quillo d’erc i als qui el català es una nosa. Rufisnisme es junquerisme metropolicastellà

carme escudero
carme escudero
16.03.2022  ·  06:45

Estic pensant, que, fòra de tota aquesta “traició” calculada, tots o molts dels què llegim Vilaweb i molts altres, ja estem canviant el nostre xip mental. Aquests partits no ens serveixen. Volem la independència i ells hauran de sortir de l’escenari actual. Necessitem nous lideratges, noves formes de fer política. Ens hi va el pais. Som-hi tots.

Carme Garcia
Carme Garcia
16.03.2022  ·  06:57

Jo no tinc twitter, i per tant des de aquesta pagina demano a Junts:
TRENQUEU EL GOVERN, , si ara amb aquesta situació, ni o feu els vostres votants que ja prou indignats amb vosaltres estem , encara perdreu més gent.
Estic d’acord amb molts de vosaltres que penseu que es una manera de intentar trencar l’acord de govern, millor, a veure si així els votants de ER veuen clarament el que vol realment el seu partit , un tripartit.
On esta la rectificació de ER, segur que no dirà ningú rés, doncs ja sabeu senyors de Junts, el que esperem de vosaltres DIGNITAT, el que ha passat avui, es una ajuda a la investigació del Parlament Europeu sobre les connexions russes, no hi ha rés gratuit ni innocent. Aquestes declaracions poden fer molt mal al President Puigdemont de cara al seu judici.

Danilo Pelucchi
Danilo Pelucchi
16.03.2022  ·  07:22

Poca broma ,tenim politics,que en un moment donat poden portarnos a la independencia…..
jajajajajajajaj

Joan López
Joan López
16.03.2022  ·  07:41

Puigdemont, sabia molt bè, quina colla eran els de erc, dia rera dia, surt algú de la cupula fotem mes al independentisme, va començar el Tardà dient, que teniem que ovlidar el 1-O, i poc a poc discurs de tot ells rebaixan tot el que se havia fet. Ara ja tenim a aragones fen-se fotos amb el preparao,sonrient amb la gent del psc, amb la colau, etc, aixó si la rovira no torna, ja seria massa. Jo no entenc perque no es pot parlar clar, erc mai ha volgut la independencia i per aixó sempre han venut als seus(Maciá), i per aixó portan anys i anys i anys i anys, dient que son independentistes pero rè de rè. Vinga ja han ampliar la base ara el tripartir con el psc i la colau i a seguir enganiant als seus votants independentistes.

Victor Serra
Victor Serra
16.03.2022  ·  08:02

No hauriem de caure en la trampa d’atacar Rufian pel seu orígen. Aquest no és el problema. El problema és que és molt dolent . No té talla ni capacitat per fer la feina que hauria de fer. I francament, crec que qui hi té més a perdre en això és ERC. Si no ho veuen, és que estan pitjor del que sembla. Segur que hi ha milers de persones de l’àrea metropolitana infinitament més capacitades que Rufián per treure vots als socialistes i negociar a Madrid. Si fos militant d’ERC em moriria de vergonya.

Pep Agulló
Pep Agulló
16.03.2022  ·  08:10

SANTAKO

Utilizar foc de l’enemic contra l’adversari sempre ho he trobat depravat. Aquest personatge que agafa els arguments de les clavegueres de l’Estat i fa escarni de la repressió dels exiliats és un miserable.

Contra qui va Rufian? Crec que la fatxanderia va més enllà de mostrar que a ell del Congreso no el treu ningú i està disposat a tot. Segurament, amb el seu anticatalanisme, el veurem aviat a les files del Psoe, camí cap el futur a Vox…

Apunta maneres que diuen els castellans…

Agustí Delgado
Agustí Delgado
16.03.2022  ·  08:17

El problema principal d’aquest homenet és el mal gust que té. Insinuar això de Rússia en plena massacre és imperdonable.

Miquel Àngel Fos
Miquel Àngel Fos
16.03.2022  ·  08:32

Molts d’els que s’intal.len a Madrid terminen amb el “síndrome d’Estocolm” ja siguin periodistes, actors, polítics. Com exemple aquest ximplet o el Tardà o ….

Gerard Sellés
Gerard Sellés
16.03.2022  ·  09:14

Vicent, també seria interessant que haguessis plantejat per què Junts continua estant al Govern. Al final, més enllà dels motius de l’ínclit Rufián, caldria també parlar dels motius de Junts per mantenir-se al Govern i no passar a l’oposició.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
16.03.2022  ·  09:16

El problema no és Rufian; el problema és Erc! Cada dia que passa em preocupa més aquest partit que es diu independentista. On vas Erc?? Tinc la penosa sensació que han perdut definitivament el nord. Fa dos dies em deixava esborronat la manca de critica de la seva massa militant: votacions a la búlgara per aprovar i recolzar una estratègia que és notori i public que decepciona i indigna a gran part de ciutadans que volem la independcència de Catalunya. I ningú sembla enterar-s’en ni reacciona de cap manera. I segueixen apostant per una taula de diàleg fake, quan és clamorosament evident que no existeix. Què passa a Erc??

Per altre part el que va dir ahir Rufian entra de ple en el ridicul absolut: recolzar el relat de les claveguetres amb això de Rússia és de traca i mocador. Per cert, què se’n ha fet dels 10.000 soldats russos que venien cap aquí? Només han arribat a Ucraïna amb quatre anys?? Ja sé que la broma és macabre, perdoneu, però és que la “broma” d’ahir de Rufian dóna per això i més.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
16.03.2022  ·  09:30

Mai m’ha convençut en Rufian.
Sempre l’he vist com un artefacte de reclam comercial, buit de contingut, muntat pel junquerisme (còpia molt dolenta del pujolisme perquè a més de no ser independentistes, són hipòcrites mentiders, el pujolisme era més coherent).
Vaig deixar de votar ER (abans ERC) al 2017 quan vaig veure què hi havia darrera la màscara de Junqueras i acòlits: enveja oportunista sense cap estima per una Catalunya independent. La llàstima és que encara hi ha molt votant independentista que no ha obert els ulls, i els va donar el seu vot a les darreres eleccions.

Tornant al Rufian, ha demostrat que no té nivell per a treballar en lloc i guanyar el que guanya ara.
Ell sí és un “senyoritingo”, sangonera del sistema, sense més mèrit que la fatxenderia típica i tòpica dels “xulapos” madrilenys.
Sap que és pot trobar sense feina a les properes eleccions, ara no perquè no cedirà l’acta de diputat, i s’està treballant un futur continuant vivint dels diners públics però en altre partit possiblement.

Pel que serveix aquest govern del 52% suposadament independentista, més valdria que JxCat el trenqui i forçar noves eleccions. El risc és que ER faci govern pel que queda de legislatura amb PSOE i Podemos/Comuns. M’estimo més assumir aquest risc i esperar que a les municipals que venen abans hi hagi una davallada d’ER.

M’ha sorprès la tebiesa de la resposta de la CUP.
Potser és que són tan puristes que posen pel davant de Catalunya el seu purisme ideològic, sense voler veure que les millores socials que volen només podran ser en una Catalunya independent, aconseguida de forma transversal, des de les esquerres fins a les dretes, i si no, no serà.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
16.03.2022  ·  09:32

Sembla que ERC no pren mesures. Entenc que ja li està bé. Jo proposo una hipòtesi diferent de la del Vicent Partal (essent conscient que el meu nivell d’informació és baixíssim i que és només una hipòtesi).

ERC vol muntar el tripartit dels seus somnis i la manera és carregar-se el pacte de govern. Per això fan servir al boques del Gabriel Rufián (com sempre) per escalfar l’escenari i fer saltar a Junts que, suposadament, s’empassarà l’ham i ERC no tindrà més remei que pactar amb PSC i Comuns per “tirar el país endavant després de la irresponsabilitat manifesta de Junts deixant el Govern per un no res que, a més, podria ser cert”.

Però hi veig dos problemes. El primer és que si reviu el tripartit, el President de la Generalitat, és normal que sigui el que ha guanyat les eleccions. És a dir, Illa. Poca gràcia li faria a ERC perdre la presidència. El segon és que no crec que Junts abandoni la bicoca del Govern. Uns bons sous, bona vida i allò tan fàcil d’anar criticant el Govern com si ells no en formessin part.

Un nivellàs de polítics que no ens els mereixem. No els podríem enviar a tots a l’atur i que aprenguin a buscar-se la vida?

Ismael Calvet
Ismael Calvet
16.03.2022  ·  10:12

Penso que bona part de la bomba és per desviar l’atenció del fracàs de la conselleria d’educació -en mans del seu partit- amb uns docents que fins ara els havien aportat una bona mà de vots i que ara es van plantar de cop i en massa davant per davant, emprenyadíssims i amb ganes de tornar-s’hi.

Ja sé que la Corpo, que tenen segrestada, en va dir poc i menys, de la vaga de docents, però no cal gaire astúcia per veure que es presenta dura per més que la vulguin amagar, i com que erosiona un dels seus antics feus d’ERC, miraran de compensar-ho pescant en un altre port, per més bruta que sigui la maniobra.

Ja ho diuen que de porc i de senyor se n’ha de venir de mena.

Xavier Colon
Xavier Colon
16.03.2022  ·  10:35

Si a Junts hi ha una mica de dignitat, només una mica, o ERC desautoritza el miserable aquest, o eleccions anticipades, i peti qui peti, o que ERC pacti amb el PSC (per responsabilitat, diran, és clar 🥳🥳) i que se’ls vegi d’una vegada el llautó. Em temo, però, que Junts tampoc no estarà per aquesta feina (també per responsabilitat, diran 🥳🥳). Al final, tots són iguals. A veure…

Enric Emo
Enric Emo
16.03.2022  ·  10:36

Dos comentaris:

1. El Sr Rufian menteix descaradament i fa mal a l’independentisme. Aconsello veure el video que ha pujat el Sr Jaume Bonet en un comentari anterior. 2. Mal que pesi a una determinada esquerra , per ser independent Catalunya ha d’assegurar la pertinença i la fidelidat a l’OTAN

Maria Josepa Montagut
Maria Josepa Montagut
16.03.2022  ·  10:38

Crec que aquest fet ha mostrat que hi ha gent dintre de l’Independentisme que no es mereix estar i que si continua estant, és que algo greu, molt greu passa, per sostindre a aquestes persones dins el moviment independentista.

David Badia
David Badia
16.03.2022  ·  10:38

En Rufian i en Tarda de la mateixa corda, volen un tripartit amb els Comuns i PSOE-psc, no els agrada un govern amb Junts, aquest es el dilema

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
16.03.2022  ·  10:47

Junts , o marxeu ja del govern o us afonareu com la resta de xupons.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
16.03.2022  ·  10:47

La tesi que apunta en Partal encaixa molt bé i és la més probable en el diagnòstic diferencial, com diria el Dr. House. Cobra un sou brut anual de 126.582,68 euros a l’any (9.041,62 mensuals -salari base, complements i dietes-). A Madrid hi té la seva “nova” dona, hi viu molt bé des de fa més de 6 anys, el coneixen bé als restaurants més top de la capital i ha dit que no s’hi mourà, encara que el seu partit el faci anar a Santa Coloma de Gramanet com a Regidor –terreny exclusiu del PSC- amb un sou brut anual d’uns 50.000 euros. És lògic si tenim en compte que aquest inefable pistoler d’espagueti western no fa gaires anys era un mileurista sense cap mena de formació. Aquesta realitat és la que compta, la política és un pretext. El què no tinc tan clar és que aquest personatge –que ha estudiat retòrica provocadora a la càtedra d’Inés Arrimadas- tingui tanta responsabilitat en els ascons d’ERC més que no pas la conjuntura malaltissa que estem passant. Però totes les malalties passen i la bena ja cau dels ulls de molts votants.

Rafael Pastor
Rafael Pastor
16.03.2022  ·  11:39

Quina llàstima Sr. Partal, una cosa és no compartir ideologia o decisions preses per un determinat partit, l a crítica lúcida sempre és benvinguda, però l’atac frontal, en una situació com la que tenim, no té cap sentit. Defensar tan clarament JxC, hereus de la CiU de l’inefable Pujol, i a Puigdemont, president que per falta de valentia i lideratge polític va suspendre la República Catalana i fugir deixant el seu poble desemparat en el moment més delicat, i atacar tan obertament a ERC, no és el que jo esperava de vosté. Esperava crítica lúcida, però amb una postura sempre cap a la unitat, perquè és l’única forma, i ho torne a dir, l’única forma, de poder caminar cap a la República Catalana. Amb posicionaments com el seu, guanya Madrid, guanya el PP, PSOE, VOX, … i perdem totes les catalanes i catalans. En done de baixa com a subscriptor, perquè per posicionaments tan contraris a la unitat de l’independentisme com el seu ja en teniu prou a la caverna mediàtica de l’espanyolisme recalcitrant. Bon vent!

Josep Soler
Josep Soler
16.03.2022  ·  11:56

Em dona la impressió que amb aquesta teoria d’en Vicent Partal (es evident que disposa de mes informació que jo, que en tinc ben poca) vol salvar els mobles d’ERC, que francament darrerament sembla que els te a punt per ser entregats al foc de Sant Joan.
Els darrers escrits del jove Ot Bou, aixi com un titular del mateix Partal (per no sortir-nos de Vilawep) darrerament apuntaven molt cap al cap del MHP Puigdemont, trencant així una certa tradició de respecte, envers aquesta ultima “esperança blanca” que molts independentistes tenim encara, per la figura del nostre President exiliat.
Crec que estic repetint – amb molt de sentiment – la meva “dèria” que a dins d’ERC hi ha força “mar de fons” i que la forma tradicional de reaccionar que tenen – especialment vista la psicologia del seu cap – sol ser amb respostes grandiloqüents i desproporcionades (hi han masses pistes que ho corroboren).
Es molt possible – d’acord amb la teoria expressada pel Vicent – que la substitució de Rufián, sigui molt ben vista per una part, inclús significativa, del personal d’ERC, però a mi francament em costa d’acceptar el que sembla aquesta astracanada del Rufian, com una estratègia de substitució del personatge, a Madrid.
Ell faria sempre, obeir les ordres de l’amo, perquè sense aquest amo, ell no es ningú dins del partit.
Una de les coses que no es poden negar, es la de la absoluta autoritat que exerceix en aquesta moments, l’actual president d’ERC.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
16.03.2022  ·  11:56

En G.R. em recorda, pam més pam menys, en Durán Lleida. Còmodament instalat a Madrid l’haurem de treure amb sabó i aigua calenta. A més de ser un personatge amortitzat, és un funambulista de l’argument insubstancial, populista i anecdòtic. Que er el tingui a Madrid diu molt de què preten el partit. Si ara no el controlen, que la formació pagui el dany que aquest individu ha fet al independentisme. I com que és molt cool, molt cool sempre parla en castellà…

Salvador Pardo
Salvador Pardo
16.03.2022  ·  12:07

D’antuvi Rufián feia patxoca: aquella paraula esmolada amb què atacava personatges nefastos de la política espanyola! Ningú gosava dir-ho d’aquella manera, els fuetejava sense aturador per al nostre delit. Amb el temps, però, li va passar com a una gasosa mal tancada. Ara, els seus adjectius ja ni pessigolles fan. Allò pitjor és, però, que ja no ens és ni tan sols útil: fa d’escolanet de Sánchez i no obté ni aquell peix al cova convergent. Joguina rompuda.

MAGDA GIFRE
MAGDA GIFRE
16.03.2022  ·  12:12

Totalment d’acord amb Francesc Rosés.
Si Rufián hagués parlat per decisió pròpia unilateral, el partit s’hauria afanyat a desmentir -lo. Només discrepo en què si es trencà el govern hagi de ser President Illa, perquè Aragonés ja és President i només ho deixaria de ser si dimitís O amb una moció de censura que els socialistes no podrien votar.
No, potser estem davant d’una estratègia espanyola a gran escala. Trencar l’independentisme passava per garantir el govern a ERC, que podia pactar d’inici amb JUNTS perquè l’electorat no hauria entès altre cosa, però en un segon pla esperava el recanvi del tripartit. Calia neutralitzar JUNTS com fos, traient-li els drets electorals, creant partits que li restessin vots, etc. Era imprescindible que ERC els guanyés encara que fos per un sol escó perquè a un president com el MHP Torra no el podien controlar des de Madrid.

Amb el congrés de dissabte, ERC va tancar la etapa de l’independentisme i ara comença a treballar segons la nova línia. Convé forçar el trencament del bloc independentista per tornar als tripartits i fer-los precisament amb el que sempre han tingut a la rereguarda.
Com sempre, diran que a JUNTS els ha forcat a fer-ho.
En aquest context, els comentaris que veig per tot arreu demanant a JUNTS que trenqui el pacte, són exactament el que ERC vol.
Malgrat tot potser convindria. Que facin un tripartit i que tothom ho vegi. Haurem d’esperar que passi la legislatura, però els incondicionals de ERC que encara hi creuen no podran seguir defensant que volen la independència i això és el que necessitem per fer un so bloc sense aquest PSOE 2.0 que s’aparta voluntàriament.
P.D. La CUP està fent el paper de la trista figura. El tonto útil d’una colla de barruts que es fan dir d’esquerres.

Teresa Puig
Teresa Puig
16.03.2022  ·  13:55

Seriosament: no es demana res a la cúpula d’ERC?
Farta de tot!
Aquest cas és flagrant de dimissió, d’apartar aquest home del seu lloc. I si no passa perquè ja els està bé el que ha dit. Junts sí s’ha apartar del Govern! i sense por!
Però on s’ha vist acceptar aquestes consideracions! des de quina òptica democràtica?

Josep Rodon
Josep Rodon
16.03.2022  ·  15:21

Amb personatges com ell i tants d’altres, qui en realitat en surt malparat és el propi sistema democràtic. Sens dubta de cap mena.
Només els ciutadans podrem regenerar el sistema. És un dret i un deure de tots.

Emili Miquel
Emili Miquel
16.03.2022  ·  17:04

ERC va entendre, ja des de l’època d’en Carod Rovira, que si volia ser hegemònica havia de penetrar en el Cinturó Roig de Barcelona, dominat primer pel PSC i després per Ciutadans. I per a fer-ho van entronitzar un personatge com Rufián, nascut a Santa Coloma, fill de la immigració. Un polític que ha portat un estil agressiu i agre a la política catalana. Un estil més propi de la cort madrilenya que d’aquestes conrades. També n’hem conegut d’altres. L’Albert Rivera, sense anar més lluny. Tots dos tenen en comú haver ensenyat les dents al nacionalisme català. L’un des de l’unionisme i l’altre des de l’independentisme no nacionalista. Ja sabem com va acabar l’un, ara només ens falta saber com acabarà l’altre. Fent el dropo i essent acomiadat d’algun despatx, potser?

Ferran Moreno
Ferran Moreno
16.03.2022  ·  17:36

A mi em sembla que en les declaracions de Rufián, que són greus, van en la línia habitual d’atiar la polarització entre els votants dels dos partits, posar a la gent a defensar el partit que està sent atacat, distreure, desviar l’atenció, tenir la gent entretinguda, etc.

Tot això és interessant tan per a Esquerra com per a Junts perquè fomenta els sentiments de solidaritat i simpatia vers els polítics criticats de manera que ja no els tens tan en compte que hagin aparcat la independència. La utilització amb fins electorals que van fer dels presos va ser el súmmum en aquest sentit.

Són intents de deixar en un segon pla la trista realitat, és a dir, que no fan absolutament res per a aconseguir la independència. La taula de diàleg és un bluf, la confrontació intel·ligent un altre, la gent ja no es creu res i, a part de les sentències europees, que ja veurem en què es tradueixen pel que fa a la independència, no hi ha previsió de res més a l’horitzó.

Salta a la vista que la principal preocupació pels dos partits no és la independència sinó les Municipals i aconseguir més part del pastís autonòmic.

No sabem exactament què o com ho hem de fer, però sí què hauríem de saber què no hem de fer. En qualsevol cas, si seguim votant aquests dos partits, com a mínim no ens queixem després.

Berta Carulla
Berta Carulla
16.03.2022  ·  17:56

El president Puigdemont coneixia molt bé la mena de sàtrapes que feien el camí amb ell. Com més va més clar i justificat als meus ulls està el ‘mutis por el foro’ que es va marcar, l’endemà. Amb aquesta gent no es va poder (en el passat llunyà) ni s’ha pogut, ni es pot ni es podrà mai arribar a destinació. Com ha piulat Josep Valt ònic:

‘ A més d’enganyar la gent amb els objectius que hi havia darrere el Tsunami Democràtic, han anat més lluny i legitimen la repressió contra els encausats per participar-hi, donant credibilitat a una operació de les clavegueres de l’estat que els vincula amb Rússia. Són mala gent.’

ERC volia el cinturó Roig per superar Junts, que és el seu llistó. Al cinturó roig no hi ha independentistes ergo ERC no és independentista. ERC no és res més que una enorme menjadora plena de gent que qui dia passa any empeny (en el millor dels casos).

Junts no ha de deixar el govern, la millor manera de putejar ERC que mereix ser putejada i fins i tot morta, és romandre’n. No volem tripartit, no volem regalar ni un milímitre, res als castellanistes. Res. Ja sabem el que hi ha, ja no hi poden haver sorpreses, hem vist tot el que calia veure. Seguim, i fins al pet que ha de fer tot, ERC ben lligats, lligats curts. Ahir els exigia que sortissin del govern però en fred ho veig diferent.

A Rufiàn no l’he escoltat. La veritat, no sé com podeu, embotit de maldat només cal mirar-li la cara: no la té d’haver de dir res intel.ligent, ni digne de consideració ni tan sols de ser escoltat. Aviat no li veureu els ulls, la grassa de les ‘galtes’ que gasta se’ls haurà empassat.

Visca Catalunya Lliure!

Pau Obiol
Pau Obiol
16.03.2022  ·  18:09

Contra qui va dirigida la bomba de Rufián?

Ras i curt: contra l’ensenyament públic. Estem vivint les manifestacions docents més impressionants de tota la dècada i només tenim esma de comentar les glopadetes d’aquest senyoret de Madrid. La gestió del conseller Cambray, del mateix partit que Rufián, no podia ser més nefasta: com a bon publicista que és, retreu als docents la manca de diàleg, es lamenta dels pobres infants que es perden classe i ja ha anunciat que premiarà els directors dels “bons” centres amb un complement de sou. Una manera més que té la política d’escampar la seua teranyina per tots els sectors de la societat amb l’únic objectiu d’anestesiar-la per complet. I, mentrestant, els mitjans llepaculs es dediquen a escampar mentides i a enfonsar, una mica més encara, la dignitat d’uns docents cada vegada més precaritzats.

La partàlica d’avui desprèn un cinisme que fa feredat: com es pot titllar Rufián de “personatge amortitzat” i, a la vegada, dedicar-li una editorial sencera? Jo ja fa temps que ho tinc clar: no els tornaré a votar. Ni a ells, ni als altres partits que s’autodenominen “independentistes”. És una decisió conscient i meditada: no em calen partalnalismes. Però serà millor que, en comptes de furgar en el pus, comencem entre tots a construir una alternativa. Perquè bé que haurem de votar a algú…

Salut Carbonell
Salut Carbonell
16.03.2022  ·  18:41

Subscric el que escriu Magda Gifré (12.12). Tot plegat una estratègia per intentar acabar amb la col·lisió ER /JUNTS. Espero que no caiguin en aquest parany. Pel que diu en GR……. No hi ha més despreci que no tenir en compte el que diu. I per si en dubteu, un pot molt be imaginar-se com aquestes persones llegeixen els comentaris i es riuen de tothom. És la gran CLASSE que tenen aquests individus i per desgràcia ni ha molts com ell.

Albert Miret
Albert Miret
16.03.2022  ·  19:31

Si l’editorial d’en Vicent és correcte, aquest agitador en deu minuts el veig al PSOEZ. Torerito, preparate para tu primera cornada.

Pauli Morer
Pauli Morer
16.03.2022  ·  21:39

En Rufian s’estima mes cobrar com a cap del grup parlamentari a Madrid que com a regidor a Santa Coloma, encara que no sabem per a quin partit es podria presentar, a part de ERC.

Tere Andreu
Tere Andreu
16.03.2022  ·  21:50

A casa meva quan faig ganyotes al davant d’un personatge polític que no m’agrada, ja pensen que acabaré tenim raó i els vaig avisar no confieu ni en Rufián ni en Junqueres , que no són el que semblen, O volen fer creure, i vet ací , els meus raonaments quan deia això , feien que em creguessin, i així a sigut.El mal de tot això és que per culpa d’ells molts catalans de bona fe hauran perdut la il.lusio , no sé que espera J.xC. per enviar-los i que s’estanvin solets.

Joan Ventura
Joan Ventura
16.03.2022  ·  23:31

Dintre del galliner de ER, esta ple de guineus, i aquest
cop crec que a molts sals i obriran els ulls, res de parany
en Rufian no dona per tant, veritat Mossèn.

Frank Compernolle
Frank Compernolle
16.03.2022  ·  23:40

Aquest jovenets provocadors de la mena de Rivera, Casado i Rufian, plens de testosterona i energia fòssil s’assemblen a un model efímer i obsolet. Temps per a polítics renovables i sostenibles? Potser més dones? Tot i que veient Ayuso això tampoc és una garantia de qualitat. Estic una mica desesperat.

Lluis Molist
Lluis Molist
16.03.2022  ·  23:47

Es un personatge sense ofici ni benefici, es a dir, un ignorant, aixo si amb molte llabia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes